To ypogeio.gr

Τα Στέκια

Το Προβάδικο

Μαρίνας Δανέζη


 

Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού
Σειρά ντοκιμαντέρ, συνέχεια της εξαιρετικής αρχικής ιδέας και δουλειάς του αείμνηστου Νίκου Τριανταφυλλίδη από την Μαρίνα Δανέζη. Το επεισόδιο προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ΕΡΤ στις 26 Οκτωβρίου 2017.


Τα προβάδικα
«Τα προβάδικα για τη μουσική είναι ό,τι η αλάνα για το ποδόσφαιρο!» - Μιχάλης Καφαντάρης, σκηνοθέτης.

«Ο χώρος του προβάδικου μοιάζει σαν το Καθαρτήριο της Θείας Κωμωδίας του Δάντη». Για τους πιστούς της μουσικής, ανεξαρτήτως του είδους που υπηρετούν, το προβάδικο είναι ένας χώρος τελετουργίας, ένας ιδιότυπος Κήπος των Μυστηρίων που εξασφαλίζει την ελεύθερη είσοδο στον πολυαναμενόμενο Παράδεισο της Μουσικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα προβάδικα ορίζουν τα παρεκκλήσια του συνοικιακού ροκ εν ρολ, όπου οι εκκολαπτόμενοι και, μη, μουσικοί «προσεύχονται», επικοινωνούν και εγκαταλείπουν για λίγο τις κοινωνικές συμβάσεις και τις «επίγειες κολάσεις» της καθημερινότητας.

Ήδη στην εκπνοή της δεκαετίας του ’70 και την αυγή της δεκαετίας του ’80 τα προβάδικα «ξεφυτρώνουν» σαν τους ανθούς της αμφισβήτησης, σαν τους πυρήνες ενός εξελισσόμενου μουσικού κυττάρου στενά συνδεδεμένου με τη νεανική κουλτούρα της εποχής, σαν αναβλύζουσες πηγές έκφρασης του άλλοτε ανείπωτου, εκείνου που θέριευε και ασφυκτιούσε σε νεανικά δωμάτια και αυτοσχέδιους χώρους μουσικής παραγωγής, αναζητώντας επιτακτικά μια διέξοδο.
Οι μουσικές αυτές αλάνες, πάντοτε δεκτικές σε πειραματισμούς και παντός είδους κραδασμούς, υποδέχονται ετερόκλητους μουσικούς μικρόκοσμους, έτοιμους να τα δώσουν όλα στο όνομα της δημιουργίας και του επερχόμενου live (μικρού, μεγάλου, εγχώριου αλλά και διεθνούς)! Οι τοίχοι τους ποτίζουν με ιδρώτα, ήχους εμπειρίες, μουσικά μυστικά και συνομιλίες, ενώ οι ενισχυτές, οι κονσόλες, τα μικρόφωνα, τα μουσικά όργανα, συντονίζονται απόλυτα σ’ ένα συνεχές ήχων, εμπειριών και συναισθημάτων. Ο χώρος της πρόβας κλείνει μέσα του το ξεγύμνωμα, την αλληλεγγύη, την παρέα, το τζαμάρισμα, τη βαθύτερη αλήθεια αυτού που περνάει ευλαβικά την πόρτα του. Σε κάθε έξοδο απ’ αυτόν δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος.

Η κάμερα της εκπομπής επισκέπτεται ιστορικά προβάδικα της πόλης, κουβεντιάζει με τους ιδιοκτήτες τους και τρυπώνει στις πρόβες αγαπημένων συγκροτημάτων και μουσικών.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Θανάσης Αλεξανδρής (Ρόδες United), Phil.A. Barry (TribalStudio), Στέφανος Ελπιζιώτης (Karma Violens), Γιώργος Εμμανουήλ (Rotting Christ) Αλέξανδρος Α. Καλοφωλιάς (The Last Drive), Γιώργος Κάπης (Ρόδες United), Γιώργος Καρανικόλας (The Last Drive), Παντελής-Μιχαήλ Καρασεβδάς (A Victim Of Society), Βαγγέλης Καρζής (Rotting Christ), Νικήτας Κλιντ (Ρόδες United), Εύα Κολόμβου (Coyote’s Arrow), Πέτρος Κουτσούμπας (Pegassus Records), Μπάμπης Λάσκαρις (συγγραφέας), Βαγγέλης Μακρής (A Victim Of Society), Νικόλας Μηλιώνης (επιτηδευματίας), Στάμος Μπάμπαρης (The Noise Figures), Γιώργος Νίκας (The Noise Figures), Βασίλης Νιτσάκης (Ρόδες United), Φώτης Ντούσκας (A Victim Of Society), Μάριος Ντυπόν (Karma Violens), Γιώργος Πετράτος (Studio Rotting Christ), Ζορζ Πιλαλί (μουσικός), Δημήτρης Στεργίου (Ρόδες United), Ευθύμης Τόλης (Rotting Christ), Σάκης Τόλης (Rotting Christ), Stavros X (Coyote’s Arrow).
 

Έρευνα αρχειακού υλικού: Χρυσηίδα Τριανταφύλλου, Λουίζα Σολομών- Πάντα
Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη
Έρευνα-οργάνωση παραγωγής: Χριστιάννα Φινέ
Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger
Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας-Β΄ κάμερα: Αλέξης Ιωσηφίδης
Β΄ κάμερα: Φίλιππος Ζαμίδης
Ηχοληψία-μιξάζ: Σπύρος Αραβοσιτάς
Διεύθυνση παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης
Μοντάζ: Χρήστος Γάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη
Παραγωγή: ΕΡΤ
 

Μπορείς να δεις το επεισόδιο στην ERT WebTV εδώ.

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Χορός για Μουσική
Ένα Φιλμ Χωρίς Περιδέραιο
του Νίκο Χαντζή
(25/03/2021)
ypogeio.gr
Greek Rock Revolution
του Miguel Cano
(08/04/2020)
ypogeio.gr
Οι Τρύπες στην ΕΤ2
(1989)
(23/02/2023)
ypogeio.gr
Drops In The River
Fleet Foxes
(03/11/2016)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ