To ypogeio.gr

The Song Diaries (118)

Y Control

Yeah Yeah Yeahs


«Κάποια μέρα θα δεις την κορυφή.». Έτσι του είπε πριν τον αποχαιρετήσει. Την κοίταξε, την φίλησε γλύκα και ανέβηκε στο καράβι για την προσωπική του καταδίκη, ψάχνοντας για εκείνο το ψηλό βουνό που του έταξαν όταν άνοιξε τα μάτια του κι έφτασε σε αυτήν την μπίλια που έχει χώρο για κάμποσους. Πλέον, ο εξόριστος φύλακας έμενε μόνος του να φυλάει έναν βράχο, ένα κρύο βράδυ που το νερό γεμίζει κάθε κενό με μαστιγιές. 

«Κλείσε τα φώτα, έχει πολλές αστραπές» του φώναζαν από κάτω, αλλά αυτός είχε ήδη κλείσει. Τους έκανε άμεσα νόημα κι αυτοί χάθηκαν στην καταιγίδα. Ερχόταν από εκ διαμέτρου αντίθετο μέρος και παρ' ότι είχε συνηθίσει αρκετά την θέα της θάλασσας όπου κι αν σταθεί, το όλο πεδίο ήταν αταίριαστο. Πρώτα πήρε τα βουνά, μετά την μεγάλη πόλη και τώρα τον βράχο ως εξόριστος φύλακας, από τους τελευταίους μοναχικούς της μπίλιας που κυριευεται από μάζες. 

«Θα έρθεις να με βρεις;» τον είχε ρωτήσει πριν φύγει για μέρη ξερά και μουχλιασμένα από την υγρασία. Ο εξόριστος φύλακας είχε νέψει καταφατικά, αλλά η μικρή κυρία είχε φύγει ήδη τρέχοντας, καλύπτοντας το πρόσωπό της. Θλίψη περιέβαλε τον βράχο εκείνη την κρύα νύχτα και μάλλον έβρεξε λίγο πάνω από το κεφάλι του. Λες και υπάρχει έλεγχος. 

«Μην αφήσεις το πόστο σου ό,τι κι αν γίνει, συνέχισε τον έλεγχο» είπε μια άγρια φωνή που ίσως κάπου βαθιά θα άφηνε κι αυτή κάποια ψήγματα ευαισθησίας, ενθυμούμενη πως έχει ανθρώπινη υπόσταση. Γιατί έλεγχος; Ο εξόριστος φύλακας έριξε μια ματιά και χώθηκε στην γωνία του όπως συνήθιζε, φυσώντας τον καπνό πάνω από το κεφάλι του και χαζεύοντας τις στάλες που τον διέλυαν. Γιατί έλεγχος, λοιπόν; 

Πάει καιρός από τότε που είδε τα βουνά και η μεγάλη πόλη που άφησε δεν ήταν πια η ίδια υπνοβατούσα πόλη που δεν επαναπαυόταν ποτέ, αλλά πλέον έσβηνε σιγά σιγά, χωρίς να έχει αποδείξεις ή κάποια ενημέρωση επί τούτου. Αυτό το γεγονός δεν τον πτοούσε καθόλου την στιγμή που είδε τον εαυτό του πίσω στο καράβι, μακριά από την καταδίκη του βράχου που εγδαρε την μοναξιά του εξόριστου φύλακα. Κάπου εκεί δεν θα είναι και η μικρή κυρία; Θαρρείς θα τον χαιρετάει από την άλλη πλευρά; Βλέπεις, ό,τι και να του πει η βροχή του εξόριστου φύλακα, τα πιστεύει όλα. Και μακάρι να μπορούσε να αγοράσει πίσω τον φύλακα που πούλησαν, χωρίς την εξορία. 

«Γύρισες» άκουσε μια φωνή να αντηχεί ανάμεσα στα πλήθη και στα επόμενα δευτερόλεπτα, η αγκαλιά της τον οδήγησε στον πιο γλυκό ύπνο που είχε δει ο φουρτουνιασμένος εκείνος βράχος στην μέση του περίπου πουθενά. Το ξημέρωμα ήταν πιο κοντά απ' όσο νόμιζε.

 To "Y Control" το βρίσκεις στο debut album της Αμερικάνικης (New York) μπάντας των Yeah Yeah Yeahs, "Fever To Tell", που κυκλοφόρησε στις 29 Απριλίου του 2003. Ενα χρόνο αργότερα, την 1η Ιούνη του 2004, κυκλοφόρησε και σαν single. Το κομμάτι  αναφέρεται στον συναισθηματικό έλεγχο μιας γυναίκας, με το γράμμα Y να παραπέμπει στο αρσενικό χρωμόσωμα.


Lyrics

Oh, so all my lovin' goes
Under the fog, fog, fog
And I will leave them all
Well, I'm just a poor little baby
'Cause, well, I believe them all

Oh, so while you're growing old
Under the gun, gun, gun
And I believe them all
Well, I'm just one poor baby
'Cause, well, I believe them all

I wish I could buy back
The woman you stole

Y-control, Y-control
You walk, walk, walk, walk, walk my winners
Out of control, out of control
You walk, walk, walk, walk, walk my winners
Out of control, high control
You walk, walk, walk, walk, walk my winners
Out of control, out of control
You walk, walk, walk, walk, walk my winners out


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The Song Diaries (122)
D'you know what I mean?
Oasis
(13/04/2021)
ypogeio.gr
The Song Diaries (121)
Losing My Religion
R.E.M.
(21/03/2021)
ypogeio.gr
The Song Diaries (103)
In The Sun
Joseph Arthur
(31/03/2020)
ypogeio.gr
Album Stories (10)
Ερρέτω
Μωβάστρο
(16/02/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ