To ypogeio.gr

Νέες Κυκλοφορίες

Altered State

Α Monkey Shine


Ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν μέσω της στήλης μας Local Nice To Meet You, σας συστήναμε στους Αθηναίους alternative rockers A Monkey Shine, "ένα project που γεννήθηκε, ζει και αναπνέει με το πείσμα, το μεράκι αλλά και την πολύ δυνατή έμπνευση του δημιουργού του, του -κατά βάση μπασίστα, αλλά εδώ και songwriter και lyricist- Γιώργου Τόλια" (check Local Nice To Meet You in full here).

Δύο μήνες μετά, η εξαμελής μπάντα κατέφθασε με το debut LP της, "Altered State". 8 καλοδουλεμένα και όμορφα κομμάτια, μεταξύ των οποίων και τα δύο singles που είχαν προλογίσει την κυκλοφορία ("Audiotrip"/Αug.23, "Deep In The Mud"/Sep.23). Μία πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία εν γένει, που ο πυρήνας της πάλλεται στον heavy ήχο της swamp/desert και της grunge, με την ομπρέλα του alternative υπέροχα να σκεπάζει τα αυλάκια του δίσκου απ'άκρη σ'άκρη. 

Από το εναρκτήριο και εξαιρετικό "Get To The Point", η μπάντα φανερώνει τις διαθέσεις της, με άψογη παραγωγή, σαρωτικά παιξίματα και σκαλωματικό τραγούδισμα από τη φωνή της μπάντας, τον Κωνσταντίνο Τζιάβο. Το "Cotton White Overdrive" είναι ξυράφι, από την αρχή του ως το τέλος του κόβει την ανάσα. Στο ακόλουθο και προαναφερθέν "Audiotrip" οι τόνοι πέφτουν και στη φωνή συναντάμε τον soulmate του Mark Lanegan, Duke Garwood. Το track είναι γραμμένο στη μνήμη της Νίκης, μητέρας του Γιώργου Τόλια και έχουμε να κάνουμε με μία μεγαλοφυή κατάθεση, πανέμορφη και βαθιά συγκινητική. "Lazy Eye" στη συνέχεια - μάλλον εκ των πιο αγαπημένων μου από το δίσκο, καταπληκτική σύνθεση και... αποπνικτική ατμόσφαιρα, με το πιάνο να σε καθηλώνει. Ο ερχομός του "Deep In The Mud" σκουραίνει τον δίσκο περαιτέρω. Πρόκειται για ένα επιβλητικό "βρώμικο" κομμάτι, "αφιερωμένο στη Νέα Ορλεάνη και τους κατοίκους της και μιλάει για το aftermath, τις συνέπειες και τις μάχες για επιβίωση μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Γενικώς είναι αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους που πέρασαν ή περνούν τέτοιου είδους τρομακτικές φυσικές καταστροφές"... Λίγο πριν το φινάλε, συναντάμε το "Make Ends Meet", που στιχουργικά το γουστάρω πολύ, μα συνολικά σαν κομμάτι δεν με τρελαίνει - ίσως, κατά τη γνώμη μου, το πιο αδύναμο του album. Το φινάλε, όμως, πέρα για πέρα αποζημιώνει - το "Late Wait" είναι ένα διαμάντι. Πιάνο και απαλά έγχορδα, καταπληκτική ερμηνεία -ξανά και σταθερά- από τον Τζιάβο. Ο δίσκος κλείνει με μία ορχηστρική εκδοχή του "Lazy Eye" - μην το πάρεις επ'ουδενί σαν ένα απλό filler, είναι το ιδανικό outro για έναν, πέρα για πέρα προσεγμένο και γεμάτο κοφτερές ιδέες, δίσκο. 

Μία ξεχωριστή πρόταση το "Altered State" των A Monkey Shine, που μπορεί στα βασικά της συστατικά να μοιάζει κάπως παλλαϊκή και ήδη ειπωμένη, όμως είναι τέτοια η έμπνευση και η ενέργεια του γκρουπ, που εντέλει το άλμπουμ καταφθάνει φρέσκο και παντοδύναμο. Η μουσική και οι στίχοι έχουν γραφτεί από τον εμπνευστή και δημιουργό της μπάντας, Γιώργο Τόλια, ενώ στα "Late Wait", "Lazy Eye" και "Audiotrip" έχει συμβάλλει στη σύνθεση και ο Νικόλας Σπηλιωτόπουλος.


Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 4/3/2024
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
ΜΠΡΑΝΚΑΛΕΟΝΕ
Παύλος Παυλίδης
(20/04/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
September
The BitterSweet
(21/03/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Urbanum
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
(26/01/2024)
ypogeio.gr
Νέες Κυκλοφορίες
Lives Outgrown
Beth Gibbons
(18/05/2024)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ