To ypogeio.gr

StarWound - So Wrong

A Track by Track Analysis

Από τον Πέτρο Μπούρα


Τους Αθηναίους StarWound τους αγαπάμε και γι'αυτό τους έχουμε φιλοξενήσει στο Υπόγειο δις (check here and here). Τους αγαπάμε, διότι με βήματα γεμάτα χάρη και σιγουριά ελίσσονται σταθερά στο ελληνικό (και όχι μόνο) μουσικό στερέωμα, δίνοντας μας πρωτότυπες και πανέμορφες μουσικές, πιανιστικές ως επί το πλείστον ευφυέστατες συνθέσεις, δημιουργώντας το ξεχωριστό δικό τους jazz cabaret rock. Κι όλα αυτά, μέσα από στίχους που δεν είναι απλά διακοσμητικοί και συμπληρωματικοί - το εγχείρημα βασίζεται σε κοφτερές λέξεις, που συχνά "κοιτούν" με βλέμμα διαπεραστικό προς κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής, ζητήματα που δυστυχώς αγκαλιάζουν σφιχτά όλο και περισσότερους ανθρώπους...

Τον περασμένο Μάρτιο, 2 1/2 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους "Miles To Walk", μας έδωσαν το δεύτερο δίσκο τους, "So Wrong". Μία κυκλοφορία που πανηγυρικά επιβεβαιώνει όλα τα άνωθεν προαναφερθέντα, ένα άλμπουμ που επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως οι StarWound φτιάχνουν κομματάρες, έχοντας στα σωθικά τους περισσή έμπνευση και δημιουργικότητα... 8 εθιστικά tracks, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και ιστορία, 8 τραγούδια που σηματοδοτούν την περαιτέρω εξέλιξη της μπάντας και συνθέτουν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και συμπαγείς δουλειές της χρονιάς που τρέχει. Το δέσιμο και η χημεία του σχήματος είναι εμφανή με γυμνό... αυτί, ενώ οι ερμηνείες της Κωνσταντίνας Σταυροπούλου είναι για ακόμα μία φορά καθηλωτικές και σε σημεία συγκλονιστικές... Στο "So Wrong" την πλαισιώνουν ο Δώρος Δημοσθένους ("The Days You Sold") και η σοπράνο Alexandra Gravas ("Mirror"), ενώ παραπάνω απο αξιοσημείωτη και η συμμετοχή της Μαρίνας Κολοβού και της Δήμητρας Τριανταφύλλου (τσέλο και βιολί αντίστοιχα στα "The Days You Sold" και "The Wolf") και του Σπύρου Μοσχονά (bass τρομπόνι) και του Σάββα Βαγενά (κλαρινέτο) στο "No Fight Today".   

Το Υπόγειο επικοινώνησε με τον πιανίστα και πληκτρά των StarWound, Πέτρο Μπούρα, και εδώ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον track by track analysis του νέου άλμπουμ της μπάντας. Τον ευχαριστούμε θερμά και σας αφήνουμε στα τραγούδια και στις ιστορίες του "So Wrong", στο οποίο κατά τη γνώμη μας και σε αντίθεση με τον τίτλο του, μοιάζουν όλα να... έγιναν σωστά. Κυκλοφορεί από τις 19 Μαρτίου και μπορείς να το αποκτήσεις, είτε σε ψηφιακή είτε σε physical μορφή εδώ.


 

1. So Wrong

Στις αρχές Αυγούστου και ενώ είχε απομείνει ένας μήνας πριν ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις του νέου δίσκου, η μπάντα αντιμετώπισε κάποιες σοβαρές εσωτερικές ανακατατάξεις, με αποτέλεσμα το Track List του δίσκου να μείνει ανολοκλήρωτο. Έπρεπε να καλυφθεί το κενό πολύ άμεσα και το ‘So Wrong’ γράφεται μέσα σε 3 μέρες. Ο τίτλος του κομματιού είναι ειρωνικός και αναφέρεται στο κατά πόσο είναι λάθος το άτομο που παρεκκλίνει από τις κοινωνικές νόρμες ή η ίδια η κοινωνία. Η δημιουργία του δίσκου τέθηκε πολλές φορές και για πολλούς λόγους υπό ερώτημα και κάθε φορά επιλέγαμε τον ‘λάθος’ δρόμο. Έτσι το κομμάτι - σφήνα έμελλε να δώσει τον τίτλο του σε ολόκληρο τον δίσκο. 

 


2. The Days You Sold 

Τον Μάιο του 2016 διοργανώσαμε μαζί με τον Νίκο Βούλγαρη, την πρώτη έκθεση του Νίκου, στο Dudu Loft. Μάλιστα, ένα μήνα μετά, η ψυχή του Dudu Loft, ο Παναγιώτης Καλαμαράς έφυγε από την ζωή. Στα εγκαίνια της έκθεσης, οι StarWound δώσαμε μία συναυλία, στην οποία παραβρέθηκε ο Δώρος Δημοσθένους στο κοινό. Έκτοτε ξεκίνησε μια όμορφη φιλία, που οδήγησε στην δημιουργία του ‘The Days you Sold’, το οποίο είναι και το πρώτο καθαρά ερωτικό κομμάτι της μπάντας. Το μεγάλο στοίχημα για την μπάντα ήταν η χρήση κρουστών ορχήστρας (αντί για drums), τσέμπαλου, μαρίμπας, ενώ στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν 2 από τους καλύτερους έγχορδους της χώρας, η Δήμητρα Τριανταφύλλου στο βιολί και η Μαρίνα Κολοβού στο τσέλο. 

 


3. Fair Trade 

Ειρωνικός τίτλος και πάλι, όπως και το περιεχόμενο των στίχων. Το Fair Trade αναφέρεται στο κάλεσμα της κοινωνίας προς συμμόρφωση και προσαρμογή του ατόμου, με αντάλλαγμα τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Είναι το κομμάτι με τις πιο indie επιρροές, που συνέθεσε η μπάντα μέχρι σήμερα. 

 


4. Sinkin’ Boat 

Μία νέα γυναίκα κάθεται πολύ κοντά σε έναν άντρα και σκέφτεται την πιθανότητα να εξελιχθεί σε σχέση αυτή η εγγύτητα. Το πλάνο ανοίγει και βλέπουμε ότι δίπλα στο ζευγάρι, υπάρχουν στοιβαγμένα πολλά άτομα και συνειδητοποιούμε ότι βρίσκονται όλοι σε μία βάρκα με πρόσφυγες που είναι έτοιμη να βυθιστεί. 

 


5. No Flight Today 

Στις 27/1/2017 ο Donald Trump καταθέτει διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται η μετανάστευση στις ΗΠΑ από 7 μουσουλμανικές χώρες. Το πρωί της 28ης, οι StarWound συνθέτουν το ‘No Flight Today’. Ένας άνθρωπος είναι έτοιμος να φύγει για το αεροδρόμιο και τσεκάρει ότι όλα είναι έτοιμα. Απευθύνεται στην αγαπημένη του λέγοντας ότι δεν μπορεί να την συναντήσει γιατί δεν έχει πτήσεις σήμερα. Στην συνέχεια ανακαλύπτουμε ότι είναι εγκλωβισμένος σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ η αγαπημένη που το περιμένει στο λιμάνι, δεν είναι άλλη, από το Άγαλμα της Ελευθερίας. Στο κομμάτι συμμετέχουν οι Σάββας Βαγενάς (κλαρινέτο) και Σπύρος Μοσχονάς (Μπάσο Τρομπόνι). 

 


6. The Wolf 

Ένα άτομο επιλέγει να βρεθεί μόνο του στα βουνά, ψάχνοντας ένα «ιερό δέντρο». Την πορεία του διακόπτει η συνάντηση του με τον «Λύκο». Για πρώτη φορά στην ζωή του, αποφασίζει να μην το βάλει στα πόδια. Συμμετέχει πάλι το δίδυμο Τριανταφύλλου - Κολοβού.

 


7. Mirror 

Οι StarWound γνώρισαν τυχαία την Αλεξάνδρα Γκράβας πριν λίγα χρόνια στις Βρυξέλλες, σε μία μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση, το «12 ώρες για την Ελλάδα». Αυτή η γνωριμία στάθηκε αφορμή για την δημιουργία του Mirror. Το άτομο (Κωνσταντίνα), συνομιλεί με το είδωλο του (Αλεξάνδρα), το οποίο σαν άλλος «Ντόριαν Γκρέι» αποκαλύπτει στο άτομο την αληθινή του εικόνα, την ψυχή του. Το άτομο αντιδρά στην αποδοχή της πραγματικότητας, αλλά τελικά καταλήγει να γίνει ένα με την αντανάκλασή του. Είναι ένα αλληγορικό κομμάτι – κριτική στην σύγχρονη μανία με την κατασκευασμένη εικόνα και τα social media. 

 


8.  …To Live Eternally 

Το τελευταίο κομμάτι καταπιάνεται με το φόβο του θανάτου και την ανάγκη του ατόμου για συνέχεια. Δεν βουτάει στην μεμψιμοιρία, αλλά αντιμετωπίζει την Αθανασία σαν επιλογή. 

 photo by Elias Zisis

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Ορίζοντες EP
Track by Track από τον
Παναγιώτη Κελάνδρια
(16/07/2020)
ypogeio.gr
Greenhorn
XOAN
Track by Track by the band
(12/06/2020)
ypogeio.gr
Talkshow - Track by Track
by Kristof [Song Premiere
Included: Castform Disaster]
(20/05/2020)
ypogeio.gr
Katrame
Sose
Track by Track by the band
(25/04/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ