To ypogeio.gr

The Song Diaries (94)

Let It Be

The Beatles

 

(Οι λέξεις παρακάτω είναι για τη φίλη μου την Έυη και για το πουλάκι που δεν πρόλαβα να γνωρίσω) 
 
Πίσω στο παρελθόν υπήρχε ο Χ. και ο χ.  
Μεγάλος και μικρός.  
Πίσω στο παρελθόν υπήρχαν μέρες φωτεινές. 
Οι δυό τους περνούσαν τις μέρες τους παρεά. Παρέα με το ξύλινο μπαστούνι του Χ. και το λούτρινο, λευκό κουνελάκι του χ. που κανείς τους δεν αποχωριζόταν με τίποτα. 


Τα  καλοκαίρια τρώγανε στην αυλή καρπούζι, τους χειμώνες καθαρίζανε στο τραπέζι της κουζίνας κυδώνια. Κάθε Σάββατο πρωί που ο Χ. πήγαινε για τα ψώνια της βδομάδας έμπαιναν στο παλιό του αυτοκίνητο, έβαζε την κασέτα να παίζει και έκανε νόημα στον μικρό να ανοίξει το ντουλαπάκι. Μέσα εκεί υπήρχε πάντα ένα σακουλάκι με καραμέλες, από αυτές τις κίτρινες και τις πορτοκαλί στο διάφανο περιτύλιγμα, που τις μοιράζονταν με συνωμοτικό ύφος αφού σε κανέναν δεν κάνει καλό η ζάχαρη, αλλά “τι πιο όμορφο από το να μοιράζεσαι τις καραμέλες σου με όποιον αγαπάς?” , έλεγε ο Χ.. Τα απογεύματα τα περνούσαν στον κήπο, φροντίζοντας τα δέντρα και τα λουλούδια, ο χ. σκαρφαλωνε στη συκιά και ο Χ. τον μάλωνε αλλά κατα βάθος τον καμάρωνε και του έδειχνε κόλπα για να καταλαβαίνει και να πατάει στα γερά κλαδιά, αυτά που δεν θα σπάσουν και θα τον βοηθήσουν να ανέβει στο ψηλότερο σημείο. Η πιο αγαπημένη τους βόλτα ήταν στο παλιό αεροδρόμιο. Ο Χ. έδειχνε στον χ. τα παλιά αεροπλάνα, που είχαν πια παροπλιστεί από καιρό, και του διηγιόταν ιστορίες από τα ταξίδια του και την ομορφιά του να γυρίζεις τον κόσμο, να βλέπεις, να μαθαίνεις και στο τέλος να γυρίζεις πάντα σπίτι. Ο χ. σκεφτόταν πως όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει αεροπλάνο για να βλέπει τον κόσμο από ψηλά ή ακόμα καλύτερα να γίνει σπουδαίος άνθρωπος, να μοιάσει στον Χ. που και να πετάει ήξερε και να πατάει γερά στη γή . Κοιτούσαν τον ουρανό και φανταζόντουσαν οι δυο τους πως τα αεροπλάνα ήταν πουλιά που ταξιδεύουν στον ουρανό κι εκεί δίπλα πετούσαν και οι ίδιοι και χάζευαν σε ατελείωτες βόλτες όλη τη γη.  

Τα βράδυα ο Χ. διάβαζε στον χ. μια ιστορία για ένα κίτρινο μπαλόνι που ξέγυφε από τα άλλα μπαλόνια και ζούσε φανταστικές περιπέτειες γνωρίζοντας τον κόσμο.  

Μια μέρα ο Χ. αποφάσισε να πάνε παρέα στο μουσείο. Περασαν όλη τους σχεδόν τη μέρα εκεί με τον Χ. να κρατάει το μπαστούνι του εξηγώντας στον χ. , που κρατούσε πάντα το κουνελάκι του και του έτριβε τα αυτιά με το χεράκι του,  τα πράγματα από το παρελθόν. Στο τέλος της βόλτας όταν ο Χ. ρώτησε τον χ. τι του άρεσε περισσότερο από όσα είχαν δει ο μικρός απάντησε “το κουνελάκι μου κι εσύ!” . “Πώς κι έτσι?” ρώτησε ο Χ. “Γιατί είστε οι καλύτεροι μου φίλοι και σας αγαπώ πιο πολύ από όλα τα πράγματα στον κόσμο” .

Από τότε περάσανε χρόνια, κυλήσαν νερά και ο χ. βρέθηκε να στέκεται αναμεσα σε κόσμο που φορούσε μαύρα και δεν μιλούσε. Ο Χ. είχε κοιμηθεί για πάντα. 

Εκεινή τη στιγμή που όλα ήταν αβάσταχτα γύρω του κοίταξε στον ουρανό και ξαφνικά είδε ένα κίτρινο μπαλόνι να πετάει μόνο του ψηλά. Θυμήθηκε μια μέρα, πολλά χρονια πίσω, που στην αγορά του Σαββάτου έχασε το κουνελάκι του και το καταλαβε μονάχα αφού είχαν γυρίσει σπίτι πια και πλάνταξε στο κλάμα. Θυμήθηκε τον Χ. να τον παίρνει στην αγκαλιά του και να του λέει “Ξέρω οτι έχασες τον φίλο σου και είσαι λυπημένος γι αυτό αλλά θέλω να σου πω κάτι και να με πιστεψεις. Μπορείς να το κάνεις αυτό για μένα?” Ο μικρούλης έγνεψε καταφατικά μέσα στα κλάματά του και ο Χ. συνέχισε “Ό,τι χάνεις μένει μαζί σου για πάντα, το κουνελάκι σου θα είναι πάντα εδω μαζί σου γιατί το αγαπάς, κι εσύ θα φτιάξεις μια χώρα στο μυαλό σου που θα πηγαίνεις εκεί όποτε σου λείπει και θα είστε ξανα μαζί, μη λυπάσαι χαζούλη μου”.

Την ώρα που έβλεπε το κίτρινο μπαλόνι να ξεμακραίνει συνειδητοποίησε πως με τα δάχτυλά του, χάιδευε ξανα τα αυτιά από το (φανταστικό του πλέον) κουνελάκι και κάπως έτσι άρχισαν να μπαίνουν όλα στη θέση τους...
 


* Ο Paul McCartney έχασε τη  μητέρα του στα 14 του χρόνια. Η οικογένεια του δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα άνετη οικονομικά και έτσι η  μητέρα του δούλευε σαν νοσοκόμα για να συνδράμει κάπως στον προθπολογισμό τους και να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα για τα παιδιά της. Τα βράδυα γυρνούσε στο σπίτι και μαγείρευε, οπότε ο Paul δεν κατάφερε ποτέ να έχει μαζί της λίγο ποιοτικό χρόνο. Ωστόσο όπως έχει πει ο ίδιος, υπήρξε, η μαμα του για εκείνον, πάντα μια  τρυφερή και καταπραυντική παρουσία στη ζωή του. Μεγάλο του παράπονο, από το χαμό της και μετά, πως δεν μπορούσε να ανακαλέσει καθαρά στη μνήμη του το πρόσωπό της, όπως συμβαίνει συνήθως.  

Είκοσι χρόνια αργότερα, γύρω στο 1968, κι ενώ οι Beatles έχουν ήδη μπει στην πορεία που θα τους φτάσει στην τελική διάλυση και ενώ τα υπόλοιπα μέλη του γκρούπ ζουν έξω από το Λονδίνο με τις συντρόφους τους, ο Paul, έχοντας καταλάβει πως πλησιάζουν δύσκολοι καιροί και ύστερα κι από έναν χωρισμό με την μετέπειτα γυναίκα του Lynda, ζει στα κόκκινα εντός των τειχών της πόλης, ανακατεύει κάθε βράδυ αλκοόλ με ναρκωτικά και χάνει τον εαυτό του. Ένα από αυτά τα θολά βράδυα η μητέρα του θα εμφανιστεί στον ύπνο του με πολύ ξεκάθαρη εικόνα και θα του πει μόνο το “let it be”. Το επόμενο πρωί ανακουφισμένος συνειδητοποίησε πως αυτό που προσπαθούσε να του πει ήταν να σταματήσει να αντιμάχεται σε όσα συμβαίνουν, να τα αποδεχθεί και να αφήσει την ιστορία να πάρει τη ροή της. Κι έτσι κι έγινε.. 


** Εμένα η αγαπημένη μου εκτέλεση αυτού το κομματιου είναι πάντα αυτή που ακολουθεί πιο κάτω. Το “κοκοράκι” στη φωνή του, μεγάλου πλέον σε ηλικία Paul, μου θυμίζει πως κανείς και τίποτα δεν είναι τέλειο και σήμερα, στα 35 μου σχεδόν, δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ανακουφιστική σκέψη από αυτή.


*** Σε έναν κόσμο που γράφονται τέτοια τραγούδια δεν μπορεί να είναι όλα λάθος. 
 

 

Το "Let It Be" κυκλοφόρησε στις 6 Μαρτίου του 1970, ως single από το ομότιτλο άλμπουμ των Σκαθαριών, που ήρθε έναν μήνα αργότερα (8/5/70). Γράφτηκε και τραγουδήθηκε από τον Paul McCartney, αλλά "χρεώθηκε" στην κοινοπραξία Lennon–McCartney


Lyrics

When I find myself in times of trouble
Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom
Let it be

And in my hour of darkness
She is standing right in front of me
Speaking words of wisdom
Let it be

Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom
Let it be

And when the broken-hearted people
Living in the world agree
There will be an answer
Let it be

For though they may be parted there is
Still a chance that they will see
There will be an answer
Let it be

Let it be, let it be, let it be, let it be
Yeah, there will be an answer
Let it be

Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom
Let it be

Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom
Let it be

And when the night is cloudy
There is still a light that shines on me
Shine until tomorrow
Let it be

I wake up to the sound of music
Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom
Let it be

Let it be, let it be, let it be, yeah, let it be
There will be an answer
Let it be

Let it be, let it be, let it be, yeah, let it be
There will be an answer
Let it be

Let it be, let it be, let it be, yeah, let it be
Whisper words of wisdom
Let it be

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The Song Diaries (116)
End Of The Night
The Doors
(06/01/2021)
ypogeio.gr
The Song Diaries (115)
These Days
Nico
(12/12/2020)
ypogeio.gr
The Song Diaries (110)
Wonderwall [revisited]
Oasis
(03/10/2020)
ypogeio.gr
Album Stories (36)
Hurry Up We're Dreaming
M83
(18/10/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ