To ypogeio.gr

12 Κομμάτια

για 5 Εποχές


Μια καθόλου σύντομη συνοδευτική επιστολή μιας (καθόλου;) αισιόδοξης λίστας 

Υπάρχει μια φανταστική θεωρία που κάνει βόλτες εδώ και καιρό στο κεφάλι μου, και η οποία πάει ως εξής: έχουμε ένα τόξο. Η χορδή του τόξου τεντώνεται με έναν γνωστό σκοπό: να απελευθερώσει βίαια και τη κατάλληλη στιγμή το βέλος. Το βέλος αυτό, στέκει σαν μια γραμμή που συμβολίζει τη ζωή, και βαραίνει διαρκώς απο τα δεινά. Όσο το βέλος τραβιέται προς τα πίσω, άλλο τόσο φορτίο δίνεται σε αυτή τη γραμμή. Η αίσθηση του βάρους της γίνεται όλο κι πιο έντονη, ενώ απομακρύνεται σταθερά από τον στόχο της. 

Το βέλος, ενώ τραβιέται προς τα πίσω, φτάνει σε ένα χρονικά ακαθόριστο σημείο, στο οποίο συναντά δύο συνιστώσες: η μία είναι το βέλος να τραβηχτεί τόσο πολύ που να σπάσει η χορδή. Η άλλη είναι να απελευθερωθεί τη κατάλληλη στιγμή και να φτάσει (πιθανόν) στο στόχο του, έχοντας μονόδρομο την εκτόξευση. 

Η ζωή σε αυτήν την εικόνα εξαθλιώνεται τακτικά. Φτάνει κάποτε τόσο βαθιά του σκάμματος που αντικρίζει είτε την καινούργια αφετηρία που στέκεται σαν αλληγορία της αναγέννησης, είτε το απόλυτο μηδέν που σηματοδοτείται με το σπάσιμο της χορδής. 

Πιθανόν όταν οι καταστάσεις παίρνουν τη μορφή σκίτσου στο μυαλό, να κατανοούνται καλύτερα – οι κηλίδες, οι συνειδητά αποκομμένες σελίδες, οι πετυχημένες αποχρώσεις να διακρίνονται άκοπα, κι θα παραθέσω εδώ τη παρατήρηση του Υπογειακού Βαγγέλη Νάκου, η οποία λέει οτι οι λεπτομερείς ανασκοπήσεις οδηγούν στον καλύτερο σχεδιασμό του παρόντος. 

Μέσα σε παραπάνω απο έναν χρόνο γεμάτο με απρόσμενη δημιουργικότητα, ματαιοδοξία, αχρείαστη και μη σκέψη και μιζέρια ανάμεσα σε ογκώδεις τοίχους, μέσα σε τόσους μήνες ανέλπιστων ατομικών και συλλογικών διαρροών, απωλειών και αποκτήσεων ταυτόχρονα, τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Εντούτοις, ό,τι διαπραγματεύεται στην επινοημένη θεωρία του τόξου, διαπραγματεύεται μόνο οριζόντια – μακριά από το έδαφος. Η χρυσή τομή λίγο πριν τη διάλυση ακόμη αναζητείται.


Ακολουθεί μια λίστα δώδεκα κομματιών, με έξι επιλογές από εμένα, κι έξι που ζήτησα από τον Υπογειακό Βαγγέλη για να συμπληρωθεί σωστότερα το παζλ της (και σε καμία περίπτωση απλώς για να φτιάξουμε τη πιο καταθλιπτική λίστα έβερ – τελείως τυχαίο). 

Μια λίστα με κομμάτια που χιλιοπαίχτηκαν στα ηχεία μας τον τελευταίο χρόνο ενώ προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις στα άλυτα. Μια λίστα που τα κομμάτια της αλληλοσυμπληρώνονται, και στέκουν συμβολικά για κάθε μήνα του περασμένου έτους. 

Καλή ακρόαση. 

 

Tracklist

1. Wolf Alice - Feeling Myself 

2. Ex:Re, Josephine Stephenson, 12 Ensemble - The Dazzler

3. Foals - Spanish Sahara

4. Yeah Yeah Yeahs -Y Control

5. Fontaines D.C. - Oh Such A Spring

6. Circa Waves - Sad Happy

7. The Twilight Sad - Mapped by what surrounded them

8. Deaf Radio - Modern Panic

9. 16 Horsepower - Splinters

10. Interpol - Surveillance

11. Godspeed You! Black Emperor - The Dead Flag Blues

12. The National - Gospel

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Covers From The Basement
[ομαδικό x 4]
(29/03/2022)
ypogeio.gr
Top Favorite Music Bands
Α Video Countdown
by Ophelia.D.
(13/09/2021)
ypogeio.gr
Top-10 Διεθνή Albums
Για το 2020
by Dimitris Nikolitsis
(08/01/2021)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια Του Μήνα
Νοέμβριος 2017
(02/12/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ