Νέες Κυκλοφορίες

The Thread That Keeps Us

Calexico

Σ'αρέσουν δεν σ'αρέσουν, οφείλεις να παραδεχτείς πως οι Calexico είναι πια μια σημαντική μπάντα, αξιόπιστη και τίμια, σταθερή και συμπαγής, έπειτα από 20 και βάλε χρόνια στα μουσικά δρώμενα του πλανήτη...

Τον Ιανουάριο λοιπόν, στις 26, μας έφεραν τον 10ο δίσκο τους, "The Thread That Keeps Us". Είναι το τρίτο δισκογράφημά τους στην τρέχουσα δεκαετία - είχαν προηγηθεί το εξαιρετικό "Algiers" του 2012 και το μάλλον αδιάφορο "Edge Of The Sun" του 2015. Το νέο τους πόνημα είναι φιλόδοξο και τολμηρό απ'άκρη σ'άκρη - πάνω απ'όλα όσον αφορά στον ήχο του: Πολυσυλλεκτικός, με έντονες 80's synth αναφορές, περάσματα από τα 90's, τοποθετήσεις σε ethnic και world τοπία, καθώς και με (δημιουργικότατα και διαυγέστατα) παιχνίδια σε experimental πεδία. Πολιορκητικός κριός τούτου του πολύχρωμου και πολυδιάστατου κολάζ, το leading single του άλμπουμ, "Under The Wheels", μια κομματάρα που αποπνέει σύγκορμη μια υπέροχη νοσταλγική και γλυκόπικρη ειτίλα (check Τα 10 Κομμάτια του Μήνα/Ιανουάριος). Από κοντά το επιβλητικό και κολληματικό "Voices On The Field", αλλά και το λατινόμορφο (η 7χρονη κόρη μου όταν άκουγα το δίσκο μου είπε "Μπράβο μπαμπά, ξεκίνησες να ακούς Αποκριάτικα!") "Flores y Tamales", τραγουδισμένο στα Ισπανικά από τον... μπουζουξή της μπάντας στα tour, Jairo Zavala. Αν και χαρούμενο και uplifting τραγούδι, μιλάει για έναν αποδημήσαντα άνθρωπο, ο οποίος -ως φάντασμα- μιλαέι στους αγαπημένους του και φαντάζεται πόσα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν μαζί... Περί του εξαιρετικού αυτού τραγουδιού, το βασικό και ιδρυτικό μέλος των Calexico, Joey Burns, αναφέρει:

"I had an instrumental cumbia (courtship dance) song recorded and Jairo suggested he tried singing his lyrics over the track. When he sang, it felt like it was instantly a classic."     
 

Φτάνοντας προς το τέλος του δίσκου, δεν έχουμε παρά να υποκλίθουμε στο Pixies-ίζον "Εyes Wide Awake", στο σκοτεινό και βρώμικο "Dead In The Water", αλλά και στο υποχθόνιο και καθ'όλα πανέμορφο "Thrown To The Wild".

Συμπερασματικά και κλείνοντας, έχω να πω πως -σ'αρέσουν δεν σ'αρέσουν :) - οι Calexico μας έδωσαν ένα πάρα πολύ καλό δίσκο. Καλοδουλεμένο και εθιστικό δημιούργημα, ένα από τα καλύτερα της χρονιάς ως τώρα. Congrats Joey, congrats John!


Βαθμολογία: 3,5/5
Release Date: 19/1/2017
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The End Of The F***ing World
Graham Coxon
(17/02/2018)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Little Dark Age
MGMT
(11/02/2018)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Open
Grandbrothers
(25/10/2017)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Cry Cry Cry
Wolf Parade
(17/10/2017)