To ypogeio.gr

Album Stories (33)

Rattle And Hum

U2


1987. Tέσσερις φίλοι από το Δουβλίνο προσλαμβάνουν τον νέο σκηνοθέτη Phil Joanou (''Three O'Clock High'') να βιντεοσκοπήσει την επερχόμενη περιοδεία τους στις Η.Π.Α. στα πλαίσια της προώθησης του ‘’Joshua Tree’’.

Οι U2 μετά από πολύ δουλειά, μέσα από διαρκή αναζήτηση γύρω από τις ρίζες της σκέψης, είτε με το ‘’όχημα’’ του στίχου είτε με αυτό της μουσικής, την εποχή εκείνη έχουν φτάσει στο καλλιτεχνικό και εμπορικό ζενίθ μιας 10ετούς καριέρας με 5 ολοκληρωμένα άλμπουμ στο ενεργητικό, με δυνατές σκηνικά συναυλίες, με κοινωνικοπολιτικοποιημένο αποτύπωμα (βλέπε "Live Aid" 1985). Παρολαυτά, δεν να έχουν ακόμα αποκρυσταλλώσει τι είναι αυτό που ψάχνουν.

Η κάμερα ακολουθεί το ταξίδι και τις περιπλανήσεις στην άλλοτε Νέα Γη: τις περιπλανήσεις στο Memphis, στα studio της Sun Records που πρωτοηχογράφησε ο Elvis Presley, την εκτέλεση του beatle-κου "Helter Skelter" (“This song Charles Manson stole from the Beatles. We’restealin’ it back,”),  τις ζυμώσεις με θρυλικές μορφές όπως ο B.B. King ("When Love Comes ΤoTown") ή ο Bob Dylan ("Love Rescue Me" & "Hawk Μoon 269"), το αφιέρωμα στη Billie Holiday  ("Angel of Harlem"), τον ύμνο για ένα Ιρλανδό εθνικιστή ποιητή που εξορίστηκε στην Αυστραλία με τον Edge στα φωνητικά ("Land of Van Diemen"), τον Brian Eno που με τα πλήκτρα του σε καλεί σε ονειρικό ταξίδι ("Heartland"), τη gospel διασκευή του ‘’I Still Haven’t Found What I’m Looking For’’ με τη βοήθεια της χορωδίας New Voices of Freedom, τη δυνατή εκτέλεση του ύμνου που έγραψαν λίγα χρόνια πριν για τον πάστορα Martin Luther King Jr ("Pride [In the Name Οf Love]" ), τις εμμονές του Bono ("I Don’t Believe In The 60’s In The Goldenage Of Pop/You Glorify The Past When The Future Dries Up’’ [GodPart II] ).

To rockumentary "Rattle And Hum" θα μπορούσε να είναι κάτι αντίστοιχo του "GimmeShelter" (1970), το οποίο παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες της περιοδείας των Rolling Stones στις Η.Π.Α. ή του "Do Not Look Back" (1965), το οποίο ακολουθούσε τον ‘’ηλεκτρικό’’ Bob Dylan στην Αγγλία.  Τελικά μοιάζει περισσότερο με ημερολογιακή αναφορά μιας συγκεκριμένης ρευστής, αλλά και ζωντανής σε ιδέες περιόδου καθοριστικής για τη μετέπειτα εξέλιξη του συγκροτήματος, μια οπτική παρουσίαση του ομώνυμου δίσκου και ταυτόχρονα το αντίστροφο, που σκιαγραφεί τη προσωπικότητα, τη σκηνική δυναμική παρουσία των U2, μιας και υπάρχουν ελάχιστα κενά με ελάχιστες συνεντευξιακού τύπου ερωτήσεις ανάμεσα στα τραγούδια.

 

 

Το "Rattle And Hum" δεν συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα, μα καταδεικνύει την ταυτότητα, την ενέργεια, την ιστορία τεσσάρων φίλων που πέρασαν από την αφάνεια του διχασμένου Δουβλίνου στην διεθνή αναγνώριση, αφιερώνοντας ελάχιστη προσοχή στο όραμα τους. Καθρεφτίζει τον ήχο, τις προοπτικές τεσσάρων νέων που ακόμα δεν έχουν βρει αυτό που αναζητούν - και των οποίων η ανησυχία λειτουργεί κινητήριος μοχλός για να ψάξουν ακόμα περισσότερο.

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Album Stories (54)
Oracular Spectacular
MGMT
(24/10/2020)
ypogeio.gr
Album Stories (53)
When I Have Fears
Murder Capital
(18/07/2020)
ypogeio.gr
Album Stories (17)
Empyrean
John Frusciante
(22/09/2017)
ypogeio.gr
The Song Diaries (10)
Απόψε Θέλω Παρέα
The Boy
(02/04/2016)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ