Top 11 (22)

Τα Ξύλινα Σπαθιά

(Ομαδικό x 5)


Top-11 μέρος 22 και στρέφουμε την προσοχή μας σε μία ιστορική ελληνική μπάντα των 90's, η οποία έκανε εκείνη την περίοδο τον δικό της (εκκωφαντικό και διαχρονικό) πάταγο. Αναφερόμαστε στα Ξύλινα Σπαθιά, το συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1992 στη Θεσσαλονίκη από τον Παύλο Παυλίδη (κιθάρα - φωνή / πρώην κιθαρίστας στα Μωρά Στη Φωτιά), τον Πάνο Τόλιο (τύμπανα / αδερφός του Γιώργου, ντράμερ των Τρύπες), τον Βασίλη Γκουνταρούλη (πλήκτρα - samplers) και τον Χρήστο Τσαπράζη (μπάσο). Από την μπάντα πέρασαν και οι Σταύρος Ρωσσόπουλος (κιθάρα 1993-1994), Τάκης Κανέλλος (τύμπανα 1997), Γιάννης Μήτσης (τύμπανα 1998-2003), Κώστας Παντέλης (κιθάρα 2000-2003) και Νίκος Κυριακόπουλος (κρουστά, φωνητικά 2001-2003).

Βασισμένοι στον ξεχωριστό για την εποχή ήχο τους, ο οποίος, πέρα από το καθαρόαιμο κιθαριστικό ποπ-ροκ, συνδύαζε και στοιχεία electronica, και με εφαλτήριο το αψεγάδιαστο εκρηκτικό ντεμπούτο τους "Ξεσσαλονίκη" (1993), ξεχώρισαν ακαριαία και έζησαν μία τρελή και άκρως επιτυχημένη δεκαετία. Κυκλοφόρησαν συνολικά 4 LPs, ένα EP και ένα live δίσκο. Έδωσαν αμέτρητες φίσκα συναυλίες, τις οποίες όσοι είχαν παρακολουθήσει δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

Διαλύθηκαν το 2003. Σκια στην όλη η ιστορία τους η διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα με τον τραγουδιστή και songwriter των Μωρά στη Φωτιά, Στέλιο Σαλβαδόρ. Η συγκεκριμένη διαμάχη λύθηκε με τον Παύλο Παυλίδη να "χάνει" 4 τραγούδια από τον πρώτο δίσκο, την "Αδρεναλίνη", την "Ερώτηση Κλειδί", τον "Καβαλάρη του Τρόμου" και το "Ξεσσαλονίκη", που -όπως προαναφέρθηκε- ήταν και ο τίτλος του άλμπουμ.

Αυτά. Ακολουθεί η δισκογραφία της μπάντας και οι πέντε 11άδες που επέλεξαν 4 συντάκτες του Υπογείου, καθώς και ένας επίτιμος καλεσμένος, ο φίλος μας George Theodorou. Οι λίστες ξεκινούν από αυτόν -καλεσμένος γαρ- και στη συνέχεια ακολουθούν οι δικές μας, με αλφαβητική σειρά.
 


Δισκογραφία

Ξεσσαλονίκη (1993)
Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου (1995)
Μια Ματιά Σαν Βροχή (1997)
Ένας Κύκλος Στον Αέρα (2000)

Τροφή Για Τα Θηρία EP (1999)

Live (2003)

 


George Theodorou

Είμαι 22 οπότε ουσιαστικά δεν πρόλαβα τα σπαθιά αφού όταν διαλύθηκαν ήμουν μολις 7 χρονών. Αργότερα,  μεγαλώνοντας κυρίως  με αγγλόφωνες  indie μπάντες της γενιάς μου (kasabian , arctic monkeys κτλ), αλλά και με πιο κλασσικές όπως οι pink floyd, δεν είχα σχεδόν καθόλου ακούσματα  απο ελληνόφωνη ροκ σκηνή, ώσπου κάποιον Σεπτέμβρη, και συγκεκριμένα του 2015, μου ήρθε να πατήσω στο you tube "Ξυλινα Σπαθια" και να ακουσω 5-6 κομμάτια στη σειρά, κλασικά τα "χιτάκια" που σου πετάει δίπλα το you tube. Και κάπως έτσι, τρία και κάτι  χρόνια μετά έχω φτάσει να εχω μαζέψει όλες τις κυκλοφορίες των Σπαθιών, αλλά και αυτές  του Παύλου, σε  βινύλια, cd , κάποια ακόμα και σε κασέτες και να εχω παει σε περίπου 20 συναυλίες (των Β movies) και μάλιστα μερικές από αυτές ήταν αρκετά μακριά απο την Αθήνα. 

Το να πρέπει να επιλέξεις 11 μόλις κομμάτια ανάμεσα σε 5 πολυ ποιοτικές κυκλοφορίες ειναι από μόνο του πολύ δύσκολο και αναπόφευκτα αφήνεις πολλές κομματάρες εκτός. Οι επιλογές μου ήταν περισσότερο ένας συνδυασμός των κομματιών που γουστάρω να ακούω στα live αυτή τη περίοδο αλλά και κομματιών που ήταν παλιότερα τα αγαπημένα μου και δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Οσο για τον "Βασιλιά της Σκόνης, που μπορεί κάποιος να πει οτι ειναι πολύ "χιτ" για να μπει στα καλύτερα, εγω νομίζω πως μετά από αυτήν την ανατριχίλα που ζήσαμε πέρσι στην Τεχνόπολη, μπήκε πολύ πολύ ψηλά για μένα σαν κομμάτι.
 

11. Το Νερό Που Κυλάει [version 2] (Ξεσσαλονίκη, 1993 - cd edition)

10. Πρέπει Να Έρθεις (Ένας Κύκλος Στον Αέρα, 2000)

09. Φωτιά Στο Λιμάνι (Πέρα Από Τις ΠόλειςΤης Ασφάλτου, 1995)

08. Ρομπότ (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)

07. Στο Βράχο (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)

06. Βροχοποιός (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)

05. Αλλάζει Πρόσωπά η Θλίψη (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)

04. Ατλαντίς (Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, 1995)

03. Τώρα Αρχίζω και Θυμάμαι (Τροφή Για Τα Θηρία EP, 1999)

02. Μόνο Αυτό (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)

01. Ο Βασιλιάς της Σκόνης (Ξεσσαλονίκη, 1993)



George Dimitriadis

Ήταν αρκετά παλιά, στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος αν έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα, πάντως η ουσία παραμένει. Είχα ένα κορίτσι τότε, ας την πούμε Μαρία, για να πάει η ιστορία παρακάτω. Πριν φύγει για διακοπές καλοκαιριού, μου πέταξε ένα μεγαλοπρεπέστατο «χωρίζουμε» για να έχω παρέα. Τον Σεπτέμβρη λοιπόν που μαζευτήκαμε πίσω, πρόσεξα την τσάντα της, μια μαύρη Polo, σαν αυτές που όλοι κουβαλήσαμε τότε. Ένα όνομα γραμμένο με μεγάλα γράμματα με blanco, στο μπροστά μέρος. ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ. Τακ τουκ νέο γκομενάκι τσίμπησε το Μαράκι στις διακοπές, λέω. Μωρέ μπράβο. Φυσικά λύσσαξα να μάθω περισσότερο για τον εν λόγω τύπο.

Έτσι κάπου την άνοιξη του 1995 πέφτει στα χέρια μου ένα τεύχος του Ποπ & Ροκ, το οποίο ανακηρύσσει μέσω ψηφοφορίας τα Ξύλινα Σπαθιά, ως γκρουπ της χρονιάς. Front man της μπάντας, λέει, ο Παύλος Παυλίδης.

Μετά ακολούθησε μια συναλία-γνωριμία στο Αν, αν θυμάμαι καλά, όπου η μπάντα έπαιξε δυο φορές όλη την Ξεσσαλονίκη. Ήταν η εποχή της δικαστικής διαμάχης και είχε σταματήσει – για λίγο – η κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου «Πέρα Από τις Πόλεις της Ασφάλτου». Ο Παύλος φιλούσε από το κέφι του τον μπασίστα του γκρουπ, τον Χρήστο Τσαπράζη. Από τότε έτσι τον αποκαλώ: ο Παύλος.

Ακολούθησαν πολλά βράδια έκτοτε, στο Ρόδον, στον Αέρα, στο Βράχων, η υπέρτατη στον Λυκαβηττό στις 03/09/1998, ένα Rockwave, ένα πάρτυ στον Άλιμο και κάμποσα ακόμα που είχα την τύχη να ζήσω.

Στο δικό μου Top-11 δε θα δείτε τις μεγάλες επιτυχίες τους, αυτές τις γνωρίζετε ήδη και κάπως αρκετά έχουν ταλαιπωρηθεί τα συγκεκριμένα τραγούδια.

Πάμε, λοιπόν, μια (τελευταία) βουτιά:

 

1. Αφού Σου Το ‘Πα (Ξεσσαλονίκη, 1993)

2. Το Νερό Που Κυλάει [στο τσέλο ο υπέροχος Δήμος Γκουνταρούλης, αδερφός του πληκτρά της μπάντας, Βασίλη] (Ξεσσαλονίκη, 1993)

3. Πουλιά [η εκδοχή του live] (Live, 2003)

4. Ατλαντίς (Πέρα Από Τις ΠόλειςΤης Ασφάλτου, 1995)

5. Οι Συμμορίες Της Ασφάλτου (Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου)

6. Ρομπότ (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)

7. Ένα Παράξενο Τραγούδι (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)

8. Τροφή Για Τα Θηρία (Τροφή Για Τα Θηρία EP, 1999)

9. Στο Νότο [ψάξτε τους στίχους μιας κομμένης στροφής] (Ένας Κύκλος Στον Αέρα, 2000)

10. Ο Ναυαγός (Ένας Κύκλος Στον Αέρα, 2000)

11. Δαίμονες (Ένας Κύκλος Στον Αέρα, 2000)



Mke N.

Κάποια από όσα σκέφτομαι και από όσα έχω ζήσει με τη μουσική των Σπαθιών, τα ανέφερα σε ένα άρθρο, εξαιτίας του οποίου πολλοί μού την είπανε ("Δεν Μ'Αρέσει που Δεν Μ'Αρέσει ο Παύλος Παυλίδης και οι & οι B-movies"). Υπάρχουν και άλλα τόσα που θα μπορούσα να γράψω για τα Ξύλινα Σπαθιά, στο τέλος όμως και πάλι θα ήταν λίγα. Η μπάντα του Παύλου, του Γκουνταρούλη, του Τόλιου και του Τσαπράζη, ήταν στα 90's μία λαίλαπα, ένας ανεμοστρόβιλος που με πήρε και μένα εξαρχής μαζί του, με πήρε και με σήκωσε "πέρα απ'την κορφή του ουρανού"... Παρόλο που ήδη έχω βγάλει 11άδες εδώ στο Υπόγειο για αρκετές αγαπημένες μπάντες και καλλιτέχνες, αυτή των Σπαθιών μάλλον με δυσκόλεψε περισσότερο απ'όλες. Αυτό που μ'αρέσει με τη συγκεκριμένη στήλη, είναι πως όταν μπαίνεις στο λούκι να επιλέξεις τα 11 αγαπημένα σου κομμάτια, "αναγκάζεσαι" να ανατρέξεις μετά από καιρό στο σύνολο της δισκογραφίας της εκάστοτε μπάντας και να ακούσεις ξανά -ένα προς ένα- τα αγαπημένα σου tracks. Και -χωρίς να το έχεις προγραμματίσει- ανοίγουν διάπλατες οι πύλες της μνήμης και μετά αρχίζει το... πάρτυ. Συναισθήματα, στιγμές, πρόσωπα, ονόματα. Συναυλίες, μπαρ, δρόμοι, γαλάζιες νύχτες.


1. Ατλαντίς (Οι Συμμορίες Της Ασφάλτου, 1995)

2. Φωτιά Στο Λιμάνι (Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, 1995)

3. Μόνο Αυτό (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)

4. Σιωπή (Ξεσσαλονίκη,1993)

5. Στο Βράχο (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)

6. Οι Συμμορίες της Ασφάλτου (Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, 1995)

7. Ο Βασιλιάς της Σκόνης (Ξεσσαλονίκη,1993)

8. Λόλα (Ξεσσαλονίκη,1993 - cd version)

9. Χάθηκα (Τροφή Για Τα Θηρία EP, 1999)

10. Ένα Παράξενο Τραγούδι (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)

11. Αλλάζει Πρόσωπα Η Θλίψη (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)



Dimitris N.
 

1. Στο Βράχο (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)

2. Ο Κάιν ​(Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, 1995)​

3. Λόλα ​(Ξεσσαλονίκη,1993 - cd version)​

4. Ατλαντίς ​(Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, 1995)​

5. Αφού Σου Το Πα ​(Ξεσσαλονίκη,1993)​

6. Η Ρίτα ​​(Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, 1995)​​

7. Φωτιά Στο Λιμάνι ​(Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, 1995)​
 
8.
Το Ρομπότ ​(Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)​

9. Ένα Παράξενο Τραγούδι ​(Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)​

10. Σιωπή ​​(Ξεσσαλονίκη,1993)​​

11. Αλλάζει Πρόσωπα η Θλίψη (Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)



Dionisis Souliotis (Grand Theft Radio)


11. Τραίνο φάντασμα ​​(Ξεσσαλονίκη,1993)​​

10.  Ό,τι Θες Εσύ ​(Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, 1995)​

09. Ατλαντίς ​(Οι Συμμορίες Της Ασφάλτου, 1995)​

08. Μόνο Aυτό ​(Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)​

07. Λιωμένο Παγωτό ​(Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, 1995)​ 

06. Βροχοποιός ​(Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)​

05. Οι Συμμορίες της Ασφάλτου ​(Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, 1995)​

04. Δεν Έχει Τέλος ​(Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)​

03. Αλλάζει Πρόσωπα η Θλίψη ​(Μια Ματιά Σαν Βροχή, 1997)​

02. Ρόδες ​​(Ξεσσαλονίκη,1993 - cd version)​​

01. Ο Βασιλιάς της Σκόνης ​(Ξεσσαλονίκη,1993)​


 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Top 11 (21)
Goat
(08/10/2018)
ypogeio.gr
Top 11 (20) - [Part II]
Bruce Springsteen
Νίκος Παπαδογιάννης
(05/10/2018)
ypogeio.gr
Τα 10 Καλύτερα Live
Της Ζωής Μου Ως Σήμερα
(25/02/2016)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια Του Μήνα
Ιούνιος 2018
(01/07/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ