To ypogeio.gr

The Song Diaries (110)

Wonderwall [revisited]

Oasis


2 Οκτωβρίου 1995 έγραφε το Ιουλιανό Ημερολόγιο όταν οι Βρετανοί Oasis κυκλοφόρησαν έναν δίσκο από τους θεμέλιους λίθους του μεταθατσερικής βρετανικής κοπιάς μουσικού φαινομένου της ''Brit Pop'' όπως η ιστορία απέδειξε, το "(What's the Story) Morning Glory?"


Το Wonderwall αποτέλεσε τέταρτο κατά σειρά single (30/10/1995) του εν λόγω άλμπουμ. Το "Wishing Stone" (όπως αρχικά ήταν ο τίτλος του) συνθετικά απότελεσε μια ηχητική στροφή των Oasis σε πιο pop μονοπάτια σε μια εποχή που η απήχησή τους ήταν τέτοια που τα μεγάλα στάδια άνοιγαν ορθάνοιχτα τις πόρτες τους, με τους εκάστοτε διοργανωτές να τρίβουν καλά καλά τα χέρια τους. Με τη συνταγή δοκιμασμένη στον προηγούμενο δίσκο τους (Definitely Maybe, 1994), τα δύο Grammy, η άνοδος στα Τop Τen σε Η. Π. Α., Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και το σκαρφάλωμα στο νούμερο δύο (2) των Βρετανικών charts μάλλον δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη για κανέναν.

 

 

Γράφτηκε από τον Noel Gallagher ένα βροχερό βράδυ στα Rockfield Studio στην Ουαλία. Πηγή έμπνευσης, ή μούσα πιο έυστοχα, ήταν η μετέπειτα συζύγος του, Meg Matthews (με την όποια αποτελούσε ένα απ τα σύμβολα της Cool Britannia), όπως παραδεχόταν ο ίδιος ο Gallagher σε συνέντευξη του στο NME το 1996, που ήρθε όμως να αναιρέσει με μία δήλωσή του το 2002 (χωρισμένος πια από τα τέλη του 2000) στο BBC Radio 2: "To νόημα του τραγουδιού δεν είναι αυτό που υποστήριζαν τα media, και πώς μπορείς να πεις στη γυναίκα σου ότι το τραγούδι δεν είναι για αυτήν, ενώ το έχει ήδη ακούσει; To τραγούδι μιλάει για έναν φανταστικό φίλο που εύχεσαι να έρθει και να σε σώσει από τον εαυτό σου"

Ο Noel αρχικά είχε σκοπό να το ερμηνεύσει ο ίδιος, αλλά στη πορεία το παραχώρησε στον αδερφό του Liam με τον παραγωγό τους Owen Morris να δηλώνει: "Τα φωνητικά του ήταν τόσο μελαγχολικά και μαύρα, σα να είχε καπνίσει 100 τσιγάρα..."

Το άκουσμα του τίτλου παραπέμπει στην πρώτη άτυπα solo δουλειά του George Harrison πριν ακόμα από την επίσημη διάλυση των Σκαθαριών για τη ταινία Wonderwall του Joe Massot. Με την αγάπη των Oasis για τους Beatles κοινό μυστικό στο απανταχού μουσικό κοινό, η συσχέτιση δίολου τυχαία μπορεί να θεωρείται. Ο Noel άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο κάπου στο 1996 δήλωνει χαρακτηριστικά στο NME: "Για μένα οι Beatles είναι η αρχή και το τέλος".Στην πορεία της δεκαοκτάχρονης πορείας τους οι Oasis (καρποφόρησε επτά άνισα κατά γενική ομολογία άλμπουμ), σταδιακά το συγκρότημα άρχισε να τηρεί εχθρική στάση απέναντι στο τραγούδι που τους έκανε ευρέως γνωστούς καθιερώνοντας τους στη συνείδηση κάθε mainstream μουσικόφιλου. Ίσως και όχι άδικα, με τον Noel να δηλώνει: “Εκτός της Αγγλίας, αυτό είναι το τραγούδι για το οποίο είμαστε διάσημοι σε όλον τον κόσμο, και με ενοχλεί, γιατί δεν είναι ένα rock n’ roll τραγουδάκι, έχει ένα πολύ ευαίσθητο νόημα. Όταν έρχονται και μου λένε ότι είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ, τους απαντάω: 'Έχετε ακούσει το “Live Forever;' . Kάθε φορά που το τραγουδάω, θέλω να φιμώσω τον εαυτό μου. Το πρόβλημα είναι ότι θεωρείται σπουδάιο τραγούδι για εμάς. Πάς στην Αμερική και σε ρωτάνε: είσαι ο κύριος Wonderwall; Θες να χτυπήσεις στο πηγούνι κάποιον".

Στην εικοσαπεντάχρονη πορεία του στο χρόνο το Wonderwall έχει γνωρίσει μερικές αξιομνημόνευετες διασκευές από τον Jay Z, τον jazz μουσικό Brad Mehldau και από τον Ryan Adams το 2003 μεταξύ άλλων.

Αυτά για ένα τραγούδι που όλοι έχουμε ταυτιστεί, μισήσει και σιγοτραγουδήσει κάποια στιγμή, ανεξάρτητα από το αν το παραδεχόμαστε ή όχι. Η μαζικότητα των πολιτισμικών φαινομένων ένεκα παγκοσμιοποίησης κατά περιπτώσεις προκαλεί εφηβική αντιδραστικότητα άλλωστε.

Ακολουθούν μια ζωντανή original εκτέλεση σε ένα ιστορικό live για τα '90s, και για τους ίδιους τους Oasis στο Knebworth καθώς και η διασκεύη από τη Cat Power, που λιώνω κατά καιρούς στο repeat …

 

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The Song Diaries (123)
Pioneer To The Falls
Interpol
(17/04/2021)
ypogeio.gr
The Song Diaries (122)
D'you know what I mean?
Oasis
(13/04/2021)
ypogeio.gr
The Song Diaries (66)
Γλυκειά Μου Αγάπη
The Boy (ft. Δεσποινίς Τρίχρωμη)
(16/06/2019)
ypogeio.gr
Album Stories (19)
The Earth Is Not A Cold Dead Place
Explosions In The Sky
(06/10/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ