To ypogeio.gr

«Ιχνη» («Traces», 2017)

του Θανάση Βασιλείου

 

Με αφορμή το τέλος μιας πολύχρονης, δύσκολης δίκης, που βρίσκει τους εγκληματίες στο φυσικό τους περιβάλλον και τον πολιτικό μανδύα τους στα σκουπίδια της ιστορίας, θυμόμαστε την πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Θανάση Βασιλείου.

Τα «Ιχνη» έχουν αποσπάσει τα βραβεία: Kαλύτερου Σεναρίου, Φεστιβάλ Bucharest ShortCut CineFest (2017), Runner-Up Best Film, Φεστιβάλ Bucharest ShortCut CineFest (2017), Special Jury Award, Φεστιβάλ Short to the Point (2017).

Πρόκειτα για μια μυθοπλασία που αποδίδει με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο το προφίλ μιας εγκληματικής οργάνωσης, η οποία όσο και αν προσπαθεί να μεταμφιεστεί σε κάτι που δεν είναι, η πραγματική της ταυτότητα αναδύεται ωμή και αδιαπραγμάτευτη.

Σύμφωνα με το σενάριο, το εθνικιστικό κόμμα της χώρας μόλις νοίκιασε το κτήριο μιας πρώην Σχολής Κινηματογράφου. Ξεκινά να ψάχνει νέους οι οποίοι θα στελεχώσουν τον όροφο της Επικοινωνίας. Δύο κοπέλες, μέσα από διάφορες συνεντεύξεις, μας οδηγούν στην αποκάλυψη κρυφών μυστικών. Πολλά από τα ονόματα των χαρακτήρων παραπέμπουν στην ιστορία του φασισμού στην Ελλάδα. Ωστόσο, βρισκόμαστε στο 2017… Ο Γραμματέας του κόμματος, προσπαθεί μάταια να καθαρίσει ένα παρελθόν που έχει ήδη αρχίσει να "ξεχειλίζει"… 

Πρωταγωνιστούν οι Ζαχαρίας Ρόχας, Γιώργος Σπάνιας, Μαρίνα Συμεού, Μαρία Μαμούρη, Αλεξάνδρα Πούλου.

Για λίγες μέρες η ταινία είναι διαθέσιμη στο Vimeo, μη τη χάσετε.

 

Ο Θανάσης Βασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Φοίτησε στη Σχολή Σταυράκου, στο τμήμα εικονοληψίας, κι έπειτα από οκτώ χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα αυτό έφυγε για το Παρίσι ώστε να σπουδάσει θεωρία του κινηματογράφου. Το Νοέμβριο του 2011 χρίζεται διδάκτωρ από το τμήμα κινηματογραφικών σπουδών του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle - Paris III με τη μεγαλύτερη δυνατή διάκριση (très honorable avec les félicitations du jury). Το θέμα της διατριβής του αφορά στο έργο του Καναδού σκηνοθέτη Ατόμ Εγκογιάν. Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (πρώτος και μοναδικός επιτυχόντας στις εξετάσεις του 2005). Εργάστηκε δίπλα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο στην προπαραγωγή της τελευταίας του ταινίας «Η Σκόνη του Χρόνου» (2008). Στη συνέχεια προσλαμβάνεται στην Ε.Ρ.Τ. για να εργαστεί ως υπεύθυνος της επιλογής ταινιών και των αφιερωμάτων που προβάλλει το ψηφιακό κανάλι σινέ+ (Δεκέμβριος 2006 - Ιούλιος 2010). Από το 2007 διδάσκει στη Σχολή Σταυράκου το μάθημα Αισθητική του Κινηματογράφου και από το 2012 διδάσκει και το μάθημα Θεωρία του Μοντάζ. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο γαλλικό περιοδικό Positif και στο ελληνικό Το Δέντρο.

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Το Κόκκινο Φουλάρι
Ανεμίζει Ψηλά στον Ουρανό
(10 Χρόνια Χωρίς το Νίκο Παπάζογλου)
(17/04/2021)
ypogeio.gr
4 Νέοι Δίσκοι
για το Μήνα Απριλίο
(14/04/2021)
ypogeio.gr
Καραντινάτος
[Lockdown II, Week 3, 7 Songs]
(27/11/2020)
ypogeio.gr
ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΘΕΜΕΛΙΑ #06
The SMASHING PUMPKINS
(12/05/2016)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ