Νέες Κυκλοφορίες

Έτοιμοι 2

The Boy

O σταθμός του τρένου περιμένει μια γυναίκα, η οποία είναι στο ταξί καθ'οδόν προς τα κει. Το ραδιόφωνο παίζει Τάνια Τσανακλίδου. Απ'το τζάμι στο παράθυρο μπορεί και βλέπει την Αθήνα να λιώνει, πάντα μόνη, μπροστά σε πλήθος κόσμου να μαραζώνει σαν με Καρκίνο, τα παιδιά του Καρκίνου παίζουν αλήθεια ή θάρρος, πίνουν αίμα και δεν θολώνουν και τους πίνουν το αίμα άνθρωποι που οδηγούν μαύρες μοτοσικλέτες. Και είναι και κάποιοι που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και δεν έχουν να πιουν νερό, περπατούν στον αιώνιο λαβύρινθο και περιμένουν να έρθει ο υπερήρωας Μπράιαν Λήθη να τους σώσει απ'τα ζόμπι, πετώντας τον Αλέξη Ευθύνη στα σκουπίδια της αγαπημένης εξ έιτις διαβόητης φαύλως εναλασσόμενης Αλλαγής. Κοιτάζει απ'το παράθυρο και της έρχεται εμετός, αναδεύεται και τρεμοπαίζει το στομάχι της σαν σεντόνι που το τινάζουν στο μπαλκόνι, μα ακούει τη Μητέρα μέσα της και ηρεμεί. Ύστερα κοιτάζει την τσάντα της και νιώθει ακόμα πιο σίγουρη και δυνατή, έχει μέσα την ταυτότητα που θα την σώσει από το να γίνει ο θηλυκός Bourne και το κραγιόν της για να χαρακώσει πρόσωπα. Περνάει από το Πολύδροσο και ακούει τρανς, θυμάται που η κόρη της στο μέλλον θα ήθελε να γίνει Μις Πελοπόννησος, τότε που άναψε η φωτιά που την έκανε να θέλει να γίνει γονείς. Βλέπει θολά πια μέσα απ'το τζάμι. Η Αθήνα λιώνει. Ταξιδεύει με το ταξί προς την ερημιά, η κοιλιά της ξάφνου χειροτερεύει, μοιάζει νεκρή, κρύβει μέσα έναν αγέννητο κάποιον, δεν είναι η κόρη που κάποτε θα κάνει, είναι ένα πλάσμα που μοιάζει με εξωγήινο και θέλει να αποτυπωθεί, όμοιο με εκείνον στη θάλασσα του Ασημένιου Πλανήτη, εκείνον που είχε δει σε ένα ασυνάρτητο όνειρο το βράδυ στην Πολωνία, το 1988, μπορεί και να μην ήταν όνειρο, μπορεί να ήταν κι αλήθεια. Η γυναίκα κοιτάζει στο τζάμι, δυο αδέλφια περνάνε και χάνονται μέσα σε κρυμμένα πορνοπεριοδικά, ο Βασίλης και ο Αντώνης, ο Αντώνης χάθηκε για πάντα μέσα στο βρώμικό του κόκκινο αίμα και ο Βασίλης συνέχισε να βάφει άσπρο το σπίτι για να φύγει η μαυρίλα. Η γυναίκα τώρα βλέπει ένα παιδί τυφλό γεμάτο σκόνη, αποστρέφει το βλέμμα της και κοιτάζει μπροστά βουρκωμένη, προς το σταθμό που δεν φάνηκε ακόμη. Όταν θα φτάσει στον προορισμό της, θα ντύνεται όπως θέλει αυτή, με γάτας σώμα. Με γάτας σώμα. Και θα πάει και θα πει σε αυτόν που θέλει πως έτσι είναι η Αγάπη της και δεν θα ντρέπεται διόλου να μιλάει όλη νύχτα γυμνή γι'άυτήν, θα τα πει κι όπου βγει, θα ξεχάσει για πάντα και τα πάντα όταν θα φτάσει εκεί, θα γεννηθεί από την αρχή, θα θυμηθεί όσα γνώρισε κι ένιωσε από παιδί κι ό,τι βγει. Ξέρει τι θέλει, θέλει κάτι το απαλό να της γεμίσει το κενό, έχει νυχτώσει στην Αθήνα πια έξω απ'το τζάμι, είναι μούσκεμα όλοι και βγήκαν οι ρόλοι, τα τρένα φάνηκαν στην άκρη του δρόμου, η γυναίκα τρέμει από συγκίνηση και φοβισμένη χαρά, δεν θα υπάρξει -λυπάμαι- happy end, η γυναίκα γεννήθηκε και θα πεθάνει στο θρίλερ, τα ζόμπι ήρθαν, ο Άγιος Βασίλης τελικά υπήρξε και κανείς δεν είχε μαμά, η Αθήνα ξέρει να λιώνει, φτάσαμε στο σταθμό, άκου το "Έτοιμοι Ένα"
 


 

Ενάμιση χρόνο έπειτα από το "Ετομοι Ένα" (Μάϊος 2016), ο The Boy επιστρέφει, όπως μας είχε εξαρχής υποσχεθεί, με το sequel (ενδεχομένως prequel) "Ετοιμοι Δύο". Ακούγοντας πολλές φορές το δίσκο την τελευταία εβδομάδα, διαβάζοντας τους (καταπληκτικούς) στίχους και τα δελτία τύπου που συνοδεύουν την Βουλγαρική... διλογία, εμπνεύστηκα απνευστί το παραπάνω κείμενο και σκέφτηκα να το "χρησιμοποιήσω" εν είδει review για το Υπόγειο. Περιγράφει ενδεχομένως ως κάποιον βαθμό τον δυστοπικό σκοτεινό κόσμο που ο Boy μας βάζει και με το δεύτερο μέρος του Έτοιμοι, όπως έκανε και με το πρώτο. Εδώ όμως οι τόνοι έχουν πέσει, το πιάνο αναλαμβάνει περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο, οι καταιγιστικές απαγγελίες-ρίμες του 1, έχουν περιοριστεί, αλλά όχι παντελώς εκλείψει, δύο απ'τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου είναι αυτής της κοπής: "Μπράιαν Λήθη" και "Πολύδροσο". Είναι όμως και δύο συγκλονιστικά 'κοστουμακίζοντα' ζεϊμπέκικα στο άλμπουμ, σου κόβουν την ανάσα και σου δένουν το στομάχι κόμπο: "Αγέννητος" και "Γλυκειά μου Αγάπη". Στο δεύτερο τραγουδάει η Δεσποινίς Τρίχρωμη - συγκλονιστική ερμηνεία, όπως και όλη της η συμβολή στο δίσκο. Ένα είδος ταχυπαλμίας με έπιασε στο τρομακτικό "Φίμωσέ Με", αλλά και στην ιστορία των δύο αδελφών - τα "Δύο Αδέλφια" είναι μία συγκινητική μουσική διήγηση θανάτου (υποθέτω φόνου). Το "υποθέτω" είναι ένα ρήμα που ασταμάτητα είχα στο μυαλό μου προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσω το νόημα των στίχων, συνηθισμένο φαινόμενο όταν έχουμε να κάνουμε με την αφαιρετική και πολυσήμαντη γραφή του Βούλγαρη. Αυτό, βεβαία, δεν είναι καθόλου κακό, η φαντασία του ακροατή "ανοίγει" και δουλεύει σκληρά κατά τις ακροάσεις, το μυαλό εργάζεται και σίγουρα δεν μιλάμε για μουσική για να ακούς σαν συμπλήρωμα όταν κάνεις διάφορα στο σπίτι σου, δεν είναι επ'ουδενί ένα μουσικό χαλί για να περνάει ευχάριστα και χαλαρά η ώρα, είναι 'δύσκολο' το έργο του Boy και απαιτεί την προσοχή και αρκετή απ'τη φαιά ουσία του ακροατή. Το reward, όμως, (και) στο Έτοιμοι Δύο, είναι απλόχερο και πολύ σημαντικό, ο δίσκος σου δίνει πίσω πλήθος συναισθημάτων και δημιουργικών σκέψεων. Επιστρέφοντας στα κομμάτια του δίσκου, πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθώ στον "Ασημένιο Πλανήτη", ένα Χατζιδακικό αριστούργημα, στο οποίο ο Boy δίνει τα ρέστα του, τόσο σε επίπεδο σύνθεσης και στίχων, όσο και ερμηνείας. Εξίσου κομματάρα και το ending track "Θρίλερ", το οποίο κλείνει εφτασφράγιστα τα όποια παραθυράκια αισιοδοξίας πρόκαναν να ανοίξουν σε κάποια σημεία του δίσκου.  

Το "Έτοιμοι Δύο" είναι ένας πολύ καλός δίσκος, ένας δίσκος της εποχής του, ένας δίσκος του τώρα, μια βαθιά χαρακιά στο χλωμό πρόσωπο της άρρωστης Αθήνας και κατ'επέκταση της Ελλάδας του 2017, ένα ζοφερό μα συγχρόνως απείρως ενσυναισθητικό και τρυφερό δημιούργημα ενός μουσικού, που είναι πια ξεκάθαρο πως αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Στο πλάι του, ο χαρισματικός Κτίρια Τη Νύχτα, ο οποίος και σ'αυτό το δίσκο έχει επιμεληθεί της παραγωγής και παίζει όλα τα όργανα πλην του πιάνου.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 4 Σεπτεμβρίου σε βινύλιο+cd από την Inner Ear. Την ερχόμενη Πέμπτη (14/9) θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του στο Six D.O.G.S. 


 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Finchley Road
Panos Birbas
(19/12/2017)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Comfort Food
Jef Maarawi
(11/12/2017)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Μώλυ
Σείριος Σαββαϊδης
(02/10/2017)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
The Shadow
Emi Path
(11/07/2017)