Τα Κινητά στις Συναυλίες,
Αυτή η Μάστιγα
Οκέι, χωρίς πολλές περιστροφές και αναλύσεις και ακολουθώντας την "ξερή" γραμμή που ορίζει ο τίτλος του παρόντος άρθρου, η (κατα)χρήση των κινητών στις συναυλίες είναι μάστιγα. Η λεξούλα στην παρένθεση, το "κατά" που ξεχωρίζει την χρήση από την κατάχρηση, είναι η ειδοποιός διαφορά του όλου ζητήματος, μιας και το να βγάλεις το κινητό απ'την τσέπη σου ή την τσάντα σου για να τραβήξεις μια-δυο φωτογραφίες ή ένα βιντεάκι σε μια κορυφαία στιγμή της συναυλίας, το θεωρώ εντελώς ανθρώπινο και θεμιτό. Το να έχεις όμως το κινητό στο χέρι από την ώρα που μπαίνεις στο venue μέχρι την ώρα που φτάνεις στην καντίνα έξω στο δρόμο μετά τη συναυλία, μου φαίνεται τουλάχιστον υπερβολή. Και έχε υπ'όψη σου πως είναι μια υπερβολή που έχει αντίκτυπο και στον άλλο, δεν είναι μια υπερβολή που κάνεις για την πάρτη σου και γούστο σου καπέλο σου. Εϊναι μια συμπεριφορά-επιλογή που έχει αντίκτυπο στο διπλανό σου, στον πίσω σου, οι οποίοι μπορεί πολύ απλά να μην γουστάρουν να βλέπουν τη συναυλία όπως εσύ, μέσα δηλαδή από την οθόνη του κινητού σου. Και μην μου πεις "σιγά, ένα κινητό είναι, δεν επηρεάζει τόσο πολύ το πώς βλέπει το υπόλοιπο κοινό", γιατί ξέρεις πως δεν είσαι μόνος/η, είστε δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες. Και ούτε μετά να μου απαντήσεις το κλασικό "τότε τι φταίω εγώ; τόσοι άλλοι το κάνουν", γιατί πάνω σε αυτό το επιχείρημα καταστάφηκε και καταστρέφεται ολόκληρος ο πλανήτης...
Δεν συνηθίζω στη ζωή μου να σηκώνω το δάχτυλο και να κάνω τέτοιου είδους παρατηρήσεις, ούτε μ'αρέσει να το παίζω... φυτό και υπεράνω, αλλά αυτό που έζησα στις συναυλίες των Black Keys και των Monkeys στο Terra Vibe το 2015 και το 2018 αντίστοιχα, ήταν σχεδόν εμετικό. Χιλιάδες οθόνες... ανέμιζαν στον αέρα της Μαλακάσας, με αποτέλεσμα -μα την Παναγία!- να μην μπορώ να δω τη σκηνή και να βλέπω κι εγώ τις συναυλίες μέσα από οθόνες κινητών. Και, φυσικά και επιπλέον, υπάρχουν και τραγούδια που θέλουν το σκοτάδι τους και την ειδική μυσταγωγική ατμοσφαιρά τους. Και, όχι, δεν είναι όπως οι αναπτήρες που ανάβαμε στα 80's και στα 90's - καμία σχέση το ένα με το άλλο (όχι βέβαια και ότι οι αναπτήρες μ'άρεσαν σαν... έθιμο, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση).
Ο Jack White στις περσινές του συναυλίες απαγόρευσε τη χρήση κινητών, για την ακρίβεια όσοι πήγαν στα shows τα άφηναν απ'έξω. Πολλοί γκρίνιαξαν αλλά εμένα μού φάνηκε απόλυτα λογικό και σωστό και -πίστεψέ με- ο κατά τ'άλλα εκκεντρικός Mr White δεν θα προέβαινε σε ένα τόσο ακραίο μέτρο, αν δεν είχαμε περάσει από τη "χρήση" στην "κατάχρηση" που ανάφερα και προηγουμένως. Δυστυχώς, πολλοί fans του Jack ξενέρωσαν και τσαντίστηκαν και έτσι ο Αμερικανός μουσικός προέβη λίγο αργότερα στην ακόλουθη δήλωση:
“I was hoping it would be more of an art project. I wanted to surprise people. I thought it would be great if people showed up and they found out right when they got there that there were these pouches for the phones. I thought it would excite them and possibly make some of them upset. But it’s funny. I go to movies and everyone turns their phone off. You go to the symphony, there’s no phones. Church, no phones. There’s all these places where it’s already happening. So let’s try a rock ’n’ roll concert and see what happens.
I want people to live in the moment, and it’s funny that the easiest way to rebel is to tell people to turn off their phone. If your phone is that important to you that you can’t live without it for two hours then I don’t know. Maybe it’s time to see a therapist.”
Εντάξει, το "therapist part" της δήλωσής του μπορεί να μοιάζει υπερβολικό, αλλά στην ουσία υπονοεί και μιλάει για θέματα εξάρτησης από τα κινητά, τα οποία στις μέρες μας, στις μέρες του 21ου αιώνα, είναι υπαρκτά και ολοζώντανα. Όπως και να χει ο Jack White επέστρεψε στο ζήτημα πρόσφατα, σε μια συνέντευξή στο Channel 4, στην οποία μάλιστα αποκαλύπτει πως ΔΕΝ έχει κινητό:
“If you can’t just put that [mobile phone] down for an hour and experience life in a real way, that’s sad.”
— Channel 4 News (@Channel4News) June 19, 2019
Musician Jack White talks about why he doesn’t own a mobile phone and why he’s banned mobiles from his concerts, in the latest Ways to Change the World podcast. pic.twitter.com/hFkSQI9hTr
Απαγόρευση των κινητών στις συναυλίες έχουν ζητήσει και η Alicia Keys και ο Kendrick Lamar, ενώ παλιότερα ομοίως είχε πράξει και ο αξέχαστος Prince. Γενικώς, πολλοί καλλιτέχνες έχουν παραπονεθεί -ο καθένας με τον τρόπο του- για την υπερχρήση των κινητών στις συναυλίες, τόσο από το διεθνές στερέωμα όσο και από το εγχώριο. Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε η στάση του Έλληνα ράπερ 12ου Πίθηκου, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του την 6η Μέρα του Athens Release Festival. Ενώ, λοιπόν, ο 12ος "κένταγε" ένα freestyle σταμάτησε και, εξηγώντας στο κοινό του πως ο ίδιος προσωπικά δεν την παλεύει με αυτή τη φάση, ζήτησε να σταματήσουν τη βιντεοσκόπηση και να κλείσουν τα κινητά τους.
H εταιρεία Yondr σκέφτηκε επί του όλου ζητήματος και έφτιαξε ένα τσαντάκι με κλειδαριά, μέσα στο οποίο θα βάζεις (αναγκαστικά) το κινητό σου πριν την έναρξη της συναυλίας και θα το έχεις εκεί καθόλη τη διάρκειά της. Μετά το πέρας του live, θα μπορείς να το ξεκλειδώνεις σε συγκεκριμένα σημεία. Τα βλέπεις; Κάποιοι στο μέλλον θα γίνουν εκατομμυριούχοι, επειδή εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε όριο στον εαυτό μας. Δεν θα είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ανθρώπινη ιστορία...
Υπάρχει, φυσικά, και η πατέντα που λανσάρει ο Marky Ramone, η οποία όμως είναι λίγο πιο... αγριεμένη.
Πάντως, σε πρόσφατη (2017) σχετική έρευνα, το 73% των συμμετέχοντων απάντησε πως επιθυμεί τη συνέχιση της χρήσης των κινητών στις συναυλίες ως έχει, μην μπορώντας να αποχωριστεί το κινητό του και μην βλέποντας το λόγο να συμβεί κάτι τέτοιο. Το συγκεκριμένο ποσοστό θέλει να μοιραστεί την εμπειρία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να ξαναζήσει το show στο σπίτι του. Το υπόλοιπο 27% δήλωσε δυσαρεστημένο, αναφέροντας πως οι οθόνες των κινητών του αποσπούν την προσοχή, του κόβουν την οπτική πρόσβαση προς τη σκηνή και τον καλλιτέχνη και πως δεν του επιτρέπουν να ζήσει την εμπειρία όπως επιθυμεί. Κάποιοι επίσης είπαν πως η συνεχής βιντεοσκόπηση των συναυλιών είναι και ένα είδος ασέβειας προς τον καλλιτέχνη.
Κλείνοντας, να θυμίσω το αρχαίο (Κλεόβουλος Λίνδιος, 6ος αι.π.Χ.) κλασικό, αλλά πολύ εύστοχο και σοφό, ρητό: «Πᾶν μέτρον ἄριστον». Όλα με μέτρο λοιπόν και η προσωπική μου συμβουλή για τις συναυλίες είναι "Ζήστο! Χωρίς οθόνες, αλλά με τα δυο σου μάτια, τα δυο σου αυτιά, με όλο σου το είναι!. Γι'αυτό πήγες!".