To ypogeio.gr

H Μουσική στα

Χρόνια της Πλατφόρμας...

(και της Πανδημίας)


Εδώ και καιρό σκέφτομαι, ότι με τον τρόπο που δουλεύουν οι περισσότερες μουσικές πλατφόρμες, οι καλλιτέχνες αναγκάζονται σχεδόν να χαρίσουν το υλικό τους. 

Το ποσοστό που αντιστοιχεί στους μουσικούς από Spotify, YouTube κλπ. είναι πραγματικά αστείο και μόνο τα τεράστια ονόματα μπορούν να ελπίζουν σε ένα κάποιο κέρδος από όλο αυτό. Βέβαια, εκεί μιλάμε και για πολύπλοκα συμβόλαια (360 deals πλέον), μέσω των οποίων χειρίζονται όλες τις δραστηριότητες του εκάστοτε καλλιτέχνη.

Το mainstream έχει κάνει μεγάλες εκπτώσεις με σκοπό να τσουλήσει. Ειδικά στον ευρύτερο χώρο της Rap μουσικής βλέπουμε τους artists να κυκλοφορούν κομμάτια με το τσουβάλι αποσκοπώντας καθαρά στο streaming και το γεγονός, ότι το ένα κομμάτι θα «τραβήξει» το άλλο. Το artistry έχει χαθεί εντελώς. 

Εκεί πατάει και ο Daniel Ek (CEO του Spotify) και δηλώνει τις προάλλες ότι οι μουσικοί δεν μπορούν να περιμένουν ότι ένα άλμπουμ στα 3-4 χρόνια είναι αρκετό. Μιλάμε για μια πλατφόρμα που παρουσιάζεται ως "λύση" για να έχουν οι καλλιτέχνες κάποιο κέρδος, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί για να σπρώχνει τα μεγάλα label (μη μιλήσουμε για τις κομπίνες με τις ψεύτικες μπάντες, θα παραθέσω λινκ στο τέλος) και απλά χρειάζεται περισσότερο υλικό από τους μικρούς για να δικαιολογεί την ύπαρξή του. Ο Ek, κρατάει μαστίγιο και ένα πολύ μικρό καρότο τη στιγμή που, ουσιαστικά, εκμεταλλεύεται καταστάσεις. 

Για παράδειγμα, η μπάντα μου, οι Strawbery Pills, με 20.000 streams σε 3 κομμάτια που έχει στο Spotify, έχει βγάλει μέσα σε ένα χρόνο περίπου 70 Ευρώ -τα οποία πρέπει να μοιραστεί με το Label. 

Στο Bandcamp από την άλλη, αν έχουε τους ίδιους αριθμούς κατά αντιστοιχία, έχουμε και την ευκαιρία να πουλήσουμε τα κομμάτια μας σε υψηλή ποιότητα, είτε ως singles, είτε ως bundles, είτε ως κυκλοφορίες και να βγάλουμε ένα ποσό που θα μας επιτρέπει να πληρώνουμε τους συνεργάτες μας και να κινούμαστε. 

Μέχρι στιγμής οι περισσότερες μικρές μπάντες/solo artists, βασίζονταν στις περιοδείες και στο merch. Τώρα, που στο touring έχει πατηθεί ένα pause -πιστεύω μέχρι το 2022- υπάρχουν μουσικοί που υποφέρουν και ίσως δεν επιστρέψουν ποτέ. 

Η διαφορά είναι ότι το Bandcamp σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, βοηθάει με όποιο τρόπο μπορεί τους πελάτες του -revenue free Παρασκευές, κυκλοφορίες για ενίσχυση της βιομηχανίας και των εργαζόμενών της κλπ. Το Spotify από την άλλη κουνάει το δάχτυλο και μαλώνει τους καλλιτέχνες επειδή δεν πληρώνουν (ναι, για να ανεβάσεις στο Spotify, αν δεν ανήκεις σε κάποιο label πληρώνεις και συνδρομή) για να ανεβάσουν τη μουσική τους στην πλατφόρμα για να εκμεταλλευτεί σχεδόν όλα τα κέρδη... 

Παρακάτω έχω προσθέσει κάποια link τα οποία βρίσκω ενδιαφέροντα όσον αφορά το streaming. Απόψεις και συνεντεύξεις ανθρώπων της μουσικής που σίγουρα γνωρίζουν περισσότερα από μένα. 


Οι Black Keys μιλούν στον Joe Rogan για το streaming 
https://www.youtube.com/watch?v=2ZbERkkPlCI

Όλη η συμμετοχή τους στο Podcast, την οποία θεωρώ "σχολείο" για το πώς λειτουργεί η βιομηχανία σήμερα
https://www.youtube.com/watch?v=izjGX8XJZ4g

Αφιέρωμα του Guardian στο Bandcamp
https://www.theguardian.com/music/2020/jun/25/bandcamp-music-streaming-ethan-diamond-online-royalties?CMP=share_btn_fb&fbclid=IwAR3G5-LyNkk-Ox8rr77UXGKbn_e_RIKsfQGpM1BXvxZjRRGgLQXHDqK03MY

Oι δηλώσεις του Εk
https://www.classicfm.com/music-news/spotify-boss-blames-musicians-lack-earnings/

Οι αντιδράσεις των μουσικών
https://www.marketwatch.com/story/musicians-have-some-choice-words-for-spotify-ceo-danial-ek-who-says-they-should-work-harder-2020-08-02

To σκάνδαλο με τις ψεύτικες μπάντες 
https://fortune.com/2019/01/25/spotify-fake-bands/

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Στην Παλιά μου Κασέτα...
(22/01/2021)
ypogeio.gr
Εκ Της Διευθύνσεως
(Περί Ανταγωνισμού
και Ίντριγκας)
(21/12/2020)
ypogeio.gr
Σαν Σήμερα - 5 Οκτώβρη
Οι Led Zeppelin Κυκλοφορούν το
Led Zeppelin III
(05/10/2016)
ypogeio.gr
About The Other Night
(Compilation Release Party
στο Key Bar)
(07/05/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ