To ypogeio.gr

Music From The Basement

Volume II:

The Inside Story


Κείμενο από Mike Nikolitsis
Κείμενο στο section της Εταιρείας, Michael Apostolou. 
Κείμενο/​Μετάφραση στο section της Μουσικής, Giorgos Roilidis.

 

Ήρθε λοιπόν η ώρα να σας μιλήσουμε για το 2ο μέρος της συλλογής μας Music From The Basement. Η ιδέα για ένα sequel στο πρώτο μας compilation, που κυκλοφόρησε από την G.O.D Records τον Ιούνιο του 2015 (read article here - order here), είχε στην ουσία πέσει στο τραπέζι από τότε, από το Καλοκαίρι του '15. Ξέρεις, πάνω στη χαρά και στον ενθουσιασμό για την πραγματοποίηση και την ολοκλήρωση ενός χρόνιου... οράματος και απωθημένου, γεννήθηκε και ο στόχος για μία νέα μουσική περιπέτεια. "Τρώγοντας έρχεται η όρεξη", που λένε και οι ποδοσφαιριστές μετά από μία νίκη, αναφερόμενοι στους επόμενους στόχους τους... Έτσι, από το Φθινόπωρο ξεκίνησε σιγά-σιγά στο μυαλό του καθενός μας ένα ασύνειδητο και προσωπικό brainstorming για το ποια θα μπορούσαν να αποτελούν κομμάτια της επόμενης μας κίνησης. Ό,τι νέο και ενδιαφέρον ακούγαμε περνούσε από το φίλτρο μας, το συζητάγαμε έπειτα όλοι μαζί και όταν έφτασε η Άνοιξη του 2016 είχαμε πια θέσει ξεκάθαρα τους επόμενους στόχους μας και ήδη κάνει τις πρώτες επικοινωνίες μαζί τους. Για άλλη μια φορά η ανταπόκριση των καλλιτεχνών και των συγκροτημάτων ήταν συγκινητική, οι "χυλόπιτες" ήταν ελάχιστες, ενώ τα εγκάρδια "ναι, γουστάρουμε, μέσα!" έρχονταν το ένα μετά το άλλο. Τον Ιούνιο είχαμε φτάσει στο τελικό tracklist, ακολούθησαν μόνο 1-2 προσθαφαιρέσεις για λόγους ανωτέρας βίας λίγο αργότερα...

 

 

Η Κάφκα
O δαιμόνιος και υπερ-καταφερτζής Μιχάλης Αποστόλου, η περίφημη φωνή του Υπογείου στη Θεσσαλονίκη, είχε κανονίσει να κατέβει στην Αθήνα τον Ιούνιο (παραμένουμε 2016) για τη συναυλία των The Last Shadow Puppets στο Rockwave. Συνδύασε την κάθοδό του στην πρωτεύουσα κανονίζοντας μία συνάντηση με την Κατερίνα Καφεντζή aka Kafka με την προοπτική στήριξης και χορηγίας. Η οποία Κάφκα πρέπει να σημειωθεί πως είχε συμπεριλάβει την πρώτη μας συλλογή στους καλύτερους δίσκους που άκουσε το 2015 (check here). Το πρωινό της 6ης Ιούνη και εν μέσω καύσωνα και TLSP hangover βρισκόμασταν στο γραφείο της Κατερίνας στον Εν Λευκώ, παρουσιάζοντας στην ουσία το νέο μας project, αλλά και τους εαυτούς μας - και ήταν στ'αλήθεια κακή μέρα για το τελευταίο, φωνές βραχνιασμένες και ταλαιπωρημένες από τα ουρλιαχτά στο live, γυαλιά ηλίου να κρύβουν τις σακκούλες στα μάτια απ'το ξενύχτι, depon για τον πονοκέφαλο, Halls για να σώσει την αναπνοή από τις μπύρες της προηγούμενης βραδιάς... Κι όμως, η κυρία Καφεντζή ήταν ό,τι πιο φιλόξενο και όμορφο μπορούσε να μας τύχει εκείνο το πρωί, περάσαμε μαζί της 2 ώρες μιλώντας για μουσική, ραδιόφωνο και χίλια δυο άλλα. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Ιούλιο. Πάλι ένα πρωί μετά από live, εκείνο των απίστευτων Budos Band στο κοχλάζον Gagarin, βρεθήκαμε ξανά στο γραφείο της. Η Κατερίνα είχε ακούσει προσεκτικά τις επιλογές μας και είχε αποφασίσει να στηρίξει το εγχείρημά μας. Έτσι, το επιβλητικό λογότυπο "KAFKA TAKES NOTES" κοσμεί και συνοδεύει την κυκλοφορία μας. Είναι μεγάλη η τιμή για μας, είναι ξεκάθαρο αυτό, η Κάφκα αποτελεί μία one of a kind περίπτωση στα Ελληνικά ραδιοφωνικά δρώμενα και είναι μία αληθινά αληθινή μουσικόφιλος, μουσική πρωτοπόρος και πάντα γεμάτη με πρωτότυπες ριζοσπαστικές καλλιτεχνικές ιδέες, η οποία στηρίζει με κάθε τρόπο τα μουσικά τεκταινόμενα της νέας ελληνικής σκηνής (και όχι μόνο). Τα βαθιά ευχαριστώ από την πλευρά μας εξυπακούονται και δεν δύναται να εκφραστούν με λέξεις σε τούτο εδώ το άρθρο...  



Η Εταιρεία
Βγαίνοντας από το γραφείο της Κάφκα εκείνο το πρωινό του Ιουλίου, δεν είχαμε παρά να αλληλοσυγχαρούμε ο ένας τον άλλον και να πανηγυρίσουμε (σαν παιδάκια) τη συνεργασία μας με την "ιέρεια των Αθηναϊκών ερτζιανών" (έτσι θυμάμαι την χαρακτήρισα στην καφετέρια που κάτσαμε με τον Μιχάλη (τον Αποστόλου) και τον Φάνη (τον Πουλημά). Τα πανηγύρια όμως κράτησαν λίγο, ήδη από εκείνη τη μέρα σε εκείνο το τραπέζι της καφετέριας αρχίσαμε να συζητάμε και οργανώνουμε το επόμενό μας βήμα: την εύρεση δισκογραφικής εταιρείας που θα αναλάμβανε την κυκλοφορία του Music From The Basement II. Και ξέραμε, από την πρότερη εμπειρία μας με το πρώτο μέρος της συλλογής, πως επρόκειτο για το δυσκολότερο και το πιο "σπαστικό" κομμάτι της όλης φάσης.

Η λέξη “σπαστικό”, όταν ψάχνεις για δισκογραφική στην Ελληνική πραγματικότητα του 2017, έχει ακριβώς το νόημα της ετυμολογίας της. Μπορεί να έχεις να προτείνεις το καλύτερο υλικό σε έναν άνθρωπο που πρόκειται να το κυκλοφορήσει και να αποκομίσει έστω ένα μικρό κέρδος, θα πρέπει όμως άλλο τόσο τυχερός να σταθείς σε αυτή την αναζήτηση. Όχι μόνο επειδή οι ενεργές δισκογραφικές στη χώρα μας είναι ελάχιστες, αλλά επειδή (άκουσον, άκουσον!) πλέον μετά και την πρόσφατη στροφή προς το βινύλιο, οι πωλήσεις των CD είναι ελάχιστες. Έτσι, η Οδύσσεια της αναζήτησης ξεκίνησε από την υπάρχουσα γνωριμία με έναν ακόμη music lover, τον Θεσσαλονικιό Κώστα Γιαζλά που άκουσε την ιστορία μας, γνωρίζοντας την πρώτη μας κυκλοφορία πίσω στο 2015.

Ο Κώστας Γιαζλάς
Ο Κώστας ήταν αυτό που λέμε “ο καταλύτης” στην υπόθεση της δεύτερης συλλογής του Υπογείου, όχι μόνο αποδείχθηκε ειλικρινής και θετικός στο να μας ακούσει, μας έφερε σε επαφή τελικά με την Music Kitchen που μαγειρεύοντας, θα πρόσθετε τα μπαχαρικά στη συλλογή, δηλαδή της έδινε σάρκα και οστά εν είδει CD. Ο Κώστας Γιαζλάς δεν ήταν μια τυχαία γνωριμία του Μιχάλη Αποστόλου. Είχαν γνωριστεί όταν εκείνος είχε τη δική του εκπομπή στον Republic 100.3 fm και ο Κώστας πίσω στο 2015 διοργάνωσε την συναυλία των Βρετανών TOY στη Θεσσαλονίκη. Ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος, με πολλά χρόνια στην πλάτη ως δισκοπώλης, δισκοπαίκτης, συλλέκτης, promoter, θεμελιωτής label, παραγωγός, διοργανωτής συναυλιών και εραστής της indie pop, του kraut rock και της library μουσικής. Ακούγοντας λοιπόν τα δεδομένα, η πρώτη του ξεκάθαρη κουβέντα ήταν πως “ακούγεται πολύ καλό αλλά ο Γιώργος θα μπορούσε να το κάνει με τον πιο σωστό τρόπο, γνωρίζεις τον Γιώργο Ροϊλίδη;”. Δεν χρειάστηκε περισσότερη συζήτηση για να κανονιστεί το ραντεβού με τον Γιώργο, με μια και μόνη προυπόθεση που έθεσε ο Μιχάλης, την κυκλοφορία να υποστηρίξει και η Melotron Recordings του Κώστα. Μια ρομαντικά στημένη δισκογραφική που περισσότερο θυμίζει εικαστική έκθεση κάθε λογής και φαντασίας exclusive κυκλοφοριών σε κασέττα και CD.

Ο Γιώργος Ροϊλίδης (Music Kitchen Records)
Η αλήθεια είναι πως ο Μιχάλης Αποστόλου, ένιωσε μια κάποια ενοχή που άκουγε για πρώτη φορά για τη Music Kitchen. Πως γίνεται να μην ξέρεις για τον Ροϊλίδη, το βιογραφικό του οποίου είναι μια αληθινή μουσική ιστορία για τη Θεσσαλονίκη. Μουσικόφιλος από αυτούς που δεν θα τα σταματήσουν ποτέ να καταγίνονται με ότι έχει να κάνει με τις νότες, το 1980 ιδρύει το new wave punk-rock συγκρότημα “New Rose” ενώ από το 1984 έως το 1995 είναι ιδιοκτήτης του δισκάδικου “Rock n Roll” στην οδό Παπάφη. Σε ότι έχει να κάνει με τη νυχτερινή ζωή της πόλης, την περίοδο 1989 με 1995, μπαρ όπως το “Upstairs”, το “Long Days Journey” και το “Fishbone”, αποτελούν την κύρια του ενασχόληση μέχρι το 1995 οπότε και ξεκινά τη δισκογραφική που ανέλαβε τη συλλογή μας, τη Music Kitchen. Ο Γιώργος μάλιστα, είναι ο άνθρωπος πίσω από τον ερχομό για πρώτη φορά στην Ελλάδα, των Prodigy και των Cramps. “Η μουσική είναι μια” μας επαναλάμβανε συνέχεια όταν τον ρωτούσαμε ποιό είδος μουσικής αγαπά περισσότερο. Οφείλουμε τουλάχιστον ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που πίστεψε στη δυναμική αυτού του Compilation, τρέφει την ίδια αγάπη με εμας για τη μουσική και σε εποχές αμφίβολες για όλους και όλα, έκανε το αποφασιστικό βήμα που μας έφερε ως εδώ.


Το Artwork
Για το εξώφυλλο και όλα τα γραφιστικά μέρη της κυκλοφορίας απευθυνθήκαμε για μία ακόμα φορά στα ασφαλή και υπερταλαντούχα χεράκια του Ανέστη Νείρου (Gioumourtzina, Cha! Cha!), με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί αγαστώς και αρμονικώς και στο πρώτο μέρος της συλλογής, αλλά και στα λογότυπα και τα covers των facebook pages του Υπογείου. Αυτό που την πρώτη φορά ήταν παιχνιδάκι -μας πήρε μια βδομάδα να αποφασίσουμε και να ολοκληρώσουμε το εξώφυλλο της πρώτης συλλογής- στην περίπτωση του Music From The Basement II εξελίχθηκε σε έναν...καλλιτεχνικό Γολγοθά που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Βλέποντας τα πράγματα από χρονική και συναισθηματική απόσταση σήμερα, νομίζω πως ο καθένας μας στην ομάδα του Υπογείου, αλλά και ο Ανέστης, είχε κάτι διαφορετικό στο μυαλό του για το πώς θα ήθελε να είναι το νέο μας εξώφυλλο και μάλλον αυτή ήταν και η αιτία που μας πήρε τόσο πολύ. Το πολύ το...brainstorming το βαριέται κι ο παπάς... :) Άξιζε όμως ο κόπος, το "αγοράκι" (με αυτό το...παρατσούκλι έχει περάσει μεταξύ μας το νέο artwork) θεωρώ πως είναι ένα αληθινό κομψοτέχνημα και Mr Gioumourtzina man το έκανε πάλι το θαύμα του. Ειδική μνεία και πολλά ευχαριστώ και στον Άγγελο Μπάκα για την τελική επεξεργασία του οπισθοφύλλου, αλλά και του inside part της κυκλοφορίας.  


 

Η Μουσική     
Φτάνοντας στο σημαντικότερο ίσως κομμάτι αυτού του κειμένου, στους μουσικούς και στα τραγούδια που συνθέτουν το tracklist του Music From The Basement Vol.II, δεν έχουμε πάρα μόνο να πούμε ένα τεράστιο και αληθινό ευχαριστώ στις μπάντες και στους καλλιτέχνες που μας εμπιστεύτηκαν τα κομμάτια τους και συνεργάστηκαν μαζί μας με ευγένεια και υπομονή from Day 1 μέχρι και την κυκλοφορία της συλλογής. 18 ολόφρεσκα τραγούδια προερχόμενα από 8 χώρες, από την Ευρώπη και τη Ρωσία μέχρι τις ΗΠΑ και από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία, όλα κυκλοφορίες των τελευταίων 2-3 χρόνων, δύο από αυτά μάλιστα ήταν ως τώρα unreleased και κυκλοφορούν για πρώτη φορά αποκλειστικά για τη συλλογή. Ακολουθεί εκτενές απόσπασμα από το δελτίο τύπου, στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά τα 18 τραγούδια και οι μπάντες.


 

1. Whyte Horses - Pop Or Not [London, UK]
Από το ντεμπούτο άλμπουμ “Pop Or Not”, που κυκλοφόρησε το 2016.


Οι Whyte Horses είναι το πνευματικό παιδί του Dom Thomas, φανατικού λάτρη της μουσικής και μεγάλου συλλέκτη βινυλίου, που έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από το label του Brutal Music αλλά και ως βασικός ιδρυτής της μουσικής κολεκτίβας Finders Keepers. Ο ήχος των Whyte Horses προέρχεται από το μουσικό dna των ανθρώπων εκείνων, που μέσα από την εμμονή τους να ανακαλύψουν τον τέλειο δίσκο από τις ηχογραφήσεις του παρελθόντος τελικά αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα δικό τους. Το Pop or Not είναι ένα πανέμορφο, υπνωτικό, κιθαριστικό instrumental κομμάτι με punky feeling και επιρροές από την Τούρκικη ψυχεδέλεια.

 

 

 

2. The Dandelion - I Stole The Medicine Man [Sydney, AUS]
Από το άλμπουμ “Seeds, Flowers and Magical Powers of The Dandelion”, που κυκλοφόρησε το 2015

Οι Dandelion είναι ένα ως επί το πλείστον (3/4) γυναικείο κουαρτέτο από το Sydney της Αυστραλίας που μας ταξιδεύουν (μέσα από τις 60s επιρροές τους) στον δικό τους περίεργο και φανταστικό κόσμο με μουσικά ξόρκια, όχι μακριά από αυτά που υφαίνονταν στη δεκαετία του 60. Το I Stole the Medicine Man είναι κυρίως ένα instrumental κομμάτι με ζεστές fuzzy κιθάρες, με ντραμς στο στυλ του Ringo Starr, άνετα ξεκούραστα μπάσα και υπέροχο ηλεκτρικό όργανο που μένει στο μυαλό. Το τραγούδι είναι παρμένο από το συναρπαστικό τους άλμπουμ Seeds, Flowers and Magical Powers of the Dandelion το οποίο ηχογραφήθηκε μέσα σε διάστημα ενός έτους σε τρία διαφορετικά studio και την παραγωγή έκανε η front-woman του συγκροτήματος Natalie de Silver χρησιμοποιώντας το δικό της Tascam Cassette recorder.
 

 

 

3. Echo Train - Who’s Out There? [Athens, GR]
Από το ντεμπούτο άλμπουμ “Memento Mori”, που κυκλοφόρησε το 2015.

Οι Echo Train είναι μια Ελληνική ψυχεδελική ροκ μπάντα που σχηματίστηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο 2013 από τους Greggy K., Ren, Dennis Panagiotidis και Nikolas Gale. Το όνομα τους είναι εμπνευσμένο από τους ήχους ενός τρένου που άκουγαν κοντά στο στούντιο που έκαναν πρόβες. Το Who’s Out There? είναι ένα τυπικό δείγμα από την μουσική τους που είναι επηρεασμένη από την ψυχεδελική pop και garage κουλτούρα των 60s, με έντονες folk καταβολές και με στιγμές αυτοσχεδιασμού, μοιράζοντας με το κοινό τους ιστορίες, συναισθήματα και ρυθμούς.

”Hey. Who's out there?
The train is ready to roll... Welcome aboard!”

 

 

 

4. Lake Ruth - The Inconsolable Jean Claude [New York, USA]
Από το ντεμπούτο single  “The Inconsolable Jean-Claude / The Prisoner's Dilemma” που κυκλοφόρησε το 2016.

Οι Lake Ruth σχηματίστηκαν το 2015 από τον multi-instrumentalist Hewson Chen, τον drummer Matt Schulz και την ερμηνεύτρια Allison Brice. Με έναν ξεχωριστό ήχο ριζωμένο στον πειραματισμό της δεκαετίας του 60, το γκρουπ συνδυάζει baroque pop, psych & kraut rock, jazz και στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής σε πλούσιους ρυθμικούς ήχους με πολύ-επίπεδες κιθάρες, modular synths και ατμοσφαιρικά φωνητικά. Το The Inconsolable Jean-Claude είναι το πρώτο τους single, ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό track με χαρακτηριστικά cinematic grooves που κυκλοφόρησε μόνο σto ομότιτλο limited edition 7’’ vinyl (300 copies) και δεν περιέχεται στο ντεμπούτο άλμπουμ τους Actual Entity.
 

 

 

5. Kelley Stoltz - Put That In Your Pipe (and Smoke it) [San Francisco, USA]
Από το “4 New Cuts” EP, που κυκλοφόρησε το 2015.

Ο Αμερικάνος ερμηνευτής-συνθέτης δημιουργεί μουσική εδώ και 20 χρόνια και μας έχει δώσε εννέα εξαιρετικά άλμπουμ με lo-fi / psychedelic rock (μεταξύ άλλων στην Sub Pop και στην Third Man Records) και σχεδόν δώδεκα singles και EPs. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και έχει κάνει την παραγωγή σε άλμπουμ των Thee Oh Sees, Colossal Yes κα. Ο Kelley και η μπάντα του έχουν ανοίξει συναυλίες για τους Echo & The Bunnymen, Jack White, Raconreurs κ.α. ενώ το 2016 έπαιξε κιθάρα στην αγαπημένη του μπάντα Echo & The Bunnymen στην περιοδεία τους σε Αγγλία, Ευρώπη και Αμερική. Το Put That In Your Pipe κυκλοφόρησε μόνο σε 500 αντίτυπα, στη διπλή 7’’ splatter vinyl συλλεκτική έκδοση 4 New Cuts. Το κομμάτι έχει ένα vintage, late ‘60s / early '70s distorted surf rock vibe που -όπως λέει και ο Kelley Stoltz- το συνέθεσε σε μια πρόβα με την μπάντα του, κάποια στιγμή που πειραματιζόταν στο συνδυασμό pop και jazz δομών και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια που έγραψε ποτέ.
 

 

 

6. Groovy Uncle ft. Suzi Chunk - Waiting For You [Chatham, UK] 
Από το 5ο άλμπουμ “Life Is A Gift”, που κυκλοφόρησε το 2015.

Οι Groovy Uncle ξεκίνησαν σαν την ατομική περιπέτεια του Glenn Prangnell, του οποίου η καριέρα ξεκίνησε από την δεκαετία του ’80. Με την πάροδο του χρόνου, έγραψε πολλά τραγούδια που εμφανίζονταν ως demos από εδώ και εκεί. Γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 2010, δημιούργησε την μπάντα με σκοπό να καταγράψει και να απελευθερώσει αυτά τα τραγούδια έτσι όπως τους αρμόζει και τελικά να τα βάλει στην θέση που έπρεπε να ήταν. Από τότε κυκλοφόρησαν πέντε στούντιο άλμπουμ και μέσα στο τελευταίο τους βρίσκεται το Waiting For You που συνδυάζει τις mod και beat rock καταβολές του Glenn με την γλυκύτητα του πρώιμου ήχου των R.E.M.
 

 

 

7. Bosco Rogers - The Middle [South UK]
Από το “Goo Goo” EP, που κυκλοφόρησε το 2014. Υπάρχει επίσης στο ντεμπούτο “Post Exotic”, που κυκλοφόρησε το 2016.

Οι Bosco Rogers είναι το ντουέτο των Barthélémy 'Barth' Corbelet και Delphinius 'Del' Vargas. Με επιρροές από Monks, Suicide, Gories και B-52s, οι Bosco bros λειτουργούν σαν αντίδοτο στην εξαθλιωμένη σοβαρότητα της σύγχρονης μουσικής σκηνής με το κοροϊδευτικό glam pop ύφος τους.

“Sounds like all the best bands from the 60s summer of love” - NME
“The Middle is a glorious two-minute slice of 60s-influenced surf-rock.” The Guardian
“A stomping brand of wit-laden drone pop.” - Q Magazine
 

 

 

8. Evolfo - Moon Eclipsed The Sun [New York, USA]
Από το “Last Of The Acid Cowboys” EP, που κυκλοφόρησε 2016. Το  track -ελαφρώς παραλλαγμένο- το βρίσκεις και στο ντεμπούτο LP της μπάντας που κυκλοφόρησε το 2017.

Vintage psychedelic rock με ένα κινηματογραφικό άγγιγμα από spaghetti western drama και ρυθμικά ακόρντα που θυμίζουν χορευτικό από το καρτούν Scooby Doo. Τα φωνητικά είναι πολύ-επίπεδα με πραγματικό soul αίσθημα, που μαζί με τη συνοδεία των πνευστών σε τραβούν στο βάθος των στίχων από την πρώτη στιγμή. Το ίδιο το συγκρότημα περιγράφει το Moon Eclipsed The Sun σαν ψυχεδελική μπαλάντα για φόνους που διαδραματίζονται σε acid western ταινία.
 


 

9. Cyanna Mercury - Lilith [Athens, GR]
Από το ντεμπούτο άλμπουμ “Archetypes”, που κυκλοφόρησε το 2016.

Οι Cyanna Mercury είναι μια ρόκ μπάντα που δημιουργήθηκε το 2014 στην Αθήνα. Τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφόρησαν μια limited edition κασέτα το “Dirty Things EP” που περιείχε μεταξύ άλλων και μια ζωντανή ηχογράφηση του “The Four Horsemen” διασκευή του κλασσικού κομματιού των Aphrodite’s Child μια από τις κύριες επιρροές του συγκροτήματος. Τα τελευταία δύο χρόνια οι Cyanna Mercury μοιράστηκαν την σκηνή με τους Editors, Raveonettes, Sonic Jesus, Myrrors, Kikagaku Moyo κ.α. Το 2016 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους "Archetypes" που περιέχει και το Lilith, που είναι και η πιο groovy στιγμή του άλμπουμ.
  
 

 

10. Sir Robin & The Longbowmen - Sunshower [Dresden, GER]
Από το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2016

Οι Sir Robin & The Longbowmen είναι μια 7μέλης μπάντα από την Γερμανία, που αν και δημιουργήθηκαν το 2010 παρουσίασαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους το 2016. Η μουσική τους αντιπροσωπεύει μια ποικιλία από μουσικά είδη που η βάση της έχει σκοπό να συνδυάσει το θολό παρελθόν της ψυχεδελικής μουσικής με το μέλλον της μοντέρνας Neo-Psych. Τα τραγούδια τους είναι χυμώδη και ευπροσάρμοστα και υπάρχει πάντα μια αίσθηση έκπληξης στον αέρα καθώς πειραματίζονται με όργανα όπως το σιτάρ, διάφορα συνθεσάιζερ και πολλαπλά effects όμως τους αρέσει να κρατούν απλούς ρυθμούς. Ένα άψογο δείγμα αυτής της ‘ψυχεδελικής απλότητας’ είναι και το Sunshower, ένα πολύ συναισθηματικό κομμάτι που το άρωμά του φέρνει αναμνήσεις από Doors μέχρι Opal και Mazzy Star.
 

 

 

11. The Wheelers Of Oz - Kidinabin [Perth, AUS]
Από το ντεμπούτο άλμπουμ “Revivalised”, που κυκλοφόρησε το 2015.

Με το μότο “Αναβιώνουμε τις ψυχές των μακρινών χαμένων αδελφών μας, του ξεχασμένου εαυτού μας και των μελλοντικών νοσταλγικών αναμνήσεων μας” έρχεται από το Perth της Αυστραλίας, αυτό το neo-psych pop/rock επταμελές συγκρότημα που μας έδωσε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο το 2015, στο οποίο μπορείτε να αισθανθείτε όλη την μαγεία των Spacemen 3, Brian Jonestown Massacre και Velvet Underground, επιρροές που αναμειγνύονται με την φρεσκάδα και την εμπνευσμένη ενέργεια της νεότητάς τους. 
 

 

 

12. The Hanging Stars - The House On The Hill [London, UK]
Από το ντεμπούτο άλμπουμ “Over The Silvery Lake”, που κυκλοφόρησε το 2016.

Συνδυάζοντας το Αγγλικό folk με την Americana των 60s, οι Hanging Stars ακούγονται σαν τον χαμένο σύνδεσμο μεταξύ του ήλιου της ερήμου της Καλιφόρνιας και του γκρίζου ουρανού του Λονδίνου. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε μεταξύ Αμερικής (Los Angeles & Nashville) και Αγγλίας (Walthamstow, London) με καθένα από αυτά τα διαφορετικά μέρη να αφήνουν ένα ανεξίτηλο σημάδι στα τραγούδια τους. Οι Hanging Stars είναι μέρος μιας μακράς folk παράδοσης που συνδυάζει ευρωπαϊκές και βορειο-αμερικάνικες επιρροές, περισσότερο ως συνέχιση, παρά σαν ένα συνονθύλευμα αυτών των στυλ. Το The House On The Hill είναι η σφραγίδα του ήχου ενός συγκροτήματος που πραγματικά δημιουργεί ένα πρωτότυπο ήχο σύμφωνα με το όραμά του.
 

 

 

13. Kim Gray - Perfume Ghost [Vancouver, CA]
Από το ντεμπούτο άλμπουμ “Perfume”, που κυκλοφόρησε το 2016.

Kim Gray είναι το garage pop project με έδρα το Βανκούβερ που ξεκίνησε σαν σόλο project του Trevor Gray των Skinny Kids. Το 2014 ο Gray κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο EP με παραγωγό τον Drew W. (Dead Ghosts). Το Perfume Ghost είναι το αποκορύφωμα του ντεμπούτο άλμπουμ ‘Perfume’ και συνδυάζει 50s vibes με αύρα από Beach Boys, μελαγχολικό 60s garage rock και 80s casio pop! 
 

 

 

14. Moses Gunn Collective - Back Into The Womb [Brisbane, AUS]
Από το ντεμπούτο άλμπουμ “Mercy Mountain”, που κυκλοφόρησε το 2015.

Οι Moses Gunn Collective είναι ένα εκλεκτικό και ταυτόχρονα περιπετειώδης σύνολο μουσικών από την Αυστραλία που αναμειγνύουν ονειρικούς pop ήχους με αισθαντικά soulful φωνητικά και διαπεραστικά κιθαριστικά riffs, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που ακούγεται τόσο κλασσικό και vintage όσο και ταυτόχρονα πολύ φρέσκο. Οι ίδιοι περιγράφουν την μουσική τους από νέο-ψυχεδελική soul ως και ψυχεδελική tropicana rock & roll. Το Back Into The Womb έχει ό,τι χρειάζεται για να νιώσετε όλους αυτούς τους ήχους και τα είδη στην πιο κομψή και πρωτοποριακή μουσική περίπτωση. 
 

 

 

15. Joel Sarakula - Northern Soul [Sydney, AUS]
Από το άλμπουμ “The Imposter”, που κυκλοφόρησε 2015. 

Το Northern Soul του Joel Sarakula είναι μια διαδρομή μέσα στο retro-soul μουσικό στυλ που φανερώνει την αγάπη του καλλιτέχνη για το είδος αυτό. Παίζοντας με το διπλό νόημα του τίτλου, ο καλλιτέχνης μας διηγείται μια απελπισμένη, μεταμεσονύκτια αναζήτηση κατανόησης σε μια ζοφερή πόλη της Βόρειας (Northern) Αμερικής που κορυφώνεται με τους εικονικούς στίχους: ‘I wanna touch your northern soul’.  Το video είχε πάνω από 150.000 views τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας του αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Sarakula μ’ αυτό το αριστουργηματικό κομμάτι του άγγιξε ακόμη περισσότερες Northern Souls.
 

 

 

16. LL Burns – The Soul [London, UK]
(Previously Unreleased)

Μαζεύοντας τα κομμάτια των Filthy Boy, οι Paraic, Michael Morrissey, Ed Bernez και Fred Nice δημιούργησαν τους LL Burns. Σκοτεινά κινηματογραφικά τοπία με επιρροές από ιταλική κινηματογραφική μουσική, φωνητικά με άρωμα από Massive Attack και Portishead, κιθάρες και μπάσα ‘μαρκαρισμένα’ από Cocteau Twins και ατμόσφαιρες που ακόμη μπορείς να μυρίσεις τον υγρό και σκοτεινό ρομαντισμό του βόρειου Λονδίνου των 80s. Αυτό είναι το The Soul από τους LL Burns αποκλειστικά για αυτή τη συλλογή.
 

 

 

17. Le SuperHomard - Maple Key [Avignon, FR]
Από το ομώνυμο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2015.

Οι Le SuperHomard είναι το project του Γάλλου μουσικού Christophe Vaillant (Pony Taylor, Strawberry Smell). Το Maple Key είναι ένα ακόμη εξαιρετικό ηλεκτρονικό ψυχεδελικό pop κομψοτέχνημα με αληθινή γαλλική φινέτσα (που θυμίζει την αισθητική των St. Etienne). Το κομμάτι ενσωματώνεται άψογα στο ομότιτλο ντεμπούτο τους το οποίο είναι επηρεασμένο από συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως Ennio Morricone, Stereolab, Broadcast και High Llamas.
 

 

 

18. 62 Miles From Space - Time Shifts [St. Petersburg, RU]
(Previously Unreleased)

Οι 62 Miles From Space είναι ένα εικονικό μουσικό project που ιδρύθηκε στη Μόσχα το 2014, αποτελούμενο από τους Neil Davidson (samples, programming) και Roman Kutnov (κιθάρα, φωνητικά). Δημιουργήθηκαν αφού άκουσε ο ένας την δουλειά του άλλου στο διαδίκτυο και το ότι ζουν στην ίδια πόλη είναι μια καθαρή σύμπτωση. Η μουσική τους ζει εξ ολοκλήρου στο διαδίκτυο. Ποτέ δεν έχουν προβάρει ή έχουν παίξει ζωντανά καθώς η συνεργασία τους στηρίζεται στην ανταλλαγή e-mail και αρχείων. Δεν έχουν γεωγραφική θέση και έτσι η μουσική τους δεν αποτελεί μέρος οποιασδήποτε σκηνής ή αφήγησης. Η έμπνευση τους προέρχεται κυρίως από τα '60s και τα '70s και η μουσική τους δεν έχει καμία σημασία αν έγινε την περασμένη εβδομάδα η πριν από 50 χρόνια. Αρχικά δουλεύοντας κυρίως με samples και sequencers, το Time Shifts είναι η πρώτη περιπέτεια της μπάντας - μια βαθιά και ατμοσφαιρική περιπέτεια - με φωνητικά, συνθεσάιζερ και ηλεκτρικές κιθάρες και παρουσιάζεται για πρώτη φορά αποκλειστικά μέσα από αυτή τη συλλογή.
 

 
 
 

Αυτή λοιπόν ήταν η ιστορία και η μουσική του Music From The Basement Volume IΙ. Μπορείτε να το παραγγείλετε στο bandcamp [εδώ] ή να το βρείτε σε κάποιο δισκάδικο. Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να μας στείλετε ένα mail στο [email protected] και να σας το δώσουμε εμείς. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους αναφέρονται σε αυτό το κείμενο για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους, αλλά και όλους όσους δεν αναφέρονται σε αυτό το κείμενο, παρόλα αυτά μας έδωσαν και αυτοί αμέτρητη βοήθεια και υπέροχη έμπνευση. Σας αφήνουμε με τα teaser-άκια που ετοίμασαν κάποιες μπάντες για μας, καθώς και με περισσότερο φωτογραφικό υλικό. Καλό Καλοκαίρι με πολλή πολλή μουσική!

 
 
 

 

Sir Robin & The Long Bowmen

 

 

Echo Train

 

 

Groovy Uncle

 

 

Lake Ruth

 

 

Le SuperHomard

 

 

Joel Saracula

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
'Hind's Hall': O Macklemore
σώζει την τιμή της Hip Hop
και της Μουσικής Βιομηχανίας
(11/05/2024)
ypogeio.gr
Σκέψεις και Εντυπώσεις
από το 'ZARI'
της Μαρίνας Σάττι
(11/03/2024)
ypogeio.gr
COVID-19:
Οι Πρώτες Σκέψεις και
τα Πρώτα Συμπεράσματα
(21/03/2020)
ypogeio.gr
Curtis Harding:
Ένας Αυθεντικός Soul Man
(28/05/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ