To ypogeio.gr

Η Μηχανή του Χρόνου

Νίκος Παπάζογλου

Χρίστου Βασιλόπουλου

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος μέσα από την σειρά ντοκυμαντέρ "Η Μηχανή Του Χρόνου" παρουσιάζει τον βίο και την πολιτεία του αείμνηστου και μοναδικού Νίκου Παπάζογλου. Επαρκέστατη σπουδή στο Νικόλα, βασισμένη σε λόγια των φίλων του και των συνεργατών του, μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης και ο Δημήτρης Κοντογιάννης. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 9 Ιουλίου 2016 στο κρατικό κανάλι της ΕΡΤ1.

 

Η «Μηχανή του χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, ξετυλίγει το νήμα της ζωής του αξέχαστου Νίκου Παπάζογλου και παρουσιάζει τον ροκ σταρ της Θεσσαλονίκης που «παράτησε» τον Ντίλαν για το μπαγλαμαδάκι.

Η εκπομπή συναντά τους φίλους των εφηβικών του χρόνων, οι οποίοι διηγούνται πώς δημιούργησαν τα πρώτα ροκ γκρουπ τη δεκαετία του ’60 και την αξιοσημείωτη επιτυχία που είχαν στα νεανικά στέκια της Θεσσαλονίκης. Τότε που ο νεαρός Παπάζογλου βρέθηκε να τραγουδά στους «Olympians», όταν αναπλήρωσε τον Πασχάλη Αρβανιτίδη, ο οποίος πήγε φαντάρος. Αργότερα, δημιουργεί ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα με την ονομασία «Μακεδονομάχοι» και επιχείρησε να κάνει διεθνή καριέρα, ηχογραφώντας με τους «Ζηλωτές» τον πρώτο του δίσκο στη Γερμανία.

Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει τον άγνωστο Παπάζογλου, που οι φίλοι του αποκαλούσαν «πους-πουλ» και «κατσαβιδάκια» από την επιμονή του να συναρμολογεί ενισχυτές και ηλεκτρονικά κυκλώματα. Ο πολυτεχνίτης μουσικός δημιούργησε το «Αγροτικόν», το πρώτο στούντιο ηχογραφήσεων στη Θεσσαλονίκη. Τότε ο Διονύσης Σαββόπουλος, παιδικός φίλος από τη γειτονιά, του δίνει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία και τον παίρνει μαζί του στην παράσταση «Αχαρνής». Εκεί γνωρίζει τον Μανώλη Ρασούλη και λίγο καιρό αργότερα το Νίκο Ξυδάκη. Η παρέα με παραγωγό τον Σαββόπουλο και τη συμμετοχή λαϊκών μουσικών, όπως ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ηχογραφεί την «Εκδίκηση της Γυφτιάς». Τον δίσκο που απαγόρευσε η λογοκρισία από το ραδιόφωνο και λάτρεψαν οι φοιτητές. Η συναυλία στο αμφιθέατρο της Νομικής Θεσσαλονίκης θεωρείται σταθμός για τη διάδοση των τραγουδιών.

Μέσα από τον δίσκο ξεχώρισε αμέσως το «Τρελή και αδέσποτη». Ο Νίκος Ξυδάκης μας αποκαλύπτει ότι το λαϊκό τραγούδι δεν γράφτηκε απευθείας σε μπουζούκι και για να μας το αποδείξει έπαιξε στο πιάνο τις νότες που εμπνεύστηκε. Το «Ραγίζει απόψε η καρδιά» του Τάκη Σιμώτα, γράφτηκε σε ανύποπτο χρόνο, μπήκε στο συρτάρι και ξαναβγήκε για να του το κάνει δώρο ο Παπάζογλου στο γάμο του.

Ο τραγουδιστής με το κόκκινο φουλάρι, βοηθούσε τους νέους καλλιτέχνες που πίστευε ότι είχαν μέλλον στη μουσική. Δύο απ’ αυτούς ήταν ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Ορφέας Περίδης, οι οποίοι μιλούν στην εκπομπή για τη συνεργασία τους με το Νίκο Παπάζογλου.

Η μεγάλη αγάπη του τραγουδιστή για τη θάλασσα, αποτυπώνεται μέσα από αφηγήσεις που αναφέρονται στην ηρεμία αλλά και στην έμπνευση που αντλούσε μέσα από την ενασχόλησή του με το ιστιοπλοϊκό του σκάφος. Ως πηγαίος καλλιτέχνης πολλές φορές τα τραγούδια που έγραφε ήταν βιωματικά, όπως το τραγούδι «Αύγουστος» που έχει μια τρυφερή ιστορία.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Χορός για Μουσική
Ένα Φιλμ Χωρίς Περιδέραιο
του Νίκο Χαντζή
(25/03/2021)
ypogeio.gr
Greek Rock Revolution
του Miguel Cano
(08/04/2020)
ypogeio.gr
White Winter Hymnal
Fleet Foxes
(03/11/2016)
ypogeio.gr
Do I Have Power
Timber Timbre
(05/11/2016)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ