To ypogeio.gr

Misirlou & Co.

A Tribute to Surf Music

by Ali Mathloum


Η Μισιρλού και τα άλλα παιδιά...

Φέτος είναι η 13η χρονιά που ο Ιούνιος, στα της μουσικής -μεταξύ άλλων- είναι 

❝ International Surf Music Month ❞.

Ο Μήνας που γιορτάζεται η πλούσια κληρονομία της μουσικής έκφρασης της surf κουλτούρας που γεννήθηκε και άκμασε στα '50s στην Καλιφόρνια, αλλά συνεχίζει να ζει δυνατά έστω και αν έχει περάσει μισός αιώνας από τότε που ήταν στην επιφάνεια. 

Οι καρποί του είδους συναντιούνται πολύ συχνά μέχρι και σήμερα, είτε σποραδικά και μεμονωμένα είτε ακόμα και με καθαρόαιμες surf-rock μπάντες. 

Ιούνιος λοιπόν, γιορτή ενός μουσικού κινήματος που θέλοντας απλώς να δαμάσει τα κύματα με ηλεκτρικές κιθάρες χωρίς να το καταλάβει ή και να το θέλει ίσως, μετετράπη σε βασικότατο πυλώνα για την εξέλιξη της rock μουσικής. Ένα υπο-είδος της rock που έπιασε ζενίθ σε δημοφιλία στις αρχές των 60s με ονόματα όπως Ventures, Link Wray, Dick Dale, Shadows, Tornados, και φυσικά The Beach Boys. Μια σκηνή που πήγε όχι μόνο ένα αλλά πολλά βήματα μπροστά την rock και ανέδειξε τις μέχρι τότε δυνατότητες της ηλεκτρική κιθάρας όσο ποτέ άλλοτε.

Όταν όμως συνέβη η ''Βρετανική Εισβολή'', με τους Beatles, Stones, Kinks, Animals λίγα χρόνια μετά, η surf εκθρονίστηκε ακαριαία και πέρασε στη λήθη της Αμερικανικής συνείδησης ως μόδα που έφυγε. 

Μονάχα οι Beach Boys έμειναν επίκαιροι μετά το '64 από εκείνο το κίνημα και αυτό γιατί άλλαξαν άρδην τις μουσικές κατευθύνσεις θέλοντας να κοντράρουν, όπως και έκαναν, στα ίσα τα Σκαθάρια που ήρθαν από την αντίπερα όχθη να καθίσουν στο θρόνο και να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας.

Η Surf είναι κατά βάση ορχηστρικό είδος με ελάχιστα εώς καθόλου φωνητικά. Έτσι γεννήθηκε, έτσι έγινε γνωστή και έτσι έχει μείνει στη συνείδηση του κόσμου. Οι Beach Boys έβαλαν φωνητικές αρμονίες στη surf μουσική αλλά ήταν μια φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα. Μια μουσική που γεννήθηκε από την ανάγκη να μετουσιωθεί σε ρυθμούς και μελωδίες ο ήχος των κυμάτων και η αγάπη για το άθλημα του surf. 

Η ανέμελη γοητεία και η άλλοτε άγρια και άλλοτε γλυκιά ομορφιά της surf συνεχίζει να μαγεύει και διατηρεί την δυναμική της ως θησαυρός του παρελθόντος.  Θησαυρό που ο Quentin Tarantino αγάπησε ιδιαίτερα και έκανε ξανά διάσημο στα '90s, τιμώντας το με πολλαπλές χρήσεις surf κομματιών σε ταινίες του, με φυσικά πρώτο και καλύτερο παράδειγμα το διάσημο ''Misirlou'' του Dick Dale στο Pulp Fiction.
 
Σε αυτό το 50 λεπτών mixtape έχω επιλέξει από πολλαπλές πηγές, κουλτούρες και εποχές να αναδείξω ταυτόχρονα και την ομορφιά των αυθεντικών surf ύμνων αλλά και την κληρονομιά του είδους που απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. 

Τρία τραγούδια από ελληνικές μπάντες, τα δύο διασκευές σε λαϊκά άσματα του παρελθόντος, μια διασκευή σε ύμνο της heavy metal, ένα σχεδόν καθαρόαιμο surf διαμαντάκι του 2019, μοντέρνες εκτελέσεις θρυλικών surf τραγουδιών, αλλά και τα ατόφια ορίτζιναλ. 

Όλα αυτά συμπληρώνουν το παζλ των 19 αυτών κομματιών που επέλεξα για να αναδείξω την δυναμική που είχε αλλά και έχει αυτό το είδος.

Η χαμένη τέχνη, η ξεχασμένη κουλτούρα, η καλοκαιρινή ομορφιά, ο χορός, το πάθος, η αυθεντικότητα... 

 

 

Tracklist

Intro

The Cougars - Saturday Nite At The Duckpond (1962)

Cosmonauti - For A Few Dollars More (2002)

Khruangbin - People Everywhere (Still Alive) (2015)

The Ventures - Pipeline (1963)

Dirty Fuse - Sunset Beach (Ακρογιαλιές και Δειλινά) (2012)

The Go-Go's - Surfing and Spying (1981)

The Shadows - Walk Don't Run (1964)

Los Bitchos - The Link Is About To Die (2019)

His Majesty The King Of Spain - She Killed Me (Me Skotose) (2013)

The Ventures - Hawaii 5-0 (1968)

Dick Dale - Misirlou (1962)

The Volcanos - Bikini Sunset (1996)

Surf Report - The Trooper (1996)

Martin Cilia - Wipeout (2011, original 1963)

The Shadows - Riders In The Sky (1979)

The Eliminators - Dawn Patrol (1999)

The Blue Hawaiians - Searchin' For Da Cat (1998)

Διάφανα Κρινα - Κούσκο (2005)

The Tornados - Telstar (1962)

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The Dark Side of The Earth
by Mike Nikolitsis
(15/01/2021)
ypogeio.gr
Thursday Celebrity Mixtapes:51
Happy Magic Meal
By Kristof
(14/01/2021)
ypogeio.gr
Thursday Celebrity Mixtapes 32:
For The People
by Serafim Tsotsonis
(07/05/2020)
ypogeio.gr
Astroman-cy
by [email protected]
(28/04/2015)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ