To ypogeio.gr

Global Nice To Meet You #21

Far Caspian


To Nice To Meet You είναι μία στήλη, στην οποία συστήνουμε νέες μπάντες και νέους μουσικούς που ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει full LP, παρά μόνο singles ή/και EPs.

 

Global Nice To Meet You #21 και ταξιδεύουμε στο αγαπημένο μου Leeds της Αγγλίας για να γνωρίσουμε τους νεοσύστατους Far Caspian, οι οποίοι παντρεύουν ιδανικά τις hazy κιθάρες με τη νοσταλγία και αφηγούνται νεανικές ιστορίες που αφορούν τη μοναξιά, την περιπλάνηση και το daydreaming αλλά κυρίως τονίζουν το πώς είναι να ενηλικιώνεσαι και να φεύγεις από τον τόπο σου με την ελπίδα να βρεις ένα καλύτερο μέλλον.

Τους έμαθα ένα βράδυ, πριν κάτι μήνες, από τις υπέροχες λίστες σου που βάζεις πάντα όταν ξαπλώνουμε. Και συνέχεια σε ρωτούσα “τι όμορφο αυτό, ποιο είναι;”, κι εγώ κρατούσα σημειώσεις για να κάνω το απαραίτητο digging στο σπίτι. Τους έψαξα, τους λάτρεψα και τους παρουσιάζω ευθύς αμέσως.

Ο Joel Johnston (lead singer) γνώρισε τον Alessio Scozzaro (Bassist) μέσω κοινών γνωστών στο Μουσικό Κολέγιο του Leeds. Ο Joel είχε αναλάβει την παραγωγή μιας μπάντας του Nathan Sayers (lead guitarist) κι έτσι γνωρίστηκαν, ενώ ο Jof Cabedo (drummer) απάντησε σε ένα facebook post για να έρθει κι εκείνος και να δημιουργηθούν οι Far Caspian.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε περίπου το 2015 από τον Joel ως bedroom project στον ελεύθερο χρόνο του, χωρίς να έχει βλέψεις για κάτι περισσότερο. Μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο, αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά, βρήκε τους υπόλοιπους και άρχισαν να ασχολούνται με τα πρώτα demos τον Δεκέμβριο του 2017.

Το όνομα προέκυψε από την κοινή τους αγάπη για τα βιβλία τους C.S. Lewis. Και το αγαπημένο βιβλίο τους ήταν το ‘Prince Caspian’ (σ.σ. το θυμάμαι από τη δεύτερη ταινία “The Chronicles of Narnia’ που είναι βασισμένη στο συγκεκριμένο βιβλίο). Δεν ήθελαν να έχουν ακριβώς το ίδιο όνομα, κι έτσι άλλαξαν το Prince σε Far.

Έχουν ονομάσει το είδος τους “Melanjolly” επειδή συνδυάζουν μελαγχολικούς στίχους σχετικά με θέματα που ταλανίζουν τους νέους (όπως η αγχώδης διαταραχή) με χαρούμενες, upbeat μελωδίες. Ο ήχος τους βρίσκεται κάπου ανάμεσα στους Grizzly Bear και τους Bahamas (εναλλακτικά Local Natives και Real Estate) και στις επιρροές τους συμπεριλαμβάνονται οι Tame Impala, The Strokes και The Whitest Boy Alive.

Αρχές του 2018, οι Far Caspian υπέγραψαν στη Dance To The Radio με έδρα το Leeds και κυκλοφόρησαν τα singles ‘Holding On’, ‘Let’s Go Outside’, ‘The Place’ και ‘Blue’. Όλα εκτός από το πρώτο συμπεριλήφθηκαν στο πρώτο EP της μπάντας με τίτλο ‘Between Days’ που κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου του 2018. 

Το ‘Between Days EP’ βασίζεται κυρίως στις εμπειρίες και τις αλλαγές στη ζωή του Joel, ο οποίος έφυγε από την πατρίδα του, την Ιρλανδία, και πήγε στην Αγγλία θέλοντας να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.

Το ομώνυμο ‘Between Days’, που ήταν και το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο Joel για το EP όταν πήγε για Χριστούγεννα στην οικογένειά του, περιγράφει τη νοσταλγία για το σπίτι του. “It’s hard to know which way to go”. Ο πιο χαρακτηριστικός στίχος εκείνη την περίοδο για τον Joel καθώς είχε θέματα κατάθλιψης και δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει οικονομικά. Έκανε freelance παραγωγές και σκεφτόταν συχνά να παρατήσει τη μουσική και να πιάσει μια δουλειά γραφείου για να έχει κάποιο σταθερό εισόδημα. Δεν έκανε τίποτα από αυτά και το πρώτο τραγούδι που έγραψε αναφέρεται στις εποχές που ζούσε πιο ξέγνοιαστα χωρίς ευθύνες.

Το ‘Blue’ θυμάμαι να το ερωτεύομαι με το πρώτο άκουσμα. Είχα να νιώσω αυτό το ξεπέταγμα της καρδιάς μου καιρό για ένα τραγούδι που ακούω πρώτη φορά. Γραμμένο πριν χρόνια, δεν ήταν προορισμένο να χωρέσει στο EP αλλά εντέλει ταίριαξε με τα υπόλοιπα. Η ιστορία του έχει να κάνει με ένα θέμα που προσωπικά με ταλάνιζε σε όλη μου την εφηβεία: τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Αφορά τις καταστάσεις στις οποίες θα δώσεις τα πάντα σε κάποιον αλλά γνωρίζεις ότι τα αισθήματά σου δεν θα βρουν ανταπόκριση. ‘Oh, it will never work. Don’t you see, you gotta let it hurt.’ Το γνωστό friendzone, δηλαδή. Ο Joel δήλωσε ότι εμπνεύστηκε το τραγούδι από τον Milhouse Van Houten από τους Simpsons που έχει την τάση να γίνεται εύκολα το θύμα σε τέτοιες περιπτώσεις. Παρόλο που αγγίζει ένα όχι και τόσο χαρούμενο θέμα, είναι ένα τίμιο feel-good indie rock tune.

Το ‘The Place’ αφορά το κοινωνικό άγχος, κάτι που άρχισε να ταλαιπωρεί τον Joel όταν έγραφε τα τραγούδια. Όταν ενηλικιώθηκε και μπήκαν οι υποχρεώσεις στη ζωή του, ξαφνικά άρχισε να νιώθει περίεργα με τον εαυτό του, ανησυχούσε με το παραμικρό και δυσκολευόταν στις κοινωνικές του συναναστροφές. ‘I love it when she rolls me up but I know I never weigh enough’.

Στο ‘Let’s Go Outside’ έπαθα ακριβώς το ίδιο με το Blue, με τη διαφορά μάλλον ότι αυτό το έλιωσα λίγο παραπάνω και αποτελεί το αγαπημένο μου track του EP. Πανέμορφες indie pop μελωδίες με άρωμα από γιασεμί ανθίζουν στους κήπους του δικού μας μικρόκοσμου, βυθιζόμαστε στα πυρακτωμένα μας βλέμματα, ερωτευόμαστε ξανά από την αρχή και χανόμαστε στη στιγμή. ’Let's go and drive, work this all out. Feel it this time, see what its all about’. Μουσικά σε ζεσταίνει και σε εξοπλίζει με ελπίδα για να νικήσεις τον αρνητισμό και το άγχος, όπως συνέβη στην περίπτωση του Joel, ο οποίος χρησιμοποίησε το τραγούδι σαν μεταφορά για να αφήσει στην άκρη τις έγνοιες του και να εστιάσει στις καθημερινές απολαύσεις της ζωής.

Το τραγούδι γίνεται ολοένα και πιο εθιστικό καθώς συνεχίζει. 

‘I won't forget about it
Words you never say
Oh you try to take the best from this
Your bones begin to shake and miss
At the sight of something natural
By your window side
With a garden full of your favourite lights
It seems so tough not knowing
Where you're going but she
know
The words she always spoke’

Είναι πολύ γλυκός ο τρόπος που είναι γραμμένοι αυτοί οι στίχοι, όπως και γλυκά τους τραγουδάει ο Joel. Αθώα εφηβικά ρομάντζα. Όνειρα κι ιστορίες που έμειναν στη μέση, ή δεν ξεκίνησαν ποτέ.
 

Το ‘Finding My Way Home’ είναι το πιο straightforward - και σίγουρα το πιο ‘melanjolly’ track και εσκεμμένα επιλέχθηκε να κλείνει το EP. Ξεκινάει απαλά και σταδιακά μεταμορφώνεται σε ένα ευφορικό wall of sound. Ο Joel έγραψε αυτό το τραγούδι έχοντας στο μυαλό του τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν έφυγε από την Ιρλανδία για να εγκατασταθεί στην Αγγλία, φεύγοντας μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του. Από την άλλη όμως, η διαμονή του στην Αγγλία του επέτρεψε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, να δημιουργήσει τους Far Caspian και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Γι’ αυτό και διακρίνεται έντονα μια αίσθηση χαλαρότητας και ελευθερίας στο τραγούδι. Ο Joel κατάλαβε ότι πάντα θα υπάρχουν αναποδιές στη ζωή αλλά το σημαντικό για εκείνον είναι να κοιτάζει πάντα ψηλά και να ελπίζει για το καλύτερο. Το EP κλείνει με τον καλύτερο τρόπο.Οι Far Caspian έκαναν την ηχογράφηση και τη μίξη μόνοι τους στο σκοτεινό υπογειάκι τους. Ο Joel ελπίζει όσοι ακούσουν αυτό το EP να τους μεταδώσει θετικά συναισθήματα και αισιοδοξία για το μέλλον. Το ‘Between Days’ αφηγείται ιστορίες της νιότης: πώς είναι να ενηλικιώνεσαι και ξαφνικά πρέπει να λάβεις κάποιες αποφάσεις για τον εαυτό σου, πώς να διαχειριστείς τις κοινωνικές σου σχέσεις και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα teen-romance σκηνικά.

Τέσσερα twenty-something αγόρια από το Leeds, ακολουθώντας πιστά την DIY τεχνική τους, κατάφεραν να φτιάξουν ένα σύνολο από πιασάρικα lo-fi gems και ξέγνοιαστες μουσικές σαν δροσερό αεράκι που μοσχοβολούν μνήμες, εμμονές και έναν υπέροχο νοσταλγικό λυρισμό. Και με αυτά σαν οδηγό, είναι έτοιμοι να μας υποδεχτούν στο ξεκίνημα της ονειρικής τους περιπέτειας. Γιατί το ταξίδι σίγουρα θα συνεχιστεί.

 


 

Οι Far Caspian αποτελούν καυτό ονοματάκι στα indie blogs και τα “ψαγμένα” κανάλια στο Youtube. Για το ‘Between Days EP’ έμαθα από τον μυστηριώδη τύπο που ακούει στο όνομα David Dean Burkhart στο Youtube. Το Blue ήταν το πρώτο που άκουσα τυχαία και τώρα έχει ξεπεράσει τα 2,5 εκ. views. Στο ‘Lazy Lazy Me’ επίσης φαίνεται να αρέσει η μπάντα, ενώ ολόκληρο το EP υπάρχει και στο Youtube και έχει ξεπεράσει τα 860.000 views από το κανάλι των ‘Nice Guys’.

** Οι Far Caspian έχουν κάνει αρκετά live μέχρι στιγμής, κυρίως ως supporting act στο Λονδίνο και το Λίντς. Σε ένα από αυτά, είχαν ανοίξει τη συναυλία των αδικοχαμένων Her’s από το Λίβερπουλ τον περασμένο Νοέμβρη στο Λιντς. Τα μέλη της μπάντας, Stephen Fitzpatrick και Audun Laading, σκοτώθηκαν σε τροχαίο στην Καλιφόρνια όπου είχαν πάει για περιοδεία. Στο δυστύχημα σκοτώθηκε και ο tour manager της μπάντας, Trevor Engelbrektson. Το 2019 οι Far Caspian ανακοίνωσαν το πρώτο τους UK Tour.

*** Το δεύτερο EP τους είναι ήδη στα σκαριά με τίτλο ‘The Heights’. Έχουν κυκλοφορήσει το ‘Conversations’ και το ‘A Dream of You’ από τη νέα δουλειά τους, στην οποία οι Far Caspian διώχνουν τη ‘melanjolly’, επηρεάζονται πολύ από τα 80’s και βάζουν πιο φωτεινά χρώματα στη μουσική τους παλέτα. “The first EP was about being stuck and not really having an idea of how to fix it, whereas this EP is about breaking out and enjoying your 20's and trying to figure out the process that comes with it” , τα λόγια του Joel.

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Global Nice To Meet You #32
DEADLETTER
(20/01/2023)
ypogeio.gr
Global Nice To Meet You #31
The Lazy Eyes
(03/04/2021)
ypogeio.gr
Global Nice To Meet You #17
FUR
(16/06/2018)
ypogeio.gr
Local Nice To Meet You #02
The Miskeys
(12/06/2015)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ