To ypogeio.gr

Οι Μουσικοί

Για Τη Μουσική

του 2017

Πέρυσι, λίγο μετά τα μέσα του Δεκεμβρίου, μας ήρθε η ιδέα να προσκαλέσουμε στο Υπόγειο διάφορους αγαπημένους μας καλλιτέχνες και να μας πουν αυτοί τι άκουσαν περίσσοτερο τη χρονια που τότε τελείωνε. Αν και το προσκλητήριο έφτασε αργά, δέκα απο αυτούς ήταν στις επάλξεις και ετοιμοπόλεμοι και μας έστειλαν τις λίστες τους με τα αγαπημένα τους τραγούδια και δίσκους. Φέτος, είπαμε να γίνουμε λίγο καλύτεροι οικοδεσπότες και προσκαλέσαμε περισσότερο κόσμο και λίγο πιο νωρίς από ό,τι πέρυσι (not). Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε παρακάτω, η απήχηση ήταν αρκετά μεγάλη και οι μουσικές προτάσεις και απόψεις άκρως ενδιαφέρουσες. Έτσι λοιπόν, 16 άνθρωποι της μουσικής μοιράζονται μαζί μας φέτος τα 10 αγαπημένα τραγούδια ή/και άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά, διεθνούς ή/και εγχώριας σοδειάς. Γιατί άλλο να τα γραφουμε εμείς που απλά ακούμε μουσική και άλλο να στα γράφει κάποιος που όχι μόνο ακούει, αλλά γράφει και παίζει κιόλας... Ενα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στους Διονύση Αναλυτή (Vaulter, ex i saw 43 sunsets), στους Damirah, στον Θοδωρή Δημητρίου (Λευκή Συμφωνία), στους Deaf Radio, στον Greggy και στη Ren των Echo Train,  στη Marcia Israilides (Playground Theory), στον Αντώνη Κωνσταντάρα (Le Page) και στον Dennis Lounges (The Bonnie Nettles), στον Στέφανο Μανούση (Sknner Box) και στον Σωκράτη Μπαρμπουνάκη (αστρογόνο), στους No Clear Mind και στους Noise Figures, στους Puta Volcano, στο Spir Frelini (My Drunken Haze, The BackDoor Freaks), στον Spyreas Sid. (Cyanna Mercury) και στη Σtella. Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας, για τη συμμετοχή τους και τη στήριξή τους. Καλή αναγνώση και καλη χρονιά σε όλους. 
 

* Οι λίστες παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά με βάση το όνομα του κάθε μουσικού ή μπάντας. 

Dionisis Analitis (Vaulter, ex i saw 43 sunsets)


Διεθνείς Κυκλοφορίες

1. Queens of the Stone Age – Villains
Χορεύουμε τώρα!

2. The Black Angels – Death Song
Πιο ώριμοι από ποτέ.

3. The National – Sleep Well Beast
Χωρίς λόγια, απλά χαωθείτε.

4. The Caretaker – Everywhere At The End Of Time (Stage 3)
Το 3ο και τελευταίο stage του Leland, η μνήμη επιμένει όσο ποτέ.

5. Twin Peaks Season 3 Music Soundtrack
Από Chromatics μέχρι Nine Inch Nails. Απλά έπος.


Εγχώριες Κυκλοφορίες

1. Vagina Lips – Lust for Trash
Η πιο true ελληνική μπάντα σήμερα.

2. Jef Maraawi – Comfort Food
Η επιστροφή του ασώτου.

3. Matina Sous Peau – Μεταμορφώσεις ΕΡ
Η πιο όμορφη διασκευή στην ιστορία.

4. Sofia Sarri – Euphoria
Ο συνδυασμός ελλάδας με τον βορρά.

5. αστρογόνο – αστρογόνο
Η νέα πρόταση στον ελληνικό στίχο και την post-rock-folk μουσική.

 

 

Damirah


Ένας από τους λόγους που οδηγούν κάποιον άνθρωπο στο να θέλει να παίξει μουσική, είναι το να είναι απαιτητικός και ανήσυχος ακροατής. Σαν γενικό σχόλιο, το 2017 δεν έδωσε μεγάλες κυκλοφορίες στον ήχο που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν πολύ αξιόλογες και συγκινητικές δουλειές. Αναζητώντας τους καλύτερους (ή μάλλον πιο αγαπημένους) δίσκους μας για τη χρονιά που πέρασε, δεν θελήσαμε να περιοριστούμε σε ένα μουσικό είδος και συγκεντρώσαμε προτάσεις από ευρύ φάσμα ήχων. 

 

- Forest Swords – Compassion, 5 Μαΐου 2017, Ηνωμένο Βασίλειο 

- Bell Witch – Mirror Reaper, 20 Οκτωβρίου 2017, ΗΠΑ

- Zenzile – Elements, 21 Φεβρουαρίου 2017, Γαλλία

- Neil Young – Hitchhiker, 8 Σεπτέμβριου 2017, Καναδάς

- +1476+ - Our Season Draws Near, 31 Μαρτίου 2017, ΗΠΑ

- Slowdive – Slowdive, 5 Μαΐου 2017, Ηνωμένο Βασίλειο

- Ulver – The Assassination Of Julius Ceasar, 7 Απριλίου 2017, Νορβηγία

- Elder – Reflections Of A Floating World, 2 Ιουνίου 2017, ΗΠΑ

- Godspeed You! Black Emperor – Luciferian Towers, 22 Σεπτεμβρίου 2017, Καναδάς

- Amenra – Mass VI, 20 Οκτωβρίου 2017, Βέλγιο

 


 

Θοδωρής Δημητρίου (Λευκή Συμφωνία)

 

10 Δίσκοι

1. Diamanda Galas - All The Way

2. Protomartyr  - Relatives In Descent

3.Ulver - The Assasination Of Julius Caesar

4. Slowdive – Slowdive

5. Godflesh - Post Self

6. Chelsea Wolfe - Hiss Spun

7. Paradise Lost – Medusa

8. Mark Lanegan Band -  Gargoyle

9. Marilyn Manson - Heaven Upside Down

10. Danzig - Black Laden Crown

 

 

Deaf Radio 

 

10 Τραγούδια

1. King Gizzard and the Lizard Wizard - Crumbling Castle

2. Queens of the Stone Age - The Evil Has Landed

3. Black Angels - Currency

4. LCD Soundsystem - Tonite

5. Color Haze - Mangolia

6. King Krule - Dum Surfer

7. Royal Blood - Hook, Line & Sinker

8. Grizzly Bear - Three Rings

9. The War On Drugs - Holding On

10. All Them Witches - Bruce Lee

 

 

Echo Train

 

10 Δίσκοι

- The Snails – Dr Acid

- Yesterdays Thoughts – Paper Ship

- Acid Baby Jesus – Lilac Days

- Ty Segall – Ty Segall

- Arcadian child – After Glow

- Electric moon – Stardust Rituals

- Dunes – Psychedelic Hummus

- Electric Octopus – Diving Under The Influence of Jams

- Camille – OUI

- Charlotte Gainsbourg - Rest

 

 

Marcia Israilides (Playground Theory)

 

Διεθνείς Κυκλοφορίες

1. Slowdive- Slowdive

2. Pumarosa- The Witch

3. Bicep- Bicep

4. Thievery Corporation- The Temple of I and I

5. UNKLE- The Road Pt.1

 

Εγχώριες Κυκλοφορίες

1. K.S.I.A.- Philokalia

2. Lower Cut- Ocean

3. Emi Path- The Shadow

4. Skinner Box- Alpha Waves

5. Holy Monitor- Holy Monitor

 

Top 10 tracks

1. Bicep- Glue

2. Slowdive- Star Roving

3. Pumarosa- Priestess

4. Zola Jesus- Remains

5. Thievery Corporation- Time and Space

6. UNKLE- Sunrise (Always Comes Around)

7. Arcade Fire- Everything Now

8. Wolfe Alice- Heavenward

9. KSIA- Marionette

10. Fever Ray- To the Moon and Back

 

 

Αντώνης Κωνσταντάρας ( Le Page, vice)

 

Εγχώριες Κυκλοφορίες 

1. Works For You - Σtella
Όπως πάντα, η Σtella καταφέρνει να με ενθουσιάζει με τις δουλειές της. Με το Works For You δεν επανασυστήνεται, αλλά αποδεικνύει ότι έχει στόφα songwriter που μπορεί με μεγάλη ευκολία να γράψει τραγούδια που σου κολλάνε σαν τσίχλα στο μυαλό. Καλύτερο παράδειγμα; Μα, φυσικά το ομώνυμο του δίσκου τραγούδι που έπαιξε αρκετά και στο ραδιόφωνο φέτος.
 
2. Έτοιμοι Δύο - The Boy
Το έκανε ξανά και θα συνεχίσει για αρκετά χρόνια. Μπορεί οι δουλειές του -πέραν της δισκογραφίας του με τους Mary and the Boy- να μην είναι του γούστου μου, όμως, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ την καλλιτεχνική του αξία. Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς μας και αυτό σίγουρα θα αρχίσει να φαίνεται μέσα στα επόμενα χρόνια. Το Έτοιμοι Δύο αποτελεί μια ακόμη παρακαταθήκη στο έργο του, μέσω του οποίου θα μπορέσουμε μελλοντικά να αποδομήσουμε -το πιστεύω αυτό, δεν το αναφέρω απλώς για να πω κάτι βαρύγδουπο- τον καλλιτεχνικό υπαρξισμό σε καιρούς κρίσης. Αν η Αθήνα είχε το δικό της Cabaret Voltaire, ο Boy θα ήταν σίγουρα regular.

3. Comfort Food - Jef Maraawi 
Θα είμαι ειλικρινής: Δεν έχω καταφέρει να «μπω» ακόμη μέσα στο ολόφρεσκο αυτό άλμπουμ, όμως, επειδή εμπιστεύομαι τον Jef Maraawi με κλειστά μάτια, είμαι σίγουρος πως αν δεν υπάρχει το Comfort Food στη λίστα μου, θα το μετανιώσω σε βάθος χρόνου. Τον αγαπάω από την εποχή που συστήνονταν καλλιτεχνικά ως Egg Hell και το να ακούω -επιτέλους- κάτι καινούριο από αυτόν με κάνει χαρούμενο. 

4. Headlights -  Inconsistencies 
Θα το παραδεχτώ, κρύβω ένα μικρό «Αμερικανάκι» (sic) μέσα μου και γι΄αυτό τα μάτια μου σχηματίζουν καρδούλες όποτε ακούω όμορφα, ραδιοφωνικά pop rock κομμάτια που θυμίζουν Καλιφόρνια. Αυτός είναι και ο λόγος που αγαπώ τους Inconsistencies και τον νέο τους δίσκο, ο οποίος είναι γεμάτος ηλιόλουστες μεν, μελαγχολικές δε, μελωδίες. Ακούγοντας το Headlights νιώθω πάλι έφηβος. Θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω ότι πιστεύω πως θα δούμε πολύ μεγάλα πράγματα από τη συγκεκριμένη μπάντα σύντομα. Ραντεβού του χρόνου, για να δούμε αν θα δικαιωθώ. 

5. Alarm - Deaf Radio  
To επικό -και πολυαναμενόμενο- ντεμπούτο των Deaf Radio μπαίνει με ευκολία στο φετινό μου top-5, απλώς επειδή τα σπάει. Αν ζούσαμε σε έναν δίκαιο κόσμο, οι Deaf Radio θα ήταν στις καρδιές όσων γουστάρουν Arctic Monkeys και Queens of the Stone Age. 


Διεθνείς Κυκλοφορίες

1. Salutations - Conor Oberst 
Ο δίσκος που έλιωσα φέτος. Ο Conor Oberst, που για πολλούς είναι ένας σύγχρονος Bob Dylan, επέστρεψε με έναν δίσκο - κάθαρση, γεμάτο ιστορίες κατάθλιψης και κατάχρησης. Η μετακόμιση του από τη Νέα Υόρκη στη Νεμπράσκα φαίνεται να είχε μια κάποια επιρροή και στον ήχο του άλμπουμ, που είναι ίσως ό,τι πιο κοντινό στη folk έχει κάνει χρησιμοποιώντας το όνομά του. Highlights του Salutations, τα Barbary Coast (Later) και Till St. Dymphna Kicks Us Out. 

2. Beast Epic - Iron & Wine 
Ακόμη ένας υπέροχος folk δίσκος από τον κύριο Samuel Ervin Beam. Το Beast Epic προορίζεται για μεγάλες διαδρομές στην εξοχή με το αυτοκίνητο, αλλά και για χαλαρές στιγμές σπιτικής μελαγχολίας. Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλά να πω γι' αυτόν τον απλό και πλήρη δίσκο, αν είσαστε λάτρεις της φάσης singer/songwriter, αγοράστε τον, χθες. 

3. Slowdive - Slowdive
Η μπάντα που μεγάλωσε γενιές και γενιές από shoegazers αποφάσισε να επιστρέψει στο στούντιο 22 χρόνια μετά την τελευταία της δισκογραφική δουλειά και το αποτέλεσμα είναι αυτός ο όμορφος δίσκος. Σίγουρα δεν θα αλλάξει τη ζωή σας, δεν νομίζω ότι είναι πλέον δουλειά της γενιάς των Slowdive να κάνουν κάτι τέτοιο, όμως, σίγουρα θα σας χαρίσει περίπου 46 λεπτά μαγείας. Πρόκειται από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που η πολυαναμενόμενη επιστροφή δεν κατέστρεψε τον μύθο. 

4. Humanz - Gorillaz 
Πέμπτος δίσκος για την καρτούν παρέα του Damon Albarn, ο οποίος, καταφέρνει για ακόμη μια φορά να γράψει κομμάτια που πιάνουν σε μεγάλο βαθμό το vibe της εποχής. Τι να πει κανείς για τις κομματάρες αυτού του δίσκου; Ειδικά όταν σε κάποιες από αυτές συμμετέχουν ονόματα όπως ο  Vince Staples, οι De La Soul, o Noel Gallagher (!!), η  Grace Jones και ένα σωρό ακόμη; Έπος. 

5. Life Will See You Now - Jens Lekman 
O γλυκύτατος και αγαπημένος Σουηδός τραγουδοποιός με τη βελούδινη φωνή επέστρεψε δισκογραφικά έπειτα από πέντε χρόνια -όπως μας έχει συνηθίσει- με έναν πολύ διαφορετικό δίσκο σε σχέση με ό,τι είχε κάνει μέχρι στιγμής. Το Life Will See You Now είναι ο πιο καλογυαλισμένος δίσκος του μέχρι στιγμής, μιας και αυτήν τη φορά δούλεψε με τον παραγωγό Ewan Pearson -πάντα έκανε μόνος του τις παραγωγές. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο του άλμπουμ, όμως, όταν μιλάμε για τον Lekman, έναν καλλιτέχνη που σε κάνει συνεχώς να πιστεύεις ότι κάθε τι που βγάζει αποτελεί ένα «κύκνειο άσμα», δεν μπορείς παρά να το κρατήσεις όσο πιο σφιχτά γίνεται. 

Τραγούδια:

1.  Superorganism - Something for your Mind

2.  Conor Oberst - Barbary Coast (Later)

3.  Sufjan Stevens - Tonya Harding

4.  Iron & Wine - Call It Dreaming

5.  Weezer - Weekend Woman

6.  Liam Gallagher - Wall Of Glass

7.  Orchestral Manoeuvres in the Dark - The Punishment of Luxury

8.  Jens Lekman - How We Met, The Long Version

9.  Leon of Athens - Aeroplane

10. Andrew McMahon in the Wilderness - Fire Escape

 

 


Dennis Lounges (The Bonnie Nettles)

 

10 Δίσκοι

1. Moon Duo - Occult Architecture Vol.1

2. The Brian Jonestown Massacre- Something Else

3. Foxygen - Hang

4. Halsey - Hopeless fountain Kingdom

5. Monochromatic Visions - Secret Gardens

6. Acid Baby Jesus - Lilac Days

7. Liars- TFCF

8. King Gizzard and the Lizard Wizard - Sketches Of Brunswick

9. Camera - Phantom of Liberty

10. Kikagaku Moyo - Stone Garden

 

 

 

Στέφανος Μανούσης (Skinner Box)

Διεθνείς Κυκλοφορίες

1. Slowdive – Slowdive

2. Protomartyr - Relatives in Descent

3. LCD Soundsystem - American Dream

4. Wolf Alice - Visions Of A Life

5. Chelsea Wolfe - Hiss Spun

 

Εγχώριες Κυκλοφορίες

1. Τεφλόν – Κομμάτια Από Τα Ερείπια

2. Selofan- Ciné Romance

3. A Victim of Society - Freaktown

4. Holy Monitor - Holy Monitor

5. Psychedelic Trips To Death - Blood For Blood

 

 

Σωκράτης Μπαρμπουνάκης (αστρογόνο)

 

Σε αλφαβητική σειρά και όχι με σειρά προτίμησης.
 

Διεθνείς Κυκλοφορίες

1. Godspeed You! Black Emperor - Luciferian Towers

2. Grizzly Bear - Painted Ruins

3. The National - Sleep Well Beast

4. Protomartyr - Relatives in Descent

5. Ryuichi Sakamoto - async

 

Εγχώριες Κυκλοφορίες

1. Σείριος Σαββαΐδης - μώλυ

2. Τεφλόν - Kομμάτια Από Τα Ερείπια

3. Afformance - Music for Imaginery Film #1

4. Βaby Guru - IV

5. Burgundy Grapes - Short Stories, Lasting Shadows

 

 

No Clear Mind

 

10 τραγούδια

- Jarvis Coker & Chilly Gonzales - Tearjerker

- Homeshake - Not U

- Grizzly Bear - Mourning Sounds

- Jef Maarawi - Forest

- Nalyssa Green - Κρεβάτι

- Mac Demarco - For the first time

- Jack Heart - Mausoleum

- Slowdive - Don’t Know Why

- War On Drugs - Thinking Of a Place

- Blonde Redhead - Where Your Mind Wants To Go

 

 

The Noise Figures

 

10 Δίσκοι

- All Them Witches – Sleeping Through The War

- King Gizzard and the Lizard Wizard - Flying Microtonal Banana

- Oh Sees - Orc

- The Black Angels - Death Song

- Queens of the Stone Age - Villains

- The Horrors - V

- LCD Soundsystem - American Dream

- Acid Baby Jesus - Lilac Days

- Bazooka - Ζούγκλα EP

- A Victim of Society - Freaktown

 

 

Puta Volcano

 

Δεν είναι και το αγαπημένο μας πράγμα οι λίστες, αλλά με το πιστόλι στο κρόταφο θα διαλέγαμε τα παρακάτω για ένα 2017 γεμάτο πολύ καλές κυκλοφορίες, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.


10 τραγούδια

- Mastodon - Toe to Toes

- Royal Blood - How Did We Get So Dark?

- One Leg Mary - Nothing Important Happened Today

- Black Hat Bones - I Am the Sun

- Supersoul - Blackhorse

- King Gizzard & The Lizard Wizard - Sleep Drifter

- Half Gramme of Soma - Groove Is Black

- Deaf Radio - Backseats

- Elder - Reflections of a Floating World

- Mogwai - Party in the Dark

 

 

Spir Frelini (My Drunken Haze, The BackDoor Freaks)

 

Έχω 9 ξένα albums.
 

1. En Route - Misha Panfilov Sound Combo

2. Les Sourdes Oreilles - Cosmic Analog Ensemble

3. The Sunshine Makers OST - The Heliocentrics

4. Tulips - Maston

5. Freedom Is Free - Chicano Batman

6. La Saboteuse - Yazz Ahmed

7. Journey To The Mountain of Forever - Binker & Moses

8. Free Fire (Original Motion Picture Soundtrack) - Geoff Barrow & Ben Salisbury

9. Dirty Art Club - Basement Seance

 

 

Spyreas Sid. (Cyanna Mercury)

 

Το 2017 είχε καλές κυκλοφορίες από QOTSA, Black Angels, King Gizzard, D. Auerbach, Manson και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες rock μπάντες. Δεν μπορώ όμως να πω ότι έλιωσα κάποιο ολόκληρο, σίγουρα δε μπορώ να κάνω λίστα με 10 από αυτά. Επίσης με απογοήτευσε η επιστροφή του Danzig (ή μάλλον δεν με ενθουσίασε γιατί απογοήτευση δεν είναι ποτέ ο Glenn) και περισσότερο πέρασα χρόνο ακούγοντας φρέσκο και εκπληκτικό oldschool hip-hop, world (sic) πράματα και γενικά non-rock albums. Εννοείται όμως ότι από μεμονωμένα τραγούδια ο χρόνος προσέφερε πραγματικά ένα σωρό, που έλιωσα στο σπίτι/αυτοκίνητο και στα Southern Psych Groove dj sets μου. 

10 από τα αγαπημένα μου φετινά τραγούδια που είναι συγγενή ηχητικά μόνο ανα 3-4, αλλά μπορούν να ακουστούν στη σειρά με λίγη βοήθεια από ένα μείκτη:

- Two Feet - Love Is A Bitch

- Kendrick Lamar - PRIDE

- Slow Joe & The Ginger Accident - Temple Mosque Church

- Ryan Adams - Do You Still Love Me

- Danzig - Skulls & Daisies

- Body Count - No Lives Matter

- Ice Cube - Good Cop Bad Cop

- Big K.R.I.T. - Keep The Devil Off

- Joey Bada$$ - Temptation

- Delgres - Mo JodiΟλόκληρα albums θα πρότεινα τα εξής:

- Slow Joe & The Ginger Accident - Let Me Be Gone

- Joey Bada$$ - All American Bada$$

- Kendrick Lamar - DAMN Όπως και τα 2016 albums που συνέχισα να ακούω μες στο 2017 σαν να βγήκαν φέτος:

- Childish Gambino - Awaken, My Love!

- The Cult - Hidden City

- Black Mountain - IV

- Zeal And Ardor - Devil Is Fine

- No Man's Valley - Time Travel

 

 

Σtella

 

Αυτά είναι 8 κομμάτια που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2017. Υπάρχει ένα που κυκλοφόρησε μέσα στο 2016 και ένα που κυκλοφόρησε μέσα στο 2015, αλλά τα άκουσα πολύ μέσα στο 2017.


- Sean Nicholas Savage - Opposing Truths 

- Ariel Pink - Do Yourself A Favor

- Hoops - "On Top"

- She-Devils - Hey Boy

- King Krule - Dum Surfer

- Toro y Moi - "No Show"

- Portugal. The Man - "Feel It Still"

- A Tribe Called Quest - We The People

- Childish Gambino – Redbone (2016)

- Khruangbin - White Gloves (2015)

 

 

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Then We Take The 10's:
[The Greek Edition]
50 Δίσκοι και 170 Τραγούδια
(08/02/2020)
ypogeio.gr
Then We Take The 10's:
50 Δίσκοι, 200 Τραγούδια
και 4.000 Υπόγειες Λέξεις
(26/01/2020)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια Του Μήνα
Ιούνιος 17
(03/07/2017)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Μάιος 2019
(09/06/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ