To ypogeio.gr

10 (+2) Αλμπουμ

για το 2018

by Andreas K.


Μετά από αρκετά χρόνια κατάφερα να ξεχωρίσω κάποιους αξιόλογους δίσκους μέσα στη χρονιά. Ξεφεύγοντας απο τις υπόλοιπες επιλογές του Yπoγείου, ξεχωρισα 10 δίσκους (και bonus 2 soundtrack) με έμφαση στην πειραματική μουσική σε μια καθαρά προσωπική λίστα.

 


1. Daughters - You Won’t Get What You Want (Ipecac)
Αν στα υπόλοιπα η σειρά είναι τυχαία, το comeback των Daughters, 8 χρόνια μετά τον τελευταίο τους δίσκο, βρίσκεται διακαιωματικά στη πρώτη θέση του ‘18. Ένας μανιακός noise rock δίσκος, τέλειος από πολλές απόψεις, με όγκο, θυμό και ένταση. 

Highlights: Satan In The Wait, Ocean Song2. Tim Hecker - Konoyo (Kranky)
Ο Tim Hecker για μία ακόμη φορά αποδεικνύει ότι όσον αφορά την ambient είναι ένας καλλιτέχνης που με κάθε του κυκλοφορία μπορεί βάζει το όνομα του σε λίστες για δίσκους της χρονιάς. Πρέπει να ακουστεί ολόκληρος στην άνεση του καναπέ σε ένα ποιοτικό ηχοσύστημα για να εκτιμηθεί.3. JPEGMAFIA - Veteran (Deathbomb Arc)
Ό,τι πιο φρέσκο και πειραματικό κυκλοφόρησε στη rap σκηνή. Ο δεύτερος δίσκος του JPEGMAFIA είναι και ο πιο ολοκληρωμένος. Εξαιρετική παραγωγή και με πολύ ιδιαίτερη αισθητική συνδυάζει εξαιρετικά trap, glitch και noise στοιχεία.

Highlights: 1539 N. Calvert, Baby I'm Bleeding4. Yves Tumor - Safe in the Hands of Love (Warp)
Ο Sean Bowie κύκλοφόρησε το 4ο του LP. Δύσκολα μπορείς να κατηγοριοποιήσεις τη μουσική που παίζει. Με μία απλοϊκή προσπάθεια ο Yves Tumor θα μπορούσε να θεωρηθεί πειραματική ηλεκτρονική ή post - industrial. 
Highlights: Economy of Freedom5. Puce Mary - The Drought (PAN)
Η PAN του Bill Kouliga είναι αυτή τη στιγμή στην κόψη της πειραματικής μουσικής και για ακόμη μία κυκλοφορία το αποδεικνύει. Ο δίσκος της Puce Mary είναι εξαιρετικός, ασφυκτικός. Δύσκολος αλλά πραγματικά ανταμείβει.

Highlights: A Feast Before The Drought, Fragments of Lily6. Skee Mask - Compro (Ilian Tapes)
IDM, Ambient και Drum n Bass. Το Compro είναι δισκάρα. Χωρίς να πέφτει σε παγίδες που πολύ συχνά υπάρχουν στους δίσκους ηλεκτρονικής μουσικής (ειδικά χορευτικής), καταφέρνει να μην χάνει τον προσανατολισμό του. Ένας δίσκος που κόλλησε για ένα μεγάλο διάστημα στο rotation.

Highlights: SoundBoy Ext., 50 Euros to Break Boost7. Hiro Kone - Pure Expenditure (Dais)
Εξαιρετικά underrated δίσκος με techno και industrial στοιχεία. Μπορεί στο δεύτερο μισό του να χάνεται λίγο αλλά η A πλευρά αποζημιώνει και με το παραπάνω.

Highlights: Pure Expenditure, Scotch Yoke Pt I & II8. Low - Double Negative (Sub Pop)
Δεν έχω να γράψω τίποτα για αυτόν τον δίσκο, μόνο ότι με κούφανε τις τελευταίες μέρες του ‘18. Πολύ ιδιαίτερα στοιχεία αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Low υπάρχουν 25 χρόνια ως μπάντα.

Highlights: Dancing and Blood9.SOPHIE - OIL OF EVERY PEARL'S UN-INSIDES (Future Classic)
Πριν ακούσετε αυτόν τον δίσκο, καλό θα ήταν να διαβάσετε λίγο για το genre της Deconstructed Club και την αισθητική της. Αντλώντας στοιχεία από τη Pop και της Trap, η SOPHIE δημιουργεί κάτι πολύ εντυπωσιακό.

Από τα highlights μου για το 2018 το: Ponyboy και το Faceshopping10. GAS - Rausch (Kompakt)
Μετά το περσινό Narkopop, ο GAS (Wolfgang Voigt), συνεχίζει να δημιουργεί μετα τα 17 χρόνια σιγής με ακόμα έναν εξαιρετικό ambient techno δίσκο


Πρόσθετα με τη δεκάδα, επέλεξα και δύο soundtracks που άκουσα πολύ το 2018. Το πρώτο είναι της Αυστρογερμανικής παραγωγής "Hagazussa" και το soundtrack επιμελήθηκε το duo του Νίκου Βελιώτη και Ilios (Mohammad - MMMD). Το δεύτερο είναι το τελευταίο OST του Jóhann Jóhannsson για τη ταινία του Panos Kosmatos, "Mandy".


11. MMMD - Hagazussa OST (Antifrost)
12. Jóhann Jóhannsson - Mandy OST (Lakeshore) 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
30+1 Albums
για το 2021
(14/01/2021)
ypogeio.gr
20 Αγαπημένα Διεθνή Άλμπουμ
του 2020 (+10 Εγχώρια)
by Tasos Zannis
(14/01/2021)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια Του Μήνα
Μάιος 2018
(02/06/2018)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Ιανουάριος 2021
(30/01/2021)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ