To ypogeio.gr

Album Stories (11)

The Age Of The Understatement

The Last Shadow Puppets

Πριν περίπου ένα μήνα, στις 15 Απριλίου, το The Age Of Understatement των The Last Shadow Puppets, έκλεισε 9 χρόνια ζωής. Εγώ θυμάμαι τότε είχα πάει για Πάσχα στις Σπέτσες και απ'το λιμάνι του Πειραιά είχα τσιμπήσει το αγγλικό περιοδικό MOJO που είχε το νεοσύστατο Βρετανικό ντουέτο στο εξώφυλλο και μέσα μια συνέντευξή τους. Μαγνήτης και κράχτης φυσικά για την αγορά του συγκεκριμένου τεύχους ήταν ο Alex Turner, ο Arctic Monkey ήρωάς μου, που η φωνή του και τα τραγούδια που σκάρωνε με τους υπόλοιπους Πιθήκους με είχαν αφήσει σύξυλο τα προηγούμενα τρία χρόνια (Whatever People Say I Am, That's What I'm Not/2005, Favourite Worst Nightmare/2007). Τον...άλλονα, τον Miles Kane, θα τον μάθαινα ευθύς αμέσως από εκείνη τη μέρα και σχεδόν εμμονικά απ'την καλή (The Rascals-Rascalize/2008, The Little Flames - The Day Is Not Today/2007, debut solo album Colour Of The Trap/2011) και απ'την ανάποδη (Don't Forget Who You Are/2013).

Διάβασα τη συνέντευξή τους για την επικείμενη κυκλοφορία τους στο μπαλκόνι των ενοικιαζόμενων το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, υπό την μουσική συνοδεία των ψαλμών του Επιταφίου που ηχούσαν από τις τριγύρω εκκλησίες, πίνοντας έναν ζεστό καφέ... "Ηχογραφήσαμε το δίσκο το Καλοκαίρι του 2007, λίγο στην Αγγλία και λίγο στη Γαλλία, στα Black Box Studios. Τον γράψαμε κλεισμένοι μέσα σ'ένα ξενοδοχείο στη Γαλλία, στη μέση του πουθενά, ακούγοντας άπειρο Morricone και κλασική μουσική. To Histoire de Melody Nelson του Serge Gainsbourg ήταν συνέχεια μαζί μας, το ίδιο και το Mass In F Minor των Electric Prunes". Και συνέχισε ο Alex λέγοντας πως "o δίσκος είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ δυνατής φιλίας, ενός καθως πρέπει bromance, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Τον Miles τον γνώρισα από τότε που ήταν με τους Little Flames, είχαμε κάνει και κάποιες συναυλίες μαζί, ήταν support στους Monkeys. Μετά θυμάμαι που τον είχα πάρει τηλέφωνο ένα βροχερό απόγευμα, Σάββατο ήταν, και του είχα πει κάτι του στιλ 'γαμώ δεν θα ήταν να κάνουμε κάτι μαζί; Δε θα ήταν εντελώς cool δυο ρεμαλονεανίες σαν κι εμάς (σ.σ. για την εποχή που μιλάμε, οι συνομήλικοι Alex και Miles είχαν μόλις κλείσει τα 20) να φτιάξουν μουσική σαν το Jackie του Scott Walker;' Ε, μετά, ήρθε να παίξει κάτι κιθάρες για το Favourite Worst Nightmare και οι δυο μας μετά τις πρόβες αρχίσαμε και γρατζουνάγαμε τα πρώτα ακόρντα των κομματιών που θα ακούσετε με το δίσκο που θα κυκλοφορήσουμε αυτήν την Άνοιξη".

Όταν γύρισα από τις Σπέτσες και πριν ακόμα χωνέψω το αρνί του Πάσχα αγόρασα το 'The Age Of Understatement' από το Metropolis της Πανεπιστημίου, που τότε ζούσε ακόμα και βασίλευε. Η εποχή μύριζε ιντίλα, αν και τώρα πια ξέρουμε πως τότε το indie έπνεε τα λοίσθια. Τότε δεν το ξέραμε. Το debut όμως των TLSP ήταν από άλλο κόσμο, ερχόταν με φόρα από τα 60's με όλες τις προαναφερθείσες αναφορές και επιρροές και -όντως- ήταν τελικά πολύ cool που δυο ρεμαλονεανίες όπως ο Alex Turner και ο Miles Kane έκαναν έναν τέτοιο δίσκο. Βέβαια, δεν έχουμε να κάνουμε με δύο τυχαίους νέους: Ο Miles και o Alex ήταν δύο από τους πιο ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους μουσικούς της γενιάς τους, δύο κανονικά wonderkids. Τα όσα ακολούθησαν -ασχέτως αμιγούς καλλιτεχνικού αποτελέσματος, για το οποίο μπορεί να γίνει μεγάλη συζήτηση, αλλά όχι στο παρόν σημείωμα, αν θες όμως γκρίνια και πόνο διάβασε το αμφιλεγόμενο Γιατί Εμίσησα Εντέλει τους Arctic Monkeys - επιβεβαιώνουν την rock 'n' roll πάστα και των δύο, ειδικά του Alex, που εξελίχθηκε στο απόλυτο μουσικό icon των 10's. Μαζί τους στο δίσκο, αλλά και στις live εμφανίσεις που τον συνόδεψαν ήταν ο μουσικός παραγωγός James Ford, ο Zach Dawes και ο Tyles Parkford των Mini Mansions και o Loren Humphrey των The Guards. Αλλά και o Καναδός Owen Pallet των Arcade Fire, που ανέλαβε τα arrangements στα μέρη του δίσκου που απαιτούσαν συμφωνική ορχήστρα.

Το album την πρώτη βδομάδα της κυκλοφορίας του έφτασε στο Νο1 του UK Album Chart, πουλώντας 51.186 αντίτυπα. Μέχρι τον Απρίλιο του 2016 υπολογίζεται πως είχε πουλήσει -στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο- 300.000 κόπιες. Οι κριτικοί δικαίως προσκύνησαν και 9 χρόνια μετά θεωρείται ένας από τους καλύτερους και επιδραστικότερους δίσκους των 00's και όχι μόνο.

Το δίσκο τον είχα λιώσει... Ήταν το soundtrack εκείνου του Καλοκαιριού, του 2007. Τον Ιούνιο είχε παντρευτεί ο "Ψηλός", ο κολλητός μου ο Νίκος, όσο τον ντύναμε και τον στολίζαμε για να διαβεί της...εκκλησιάς την πόρτα, ακούγαμε στη διαπασών και με αλλεπάλληλα repeats τις retro περιπέτειες του Alex και του Miles. Όχι ότι όταν φθινοπώριασε η έλξη του 'The Age Of Understatement' πάνω μου κόπασε. Τουναντίον, το άκουγα ολημερίς και ολονυχτίς, φτάνοντας πια στο επόμενο Καλοκαίρι, οπότε και είχε έρθει η δική μου σειρά να...δεθώ με τα ιερά δεσμά του γάμου και στο πάρτυ που ακολούθησε επιλέξαμε με τη σύζυγο να εισέλθουμε στο χώρο με το Standing Next To Me. Το αγαπημένο μου από το δίσκο όμως πάντα ήταν το ομώνυμο εναρκτήριο The Age Of The Understatement, το οποίο είχαμε περάσει στην παρέα μου με τον κωδικό το "επικό ιππικό", λόγω της καταιγιστικής λαίλαπας που προκαλούσε η εισαγωγή του στα σωθικά μας. Κι αν ο δίσκος ήταν σχεδόν αψεγάδιαστος στην ολότητά του, πρέπει να γίνει ειδική αναφορά και στα B-sides και τα bonus tracks που συνόδεψαν τα singles και τα EPs που ακολούθησαν - θα μπορούσαν να συνθέσουν από μόνα τους μία αυτόνομη και ξεχωριστή αριστουργηματική κυκλοφορία. 

Και μια τελευταία υποσημείωση, την οποία αν ξέχναγα θα ήταν σαν να πρόδιδα έναν μεγάλο μου έρωτα: αναφέρομαι στο artwork του album, αλλά και των σύνοδων singles και EPs. Άκρως ταιριαστό με την ηχητική ατμόσφαιρα του δίσκου και πραγματικά - πόσο ωραία κοπέλα!!! Ονομαζόταν Gill και την είχε φωτογραφίσει ο Sam Haskins το 1962.

Αυτά για την 'Εποχή της Ωραιοποίησης' (ή Υποβάθμισης), έναν από τους αγαπημένους μου δίσκους ever. 
 

* τα λόγια του Alex Turner από τη συνέντευξή του στο Mojo, είναι προφανώς κάπως παραλλαγμένα στο παρόν άρθρο, η μνήμη μετά από 9 χρόνια δεν λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια, παρόλα αυτά κάθε πληροφορία είναι αληθής και διασταυρωμένη. Χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε εισαγωγικά σαν ακριβή δικά του λόγια χάριν της διήγησης. 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Album Stories (56):
The Human Menagerie
Cockney Rebel
(24/04/2021)
ypogeio.gr
Album Stories (55)
Aqualung
Jethro Tull
(19/03/2021)
ypogeio.gr
Album Stories (49)
Τραπεζάκια Έξω
Διονύσης Σαββόπουλος
(02/12/2019)
ypogeio.gr
The Song Diaries (40)
Caramel
Blur
(03/02/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ