To ypogeio.gr

From "Whiskey,

Mystics And Men".

Γράφει ο Στέργιος Κωστούλας
 

Και κάπου στα μέσα των 90s, απ’ όσο θυμάμαι προσωπικά, μπαίνει ένας νέος όρος στη μουσική ή καλύτερα στη Rock μουσική ζωή μας,  “…το όνομα αυτού Americana…” και, όχι, δεν μας έκατσε ιδιαίτερα καλά. Τα ελάχιστα ακούσματα μας, η μη ύπαρξη του Youtube, η απουσία της κατάλληλης ενημέρωσης από τα περισσότερα μουσικά περιοδικά και σταθμούς και, φυσικά, οι με το σταγονόμετρο ή οι σχεδόν ανύπαρκτες συναυλίες, συντέλεσαν σε αυτό.

Να πω ότι δεν ακούγαμε Bob Dylan, ψέματα θα πω. Όπως επίσης ακούγαμε Tim Buckley, αλλά και δειλά δειλά τους δικούς μας τους Earthbound, αλλά χαμπάρι εμείς. Και όχι μόνο αυτό, όχι μόνο δεν παίρναμε χαμπάρι, αλλά βγάζαμε και μια αδικαιολόγητη αηδία στο άκουσμα και μόνο του όρου Country. Χρειάστηκαν χρόνια περιπλάνησης, η/ο μουσικά «προχώ» που πάντα υπήρχε σε κάποια παρέα και φυσικά μια ελληνική τηλεοπτική σειρά, που σαν άλλος Μωυσής μας γνώρισε με δέκα περίεργες εντολές και το «αμαρτωλό» αποτέλεσμα τους.


Δέκα Εντολές και Αγιοποιήσεις στις νεότερες γενιές:

1. ανακάτευε Country και Folk μουσική με Rock
2. γίνε ατμοσφαιρικός 
3. εξέφρασε παιδικούς φόβους
4. πυροβόλησε με πνευματικές ανησυχίες
5. δημιούργησε τη δική σου μουσική σχολή
6. γίνε ό,τι πιο alternative
7. να είσαι ζοφερός, κι ας ζεις σε χώρα του Νότου
8. πάρε πολιτική θέση 
9. βγάλε στη φόρα αυτό το υπέροχα σκονισμένο και παρεξηγημένο americana ιδίωμα
10. κάνε τους άλλους να νομίζουν ότι βρέχει συνέχεια

Οι δέκα εντολές της Alternative Country ή της Americana αν προτιμάτε… 
 

Τα πάντα για εμάς λοιπόν ξεκίνησαν από τον άνθρωπο με τα μαύρα, που ακούει στο όνομα Johnny Cash και την αγιοποίησή του από τις νεότερες γενιές. Τη σκυτάλη για το ελληνικό κοινό παίρνει ένας Ινδιάνος με Χριστιανικές ανησυχίες και μουσικά τσεκούρια του τους 16 Horsepower και τους Wovenhand. Αλλαγή γρήγορα πάνω στη στροφή της πρώτης διαδρομής, από τους Calexico και τις σκονισμένες μελωδίες τους και στη συνέχεια, σε αυτόν τον αγώνα δρόμου, στη τελική ευθεία θα μπουν μια πληθώρα συγκροτημάτων και καλλιτεχνών, μια κούρσα που μας βρίσκει σίγουρα νικητές και μουσικά ακόμη πιο ώριμους.

Και αναρωτιέσαι …“μα θ’ ακούσω country και τα βλαχαδερά Αμερικανάκια;”. Υπάρχει κάτι άλλο μουσικά, εκτός από το  Rock‘N’Roll, για το οποίο είναι σε θέση να καυχιούνται στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού; 

Και αυτόματα έρχονται στο μυαλό σου εικόνες από ταινίες του Quentin, όπου “rednecks” Αμερικανάκια, με απαραίτητο αξεσουάρ το καουμπόικο καπέλο και την έλλειψη πολιτισμού, με το 4χ4 αγροτικό τους  και την καραμπίνα στο πίσω κάθισμα, απολαμβάνουν την μισοψημένη τεραστίων διαστάσεων μπριζόλα τους σε κάποιο εστιατόριο φάντασμα καταμεσής της ερήμου. 

Ανοίγεις, όμως, το μυαλό σου, βάζεις για λίγο στην άκρη τις όποιες πολιτικές (ιμπεριαλισμός λέγεται…) αντιπάθειες έχεις, διαβάζεις, ακούς και αφήνεις τον εαυτό σου, έστω και μέσω του Youtube, να περιπλανηθεί κάπου στον Αμερικάνικο Νότο, στις ατέλειωτες Αμερικάνικες πεδιάδες και στις σκονισμένες μπότες μ’ ένα ποτήρι Jack Daniels στο χέρι.

Και ανακαλύπτεις τους όρους Americana και Alternative Country, Gospel και Αμερικάνικη μουσική παράδοση. Ξεπετάγονται κάτι μπάντες από τον Βορρά και την Ευρώπη, καθώς και από την Αυστραλία και όλοι μαζί φτιάχνουν ένα πανέμορφο και σκοτεινό κολάζ.

Καθόλου άσχημο θα έλεγα, κι ας αναρωτιέσαι για το τι είδους αγάπη είναι το  “Just Like a Mexican Love”…ποιος να ξέρει.

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Covid-19 Εκτός Ελέγχου
[Ένα κείμενο παρατήρησης
στο δεύτερο κύμα του ιού]
(21/09/2020)
ypogeio.gr
8 Νέοι Δίσκοι
για το Σεπτέμβριο
(08/09/2020)
ypogeio.gr
Γιατί Έκλεισα Δωμάτιο
στο Tranquility Base
Hotel & Casino...
(16/05/2018)
ypogeio.gr
Είναι η Τέχνη... τσάμπα;
(Με αφορμή το gamatotv)
(23/10/2015)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ