To ypogeio.gr

Album Stories (53)

When I Have Fears

Murder Capital


Οι Murder Capital αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση συγκροτήματος. Διακρίνουν ρομαντισμό στο σκοτάδι, χρησιμοποιούν τόσο την ομορφιά όσο και το κτήνος για να δημιουργήσουν τραγούδια που διαμορφώνουν μια έντονη ακουστική εμπειρία, με φιλοδοξία να αντέξουν στο χρόνο. Υπάρχει η τρυφερότητα και η βία στη μουσική τους - οι στίχοι είναι ποιητικοί και διορατικοί, ενώ το συγκρότημα ηχητικά γίνεται επιθετικό με τις ανάλογες απαιτούμενες διακυμάνσεις. Έτσι διερευνούν το ανθρώπινο συναίσθημα στην πιο ωμή, τραχιά μορφή του.

Ο τίτλος του δίσκου αντλείται από το ομώνυμο ποίημα του ρομαντικού λογοτέχνη John Keats (1795-1821) «When I Have Fears»*. Οι Murder Capital δεν παίρνουν κρατούμενους στο ταξίδι τους. Γιατί η ακρόαση της συγκεκριμένης εργασίας αυτό ακριβώς είναι: ένα ταξίδι.

Θεματικά περιβάλλεται από το φόβο της ενηλικίωσης, τις υπαρξιακές αγωνίες, το θάνατο. Οι Ιρλανδοί όμως δεν είναι εμμονικά αρνητικοί. Δέχονται τη θλίψη ως πολύπλευρη συνθέτη εξελικτική διαδικασία που οδηγεί στο σκεπτικισμό, το επαναπροσδιορισμό και τη λύτρωση. Θεώρησε το αντίστοιχο του "Skeleton Tree", (Nick Cave and the Bad Seeds, 2016).

Στην κονσόλα της παραγωγής βρίσκεται ο Flood, βραβευμένος με Grammy και πίσω στα 1981 βοηθός μηχανικού ήχου στο μετά Joy Division-εποχή πόνημα των New Order “Movement”.

Το άλμπουμ ξεκινά με το «For Everything». Είναι απειλητικό, στιβαρό κομμάτι που σε κατακλύζει από την καθαρή ενέργεια και το συναίσθημα που φέρνουν οι Murder Capital. Τα ντραμς είναι βροντή και το μπάσο βουίζει σαν την ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Οι κιθάρες παίζουν riff που προκαλούν έντονες συναισθηματικά αναμνήσεις αλλά και μια υπόκωφη ηρεμία προς το τέλος, ενώ ο James McGovern ουρλιάζει την ποίησή του. Είναι ένα τεράστιο άνοιγμα συγκρίσιμο με το "Colossus" των IDLES. Αυτό το τραγούδι είναι μόνο η αρχή, μια γεύση του τι ακολουθεί.

Επόμενο χαρακτηριστικό τραγούδι είναι το «Green and Blue», μικρό έπος που γράφτηκε μετά την ανακάλυψη του έργου της φωτογράφου Francesca Woodman** που αφαίρεσε τη ζωή της στην ηλικία των είκοσι δύο. Ο ρυθμός και η διάθεση θυμίζουν το "The Lotts" από το ντεμπούτο των Fontaines D.C. (Dogrel, 2019). Το τραγούδι είναι σαν να επιπλέεις σε κύματα που έρχονται κατά πάνω σου με διαφορετικά επίπεδα έντασης.

Παρά το έντονο ηχητικό ύφος του, το "Don't Cling to Life" γράφτηκε μετά το θάνατο της μητέρας ενός από τα μέλη τους. Αυτό είναι ένα άλλο επιτυχημένο παράδειγμα όπου οι Murder Capital εργαλειοποιούν τη θλίψη για να γιορτάσουν τη ζωή, καθώς ήθελαν να γράψουν «a song to fell grief yet dance to».

Στη συνέχεια το συγκρότημα θρηνεί την αυτοκτονία ενός στενού φίλου. Και πάλι, δημιουργούν μια λιτή ωδή με τη μορφή του «On Twisted Ground» με κατακλείδα τον επαναλαμβανόμενο στίχο “you could’ve watched it all”. Το συγκρότημα ακολουθεί την ίδια προσέγγιση στο "How the Streets Adore Me Now". Μην ξεγελιέσε από τον τίτλο αλά Smiths, είναι ένα άλλο υπόκωφο δυναμικό γοητευτικό δημιούργημα. Ο McGovern τραγουδάει σε βαρύτονο ύφος συνοδευόμενος από πιάνο και ακούγεται σαν τον Tom Waits στις πιο ποιητικές μπαλάντες του χωρίς τη χαρακτηριστική βραχνάδα.

Οι Murder Capital είναι ουσιαστικά ένα post-punk συγκρότημα και το When I Have Fears έχει μερικά καθαρά punk rock κομμάτια. Το «More is Less» είναι το πρώτο τραγούδι που έγραψαν ότι «had lasting power». Και είχαν δίκιο. Οι εναρκτήριοι στίχοι “if I gave you what you wanted you'd never be full/That's the trappings of your boyish mind/ Become unshakeable”είναι “εθιστικοί” και το συγκρότημα πηγαίνει με πλήρη γκάζια εδώ. Το πρώτο single "Feeling Fades" είναι παρόμοιο. Ξεκινά με το ύφος του «More is Less», αλλά το συγκρότημα στη συνέχεια αρχίζει να εξερευνά και να πειραματίζεται περισσότερο. Γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του "More is Less" και του "Green and Blue".

Οι Murder Capital θα μπορούσαν να είναι οι Joy Division του 21ου αιώνα. Ακούγοντας το “Slowdance I” τυχόν διαφωνίες είναι αμελητέες επ αυτού. Θυμήσου το «I Remember Nothing», (Unknown Pleasures, 1979). Το «Slowdance II» είναι ένα οργανικό που ακολουθεί το πρώτο μέρος και καταλήγει σε ένα σόλο βιολί. Το αν θα καταφέρουν ως συγκρότημα να εδραιώσουν το brand τους ως συγκρότημα θα φανεί στις επόμενες δισκογραφικές δουλειές τους.

Το «Love Love Love» κλείνει το δίσκο : “In the corner of your eye I find time to lie when I say goodbye/ Well, goodbye”.

Το “When I Have Fears” παίρνει το σκοτάδι και το φως και όλα τα χρώματα μεταξύ τους και τα συνδυάζει για να σκιαγραφήσει μια πορεία. Οι πτυχές του ταξιδιού αυτού διαφοροποιούνται ανά ακροατή. Υπάρχουν καλά μεμονωμένα κομμάτια, αλλά είναι καλύτερα να το ακούσεις από την αρχή έως το τέλος.

Ο ιδανικότερος τρόπος για να συνοψίσω τι αντιπροσωπεύουν οι Murder Capital στο When I Have Fears βρίσκεται σε ένα στίχο του «How the Streets Adore Me Now»: «Μy love, my light, my darkness».Highlights: For Everything, Green & Blue, Slowdance I & II, On Twisted Ground, Don’t Cling to Life, How the Streets Adore Me Now
Release Date: 16/8/2019


* https://www.poetryfoundation.org/poems/44488/when-i-have-fears-that-i-may-cease-to-be
** http://www.artnet.com/artists/francesca-woodman/


 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Album Stories (66):
The Car
Arctic Monkeys
(15/07/2023)
ypogeio.gr
Album Stories (65):
Unplugged in New York
Nirvana
(06/12/2022)
ypogeio.gr
Album Stories (50)
Toxicity
System Of A Down
(05/04/2020)
ypogeio.gr
The Song Diaries (62)
Up The Bracket
The Libertines
(06/05/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ