To ypogeio.gr

Τα Στέκια

Το Δισκάδικο

Νίκου Τριανταφυλλίδη


 

Η υπέροχη, αριστοτεχνικά γυρισμένη από τον Νίκο Τριανταφυλλίδη και απείρως ενδιαφέρουσα, σειρά ντοκυμανταίρ της Νέριτ 'Τα Στέκια' θα μάς ξαναπασχολήσει στα σίγουρα, μιας και συχνά-πυκνά καταπιάνεται με θέματα μουσικής και της ξεχωριστής κουλτούρας που περιστρέφεται γύρω από αυτή. Προς το παρόν, στο παραπάνω video έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποιους μανιακούς συλλέκτες δίσκων να σας λένε τον...πόνο τους και να σας αναλύουν τον εθισμό τους. Αλλά και ιστορικούς δισκοπώλες της Αθήνας, με προεξέχοντα τον ηρωικό Ζαχαρία, να μοιράζονται μαζί σας απίστευτες εμπειρίες που έχουν ζήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα στα δισκάδικα. Το έχω δει ήδη 4 φορές κι όσο τώρα γράφω αυτό το κειμενάκι, το έχω βάλει να παίζει και ακούω για ακόμα μία φορά τα "αρρωστάκια" να λένε τα δικά τους... Απολαυστικοί. Σας αφήνω με την επίσημη περιγραφή του επεισοδίου, όπως αυτή παρουσιάζεται στο επίσημο site της Nerit.

 

"Το δισκάδικο: Χώρος συνεύρεσης των «άρρωστων» μουσικόφιλων. Τα ράφια του ορίζουν την «απόλυτη φαντασμαγορία του εσωτερικού χώρου», ενώ οι προθήκες του μοιάζουν με ορθάνοιχτα παράθυρα που βλέπουν προς έναν μαγευτικό μουσικό κόσμο.

Το δισκάδικο είναι ο τόπος των αντιθέσεων. Πώς αλλιώς δικαιολογείται η αρμονική συνύπαρξη του Elvis Presley με τον Τάκη Καρναβά και του Frank Zappa με τους Nirvana και τον ΛεΠα;

Εντός αυτού του ιδιαίτερου χώρου θα συναντήσει κανείς όλο το φάσμα της «δισκόπληκτης» ανθρωπογεωγραφίας. Πιτσιρικάδες που ανακαλύπτουν τη μαγεία τις μουσικής, μοναχικούς ανθρώπους που βρίσκουν στο δισκάδικο ένα οικείο απάγκιο αλλά και μανιώδεις συλλέκτες που αναζητούν το ζωογόνο «ναρκωτικό» τους!

Η αγάπη για τη μουσική και το μεράκι για τον δίσκο κληρονομούνται από τον πατέρα στο γιο και έτσι το πολύτιμο χαρτζιλίκι συντηρεί ζωντανή την ύπαρξη του δισκάδικου που ανταγωνίζεται στα ίσα τα ψυχρά και απρόσωπα δισκοπωλεία. Στα δισκάδικα στήνονται τα μεγαλύτερα «μουσικά πανηγύρια»: Ζωηρές συζητήσεις, αλισβερίσια, αγωνιώδεις αναζητήσεις σπάνιων βινυλίων και, ενίοτε, «μουσική ψυχοθεραπεία». Άλλωστε για ορισμένους αποτελούν «την μπαταρία που φορτίζει τη ζωή τους» προσφέροντας σπάνιες συγκινήσεις στους απανταχού λάτρεις της μουσικής.

Οι λάτρεις του βινυλίου –ιδιοκτήτες δισκάδικων αλλά και οι θαμώνες τους- ως μέλη μιας ιδιότυπης «μουσικής σέχτας» αντιμετωπίζουν τους δίσκους ως «τεύχη γεωγραφίας» σε ανεξερεύνητα μουσικά τοπία!

Στο πλαίσιο αυτό, ο σκηνοθέτης δεν θέλησε να κάνει μια ιστορική αναδρομή αλλά μια εκ βαθέων προσέγγιση της φυλής του βινυλίου.

Τις συγκινητικές, αναπάντεχες και ενδιαφέρουσες ιστορίες βινυλίου μοιράζονται μαζί μας οι άνθρωποι που συνδέονται άμεσα μαζί του.

Στην εκλεκτή μας παρέα θα βρίσκονται (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αλεξίου (μουσικός συντάκτης- συλλέκτης δίσκων), Ηλίας Ασλάνογλου (μουσικάνθρωπος), Γρηγόρης Βάϊος (dj – μουσικός παραγωγός), Ζαχαρίας Βρετανάκης (έμπορος), Γιώργος Γερανιός (Undo Records – φωτογράφος), Βίκυ Εμμανοηλίδη (ιδιοκτήτρια Metal Era), Κυριάκος Εμμανοηλίδης (ιδιοκτήτης Metal Era), Άρης Καραμπεάζης (γραφιάς σε μουσικά περιοδικά – μουσικογραφιάς – δικηγόρος), Μπάμπης Καραποστόλης (συνταξιούχος), Μανώλης Καρπαθάκης (ιδ. υπάλληλος), Νικόλαος Κοντογούρης (έμπορος – δημοσιογράφος), Εύα Κολόμβου (υπεύθυνη AN Club – management – booking), Άγγελος Κυρούσης (υπάλληλος δισκοπωλείου Rock n Roll Circus), Γιάννης Μαύρος (έμπορος), Παναγιώτης Μένεγος (αρχισυντάκτης propaganda.gr – ραδιοφωνικός παραγωγός Εν Λευκώ 87,7), Χίλντα Παπαδημητρίου (μεταφράστρια – συγγραφέας), Γιώργος Σάφος (ορθοπεδικός), Λάμπρος Τσάμης (dj Lofi), Πάνος Χαραλάμπους (εικαστικός), Δημήτρης Χατζής (Music Machine)".
 

Δημοσιογραφική Έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη.
Μουσική Σήματος: Blaine L. Reininger.
Σχεδιασμός Τίτλων Αρχής: Γιώργος Βελισσάριος.
Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης.
Εκτέλεση Παραγωγής: ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού.
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας.
Οργάνωση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου.
Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου.
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Claudio Bolivar.
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη.
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης.

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Greek Rock Revolution
του Miguel Cano
(08/04/2020)
ypogeio.gr
One More Time With Feeling
Nick Cave
Andrew Dominic
(30/09/2018)
ypogeio.gr
Sun It Rises
Fleet Foxes
(03/11/2016)
ypogeio.gr
Left Hand Free 2
Alt-j
(06/08/2016)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ