To ypogeio.gr

15 Τραγούδια

Για Να Σου Πει

Καληνύχτα ο DJ


Γράφει η Τάνια Κουταλά
 

Closing Time... 
To καλοκαίρι ήρθε και οι πιο πολλοί αράζετε σε παραλίες και έχετε το μίσος μου μαζί σας και την ευχή μου όπου πάτε εκεί στα νησιά να παίζει ή "Despacito" ή Γιάννης Χαρούλης (ανάλογα το νησί). Είμαστε όμως και οι άλλοι που έχουμε ξεμείνει (ενωθείτε αδέρφια) και συνεχίζουμε την επιδρομή στις μπάρες της πόλης, γιατί η αλήθεια είναι ότι αν είσαι Αθήνα καλοκαίρι και δεν είσαι λάτρης της παραλιακής (αν είσαι, σταμάτα να διαβάζεις δεν θα σου αρέσει) δεν υπάρχει καλύτερη λύση από τα bar του κέντρου (και μη) με κλιματισμό, μουσικάρες και μπύρες. Και αν είσαι ο τύπος που όταν δεν βρεις να κάτσεις στην μπάρα θεωρείς ότι το μαγαζί είναι γεμάτο (ακόμα και αν όλα τα τραπέζια είναι άδεια) άρα πας αλλού, ξέρεις ότι μία από τις ωραίες ώρες είναι η ώρα κλεισίματος (γιατί βαράς εργατοώρες στην μπάρα όχι αστεία). Μιλάμε για τα τελευταία κομμάτια που θα παίξει ο dj για να σε διώξει (η αλήθεια είναι), αλλά και που αν είναι μερακλής, θα συνοψίζουν όλη την ατμόσφαιρα της βραδιάς που πέρασε. Φυσικά, ποικίλουν από μαγαζί σε μαγαζί ανάλογα με το ύφος, αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία μέση λύση (ναι μερικά θα είναι κλισέ, αλλά είναι η μόνη στιγμή που επιτρέπονται, μη σας πω επιβάλλονται κιόλας).
 


 

1. Leonard Cohen – Closing Time (1992)
Μπρίκια κολλάμε; To λέει από μόνο του. Ένας φίλος λέει πως αν είχε μπαρ με αυτό θα έκλεινε κάθε βράδυ. Δεν νομίζω ότι είναι μόνο δική του ιδέα. Για την βραδιά που ψιλοτελιώνει και έχει γίνει χαμός αλλά δεν θες να φύγεις ακόμα ο Leonard από τα 90s (πολλοί δεν συμπαθούν αυτή την εποχή του) είναι εδώ. Ακού το, πιες την γουλιά σου αλλά φύγε. Γιατί τελικά:

Yeah we're drinking and we're dancing, 
but there's nothing really happening,
and the place is dead as Heaven on Saturday night.

 

 

 

2. Tom Waits - Hope Ι Don't Fall In Love With You (1979)
Από τον πρώτο δίσκο του Τom που τιτλοφορείτε "Closing Time" άρα δεν γίνεται να μην έμπαινε σε αυτήν την λίστα. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλα τα κομμάτια του Tom θα μπορούσαν να ήταν στην λίστα αλλά το συγκεκριμένο λίγο παραπάνω. Σου λέει ακριβώς αυτή την ιστορία που παίζει να σου έχει συμβεί ή θα σου συμβεί: Κάποιος/α σ' αρέσει, κοιτάς, κοιτάει, ξανακοιτάς, ξανακοιτάει, σκέφτεσαι, πίνεις. Επανάληψη. Κάνεις τον μυστήριο. Ξαναπίνεις.Θα μιλήσεις. Ναι αλλά τι λες; Tσιγάρο; Α ωραία ναι αυτό θα πεις.Αλλά δεν καπνίζεις οπότε άστο θα γίνεις ρεζίλι κάτσε ήσυχος. Πίνεις. Κοιτάς. Κοιτάει; Nαι. Ωραία. Ξαναπίνεις. Ο μπαρμαν μπροστά σου γελάει (τι έχει δει και αυτός ο άνθρωπος). Το παίρνεις απόφαση, το μαγαζί πάει για κλείσιμο (ώρες τώρα αλλά σε λυπούνται) ξανακοιτάς και έχει φύγει. Καλά να πάθεις. Δεν πειράζει ο Tom σε νοίωθει. Και ο μπάρμαν σε κερνάει ένα σφηνάκι για παρηγορία και καληνύχτα. Δεν σε χάλασε. 
 

 

 

3. Εlliot Smith - Between the bars (1997)
O Elliot Smith είναι ιδιαίτερη περίπτωση και του έχουμε αδυναμία. Λατρεύω "Miss Misery" όμως στην περίπτωση μας το "Between The Bars" το έχουμε ανάγκη. Δύο που ξέμεναν στην μπάρα (είπαμε τα τραπέζια δεν μας αφορούν) και οι παρέες τους έφυγαν. Γνωρίζονται από παλιά; Δεν ξέρω. Η βραδιά δεν ήταν καλή αλλά τώρα μπορεί να φτιάξει. Βασικά έχουν πάει όλα χάλια εκτός από αυτήν την στιγμή. Φίλα την γιατί θα σε βρουν τα καλά του Tom Waits (και εδώ ο μπάρμαν δεν κερνάει). Τώρα, για το τι θα γίνει μετά δεν φέρουμε καμία ευθύνη.

Drink up baby, look at the stars
I'll kiss you again between the bars
Where I'm seeing you there
With your hands in the air
Waiting to finally be caught

 


 

4. Pulp - Bar Italia (1995)
Οι Pulp μιλάνε εδώ για το θρυλικό Bar Italia στο Soho του Λονδίνου. Η ιστορία είναι απλή: Aπόψε έχεις σταθεί τυχερός, έχετε πιεί πολύ και το μαγαζί κλείνει. Εξω αρχίζει να ξημερώνει και το μετρό ανοίγει όπου να ναι. Ναι και; Θέλετε κάπου να συνεχίσετε. Σε έναν ιδανικό κόσμο όντως πάτε στο Bar Italia γιατί στην πραγματικότητα όλοι θέλουμε να πάμε στο Bar Italia και βρίσκετε και τον Jarvis εκεί αλλά είναι πολύ διακριτικός και δεν σας ενοχλεί (θα σας γράψει τραγούδι που θα σε αναφέρει ως άσχημο τύπο που ρουφάει τον καφέ του). Στον πραγματικό κόσμο κάθεστε ακόμα στην μπάρα, έχουν ανάψει φώτα, δεν ξέρεις τι να πεις και επειδή σας αγριοκοιτάει ο μπάρμαν αναγκάζεστε να φύγετε. Τρεκλίζοντας. Καλή τύχη δεν ξέρω τι έγινε μετά. 
 

 

 

5. Nick Cave - Disco 2000 (2002)
Είσαι (στην μπάρα μόνιμα) με τους άλλους και λέτε να πάτε για μπέργκερ μπας και κάτσει το αλκοόλ και δεν κάνεις παρέα με την λεκάνη γιατί όλα γυρνάνε και καλά κάνουν γιατί ποιός σου είπε ότι τα υποβρύχια είναι καλή ιδέα; Bασικά όχι, είναι. Μόλις πας να σηκωθείς ακους  "Your Name Is Deborah, Deborah΄΄. Ωπ λες το Disco 2000,αλλά γιατί είναι αργό; Πόσο ήπια; (πολύ το είπαμε και πριν).Ο κολλητός σου δίπλα λέει ότι δεν είναι το Disco 2000" γιατί είναι ο Nick Cave και όχι ο Jarvis και το κομμάτι είναι κάποιο από εκείνο το album με το "Into my Arms" αλλά δεν θυμάται ποιό.Το συζητάτε κι άλλο αλλά εσύ ξανακούς: "I never knew that you'd get married, I would be living down here on my own on that damp and lonely Thursday years ago". E ναι καλά ακούς τόση ώρα, ο άλλος δεν ξέρει τι του γίνεται (που δεν θυμόταν το "Boatman s call"). Eίναι ο Νικόλας που διασκέυασε Pulp για το Bad Cover Version και ο dj που είπε να κάνει τα δικά του μπας και πάτε σπίτια σας. Kαλό hangover! 
 

 

 

6. Βeasts of Bourbon - Psycho (1988)
Eδώ δεν είναι ακριβώς το τέλος της βραδιάς. Είναι όμως το σύνθημα ότι σιγά σιγά κλείνουμε. Έχει ρυθμό που οφείλεται στο ότι είναι διασκευή του country κομματιού του Leon Payne (μία από τις πολλές ψάχτο γενικά) αλλά έχει και ατμόσφαιρα που σε βάζει σε σκέψεις. Γενικά είναι το τραγούδι που σε κάνει ενώ πριν λίγο χτυπιόσουν με Ramones τώρα να κοιτάς το κενό με το whiskey στο χέρι και το τσιγάρο σου να έχει σβήσει. Όντως κάτι δείχνει να μην πάει καλά. Ο παρακάτω στίχος πάντα μου προκαλούσε θλίψη:

You think I'm psycho don't you mama
You'd better let 'em lock me up.


Όπως και να χει μόλις μπει το "Psycho" ξέρεις πως ήρθε η ώρα για ένα τελευταίο και μετά σπίτι. Δεν θα χεις όρεξη για παραπάνω. Αν νιώσεις παρόρμηση να πνίξεις τον διπλανό σου μην το κάνεις.Κανένας δεν θα σε κάνει τραγούδι εσένα μετά. 
 

 

 

7. Jeff Buckley - Lilac Wine (1994) 
Κι άλλη διασκευή. Αν με τους Beast of Βourbon ο dj έκανε προσπάθεια να σε τρελάνει, με τον Jeff Buckley θέλει να σε κάνει να κλαις. Παίζει και ακούς τα ποτήρια που μαζεύουν,αλλά δεν σε νοιάζει. Υπάρχει αυτό το κομμάτι που θα μπει μετά από μία βραδιά που τα χεις πιεί, πει και αναλύσει για να σε κάνει χάλια και να σου θυμίσει ότι ο,τι έλεγες τόση ώρα είναι μπούρδες. Και όλα αυτά σε τέσσερα λεπτά. Βάλε το κινητό στην τσέπη. Βάλτο! Και τρέχα. 
 

 

 

8. The Divine Comedy - A Lady Οf A Certain Age (2006)
Στα αλήθεια το τελευταίο κομμάτι της βραδιάς. Ο Neil Hannon είναι ωραίος τύπος και τον συμπαθούμε γενικά. Το κομμάτι δεν έχει κάτι το αισθηματικό εκ πρώτης ακρόασης, οι στίχοι του είναι σχεδόν αδύνατον να σε αφορούν ώστε να ταυτιστείς (μιλάει για μία πρών αριστοκράτισσα κυρία που πίνει πλέον μόνη της στα μπαρ αρκετά μετά τα πρώτα -ήντα και της πήγαν όλα στραβά.Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει αν ξαφνικά την δεις διπλά σου ή είσαι εσύ αυτή η γυναίκα οπότε ταυτίσου άφοβα). Ωστόσο είναι το τραγούδι που θα μπει μόλις πεις ΄΄πληρώνουμε;΄΄ και μόλις το ακούσεις θα τρέχεις να κάνεις shazam (μην κάνεις, ρώτα τον dj, θα το χαρεί). Για κάποιο λόγο θα σε στοιχειώνει για μέρες μπορεί και για πάντα και δεν θα μάθεις ποτέ γιατί. 

 

 

9. ABBA - My Mamma Said (1974)
Για βραδιά που έχεις παρτάρει πρώτα, έχεις πιεί και γενικά έχετε περάσει καλά και λίγο cult. Θέλετε κι άλλο, θέλουν να σας διώξουν αλλά είστε μεγάλη παρέα και δεν. Νιώθεις μια decadance στην ατμόσφαιρα αλλά με την καλή έννοια. Μπαίνει κομμάτι που δεν σου θυμίζει τίποτα. Από τα πιο dark κομμάτια των ΑBBA (μάλλον το μόνο) σηματοδοτει το τέλος του party. Λειτουγεί σαν απόηχος κατά κάποιον τρόπο της βραδιάς ή σαν αφορμή για να συνεχίσεις σε κάποιο αφτεράδικο που θα πάιζει Bauhaus. Eπίσης θυμήθηκες μόλις την μαμά σου και όλες εκείνες τις φορές που έκραξες τους γονείς σου γιατί γουστάρουν ABBA. Ξέρεις κάτι; Καλά κάνουν! 
 

 

 

10. Εlvis Presley - Can't Ηelp Falling In Love (1961)
Για το ζευγάρι (;) στην άκρη της μπάρας που θα το χορέψει αγκαλιά στις πέντε το πρωί. Για τον φίλο σου που θα θυμηθεί την άλλη και θα σου πει όλο το story από την αρχή πάλι (μην γκρινιάξεις γι αυτό είναι οι φίλοι). Για σένα που θες να το φιλοσοφήσεις  αλλά εν τέλει συμφωνείς με τον Elvis. Γιατί ο Εlvis δεν είναι ο βασιλιάς τυχαία και γενικώς για κάθε πικραμένο. Καλά Κρασιά! 
 

 

 

11. Εlton John – Mona Lisa And Mad Hatters (1972)
Kαι αυτό στην κατηγορία που μπαίνει όταν μαζεύουν τα ποτήρια και ακούς το γκλιν-γκλιν. Τραγούδι για φινάλε, αύριο είναι Κυριακή (σήμερα δηλαδή) και πάρτο απόφαση για να φύγεις. Σκέφτεσαι ότι θα έπρεπε να είχες μπάντα και να κάνεις road tour στην Αμερική το ΄70. Κανείς στην παρέα σου δεν έχει δει το Almost Famous και δεν καταλαβαίνουν τι λες, ούτε την Penny Lane ξέρουν και έχεις αρχίσει να τους φρικάρεις. Λένε ότι δεν θα σε αφήσουν να ξαναπιείς και μιλάνε για το Game of Thrones. O Εlton John πάντως είναι μαζί σου. 
 

 

 

12. Gene Pitney - Town Without A Pity (1961)
Είναι το κομμάτι που θα ακους όταν λες καληνύχτα και φεύγεις. Για κάποιο λόγο είναι κομμάτι μόνο για μικρές ώρες και ότι και να παίξει μετά δεν έχει σημασία, δηλώνει τέλος και σου δείχνει το δρόμο για το σπίτι. 
 

 

 

13. Tindersticks - Αnother Νight Ιn (1997)
Και δηλαδή πότε θα μπουν οι Tindersticks; Στην αρχη να κάνουμε κέφι; Στη μέση; Ποτέ; Όχι, θα μπούν στο τέλος (στην ώρα του γκλιν-γκλιν) αλλά δεν θα πετύχει γιατί μετά θα θέλετε να πιείτε και τα νερά από τα κλιματιστικά. Συμπέρασμα, κανείς δεν έδιωξε κανέναv με Tindertsicks. Σοβαρά τώρα προτιμήστε Nouvelle Vague, θα φύγουν όλοι τρέχοντας. 
 


 

14. Elvis Costello - I Want You (1986)
Τα κλισέ που λέγαμε. Η στιγμή που ο dj στην έφερε και το χάρηκε. Αυστηρά για μετά τις τέσσερεις (ενίοτε και πέντε μη σου πω και έξι) πιο νωρίς το λες και έγκλημα. Ελάχιστος κόσμος. ΕΣΥ και άλλοι δύο. Και άμα. Ότι δεν έπαθες εκείνη την φορά που με τον Jeff Buckley (no.7) θα το πάθεις τώρα. Λυπάμαι. Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύουν αν είσαι σε ραντεβού ή κάτι τέτοιο (ουφ δεν ξέρω πως τα λέτε εσείς εδώ, ξεχνάω πως τα λέμε εμείς εκεί). Σε αυτήν την περίπτωση κέρνα τον dj. Aν και τώρα που το σκέφτομαι δεν ξέρω σε σένα τον χαρούμενο σε τι χρισιμεύει ο Costello. Οι φήμες που λένε ότι στο άκουσμα του κομματιού αυτού έχουν σπάσει ποτήρια είναι αβάσιμες. 
 

 

 

15. Τhe White Stripes - Jolene (2000) 
Απίστευτη διασκευή για αρχή, να τα λέμε τα καλά. Το κομμάτι είναι γνωστό και είναι κομμάτι αυτολύπησης που μία τύπα παρακαλάει μία άλλη να μην της πάρει τον άνδρα(sic). Την συμπαθούμε την Dolly Parton και το σεβόμαστε το δράμα της (η ζωή δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει και καλύτερα να το κάνεις τραγούδι από το να πάς στο πλατό της Αννίτα Πάνια).Τώρα στη συγκεκριμένη version ο Jack δίνει μια dark νότα, αναπάντεχη που τονίζει το πρόβλημα θα έλεγα.Και εκεί που κουτουλάς από τα ποτά και από την κούραση (είναι 6 παρά) ακούς αυτό παθαίνεις κάτι και βγαίνεις έξω κύριος. Σαν γρήγορη τεχνική κατά του μεθυσιού, παροδική βέβαια γιατί μολίς βγεις εξώ θα σε ξαναβρεί το κακό.Η τεκίλα δεν ξεχνάει έτσι εύκολα. 
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The List of Evil
(10+1 Τραγούδια
για το Διάβολο)
(27/07/2020)
ypogeio.gr
30 Protest Songs
Part 1 [10-1]
(03/05/2020)
ypogeio.gr
Top-30 Διεθνή Albums
2019
by George Dimitriadis
(16/12/2019)
ypogeio.gr
Albums of 2019:
Η κατά Μιχάλη Αποστόλου
Ανασκόπηση της Χρονιάς
(20/12/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ