To ypogeio.gr

Album Stories (64):

The Piper At The Gates of Dawn

Pink Floyd


Όταν ξεκίνησα το κανάλι μου στο YouTube, ψαχνόμουν ως προς τις θεματικές ενότητες που θα κρατούσαν το ενδιαφέρον του μουσικού κοινού. Έτσι μετά από σύντομες αλλαγές στον τίτλο δημιουργήθηκε η νέα ενότητα “Vinyl Gems”, που όπου γίνεται παρουσίαση βινυλίων-δίσκων αναφοράς, που έχω στη δισκοθήκη μου και που είμαι και συναισθηματικά δεμένη μαζί τους. Έφτασε λοιπόν η στιγμή να ακούσουμε στην ενότητα αυτή παρέα, μία από τις σπουδαιότερες μπάντες της σύγχρονης της μουσικής και μάλιστα στον πρώτο και εμβληματικό δίσκο: Pink Floyd  -The Piper at the Gates of Dawn (1967). Ο Syd Barrett είναι ηγετική φυσιογνωμία, όχι μόνο επειδή έχει συνθέσει σχεδόν όλα τα κομμάτια-διαμάντια, αλλά γιατί έθεσε θεμέλια για απογειωθεί στη συνέχεια η παρέα των ταλαντούχων μουσικών. Ο ευφυής, χαρισματικός Barrett ήταν ένα αερικό, ένα ξωτικό, που ταξίδεψε σε ωκεανούς απόκοσμους, ψυχεδελικής πανδαισίας και ηχοχρωμάτων και δε θα μπορούσε να παραμείνει στη “γη”! Ο δίσκος που ακούμε είναι ένας από τους σημαντικότερους στην ιστορία της μουσικής, ένα εκπληκτικό ντεμπούτο μίας μπάντας που αναδειχθεί σε υπερμπάντα στη συνέχεια, που θα κυκλοφορήσει νέα διαμάντια, χωρίς όμως την παρουσία του Barrett, αν και πολλοί πιστεύουν πως χωρίς εκείνον, οι Floyd δεν είναι οι Floyd. Εσείς τι λέτε; Ας ακούσουμε κι ας ταξιδέψουμε… “Lucifer Sam, Siam cat… Always sitting by your side… Always by your side… That cat's something I can't explain…”
 

Το "The Piper At The Gates of Dawn" κυκλοφόρησε στις 5 Αυγούστου του 1967 και πήρε το όνομά του από το ομώνυμο 8ο κεφάλαιο της νουβέλας του Kenneth Grahame, "The Wind in the Willows". 

** Αναζητήστε το βιβλίο “Pink Floyd – The Piper at the Gates of Dawn - 33 1/3” του John Eric Cavanagh με πρόλογο Γιώργου Δημητρακόπουλου και σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά 
(οξύ & avopolis / Brainfood Εκδοτική).

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Album Stories (66):
The Car
Arctic Monkeys
(15/07/2023)
ypogeio.gr
Album Stories (65):
Unplugged in New York
Nirvana
(06/12/2022)
ypogeio.gr
Album Stories (40)
Vieux Frères - Partie 1
Fauve
(13/03/2019)
ypogeio.gr
The Song Diaries (141)
Carry Home
The Gun Club
(02/04/2022)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ