To ypogeio.gr

Band Name Stories


Ιστορίες πίσω από ονόματα συγκροτημάτων το ανάγνωσμα, ένα θέμα που πάντα με εξιτάριζε και μου προκαλούσε το ενδιαφέρον... Ένα αρθράκι που έχει τη σημασία του λοιπόν, μιας και τα ονόματα των μπαντών ανα τις δεκαετίες της μουσικής ιστορίας, έχουν και αυτά τη σημασία τους. Μια σημασία που ενίοτε είναι μεγάλη. Ένα καλό όνομα μπορεί να βοηθήσει μία μπάντα, ειδικά στα πρώτα της βήματα, να ελιχθεί και να γίνει ευκολότερα γνωστή στο ευρύ κοινό. Στον αντίποδα, ένα κακό όνομα μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία ενός group. Γι'αυτό, άλλωστε, σε κάποιες περιπτώσεις -δυο-τρεις από αυτές μπορείτε να διαβάσετε και παρακάτω- managers και δισκογραφικές απορρίπτουν ονόματα σε μπάντες που ξεκινούν συνεργασίες, ζητώντας εναλλακτικές προτάσεις ή ρίχνοντας στο τραπέζι κάποια δικά τους υποψήφια ονόματα.  

Πριν σας αφήσω στις 41 band stories που εντόπισα στις ψαχτικές μου, σας δίνω τρία ονόματα - απωθημένα που έχω σκεφτεί σε περίπτωση που είχα δική μου μπάντα :) . Αν σε κάποιον αρέσουν και θέλει να τα τσιμπήσει, no problem, απλώς θα ήθελα να με μνημονεύσει στην κλασική ερώτηση στις συνεντέυξεις "πώς προέκυψε το όνομα της μπάντας;"...  

Για alternative/indie αγγλόφωνη μπάντα που ήθελα να φτιάξω στα late 20's μου: The One Night Band
Για την post rock μπάντα που ήθελα να φτιάξω στα mid 30's μου: The Invinsible Gates To Nowhere
Για την post punk ελληνόστιχη μπάντα που ήθελα να φτιάξω στην εφηβεία μου: Οι Ιδρώτες Στην Πίστα Δεν Πάνε ΧαμένοιABBA
Η λέξη ABBA αποτελεί ένα ακρώνυμο των μικρών ονομάτων των μελών του Σουηδικού πρωτοποριακού disco/pop group. To οποίο ακρώνυμο είναι καρκινικό, πάει να πει διαβάζεται και ανάποδα: Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson and Anni-Frid Lyngstad.  
 

Allah Las
Όταν η αγαπημένη μας psych garage μπάντα στις αρχές της δεκαετίας αποφάσιζε να βαφτίσει το εγχείρημά της “Allah Las”, μάλλον δεν φανταζόταν την ISIS τρομοκρατική λαίλαπα που θα ακολουθούσε, ούτε τις κραυγές «Allah Akbar» που θα αντηχούσαν σε όλον τον πλανήτη σκορπώντας το θάνατο. Είχα διαβάσει σε μια συνέντευξή τους πως αρκετοί πια εκεί έξω – φίλοι και εχθροί- τους κατηγορούν για φιλοτρομοκράτες και «οχήματα» του ISIS. Λαμβάνουν, μάλιστα, και κάποια απειλητικά μηνύματα από συντηρητικούς και πατριώτες Αμερικανούς… Βέβαια, η αλήθεια, όπως μας την καταθέτει ο κιθαρίστας και τραγουδιστής της μπάντας, Miles Michaud, πάει κάπως έτσι:

“Allah-Las kind of came about as an homage to the ‘las,’ like the Shangri-las, kind of a nod to California kitsch; very tongue in cheek. We put Allah in there as a reference to the Orientalism movement of the American West. A lot of California architecture and layout, palm trees in California, are a result of the Orientalist movement. Places like the Sands and The Sahara and all that kind of Middle Eastern design motif that you see from Vegas to Los Angeles. We’re kind of winking at all that. Also, it just sounds musical, Allah-Las. It sounds like a song.” 
 

Alt-J 
Αν σε ένα Mac πατήσεις τα πλήκτρα “Alt” και “J”, θα εμφανιστεί στην οθόνη το ελληνικό γράμμα “Δ”, το οποίο στην επιστήμη αποτελεί το σύμβολο της διαρκούς εξέλιξης και αλλαγής.
 

Arcade Fire
Η φήμη πως ένα ηλεκτρονικό game machine (arcade), αυτό που βρίσκαμε σταηρωικά “ουφάδικα”, έπιασε φωτιά, ήταν η αφορμή για να βρει η Καναδοαμερικάνικη μπάντα το όνομά της. Ο frontman των, Win Butler, θυμάται σχετικά:

"It's not a rumour, it's based on a story that someone told me. It's not an actual event, but one that I took to be real. I would say that it's probably something that the kid made up, but at the time I believed him."
 

Arctic Monkeys
Κανείς δεν ξέρει τι είχε στο μυαλό του ο κιθαρίστας Jamie Cook, όταν –μαθητής ακόμα- έσκαγε μύτη στην πρόβα της μπάντας και πέταγε την ιδέα για το όνομα “Arctic Monkeys”… Στον Alex Turner πάντως, δεν αρέσει καθόλου, όπως γλαφυρά εξηγεί στο NME πίσω στο 2011:

“This is the first band I’ve been in. A lot of people in bands have a few goes at it before they find the one that works but with us, we all started playing guitar and everything at the same time. There might have been other ideas for offshoots at the time, but the Monkeys was the first one. It sound like a first band name, doesn’t it? It’s so bad that the tribute bands don’t sound worse. I saw there’s an Aertex Monkeys, that’s pretty clever. I’ve no idea where it came from. It was Jamie’s fault, he came up with it and he’s never even told us why. If he even knows, he’s keeping it a secret from me.”

 

Beastie Boys 
Τα αγόρια, πέρα από την «κτηνώδη» υπόστασή τους, εμπεριέχουν και ένα πολύ ενδιαφέρον ακρώνυμο: "Boys Entering Anarchistic States Towards Inner Excellence"
 

The Beatles
Λογοπαίγνιο –για την ακρίβεια… λεξιπαίγνιο- των λέξεων beat (=μπιτ, ρυθμός) και beetle (=σκαθάρι).
 

The Black Keys
Στη γειτονιά του Akron Ohio που μεγάλωσαν οι Dan Auerbach και Patrick Carney, κατοικούσε ένας σχιζοφρενής τύπος, ο οποίος συνήθιζε να τηλεφωνεί σε σπίτια –συμπεριλαμβανομένων και των Dan και Patrick- ζητώντας diet cokes, τσιγάρα και κραγιόνια. Τα μηνύματά του τέλειωναν με τη φράση "...don't be a black key. Don't be a b-flat."  
 

Black Rebel Motorcycle Club 
Οι Αμερικάνοι αρχικά χρησιμοποιούσαν το όνομα "The Elements", όταν όμως διαπίστωσαν πως το είχε ήδη στην κατοχή της και άλλη μπάντα, στράφηκαν στο φιλμ “The Wild One” (1953). Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία που εκτυλίσσεται ανάμεσα που σε δύο συμμορίες μηχανόβιων, τους «The Beetles», των οποίων ηγείται ο Lee Marvin, και τους «Black Rebels Motorcycle Club», με αρχηγό τον μεγάλο Marlon Brando. Προφανώς, το όνομα της δεύτερης μοτοσικλετιστικής αγέλης ήταν αυτή που βάφτισε και το συγκρότημα των BRMC. 
 

Blur
Αρχικά είχαν διαλέξει το όνομα Seymour (από τη νουβέλα του Σάλινγκερ “Seymour: An Introduction”), το οποίο όμως δεν άρεσε καθόλου στην πρώτη εταιρεία τους, Food Records. Οι εκπρόσωποι της δισκογραφικής πρότειναν μία λίστα με εναλλακτικά ονόματα, εκεί ήταν και το “Blur”, το οποίο και επέλεξε η παρέα του Damon Albarn για να πορευτεί στο μουσικό στερέωμα. 

Brian Jonestown Massacre
Ο Anton Newcombe εμπνεύστηκε το όνομά της μπάντας του κάνοντας μια μίξη των ονομάτων του ιδρυτικού μέλους και κιθαρίστα των Rolling Stones, Brian Jones, και της πόλης Jonestown Guyana, στην οποία το Νοέμβριο του 1978 συντελέστηκε η μαζική αυτοκτονία της αίρεσης του Charles Manson.
 

Daft Punk
Οι Γάλλοι electro πρωτοπόροι είχαν (και έχουν ακόμα προφανώς) σε μεγάλη υπόληψη τους Beach Boys κι έτσι αποφάσισαν να ονομαστούν “Darlin’”, από το ομώνυμο single των Beach Boys του 1967. Με αυτό το όνομα ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους δύο κομμάτια σε μία συλλογή που επιμελήθηκαν οι Stereolab. Tα τραγούδια όμως δεν άρεσαν καθόλου στους κριτικούς του Melody Maker, που τα χαρακτήρισαν «a daft punky trash». Το ντουέτο, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκε, ίσα-ίσα το χάρηκε δεόντως, σε σημείο που αποφάσισαν να ξαναβαφτίσουν το μουσικό τους όχημα Daft Punk. 
 

Depeche Mode
Οι Βρετανοί υπερήρωες πήραν το όνομά τους από ένα Γαλλικό περιοδικό μόδας της εποχής (early 80’s) με το ίδιο όνομα.   

 
The Doors
Ο Morrison κι ο Manzarek εμπνεύστηκαν το όνομά του συγκροτήματος από τον τίτλο του βιβλίου του Aldus Huxley ονόματι “The Doors Of Perception”, ο οποίος τίτλος με τη σειρά του έχει σαφείς αναφορές στο γνωστό quatation του ποιητή William Blake "When the doors of perception are cleansed, things will appear to man as they truly are... infinite."
 

Foo Fighters
Η μπάντα του Dave Grohl πήρε το όνομά της από μια σειρά… περίεργων αντικειμένων που έβλεπαν στον αέρα οι πιλότοι των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά την περίοδο του Β’Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν πεπεισμένοι πως πρόκειται για UFOs και τα είχαν ονομάσει Foo Fighters.
 

Foxygen
O vocalist Sam France εξηγεί στο Pitchfork πώς δόθηκε τούτο το κάπως παράξενο, μα ευρηματικό η αλήθεια είναι, όνομα στην μπάντα:

“It was something my friend said about a guy that she found attractive. She said he was sexy or hot, or that he was her foxygen, or something like that. We were probably about 13. I don't know why, but it stuck.”
 

The Growlers
«Growler» είναι ένα μπουκάλι μπίρας με λαβή. Μία μέρα ο τραγουδιστής της μπάντας Brooks Nielsen επισκέφτηκε στο σπίτι του τον κιθαρίστα Moustache Matt. Τον βρήκε στον κήπο χαλαρό να κρατάει ένα τεράστιο growler κι έτσι γεννήθηκαν οι Growlers, τα καμάρια του beach goth από την Costa Mesa της California. 


Franz Ferdinand
O Franz Ferdinand, από τον οποίο το Σκωτσέζικο με ελληνική ψυχή (βλ.Alex Kapranos) σχήμα εμπνεύστηκε το όνομά του, ήταν ένας Αυστριακός αρχιδούκας. Η δολοφονία του στις 28 Σεπτεμβρίου του 1914 στο Σαράγεβο, σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου της Αυστρίας και της Ουγγαρίας έναντι της Σερβίας, ο οποίος πόλεμος ουσιαστικά οδήγησε στην έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
 

Garbage
Αρχές των 90’s και η μπάντα του μεγάλου μου έρωτα, της Shirley Manson, του Butch Vig, Duke Erikson και Steve Marker προβάρουν το πρώτο υλικό τους στο υπόγειο του σπιτιού της Shirley. Αυτό που παίζουν δεν πολυαρέσει στον πατέρα της (στον πεθερό μου δηλαδή), ο οποίος φωνάζει από πάνω «This sounds like garbage!».  
 

Green Day
Το γνωστό Αμερικάνικο punk σχήμα αρχικά ονομαζόταν “Sweet Children”, οι πρώτες περιπέτειες όμως τους κιθαρίστα και τραγουδιστή Billy Joe Armstrong με την κάνναβη οδήγησαν στη μετονομασία τους σε Green Day. «Green Day» είναι μία έκφραση της… πιάτσας για να περιγραφεί μία μέρα κατά την οποία καπνίζεις αδιάκοπα χόρτο – απ’το πρωί ως το βράδυ. 

Jethro Tull
Για τη Βρετανική (Blackpool) μπάντα τα πράγματα δεν ήταν ιδιαίτερα ρόδινα στην αρχή της πορείας τους, τουναντίον ταλαιπωρήθηκαν πολύ μέχρι να γίνουν γνωστοί και αποδεκτοί από το μουσικό κοινό. Χαρακτηριστικό πως στα πρώτα τους βήματα άλλαζαν το όνομά τους από live σε live, για να μην τους αναγνωρίζουν οι ατζέντηδες και οι ιδιοκτήτες των εκάστοτε venues, κι έτσι να τους δεχθούν στο χώρο τους! Την πρώτη φορά που ένα live club τους ζήτησε να παίξουν ξανά και την επόμενη εβδομάδα, είχαν χρησιμοποιήσει το όνομα “Jethro Tull” κι έτσι –για να τιμήσουν το γούρι και την καλή τύχη που τους έφερε- το διατήρησαν ως το τέλος. Jethro Tull ήταν το ονοματεπώνυμο ενός Άγγλου γεωπόνου που έζησε τον 18ο αιώνα.


Joy Division
H ιστορική μπάντα από το Manchester αρχικά ονομαζόταν Warsaw, για να αποφύγει όμως το μπέρδεμα με το Λονδρέζικο punk σχήμα “Warsaw Pakt”, κατέληξε στο “Joy Division”. Πρόκειται για μία ειδική πτέρυγα-πορνείο που διατηρούσαν οι Ναζί σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τη συγκεκριμένη αναφορά-πληροφορία για την εν λόγω πτέρυγα την βρίσκεις στη νουβέλα “House Of Dolls” (1955) του Εβραίου συγγραφέα Dinur, ο οποίος έγραφε με το ψευδώνυμο Ka-tzetnik 135633. 

  
Kaiser Chiefs
Η indie παρέα από το Leeds επέλεξε τούτο το όνομα για να τιμήσει τον επί χρόνια (1994-2005) Νοτιοαφρικανό στόπερ και αρχηγό της ομάδας τους (Leeds United), Lucas Radebe, ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του από το Νοτιοαφρικανικό ποδοσφαιρικό σύλλογο Kaizer Chiefs.

  
Kasabian
Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή, ειδικά στους φίλους της μπάντας: Πίσω στα τέλη των 90’s, τα lads από το Leicester είχαν αρχικά ξεκινήσει την μουσική τους πορεία με το όνομα “Saracuse”, η έλευση όμως του Chris Karloff γεννάει από μεριάς του το όνομα Kasabian, που δεν ήταν άλλο από το όνομα της Αρμένιας getaway driver του διαβόητου Αμερικανού serial killer Charles Manson (Linda Kasabian).
 

Linkin Park
H Αμερικάνικη μπάντα του αείμνηστου Chester Bennington αρχικά είχε επιλέξει το όνομα Hybrid Theory, έπρεπε όμως να το αλλάξουν για λόγους copyright – μια άλλη μπάντα το είχε ήδη «καπαρώσει». Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό του, ποιο θα ήταν το νέο όνομα της μπάντας, διέσχιζε μια μέρα ο Chester το δρόμο μπροστά από το Lincoln Park στη Santa Monica. «That’s it, Lincoln Park!» αναφώνησε, όταν όμως μαζί με τους bandmates πήγε να κλείσει το διαδικτυακό domain «Lincolnpark.com» τους έπεσε λίγο ακριβό, κι έτσι κατέληξαν στο παραπλήσιο Linkin Park, με το domain «linkinpark.com» να είναι απείρως πιο οικονομικό.
 

MGMT
To psych-pop ντουέτο από το Brooklyn της Νέας Υόρκης είχε αρχικά ονομαστεί “The Management”, αλλά τελικά κατέληξε στη συντομογραφία αυτού, δηλαδή MGMT.
 

Oasis
Με τον Liam Gallagher άρτι αφιχθέντα στο group (αντικατέστησε τον πρώτο τραγουδιστή Chris Hutton) και έχοντας μόλις δει live τους Inspiral Carpets στο venue Oasis Leisure Swindon, η μπάντα εγκαταλείπει το αρχικό της όνομα “The Rain” και υιοθετεί το Oasis.
 

Pink Floyd
Ο, αν και αποχωρήσας (εκδιωχθείς για την ακρίβεια) από την μπάντα από το 1967 κιόλας, Syd Barrett θεωρείται ο νονός του συγκροτήματος. Φόρος τιμής σε δύο αγαπημένους του Αμερικανούς blues μουσικούς, τον Pinkey Anderson και τον Floyd Council. 
 

Pixies
O κιθαρίστας και ιδρυτής του συγκροτήματος Joey Santiago, στην προσπάθειά του να βαφτίσει το συγκρότημα ,αποφασίζει να ανοίξει σε μια τυχαία σελίδα ένα λεξικό. Ο κλήρος πέφτει στο γράμμα “P” και το μάτι του στη λέξη “Pixies”, του οποίου η επεξήγηση συναρπάζει τόσο τον ίδιο όσο και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας: "mischievous little elves" (σκανταλιάρικα μικρά ξωτικά). Αρχικά αποφάσισαν να υιοθετήσουν το “Pixies In Panoply”, σύντομα όμως κατέληξαν στο σκέτο “Pixies”.
 

Portishead
Από την ομώνυμη γενέτειρα της ιστορικής trip-hop μπάντας, η οποία βρίσκεται 185 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου, στην επαρχία του Somerset, και απαριθμεί περίπου 25.000 κατοίκους. 

The Prodigy
Το πρώτο synthesizer του frontman Liam Howlett ήταν ένα Moog Prodigy…
 

Queens Of The Stone Age
Νονός του συγκροτήματος είναι ο παραγωγός τους, ο Chris Goss. Ιδού το σκεπτικό του:

«Αρκετά σκληρό για τα αγόρια, αρκετά γλυκούλι για τα κορίτσια… Το “Kings Of The Stone Age” παραήταν macho και μονόπλευρο». 
 

Radiohead
Οι... Ραδιοκέφαλοι πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο κομμάτι των Talking Heads, το οποίο βρίσκεις σε δύο λέξεις (Radio Head) στον 7ο δίσκο της Βρετανικής μπάντας “True Stories” (1986). Σημειωτέον πως η Οξφορδιανή μουσική παρέα του Thom Yorke αρχικά χρησιμοποιούσε το όνομα “On A Friday”, μνημονεύοντας τη συνηθισμένη μέρα της πρόβας τους, όμως το συγκεκριμένο όνομα ξίνιζε στην πολυεθνική που τους... πρωτοτσίμπησε (ΕΜΙ) κι έτσι αντιπρότειναν το “Radiohead”, το οποίο και έγινε δεκτό.
 

Ramones
O Beatle Paul McCartney χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Paul Ramone για να κλείνει δωμάτια στα ξενοδοχεία. Από εκεί εμπνεύστηκε το όνομά της η Αμερικάνικη punk συμμορία, που μεγαλούργησε στο είδος της στα 70’s και στα 80’s.
 

The Roliing Stones
Οι «Κυλιόμενες Πέτρες» πήραν το όνομά τους από το τραγούδι του Muddy Waters “Like A Rollin’ Stone”.
 

The Smashing Pumpkins
Πριν ο Billy Corgan φτιάξει το συγκρότημα, έπαιζε τα κομμάτια του σε φίλους και γνωστούς και όταν κάποιος τον ρωτούσε αν παίζει σε καμιά μπάντα, αυτός απαντούσε χιουμοριστικά «ναι, στους Smashing Pumpkins». Κι έτσι, όταν τελικά έφτιαξε όντως την μουσική μπάντα του, την ονόμασε έτσι.
 

System Of A Down
Ο κιθαρίστας της μπάντας, Daron Malakian, ήταν ο κύριος εμπνευστής του ονόματος τούτης της εξαιρετικής μπάντας. Ο χαρισματικός leader Serj Tankian αναφέρει:

"It comes from a poem our guitarist, Daron [Malakian], had written called 'Victims Of A Down'. He brought it to us and 'System' was chosen as a better, stronger word because it makes it into the 'whole' instead of the people in particular. It's the society."


Tame Impala
Η impala είναι ένα είδος αντιλόπης που ζει στη Δυτική και Νότια Αφρική. Οι γονείς του Kevin Parker κατάγονται από τη Μαύρη Ήπειρο, οπότε κάπως έτσι του ήρθε στο μυαλό το εν λόγω πανέμορφο θηλαστικό. Ο ίδιος ο Parker, αναφέρει το εξής όμορφο για το όνομα της μπάντας του:

“The name ‘Tame Impala’ is just a reference to the African animal really, from a perspective of coming into contact with a live one, one that you’d come across in nature and having this real brief, unspoken moment but with some level of communication between yourself and this wild animal. Then the next minute its gone returning to where it came from. So what initially got four guys from Australia into psychedelia, was there some sort of scene going on where you came from…”


Temples
Η παραπάνω από αξιόλογη νεοψυχεδελική μπάντα από το Kettering της Αγγλίας, εξηγεί δια στόματος του μπασίστα και ιδρυτικού μέλους Tom Warmsley την ιστορία πίσω απ’το όνομά τους:

“We wanted a name that was as symbolic and spiritual and cinematic as the music we were trying to create. Imagery in music and the visuals that you can get with lyrics are really important, it has almost a concept feel to some of it.”
 

The Who
Η θρυλική Βρετανική μπάντα βρίσκεται στις απαρχές της μεγάλης καριέρας της και το όνομά τους είναι “The Detours”, το οποίο όμως δεν τους πολυαρέσει. Στο σαλόνι ενός σπιτιού τα μέλη της μπάντας μαζί με κάποιους φίλους τους συζητούν ιδέες για ένα νέο όνομα... Ένας από την παρέα -ουχί μέλος της μπάντας- πετάει μια πρόταση με πρώτη λέξη την κλασική “The”, ο χαμός όμως που επικρατεί στην ομήγυρη καλύπτει τη λέξη που ακολουθεί το άρθρο. Ο Townshend ξεφωνίζει “The who?” και... end of story. Υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές εκδοχές, με καλύτερη αυτή που λέει πως η βαρήκοη γιαγιά του Townshend απαντούσε “The who?”, όταν ο εγγονός της τής έλεγε πως παίζει σε μια μπάντα ονόματι “The Detours”.
 

The White Stripes
Αφού πρώτα σκέφτηκαν σαν υποψήφια τα ονόματα “Bazooka” και “Soda Power”, κατέληξαν στο “White Stripes”. Ο Jack White θυμάται και εξηγεί:

“Meg loves peppermints, and we were going to call ourselves The Peppermints. But since our last name was White, we decided to call it "The White Stripes". It revolved around this childish idea, the ideas kids have - because they are so much better than adult ideas, right?"

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Ιστορίες Μουσικού
Ημερολογίου
(15/09/2023)
ypogeio.gr
Πάλι Όχι Μουσική
(Στάχτη και Μίσος)
(22/08/2023)
ypogeio.gr
Ιστορίες Για Αγρίους
(Stories Behind Songs)
(09/03/2017)
ypogeio.gr
The BSMNT After Show
Allah Las Party!
(+μια ιστορική αναδρομή)
(10/11/2016)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ