To ypogeio.gr

Η Κιβωτός

του Φοίβου Δεληβοριά

Μάρκος Βαμβακάρης


Ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι ένας αστείρευτος μουσικός, όσοι διαβάζετε Υπόγειο ξέρετε τι αδυναμία του έχουμε. Πέρα από το να φτιάχνει τις δικές του μουσικές, είναι και ένας σχολαστικός και "εμμονικός" ακροατής ο ίδιος. Σήμερα, στην επίσημη σελίδα του στο facebook μας έδωσε μια spotify λίστα με τα πιο σημαντικά τραγούδια του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη. 65 κομμάτια διάρκειας 3 1/2 ωρών. Η μουσική "κιβωτός" του Φοίβου έχει κι άλλα... είδη, συντονιστείτε αύριο στη σελίδα (Φοίβος Δεληβοριάς/Foivos Delivorias) για τη λίστα του Βασίλη Τσιτσάνη. Παρακάτω η λίστα και το σημείωμα του Φοίβου Δεληβοριά.

 

ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
(Μια λίστα για τους φίλους)

Λοιπόν, εδώ κι ένα χρόνο φτιάχνω στο spotify λίστες με τα αριστουργήματα όλων των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών του τραγουδιού.

Με αυστηρή χρονολογική σειρά στις ηχογραφήσεις του καθενός από αυτούς.Ξέροντας πως θα τους χρειαστώ στην κιβωτό μου -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό- κάθομαι πεισματικά, ακούω και ξανακούω τον κατάλογο του καθενός και σημειώνω τα κατά τη γνώμη μου θεμελιώδη.

Δεδομένου ότι από σήμερα και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα, η κιβωτός έχει μια πολύ συγκεκριμένη έννοια για τον καθένα μας, αποφάσισα να μοιραστώ τη δική μου.Ξεκινάω λοιπόν από τους μείζονες δημιουργούς του ρεμπέτικου και του λαϊκού. Και βλέπουμε.

«Ας βάλω αρχή» με το θεμέλιο της κιβωτού που πάνω της καθόμαστε: το Μάρκο.

Έχω εδώ 65 τραγούδια του μεγάλου Συριανού της Κοκκινιάς, από το 1932 μέχρι τις τελευταίες σπουδαίες ηχογραφήσεις των αρχών του ‘60. 3.30 ώρες μουσικής από έναν που δεν είχε στόχο, που ήρθε στη ζωή περαστικός, που την αγάπησε και τη ρούφηξε στη ζούλα-και που κατόρθωσε να φτιάξει (με τα πιο ελάχιστα υλικά) εκείνο που άντεξε και σήκωσε πάνω του ό,τι ήρθε. Εναποθέτω κι έναν από τους τελευταίους στίχους του, από ένα τραγούδι του 1961 για το φεγγάρι, που χρησιμεύει και σαν πρόλογος, παρότι γράφτηκε στο τέλος:

Χιλιάδες χρόνια στα ψηλά, συντρόφους έχεις τ’ άστρα,
απόφευγέ τηνε τη γη, γιατί ‘ναι ξελογιάστρα,
ποτέ μη θες φεγγάρι μου, ανθρώπους να γνωρίσεις,
γιατί τα βάσανα της γης και συ θα τ’ αποκτήσεις

Ακούστε και ψάξτε και διαβάστε-και μπείτε στο χορό.Περιμένω εντυπώσεις, ιστορίες, παραλείψεις, κουβέντες και φατσούλες

(Αφιερώνω τη σημερινή λίστα σε 5 πολύ διαφορετικούς ανθρώπους που έχω στο νου μου αυτές τις μέρες: τον Σταύρος Ξαρχάκο, τον Αργύρη Μπακιρτζή, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Βαγγέλη Χατζηγιάννη και τον Πάνο Φραγκιαδάκη. Συνεχίζω αύριο με τον Βασίλη Τσιτσάνη).

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
To Bandcamp Επιστρέφει
τα Έσοδα Από Συλλογή για
τους Πρόσφυγες της Μόριας
(28/09/2020)
ypogeio.gr
Νέο Κομμάτι από την
Κατερίνα Μακαβού
Άκου τη Βόλτα
(22/09/2020)
ypogeio.gr
Παράθυρα: Ελληνόστιχο track
από τον Logout, από το δίσκο
ΕΔΩ/ΕΚΕΙ (out 16/10).
(22/09/2020)
ypogeio.gr
Sugar: το νέο track του
Sufjan Stevens από το LP
The Ascension (out 25/9)
(17/09/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ