To ypogeio.gr

The Song Diaries (103)

In The Sun

Joseph Arthur

 

Ημερολόγιο καραντίνας

Κάθομαι στο παράθυρο της κουζίνας και πίνω καφέ, η Σαρδέλα έχει κουλουριαστεί στα πόδια μου και πουρπουρίζει και κοιτάζουμε παρέα τη θάλασσα. Της πήρε κάποιες μέρες να συνηθίσει την συνεχή παρουσία μου στο σπίτι, πράγμα που μου κόστισε λίγες έξτρα γρατζουνιές στα χέρια και στον καναπέ αλλά συνήθισε κι αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων και προσαρμόστηκε, όπως όλοι μας. Σήμερα ξύπνησα και περίμενα βροχή. Αντ’ αυτού βρήκα λιακάδα. 


Στο όνειρο μου έβλεπα πως είχα πάρει όλους τους αγαπημένους μου ανθρώπους και είχαμε πάει διακοπές σε ένα νησί και ξύπνησα με μια νοσταλγία. 


Λίγους μήνες πίσω , βρίσκομαι στην Κύθνο με τον Β. και τα μεγαλύτερά μας προβλήματα είναι αν θα πάρει μπρος το αυτοκίνητό μου την επόμενη μέρα, αν ξεμείναμε από αναπτήρα στη μέση του πουθενά και οτι πρέπει να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα της δίαιτάς μου.


 Έχω να τον δω κάτι παραπάνω από μήνα γιατί δεν ζει στην Αθήνα. Πρίν λίγο κάναμε μια βιντεοκλήση. Εγώ έπλυνα τα πιάτα, αυτός έκοψε ένα μαρούλι και δύο ντομάτες από τον κήπο, εγώ έβγαλα ενα μαρούλι από το ψυγείο, αυτός κυνήγησε τρεις μύγες που είχαν μπεί μες το σπίτι. Του είπα οτί μου λείπει, μου είπε το ίδιο. Κλείσαμε. 


Έβαλα να παίζει το “In the Sun” repeat. Για μένα είναι ένα τραγούδι γραμμένο από τον Arthur προς το Θεό, ή από τον Arthur προς τον προσωπικό του Θεό, ή από τον Arthur προς τον ίδιο του τον εαυτό, ή από τον Arthur προς τον πιο σημαντικό του άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση μιλάει για εκείνη τη στιγμή που μένεις μόνος πια και μετράς και ψάχνεις και αμφισβητείς για το τί πήγε σωστά και τί λάθος. Για τη στιγμή που βρίσκεσαι ανάμεσα σε όσα εύχεσαι και σε όσα βλέπεις να υπάρχουν στ’ αλήθεια γύρω σου. Για τη στιγμή που καταλαβαίνεις πως κάποιος ή κάτι έγινε ξαφνικά ο καθρέφτης που σου αποκάλυψε ένα πρόσωπο που δεν σου ήταν γνώριμο αλλά ήταν το δικό σου. Για τη στιγμή που έχεις μπλεχτεί ανάμεσα σε όσα εύχεσαι και σε όσα έχεις ανάγκη.Για μια στιγμή αμφισβήτησης και αποκάλυψης που σε αφήνει να στέκεσαι ακίνητος μπροστά της και να ψάχνεις ποιό είναι εκείνο το κομματάκι κάτω από τα πόδια σου που είναι λίγο πιο σταθερό από τα άλλα, για να πατήσεις πάνω του και να καταφέρεις έτσι να μείνεις όρθιος. Για τη στιγμή που καταλαβαίνεις πως αν χάσεις την πίστη σου (όποια κι αν είναι αυτή, σε Θεό, σε δαίμονες, στο σύμπαν) η ζωή σου θα αδειάσει την ιδια στιγμή. Για τη στιγμή που καταλαβαίνεις πως αν την αμφισβητήσεις μια για πάντα, τότε μια για πάντα θα βαδίζεις μόνος. 


Χτές έστειλα μήνυμα με κωδικό #6 και κατέβηκα στη θάλασσα που είναι δίπλα. Δεν το κάνω συχνά -προσαρμόζομαι κι εγώ σαν την γάτα μου στη νέα τάξη πραγμάτων- παρά μόνο όταν φτάνω σε εκείνο το σημείο λίγο πριν χάσω την πίστη μου σε αυτή την προσπάθεια να βγούμε όσο πιο αναίμακτα γίνεται από αυτή τη θύελλα. Περπάτησα, έβαλα χέρια μέσα στο νερό, χάζεψα, άκουσα μουσική, πήρα δυο ανάσες κι έμεινα να κοιτάζω ακίνητη την θάλασσα, ίδια πάντα, πανέμορφη, και την άφησα να κάνει τη δουλεία της που τόσο καλά ξέρει να κάνει. Να πάρει μαζί της τις πιο μαύρες σκέψεις μου και τη μοναξιά που ένιωθα. Και τότε πρόσεξα δύο πράγματα. Αρχικά το νερό ήταν πιο καθαρό από ποτε. Δύο χρόνια στο Παλιοφάληρο δεν έχω ξαναδεί ποτέ τοσο διάφανα τα νερά του. Να και κάτι καλό, σκέφτηκα. Ταυτόχρονα ένας γατούλης έχει κατέβει μαζί μου μέχρι τα βότσαλα και τρίβεται στα πόδια μου. Σκύβω να τον χαιδέψω και εκείνος πηδάει στην αγκαλία μου κι αρχίζει να πουρπουρίζει μανιωδώς. Τελικά δεν είμαι τόσο μόνη όσο νόμιζα. 

*Όταν ήμουν στην Κύθνο διάβαζα τον “κύριο Πλήν” του Άντριου Σων Γκρίερ. Από όλο το βιβλίο μου έμεινε τότε στο μυαλό το εξής: 


-Όταν θα είσαι πενήντα, εγώ θα είμαι εβδομηνταπέντε. Και τότε τι θα κάνουμε?
-Απλώς θα γελάσουμε. Κι αυτό ισχύει για τα πάντα. 

Stay home, stay safe

In the Sun”, Joseph Arthur, April 2000, Album: "Come to Where I΄m From"

 

 

 

Lyrics

I picture you in the sun wondering what went wrong
And falling down on your knees asking for sympathy
And being caught in between all you wish for and all you seen
And trying to find anything you can feel that you can believe in
May God's love be with you
Always
May God's love be with you
I know I would apologize if I could see your eyes
'Cause when you showed me myself I became someone else
But I was caught in between all you wish for and all you need
I picture you fast asleep
A nightmare comes
You can't keep awake
May God's love be with you
Always
May God's love be with you
'Cause if I find
If I find my own way
How much will I find
If I find
If I find my own way
How much will I find
You
I don't know anymore
What it's for
I'm not even sure
If there is anyone who is in the sun
Will you help me to understand
'Cause I been caught in between all I wish for and all I need
Maybe you're not even sure what it's for
Any more than me
May God's love be with you
Always
May God's love be with you

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The Song Diaries (123)
Pioneer To The Falls
Interpol
(17/04/2021)
ypogeio.gr
The Song Diaries (122)
D'you know what I mean?
Oasis
(13/04/2021)
ypogeio.gr
The Song Diaries (57)
Maps
Yeah Yeah Yeahs
(09/02/2019)
ypogeio.gr
Album Stories (15)
Just For A Day
Slowdive
(03/09/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ