To ypogeio.gr

Protopsycho ¥

Arcadian Child

Track by Track by the band


Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο ζόρικες και πιο... σπαστικές χρονιές στην ιστορία του σύγχρονου ανθρώπου. Ευτυχώς, για τους μουσικόφιλους υπάρχει ένα κάποιο αντίβαρο: αρκετοί καλοί και ενδιαφέροντες νέοι δίσκοι. Σε αυτούς, χωρίς δεύτερη σκέψη, συγκαταλέγω το 'Protopsycho" των Κυπρίων psych-rockers Arcadian Child που κυκλοφόρησε προχτες (9/10) . Η μπάντα από τη Λεμεσό μας συστήθηκε μόλις πριν τρία χρόνια με το δυνατό "Afterglow" (2017), ενώ το 2018 μας έδωσαν το αφοπλιστικό "Superfonica".  Όλη η διαδρομή τους, από το debut ως και την άρτι αφιχθείσα "Πρώτη Ψυχή", εμπεριέχει συστατικά που συνθέτουν ένα πέρα για πέρα γοητευτικό ηχητικό τοπίο, εναλασσόμενο και πολυμορφικό, περιπετειώδες και υπέροχα ασταθές.

Στο "Protopsycho" εστιάζοντας, οι Arcadian Child βαδίζουν περισσότερο από ποτέ σε μονοπάτια της Ανατολής, περνώνας στον ήχο τους τόνους μαγευτικής Eastern ψυχεδέλειας. Την ίδια στιγμή, η Δύση στέκει κι αυτή σταθερή στο πλάι, με στιβαρές και επιβλητικές ηλεκτρικές κιθάρες που κόβουν σαν ξυράφια - σήμα κατατεθέν της μπάντας. Ο συνδυασμός είναι καθηλωτικός και ευρηματικός. Το άλμπουμ ακούγεται ολόκληρο με μιαν ανάσα, σε κερδίζει ακαριαία από το opening track "Snakecharm" και σε αφήνει στο τέλος σύξυλο με το ομώνυμο "Protopsycho", ένα παντοδύναμο ηλεκτροφόρο καθηλωτικό ζεϊμπέκικο, κορωνίδα του δίσκου. 

Με χαρά καλωσορίζουμε στο Υπόγειο τον τραγουδιστή και κιθαρίστα των Arcadian Child, τον Παναγιώτη Γεωργίου, ο οποίος μας ξεναγεί στα 8 τραγούδια του "Protopsycho" με ένα πολύ ενδιαφέρον track by track.

 

Protopsycho ¥

released October 9, 2020

Produced by Andreas Trachonitis and Arcadian Child
Recorded / Mixed: Andreas Trachonitis
Mastered: Mikey Allred

Panagiotis I.G. - vocals, guitars
Stathis Had. - lead guitars
Andreas Kerveros - bass, backing vox
Constantinos Pavlides - drums and percussion

Album art: Nun Other


 

 

1.Snakecharm

Το πιο ανατολίτικο κομμάτι του δίσκου και απ’τα πρώτα που γράφτηκε για το “Protopsycho”. Το κομμάτι έχει όλα τα δομικά στοιχεία του ήχου μας, απο βαρια ψυχεδέλεια μέχρι ανατολίτικους δρόμους και μελωδίες. Επειδή ακριβώς το κομμάτι είναι ουσιαστικά ενα ψυχεδελεικό τσιφτετέλι, όλη η ενορχήστρωση έγινε με σπουδή και σεβασμό προς το είδος. 
 

 

 

2. Wave High

Το αγαπημένο κομμάτι του Κωνσταντίνου και σινάμα πιο βαρύ “Protopsycho” κομμάτι. Παρά την ταχύτητα του κομμάτιου - που πάει κόντρα στη φύση της μπάντας –νιώσαμε τόσο άνετα γράφοντας και παίζοντας το κομμάτι που βγάλαμε διάφορες ετερόκλητες επιρροές μέσα στο κομμάτι, απο Led Zeppelin μέχρι King Gizzard and the Lizard Wizzard.
 

 

3. Sour Grapes

Το “Sour Grapes” γράφτηκε πρώτο χρονολογικά πριν απο περίπου 2μιση χρόνια. Τόσο βαρύ, που τρόμαξα να το πάρω στα παιδιά γιατί ένιωθα οτι ήτανε μακριά απ’ τους Arcadian Child του 2018. Τελικά στην πρώτη πρόβα μας παρέσυρε, το νιώσαμε δικό μας και το ξεχωρίζουμε για τα καταπληκτικά φωνητικά του Αντρέα. 
 

 

 

4. The Well

Το “The Well” είναι η πιο ήρεμη στιγμή του δίσκου. Το νιώθουμε οταν το παίζουμε δηλαδή, υπάρχει μια ξεκάθαρη ηρεμία στο στούντιο εκείνη την ώρα. Απ’τη sitar-like εισαγωγή του Στάθη μέχρι τα 60ς vibes του κουπλέ το κομμάτι συνδυάζει όλα οσα θέλαμε να πετύχουμε στο δίσκο. 
 

 

 

5. Bitter Tea

To κομμάτι που είδε το πρώτο φώς απ’τα “Protopsycho” κομμάτια. Κι αυτό έγινε καθώς νιώθουμε οτι δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο που συνειδητά επιλέξαμε να πάμε σ’αυτή μας τη δουλεια. Στιχουργικά καταπιάνεται με τους φόβους και τις ανασφάλειες που έχουμε όλοι και πως ζούμε καθημερινά μ’αυτές.
 

 

 

6. Bodies of Men

Η γέφυρα μεταξύ του “Protopsycho” και των δύο προηγούμενων δίσκων. Ξεκάθαρα το κομμάτι με τις περισσότερες pop στιγμές και απο τα πιο απολαυστικά να παίζουμε live (τουλάχιστον οταν παίζαμε ακόμη live).
 

 

 

7. Raisin’ Fire

Κάθε φορά που το παίζουμε νιώθουμε ακριβώς αυτό που λέει ο τιτλος. Με σαφείς τις ανατολίτικες ρίζες αλλά και το κλασσικό δυτικό heavy rock, το “Raisin’ Fire” ήταν το πρώτο κομμάτι που παίξαμε live απ’το “Protopsycho”. Βρίσκω τρομερά απολαυστική τη γέφυρα στο studio version τόσο για τα tribal τύμπανα όσο και για τα ανάποδα delays που μίξαρε ο παραγωγός μας. 
 

 

 

8. Protopsycho

Το αγαπημένο μου κομμάτι. Η πρώτη ψυχή, το πιο βαρύ κομμάτι του κόσμου που μου προκαλεί προσωπικά ανατριχίλα όποτε το παίζουμε. Ένα βαρύ οχτάρι ζεϊμπέκικο μ’ενα καταπληκτικό ξέσπασμα του Κωνσταντίνου στα τύμπανα.
 

 


 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Melodyssey
Sundayman
Track by Track
(27/09/2023)
ypogeio.gr
Θηλυκός Προς το Περιβάλλον
SIgmataf
Track by Track
(20/06/2023)
ypogeio.gr
Love Divine
Green Was Greener
Track by Track
(10/06/2023)
ypogeio.gr
you.me.
Tango With Lions
Track by Track
(12/01/2023)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ