To ypogeio.gr

20 Aγαπημένοι Δίσκοι

Από το 2018

by Antonis Konstantaras


H αλήθεια είναι πως δεν τα πάω καθόλου καλά με τις λίστες. Πάντα θεωρούσα ότι στην τέχνη δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, ούτε καλό και κακό γούστο. Υπάρχει απλά γούστο. Γι' αυτό και κάτι που εγώ μπορεί να θεωρώ σκουπίδι, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι θησαυρός και αντίστροφο. Η τεχνική είναι μια άλλη ιστορία που δεν αφορά άμεσα -κατά την ταπεινή μου άποψη- την τέχνη. Ένα γεγονός που με έκανε να μισώ τις λίστες με τα «καλύτερα» της εκάστοτε χρονιάς ακόμη περισσότερο, είναι η συμπεριφορά μιας μεγάλης μερίδας μουσικογραφιάδων που αραδιάζουν κοπιαρισμένα top 20 από τα μεγαλύτερα μουσικά site του κόσμου προσπαθώντας, περισσότερο να επιβεβαιώσουν τους εαυτούς τους και να βρεθούν «μέσα στα πράγματα», παρά να παρουσιάσουν όσα τους ενθουσίασαν πραγματικά. 

Τι στο καλό; Τυχαίνει, κάθε, μα κάθε χρόνο, όλοι να αγαπούν τους ίδιους δίσκους; Εντάξει, μια χρονιά να το καταλάβω, όμως, στα εγχώρια τουλάχιστον δρώμενα, αυτό συμβαίνει εδώ και μια δεκαετία. Επίσης, προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να έχεις μέσα σου τόνους υπεροψίας για να θεωρείς τον εαυτό σου ικανό να επιλέξει τα καλύτερα (σε φάση: ποιος είσαι;) και γενικά δεν τα πάω πολύ καλά με τέτοιους τύπους. 

Όπως και να' χει, όμως, κάθε φίλος της μουσικής αρέσκεται στο να φτιάχνει λίστες. Το ίδιο κι εγώ. Ωστόσο, επειδή δεν πιστεύω στη λέξη «καλύτερο» όταν μιλάμε για τέχνη, θα ήθελα να τονίσω ότι παρακάτω έχω παραθέσει τα αγαπημένα μου άλμπουμ για το 2018. Δίσκοι που με ταξίδεψαν, που με ενθουσίασαν και που ξύπνησαν μέσα μου συναισθήματα.

Στην κορυφή της εγχώριας λίστας μου, λοιπόν, βρίσκεται το Παιδί Τραύμα, που για μένα ήταν η αποκάλυψη της χρονιάς. Ο μυστηριώδης τύπος και η παρέα του, ανήκουν σε αυτόν τον ενδιαφέροντα κύκλο καλλιτεχνών που βρίσκουμε καλλιτέχνες όπως ο The Boy, η Δεσποινίς Τρίχρωμη και ο Κτίρια τη Νύχτα -που έκανε και την παραγωγή του δίσκου. Κομμάτια που μυρίζουν Αθήνα της κρίσης, κατάθλιψη και βίαιη ενηλικίωση. Τον ανακάλυψα αργά μέσα στη χρονιά και τον αγάπησα με την πρώτη ακρόαση. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Leon of Athens, που κυκλοφόρησε τον pop δίσκο της χρονιάς, το "Xenos", που περιέχει το Aeroplane, ένα από τα κομμάτια που άκουσα περισσότερο φέτος. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι The Callas, που συνεχίζουν να κυκλοφορούν ποιοτικές δουλειές έχοντας αυτή τη φορά στο πλευρό τους, τον κιθαρίστα των Sonic Youth, Lee Ranaldo, οι Daphne and the Fuzz με έναν καταπληκτικό pop δίσκο -στον οποίο θα βρεις μέχρι και τραγούδι για τον Στάθη τον Παντού- και τέλος, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες στον χώρο του σκοτεινού ήχου, οι Selofan με το "Vitrioli", έναν πραγματικά τραχύ και ωμό δίσκο.  

Όσον αφορά τα διεθνή άλμπουμ, επέλεξα να βάλω στην πρώτη θέση τους The Babe Rainbow με τον δίσκο "Double Rainbow". Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που τα προτεινόμενα στο YouTube κάνουν δουλειά. Ένα πραγματικά αξιόλογο ψυχεδελικό άλμπουμ από τον Καναδό Cameron Reed, που παράλληλα έχει δουλέψει ως παραγωγός και μάνατζερ με καλλιτέχνες όπως η Grimes, η Feist και οι Broken Social Scene, μεταξύ άλλων. Στη δεύτερη θέση, οριακά, οι Still Corners, με το "Slow Air" που στοίχειωσε τις καλοκαιρινές διακοπές μου, ενώ, στον από κάτω όροφο οι Beach House με το "7" αποδεικνύουν ότι το έχουν ακόμα. Στην τέταρτη θέση, οι Death Cab For Cutie δικαιολογούν το πόσο μεγάλη μπάντα θεωρούνται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, κυκλοφορώντας ακόμη έναν καταπληκτικό δίσκο. Η πεντάδα κλείνει με τους Τhe Soft Moon και το "Criminal" που μπορεί να μην είχε το hype των προηγούμενων άλμπουμ των καλιφορνέζων, όμως, πάει τον ήχο τους ένα επίπεδο πιο πάνω. 

Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι το 2018 ήταν μια αρκετά δυναμική χρονιά σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Σίγουρα, πολύ πιο ενδιαφέρον από το 2017. Ας ελπίσουμε ότι το 2019 θα μας δώσει και άλλα όμορφα άλμπουμ, μιας και σε έναν χρόνο από τώρα θα συμπληρώνουμε μια ακόμη βαρύγδουπη λίστα. Αυτή με τα καλύτερα της δεκαετίας. Πώς περνάνε τα χρόνια ε; 
 


Αγαπημένα Ελληνικά Άλμπουμ

1. Παιδί Τραύμα - Μυστικές Χορευτικές Κινήσεις
2. Leon of Athens - Xenos 
3. The Callas - Trouble and Desire
4. Daphne and the Fuzz - 2 AM
5. Selofan - Vitrioli
6. The Bittersweet - The Age of New Delirium 
7. The Noise Figures - Telepath
8. The After Maths - Hotel Hilbert 
9. Λεξ - 2ΧΧΧ  
10. Μenta - Polyend   

 
 
Αγαπημένα Διεθνή Άλμπουμ

1. The Babe Rainbow - Double Rainbow
2. Still Corners - Slow Air
3. Beach House - 7
4. Death Cab for Cutie - Thank you for Today
5. The Soft Moon - Criminal   
6. Idles - Joy As An Act Of Resistance 
7. Parquet Courts - Wide Awake!
8. Arctic Monkeys - Tranquility Base Hotel & Casino
9. Richard Ashcroft - Natural Rebel 
10. Superorganism - Superorganism
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Then We Take The 10's:
Οι 15 Καλύτερες Συναυλίες
(+2 απογοητεύσεις +2 misses)
(25/02/2020)
ypogeio.gr
Τα 32 Αγαπημένα μου
Soundtracks από τα 10's
by Chris Kornarakis
(24/02/2020)
ypogeio.gr
10 Τραγούδια
Για το Καλοκαίρι
by M.Apostolou
(08/07/2016)
ypogeio.gr
22 Τραγούδια για το
Τραπέζι του Πάσχα
(22/04/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ