To ypogeio.gr

10 Ιστορίες πίσω από

10 Τραγούδια των

Red Hot Chili Peppers


Το Υπόγειο, με αφορμή τον ερχομό των Red Hot Chili Peppers για μια συναυλία στη χώρα μας το Καλοκαίρι στα πλαίσια του Ejekt Festival (Markopoulo Park, 5 Ιουνίου), συνεχίζει το αφιέρωμά του στις θρυλικές Πιπεριές, με τον σεσημασμένο RHCP fan Θύμιο Κολοκούρα να πρωτοστατεί...


Follow the RHCP Tribute:
Σκέφτομαι Και Γράφω: Πώς τα πέρασες στους Peppers στο ΟΑΚΑ το 2012;
Top 11: 7 Υπόγειοι συντάκτες και φίλοι επιλέγουν τα 11 αγαπημένα τους RHCP tracks

 


Οι Red Hot Chilli Peppers ανακοίνωσαν πρόσφατα τον ερχομό τους στη χώρα μας το επόμενο καλοκαίρι (Markopoulo Park, 5 Ιουνίου) για δεύτερη φορά! Δράττομαι της ευκαιρίας λοιπόν και παρακάτω θα αναλύσω τη σημασία και μερικές ενδιαφέρουσες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τους στίχους μερικών τραγουδιών τους.

Η αλήθεια είναι πως οι στίχοι που έγραφε -και γράφει ακόμα- ο Anthony Kiedis (σ.σ. τραγουδιστής rhcp) σε καμία φάση της ιστορίας ,δεν τους χαρακτήριζε το βάθος και η ποιητικότητα.Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες που καταπιάνονται οι στίχοι του.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές ιστορίες πίσω από τους στίχους του.

 

Under The Bridge (Blood Sugar Sex Magik, 1991)

Ένα από τα πιο δημοφιλή τους κομμάτια αναμφισβήτητα! Ο Anthony αρχικά είχε γράψει τους στίχους ως ποίημα σε ένα προσωπικό του ημερολόγιο και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να το χρησιμοποιήσει για κάποιο κομμάτι των rhcp.Το ποίημα αυτό μιλούσε για τον καιρό που ήταν χρήστης ηρωίνης. Το τραγούδι αναφέρεται σε μια γέφυρα, στην οποία συνήθιζε να πηγαίνει να προμηθευτεί τα ναρκωτικά του. Γίνεται αμέσως κατανοητό πως αποτελεί κάτι πολύ προσωπικό, ωστόσο ο τότε παραγωγός τους, Rick Rubin, έπεσε πάνω σε αυτό το ημερολόγιο και έπεισε τον Anthony πως θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της μπάντας του. Κάποιοι ακόμη δυνατοί στίχοι του κομματιού:

"Sometimes Ι feel like i don’t have a partner", θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο σκέλη: Στον πρόσφατο, τότε, θάνατο του πρώην κιθαρίστα των rhcp Hillel Slovak και κολλητού του, αλλά και στο γεγονός ότι εκείνη την περίοδο o Flea με τον Frusciante (σ.σ. μπασίστας και κιθαρίστας αντίστοιχα) αρχίζανε να έρχονται πιο κοντά, πράγμα που τον έκανε να νιώθει παραμελημένος. Αυτό, ωστόσο, είχε ως συνέπεια και το στίχο, "Ι dont ever want to feel like i did that day", όπου ο Anthony μπαίνοντας στο στούντιο μια μέρα (ενώ είχε απεξαρτηθεί για πρώτη φορά από τα ναρκωτικά) βρήκε τα δύο μέλη των rhcp να καπνίζουν κάνναβη και βλέποντας το βλέμμα του Frusciante θυμήθηκε την δική του περίοδο χρήσης και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να ξανανιώσει όπως τότε...

 


 

 

Knock Me Down (Mother's Milk, 1989)

If you see me getting high knock me down, I am not bigger than life.

Απ τους πιο δυνατούς στίχους του Anthony πάλι αναφερόμενος στα ναρκωτικά αλλά και τον Slovak. Μέσα από αυτούς τους στίχους ο Anthony χρησιμοποιεί ένα λογοπαίγνιο -η ακριβής μετάφραση του getting high είναι ανεβαίνω ψηλά ωστόσο σημαίνει και μαστουρώνω- καλώντας το νεκρό φίλο του (ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση), αν τον δει να "ανεβαίνει ψηλά" να τον ρίξει πάλι κάτω.. Φαίνεται, λοιπόν, πόσο πολύ φοβόταν πως ο εθισμός του θα αποβεί το ίδιο μοιραίος με του φίλου του.
 


 

 

Venice Queen (By The Way, 2002)

Υπήρξαν και στιγμές που ο Anthony ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει έναν αποθανών φίλο (πέραν του Slovak) και τις λιγοστές αυτές φορές τα κομμάτια ήταν μοναδικά.Το "Venice Queen" είναι αφιερωμένο στην Gloria Scott, η οποία ήταν η σύμβουλός του στο κέντρο απεξάρτησης, στο οποιο απευθύνθηκε. Όπως δηλώνει και ο ίδιος, η Gloria τον βοήθησε να απεξαρτηθεί πλήρως από τα ναρκωτικά και έγινε πέραν από σύμβουλός του μια πάρα πολύ καλή του φίλη και σημαντικότατο άτομο στη ζωή του. Ωστόσο, το 2001 η Gloria έχασε τη ζωή της από τον καρκίνο. Έτσι, ο Anthony θέλησε να την τιμήσει με αυτό το τραγούδι με μερικούς πολύ δυνατούς στίχους ευγνωμοσύνης και συγκίνησης..

And now it's time for you to go
You taught me most of what I know
Where would I be without you Glo.
We all want to tell her
Tell her that we love her, Venice gets a queen
Best I've ever seen

 


 

 

Californication (Californication, 1999)

Αν όχι το γνωστότερο τραγούδι τους, τότε σίγουρα ένα από αυτά. Διαβάζοντας τούς στίχους, εκ πρώτοις φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με μερικούς ακόμα αόριστους στίχους του Kiedis... Η αλήθεια είναι πως έχει διάσπαρτες αναφορές, ωστόσο το κεντρικό του θέμα είναι ο τρόπος ζωής της τότε Καλιφόρνια (που συνεχίζεται και έως σήμερα). Το "Californication" δεν υφίσταντο έως τότε σαν πραγματική λέξη. Πρόκειται για πάντρεμα της λέξης "California" με αυτής του "fornication" (= σεξ με άτομο που δεν είσαι παντρεμένος). Έτσι έθιγε την τότε κουλτούρα του κηνυγιού του σεξ, της δόξας και των χρημάτων στο χώρο του Hollywood και όχι μόνο..

Pay your surgeon very well to break the spell of aging
Celebrity skin is this your chin or is that war you're waging?
It's understood that Hollywood sells Californication

 


 

 

Breaking the Girl (Blood Sugar Sex Magik, 1991)

Ένα κομμάτι που μας δείχνει ακόμα μια πτυχή της ζωής του Anthony. Στην νεαρότερη του ηλικία συνήθιζε να είναι ο λεγόμενος «παίχτης»,που σημαίνει πως συχνά άλλαζε κοπέλες, ίσως και κάθε βράδυ. "Raised by my dad girl of the day he was my man that was the way", μας αναφέρει μέσα στο τραγούδι εννοώντας πως πήρε απ'τον ίδιο του τον πατέρα αυτή την ανατροφή για τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται από τους στίχους, την «πάτησε» με κάποια κοπέλα, ωστόσο η «μποέμ» ζωή του δεν μπορούσε να τον αφήσει να ρίξει άγκυρα κάπου σταθερά. Βέβαια, δείχνει ειλικρινά μετανιωμένος που την πλήγωσε αλλά και που οι συνθήκες δεν τον άφηναν να ζήσει μια άλλη πτυχή του «ερωτα». 

Think you're so clever
But now you must sever
You're breaking the girl, don't know what, when or why
The twilight of love had arrived

Twisting and turning
Your feelings are burning
You're breaking the girl.

  

Right Οn Τime (Californication, 1999)

Εδώ θα σταθώ σε ένα μικρό «easter egg», που ακόμη κι όσοι από εσάς που έχετε ακούσει πολλές φορές το κομμάτι, πιθανόν να μην το έχετε παρατηρήσει καν. Στο τέλος του τραγουδιού, κι αφού ο Anthony φωνάξει "oh lord!", ακούγονται χαμηλά κάποιες μπερδεμένες συλλαβές, Αν παιχτεί ανάποδα αυτό το σημείο, θα ακούσετε τον Kiedis να λέει «We miss you». Και, ναι, καλά καταλάβατε σε ποιόν αναφέρεται...  Hillel Slovak. Απίστευτο πως ακόμα και 10-15 χρόνια αργότερα ένιωθε (και νιώθει) την ανάγκη να αναφερθεί στο ποσό πολύ τού κόστισε ο θάνατος του φίλου του!
 


 

 

Yertle Τhe Τurtle (Freaky Styley, 1985)

Εδώ απλά θα αναφέρω την προέλευση των στίχων. Πρόκειται για ένα παραμύθι του dr Seuss. Ίσως ο Anthony να είναι από τα λίγα άτομα που θα έπαιρνε τα λόγια ενός παραμυθιού και θα τα απέδιδε ραπάροντας πάνω σε funky-groove μελωδίες. Για την ιστορία, ο Seuss μέσα απ τους στίχους του καυτηριάζει το έργο και τη δράση του Χίτλερ μέσα από παραλληλισμούς κι όχι ευθέως. Είμαι σίγουρος πως Anthony δεν είχε ιδέα... :)
 


 

 

Hard to Concentrate (Stadium Arcadium, 2006)

Ένα κομμάτι που αδιαμφισβήτητα φαίνεται να μιλάει για την αγάπη. Ωστόσο, το κάνει με ωριμότητα και βάθος και με... ιερό σκοπό.Ο λόγος είναι πως το κομμάτι γράφτηκε εκ μέρους του Flea, θέλοντας να κάνει πρόταση γάμου στην τότε σύντροφό του.

With me, will you, agree, to take
This man, into your world
And now, we are as one

 


 

 

My Friends (One Hot Minute, 1995)

Το κομμάτι αυτό είναι αφιερωμένο και πάλι κυρίως στον Flea και στις δύσκολες στιγμές που περνούσε κατά την one hot minute εποχή (όπως όλοι τους άλλωστε). Θα ήθελα να σταθώ στους στίχους προς το τέλος του κομματιού: "I heard a llitle girl and what she said was something beautiful.To give your love no matter what, is what she said"... Η ιστορία πίσω από αυτούς τους στίχους βρίσκεται στη φάση που ο Anthony κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας είδε στην τηλεόραση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ένα χορευτικό show, στο οποίο νικήτρια ήταν ένα κορίτσι εννέα ετών. Όπως αναφέρθηκε, το μικρό κορίτσι είχε κακοποιηθεί σωματικά και σεξουαλικά από τον πατέρα της. Όταν την ρώτησαν τι της έμεινε από όλη αυτή την εμπειρία, απάντησε πως πρέπει να συγχωρούμε και να δίνουμε ανιδιοτελώς την αγάπη μας.
 


 

 

* Η Dani 

Υπάρχει μια φήμη, την οποία δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ ο Anthony, πως η κοπέλα στην οποία αναφέρεται στο "Dani California", στο "By the way" ('Dani the girl'), στο "Californication" ('a tennage bride with a baby inside') και σε κάποια άλλα ακόμα κομμάτια, είναι αναφορές -ίσως με κωδικό όνομα- σε κάποιο μεγάλο του έρωτα ή ίσως αναφέρεται γενικότερα σε όλες τις επιφανειακές του σχέσεις...
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
You'll Never Walk Alone...
(27/06/2020)
ypogeio.gr
Του Αγίου Παύλου
του Παυλίδη
(22/06/2020)
ypogeio.gr
Stop Me If You Think You've
Read This One Before (2):
Στην αυγή του ‘77 ο Thin White Duke πήρε τον Iggy Pop από το παρόν και μαζί τραβήξαν για το μέλλον
(28/11/2016)
ypogeio.gr
Ένα Σημείωμα
Για Τον Syd Barrett
(08/07/2016)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ