To ypogeio.gr

The Song Diaries (38)

Για Λίγο

Α.Καλοφωλιάς, Θ.Αμοργινός remix


 

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2017. Ώρα 9.15, πρωινή.

Τα πρωινά, καθώς ετοιμάζουμε με τη γυναίκα μου τα παιδιά για το σχολείο και για λίγο αφότου φύγουν, παίζει στο ραδιόφωνο πότε Pepper και πότε Εν Λευκώ. Πότε Νένε-Βαρβάρα Σαββίδη και πότε Μένεγο-Διοσκουρίδη.

Σήμερα έπαιζε Δέδε-Σαββίδη... Έχω μάθει την εκπομπή, η δομή της έχει γίνει αρκετά προβλέψιμη, το ίδιο και οι μουσικές της. Παρέχουν όμως μια ασφάλεια, να το πω έτσι, τόσο το ντουέτο των παραγωγών με το ήθος και την εν γένει προσέγγισή τους, όσο και τα τραγούδια που επιλέγουν, αυτοί ή κάποιος άλλος, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια στο ραδιόφωνο - δεν γνωρίζω αν η εκπομπή τους δουλεύει με playlists ή διαλέγουν τα κομμάτια οι ίδοι. Σήμερα, είχα ξυπνήσει περίεργα, εδώ και κάνα δεκαπενθήμερο με γυροφέρνει μία μελαγχολία, ξερή χωρίς πολλούς συναισθηματισμούς και χωρίς τη ρομαντική χροιά που συχνά φέρνει μαζί της, αδιαπραγμάτευτα παγερή σαν το φολιδωτό ψυχρόαιμο δέρμα των φιδιών. Ετοίμασα έναν ως συνήθως πρόχειρο και κακοφτιαγμένο νες μέτριο και έκατσα να κάνω τα τρία πρώτα τσιγάρα της ημέρας με ήδη τους πρώτους κρίκους της αλυσίδας των κακών μου σκέψεων να κάνουν την εμφάνισή τους στην επιφάνεια του μυαλού μου. Ο Δέδες κάτι έλεγε για ένα θέατρο, διαφήμιζε πάλι, χορηγοί και πάλι χορηγοί. Τα λόγια σταμάτησαν και μπήκε ένα κομμάτι που δεν γνώριζα, το άκουγα πρώτη φορά. Ελληνικό. Αυτά τα κλασικά ριμίξ που έκαναν μόδα οι Ιμάμ Μπαιλντί στα 00's και ακολούθησαν διάφοροι άλλοι. Κι αν με τη συγκεκριμένη τάση δεν τα πάω και πολύ καλά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αυτό που άκουγα με είχε αφήσει εμβρόντητο, με είχε τυλίξει σαν το φολιδωτό ψυχρόαιμο δέρμα των φιδιών και είχε κάνει τη μελαγχολία μου μουσική και στίχους...

Για Λίγο. Για λίγο σκέφτηκα τους ανθρώπους που φεύγουν για ταξίδια κοντινά ή για ταξίδια μακρινά. Για ταξίδια που κρατάνε λίγους μήνες ή λίγα χρόνια ή για ταξίδια που κρατάνε για πάντα, αιώνια. Σκέφτηκα αποχωρισμούς, αγκαλιές και τελευταίους ασπασμούς, σκέφτηκα μαντήλια, δάκρυα και λουλούδια. Σκέφτηκα έρωτες που τελειώνουν, φιλίες που λήγουν, αλληλογραφίες σε χαρτί γραμμένες με πλαγιαστά καλλιγραφικά γράμματα, σκέφτηκα σημειώματα χαραγμένα σε άσπρα μάρμαρα, είδα τρένα, καράβια και αεροπλάνα, είδα και ανθρώπινη σκόνη που αποχωρεί μια για πάντα στροβιλίζοντας στον ουρανό. Είδα αυτούς που μένουν πίσω να "σπάνε" ξεσπώντας σε δάκρυα, τους είδα να βλαστημάνε τη μοίρα και να απορούν με το Θεό, Αυτόν που τους έφερε εδώ, μα και τους πήρε κιόλας... Κι ύστερα το τραγούδι του Δέδε και της Σαββίδη τέλειωσε και έφτιαξα έναν ακόμα καφέ, λίγο καλύτερο από τον πρώτο και έκανα άλλα τρία τσιγάρα. 

 


 

 

 

Ο Αλέξης Καλοφωλιάς και ο Θάνος Αμοργινός, μέλη των ένδοξων Last Drive, καταπιάστηκαν με το remix του "Για Λίγο" στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο σκηνοθέτης της ταινίας "Σώσε Με" Στράτος Τζίτζης τους ζήτησε να αναλάβουν το soundtrack του εν λόγω φιλμ. Μία μέρα τους πήγε να ακούσουν και το "Ας Ερχόσουν Για Λίγο", ένα τραγούδι που είχε γραφτεί το 1947 από τον Μιχάλη Σουγιούλ (μουσική) και τον Μίμη Τραϊφόρο (στίχοι). Ο τελευταίος τα είχε με τη Σοφία Βέμπο, η οποία μόλις είχε μετακομίσει στην Αμερική. Γι'αυτήν έγραψε τους στίχους ο Τραϊφόρος. Το τραγούδησε η κοινή τους φίλη Δανάη Στρατηγοπούλου και το έστειλαν στη Βέμπο με καράβι για να το ακούσει. Ο Τραϊφόρος και η Βέμπο παντρεύτηκαν και έζησαν μαζί μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος, το 1978, χρονιά που μας άφησε η μεγάλη Βέμπο. Όταν λοιπόν στις αρχές των 00's ο Καλοφωλιάς και ο Αμοργινός άκουσαν για πρώτη φορά το κομμάτι, τους συνέβη το εξής:

«Όταν ο Στράτος μας έφερε ν' ακούσουμε το "Ας Ερχόσουν Για Λίγο", η φωνή αυτή μας στοίχειωσε. Η χροιά της και η μελώδια ύφαιναν ένα σπαρακτικό σύνολο πάθους και εγκατάλειψης. Κάποια στιγμή αισθανθήκαμε δέος,, κολλήσαμε, δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε το κομμάτι. Φανταζόμαστε τη τραγουδίστρια να το ερμηνεύει την εποχή που γράφτηκε, τότε που για τους μουσικούς μετρούσε η ίδια η μουσική και η ατόφια ερμηνεία, μακριά από τα φτιασίδια και τα ετοιμόρροπα σκηνικά του σήμερα. Ευχαριστούμε τη Δανάη για το υπέροχο παραμύθι που μας διηγήθηκε. Οι σκόρπιες σκέψεις μας βρήκαν το δρόμο τους».

Η ταινία "Σώσε Με" και το ομώνυμο soundtrack κυκλοφόρησαν το 2001. Παρακάτω η σκηνή της ταινίας, κατά τη διάρκεια της οποίας παίζει το "Ας Ερχόσουν Για Λίγο". Και λίγο ακόμα παρακάτω, σας αποχαιρετούμε με την αυθεντική εκτέλεσή του, μαζί με τους ασύλληπτους στίχους. 

 

 

 

 

 

Στίχοι

Πού να `σαι αλήθεια το βράδυ αυτό
που είμαι μόνος, μα τόσο μόνος
και που μαζί μου παίζουν κρυφτό
πότε η θλίψη και πότε ο πόνος

Πού να `σαι αλήθεια το βράδυ αυτό
που με χτυπάει τ’ άγριο τ’ αγέρι
να `ρθεις και μ’ ένα φιλί καυτό
να με γεμίσεις με καλοκαίρι

Ας ερχόσουν για λίγο
μοναχά για ένα βράδυ
να γεμίσεις με φως
το φριχτό μου σκοτάδι
και στα δυο σου τα χέρια
να με σφίξεις ζεστά
ας ερχόσουν για λίγο
κι ας χανόσουν μετά

Πού να `σαι, να `ρθεις το βράδυ αυτό
σ’ αυτούς τους δρόμους που σ’ αγαπούνε
το ντουετάκι τους το γνωστό
τα βήματά μας να ξαναπούνε

Πού να `σαι να `ρθεις το βράδυ αυτό
που `γινε φύλλο ξερό η ελπίδα
να `ρθεις κοντά μου να φυλαχτώ
από του πόνου την καταιγίδα

Ας ερχόσουν για λίγο
μοναχά για ένα βράδυ
να γεμίσεις με φως
το φριχτό μου σκοτάδι
και στα δυο σου τα χέρια
να με σφίξεις ζεστά
ας ερχόσουν για λίγο
κι ας χανόσουν μετά


 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
The Song Diaries (144)
Break On Through (To The Other Side)
The Doors
(13/07/2022)
ypogeio.gr
The Song Diaries (143)
Θεραπεία
Παιδί Τραύμα
(03/05/2022)
ypogeio.gr
The Song Diaries (61)
What Is The Truth
Johnny Cash
(05/05/2019)
ypogeio.gr
Album Stories (26)
Young Mountain
This Will Destroy You
(13/05/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ