Περί Υπογείου

 

To Υπόγειο υπάρχει. Είναι ένα αληθινό υπόγειο, χαμένο κάπου στο απέραντο λεκανοπέδιο της Αττικής. Εκεί, το 2010, μία παρέα φίλων άρχισε να συγκεντρώνεται τα βράδια για να ακούσει, να τραγουδήσει και ενίοτε να χορέψει μουσική - μουσική κάθε είδους και κάθε εποχής. Άπειρες συζητήσεις, ανακαλύψεις και ‘ανταλλαγές πουλέν’, μουσικό μπίρι μπίρι μέχρι που τα μάτια έκλειναν και έβγαινε ο ήλιος.

Την Άνοιξη του 2011 και ενόψει καλοκαιρινών διακοπών που προσωρινά θα μας χώριζαν από το Υπόγειο και τις μουσικές συναθροίσεις μας, έπεσε η ιδέα να ανεβάσουμε ένα μπλογκ στο διαδίκτυο για αποκλειστικά δική μας χρήση, να ανεβάζουμε εκεί τα τραγούδια μας και να μπορεί έτσι ο καθένας μας να έχει άμεση πρόσβαση στο 'Υπόγειο database’ ανά πάσα στιγμή και από κάθε σημείο που θα τον έβγαζαν οι καλοκαιρινές του εξορμήσεις. Το diy μπλογκ ονόματι from-the-basement ήταν γεγονός, βρήκε τη δική του κουκκίδα στο χάος του διαδικτύου εν μία νυκτί. Η εικόνα του εκείνη την εποχή ήταν ένα...έπος, γκρίζες μπάρες youtube κομμένες στο ύψος του player με τον τίτλο του τραγουδιού και το συγκρότημα από πάνω. Αυτό. Διαπιστώνοντας σύντομα πως το μπλογκ δέχεται συχνές επισκέψεις από άτομα που...δεν ήμασταν εμείς (!), αποφασίσαμε να βάζουμε και φωτογραφίες. Ε, το μικρόβιο το είχαμε, οπότε σκάσανε μύτη και τα πρώτα κείμενα, άρθρα και μουσικά νέα, οι πρώτες συνεντεύξεις και τα πρώτα live reviews... Όλα εις την αγγλική, διότι ήμασταν και international. Δυο χρόνια αργότερα, το Καλοκαίρι του 2013 και λίγο πριν το from-the-basement “πέσει” από το διαδίκτυο για τεχνικούς λόγους, το blog μετρούσε επισκεψιμότητα περί των 700 ανθρώπων τη μέρα. 

Ακολούθησαν η ραδιοφωνική εκπομπή, πρώτα στον flippinradio.gr (Σεπ.2011 - Ιαν.2014) κι ύστερα στον enforadio.gr (Ιαν.2015), όπου είμαστε μέχρι σήμερα, κάθε Κυριακή βράδυ 10-12, αλλά και η δημιουργία του Kasabian Fan Club το Φλεβάρη του 2012, τα party, τα μπλουζάκια και οι χοροί πήγαιναν σύννεφο... Και είχαμε και τα αείμνηστα BSMNT after parties, με τα δύο που ακολούθησαν τα live των Allah Las στην Αθήνα να περνάνε στη σφαίρα των Υπόγειων μύθων, είναι υπέροχο να παίζεις μουσική και να σκάει ο Miles Michaud (σ.σ. ο frontman της μπάντας) και να σου λέει “Stones man, more Stones man!” κι ύστερα να χάνεται στο χάος της πίστας και να χορεύει ως το πρωί με τα bandmates και άλλους 100 (και βάλε) Αθηναίους τρελαμένους psycho-surfers και τους αγαπημένους μας My Drunken Haze...

Τον Ιούλιο του 2013 αποφασίσαμε να κατεβάσουμε προσωρινά το (βαρύ κι ασήκωτο πια) blog μας για να το αναβαθμίσουμε, να το κάνουμε τύπου site. Το ‘προσωρινά’ κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, το νέο basement επανήλθε τον Απρίλιο του 2015 και μέχρι και σήμερα (Ιανουάριος 2016) διατηρούσε το παλιό του όνομα, ώσπου τελικά αποφασίσαμε τρόπον τινά να το απλοποιήσουμε και να το “ελληνοποιήσουμε” κι έτσι το βαφτίσαμε ypogeio.gr. Και είναι αυτό που έχετε τώρα μπροστά σας. 

Συνολικά αν το σκεφτείς και απ’όπου κι αν το δεις, το ypogeio.gr είναι ένας τρόπος να μοιραζόμαστε τις μουσικές του υπογείου με περισσότερο κόσμο, είναι ένα χόμπι και ένα παιχνίδι που θέλουμε να παίζουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους μουσικόφιλους. Έχει συμβεί αυτό -λίγο ως πολύ- τα τελευταία 5 χρόνια και αυτό είναι υπέροχο. H συλλογή Music From The Basement που κυκλοφορήσαμε το Καλοκαίρι του 2015 στην G.O.D. Records ήταν ίσως το αποκορύφωμα αυτού του μουσικού “sharing game”... 

To Υπόγειο λοιπόν υπάρχει ακόμα, και το αληθινό και το διαδικτυακό, έχουν αλλάξει πάρα πολλά από το 2010, αλλά η μουσική δεν τελειώνει ποτέ κι εμείς σαν σωστοί addicts την ακολουθούμε με κάθε τρόπο. Η μουσική είναι μια αέναη περιπέτεια κι έχει πολύ ενδιαφέρον να μοιράζεσαι τα απομνημονεύματα αυτής της περιπέτειας με φίλους - τελικά αυτό ήταν και θα είναι το Υπόγειο. 

 

Check Also: The Basement Story

 

Το Υπόγειο
The Basement
The Basement Group