To ypogeio.gr

Top 11 (29)

Σωκράτης Μάλαμας

[Ομαδικό x 2]


Μού προτάθηκε να γράψω ένα Τop11 για τον αγαπημένο μου Σωκράτη Μάλαμα. Στην αρχή σκέφτηκα ότι είναι πολύ εύκολο και ότι θα βγει αμέσως. Μετά από σκέψεις, ακόμα δεν ξέρω τι να πρωτοβάλω σ  αυτήν τη λίστα. Βλέπετε, ο Σωκράτης είναι ένας τραγουδιστής, που απ’ την αρχή της δισκογραφίας του έως τώρα, έχει κομμάτια μοναδικά και το καθένα με την σημασία του και την βαρύτητά του. Πριν όμως ξεκινήσουμε αυτή την δύσκολη λίστα θα κάνουμε μια αναδρομή στη μουσική πορεία του αγαπημένου μας τραγουδιστή.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα 23, εργαζόμενος ως δάσκαλος κιθάρας, καθώς και ως τραγουδιστής σε λαϊκά μαγαζιά. Πριν ξεκινήσει την προσωπική του πορεία, υπήρξε κιθαρίστας στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου. Η πρώτη απόπειρα που έκανε στην ελληνική δισκογραφία δεν ήταν επιτυχής, καθώς η δισκογραφική εταιρία Lyra απέρριψε το υλικό του με την αιτιολογία ότι δεν ήταν εμπορικό. Συνέχισε να παίζει μουσική σε λαϊκά μαγαζιά, προσθέτοντας και κάποια δικά του τραγούδια στο πρόγραμμα που παρουσίαζε, χωρίς να αναφέρει ότι ο ίδιος ήταν ο δημιουργός. Μέχρι που ο Νίκος Παπάζογλου άκουσε το υλικό του και διέκρινε το ταλέντο του και στην τραγουδοποιία, οπότε και τον έπεισε να μπει για ηχογράφηση στο στούντιο "Αγροτικόν" και να ετοιμάσει την πρώτη του δουλειά, με τίτλο «Ασπρόμαυρες Ιστορίες» το 1989. Το 1991 κυκλοφορεί ο δίσκος «Παραμύθια», ενώ το 1993 σειρά είχε το άλμπουμ «Κύκλος» . Στην συνέχεια, το 1995 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Σωκράτης Μάλαμας» (με τον αρχικό τίτλο «Λαβύρινθος», ο οποίος όμως άλλαξε έπειτα από δικαστική διαμάχη με τον Ross Daly που είχε βγάλει παλιότερα δίσκο με το ίδιο όνομα). To 1998 έρχεται το «13.000 μέρες», ενώ το 2000 θα τον απολαύσουμε πάλι με το άλμπουμ «Ο φύλακας και ο βασιλιάς». Το 2002  κυκλοφορεί το «Ένα». 2004 έρχεται «Το άδειο δωμάτιο» , ενώ μετέπειτα το άλμπουμ «Δρόμοι». Στο 2010 περνάμε... στο «Περασμα» και 4 χρόνια αργότερα θα βγει το άλμπουμ «Χάρτης» και πολύ σύντομα, τον αμέσως επόμενο χρόνο, βγαίνει ο δίσκος «Πρώτες λέξεις». Τέλος, το 2017 και 2018 βρίσκει τον Σωκράτη να έχει κυκλοφορήσει τα άλμπουμ «Κάτοπτρα» και «Με το στόμα που γελά» αντίστοιχα.

Ακολουθεί αναλυτικά η δισκογραφία του Θεσσαλονικιού μουσικού και στη συνέχεια τα δύο Top-11 από την αφεντιά μου (Nick Pamouk) και από τον Μιχάλη Νικολίτση.
 


Δισκογραφία

Ασπρόμαυρες Ιστορίες (1989)
Παραμύθια (1991)
Κύκλος (1993)
Λαβύρινθος / Σωκράτης Μάλαμας (1996)
13000 Μέρες (1998)
Ο Φύλακας κι ο Βασιλιάς (2000)
Ένα (2002)
Το Άδειο Δωμάτιο (2005)
Δρόμοι (2007)
Πέρασμα (2010)
Χάρτης (2014)
Πρώτες Λέξεις (2015)
Κάτοπτρα (2017)
Με το Στόμα που Γελά (2018)



Nick Pamouk
 

1. Λάσπες (Ασπρόμαυρες Ιστορίες, 1989)

2. Κίρκη (Παραμύθια, 1991)

3. Είχα Τον Κήπο της Εδέμ (Με το Στόμα που Γελά, 2018)

4. Πριγκιπέσσα (Ο Φύλακας κι ο Βασιλιάς, 2000)

5. Τα Πάγια (Κύκλος, 1993)

6. Οι Πρώτες Λέξεις (Πρώτες Λέξεις, 2014)

7. Τα Παιδιά μες στην Πλατεία (Σωκράτης Μάλαμας/Λαβύρινθος, 1996)

8. Είναι Σκοτάδι (Σωκράτης Μάλαμας/Λαβύρινθος, 1996)

9. Το Ζητιανόξυλο (Με το Στόμα που Γελά, 2018)

10. Ευτυχείς Λυπημένοι και Πότες (Σωκράτης Μάλαμας/Λαβύρινθος, 1996)

11. Τα Ξωτικά (Δρόμοι, 2007)



Mike N.

Θεωρώ το Σωκράτη Μάλαμα έναν αξιολογότατο τραγουδοποιό. Πήρε απ'το χεράκι την περίφημη "σχολή της Θεσσαλονίκης", την οποία δημιούργησε με το μεγαλειώδες έργο του ο Νίκος Παπάζογλου, την πήγε ένα βήμα παραπέρα και την εδραίωσε. Ο Σωκράτης διαθέτει κατά τη γνώμη μου και μία από τις πιο σημανικές φωνές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Στιβαρή και σταθερή, πέρα για πέρα εκφραστική, έχει τη δυνατότητα να παίρνει ένα κομμάτι και να το απογειώνει, ενώ άλλες φορές να το βυθίζει στις αβύσσους που ενίοτε σκάβουν τα ευφυή στιχουργήματα του Μάλαμα. Δεν τον ακούω πολύ τελευταία, αισθάνομαι πως οι τελευταίοι δίσκοι του είναι κάπως άνισοι σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν του (90's κυρίως, αλλά και 00's). Εκείνη την περίδο, όμως, στα πρώτα 6-7 δισκογραφήματά του, έγραψε ιστορία και άφησε μια υπερπολύτιμη μουσική παρακαταθήκη. Παραμένει, βέβαια, υπερδραστήριος και ρηξικέλευθος, δίνοντας -ακόμα και στα πιο αδύναμα albums του- κάποια αριστουργηματικά τραγούδια. 

Με χαρά (και μεγάλη δυσκολία στο τι θα αφήσω απ'έξω) σας παρουσιάζω τα 11 αγαπημένα μου τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του...


1. Ποντίκια στην Αγορά (Παραμύθια, 1991)

2. Καληνύχτα (Ασπρόμαυρες Ιστορίες, 1989)

3. Το Γράμμα (Σωκράτης Μάλαμας/Λαβύρινθος, 1996)

4. Κίρκη (Παραμύθια, 1991)

5. Τα Πάγια (Κύκλος, 1993)

6. Λαβύρινθος (Σωκράτης Μάλαμας/Λαβύρινθος, 1996)

7. Άσε τα Ψέματα (Σωκράτης Μάλαμας/Λαβύρινθος, 1996)

8. Της Άρτας το Γεφύρι (Κύκλος, 1993)

9. Στέλλα (Ασπρόμαυρες Ιστορίες, 1989)

10. Χαμένο Ρούχο (Ο Πρίγκηπας κι ο Βασιλιάς, 2000)

11. Της Σιωπής (Ένα, 2002) 



 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Top 11 (32)
Ορφέας Περίδης
(21/06/2020)
ypogeio.gr
Top 11 (31)
Νίκος Παπάζογλου
(ομαδικό x 7)
(16/04/2020)
ypogeio.gr
10 Τραγούδια
Υπέρτατης Θλίψης
(The Black List)
(29/11/2016)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια Του Μήνα
Αύγουστος 2018
(30/08/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ