To ypogeio.gr

Gioumourtzina

Η μουσική μπορεί να έχει τόσες εκφάνσεις όσος και ο πληθυσμός των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη. Σήμερα θα μας απασχολήσει μια μπάντα που βρίσκεται εδώ, στη γειτονιά μας και δε θα χρειαστεί να βγούμε εκτός συνόρων, ούτε καν εκτός πόλεως. Η παρέα του Ανέστη Νείρου (πλήκτρα, programing), είναι ο Γιάννης Τσελίκας (μπάσο) και ο Νίκος ΚΣ (τύμπανα). Οι Gioumourtzina (Από το Τούρκικο Gümülcine που σημαίνει Κομοτηνή, πόλη της λάσπης), σχηματίστηκαν την άνοιξη του 2014 στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή η παρέα στο μπαλκόνι του ευρύχωρου (;) σπιτιού του Ανέστη και αιτία η αγάπη για τη μουσική, το πείραμα και η αναζήτηση νέων τόπων. Όλα όσα δηλαδή συμπεριλαμβάνονται στις λέξεις “ανήσυχο πνεύμα”. Έκτοτε, μια κομματάρα που o Republic 100,3 fm τιμά δεόντως, το Russian Market, μερικά ακόμα κομμάτια που ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά το μουσικό περιβάλλον στο οποίο αρέσκεται να ζει η τριάδα αλλά και live εμφανίσεις που όλο και πληθαίνουν κάνοντας τους εμπειρότερους και δένουν το γλυκό.

Ο ήχος τους, είναι άλλη μια ιδέα, άλλο ένα αποτέλεσμα της φαντασίας που διαθέτει καθένα από τα μέλη της μπάντας. Είναι τόσο ενδιαφέρον να μπορείς να μετατρέπεις σε ήχο και μουσική όλα όσα φαντάζεσαι. Άλλοτε σκληρά ηλεκτρονικός, άλλοτε θορυβώδης πάντα όμως φουτουριστικός. Η εποχή του σήμερα παίρνει μαζί της την funk, τη disco και την punk άλλων δεκαετιών και παραδίδεται από τους Gioumourtzina βαμμένη πλέον σε lo-fi χρώμα. Αυτή είναι η δική τους pop, η popular κουλτούρα. Το popular (αυτό που μπορεί ο κόσμος να κάνει αγαπημένο του) βρίσκει πραγματικά νόημα στις μουσικές τους παρά το ότι απαρτίζεται και από μερικά από τα πιο ιδιαίτερα είδη μουσικής όπως η techno ή η shoegaze και ο λόγος είναι απλός. Κάθε κομμάτι που μέχρι στιγμής το συγκρότημα έφερε στα αυτιά μας διαδικτυακά, διέθετε μελωδίες και θέματα άξια να τραβήξουν την προσοχή. 

Σημαντική στιγμή μέχρι τη κυκλοφορία του πρώτου τους EP σε βινύλιο μέσα στο 2015 όπως μας αποκάλυψαν, θα είναι η παρουσία τους στο Plissken Festival σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 5 και 6 Ιουνίου αντίστοιχα. Έως τότε, η σύνθεση μουσικής προχωρά και όπως μάθαμε, ο ήχος τους ήδη έχει μεταβληθεί και θα το ανακαλύψουμε όταν δωθούν νέα κομμάτια τους στη δημοσιότητα. Την Παρασκευή 27 Μαρτίου, οι Gioumourtzina συνεχίζοντας τις live εμφανίσεις τους, άνοιξαν τη συναυλία των Tango with Lions της Κατερίνας Παπαχρήστου στο Block 33. Ήταν μια ακόμη ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε σε live act το ταλέντο και τις ιδέες αυτής της τόσο ορεξάτης παρέας από τη Θεσσαλονίκη. Οι άνθρωποι του ραδιοφώνου τείνουν να σκέφτονται με βάση το τι θα ήταν “ανεκτό” για να βγει στον αέρα. Στην περίπτωση των Gioumourtzina όμως δεν μιλάμε για ανοχή ήχου, ούτε για ραδιοφωνικότητα. Μιλάμε για το διαφορετικό, για κάτι που ο καθένας θα ήθελε να παρουσιάσει στο κοινό ως πρωτόγνωρο και προοδευτικό. Παρακάτω διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσαν στον Μιχάλη Αποστόλου, με αφορμή την εμφάνιση τους ως support band στο Block 33.

 

 

Το Υπόγειο: Να ξέρεις, μου είπαν να σου πάρω συνέντευξη, εγώ δεν ήθελα.

Ανέστης: Από τότε που με θυμάμαι είχα τρελά βύσματα παντού(Πατέρας Στρατιωτικός). Γιαυτό και είμαι στο δημόσιο τα τελευταία 17 χρόνια.

 

Το Υπόγειο: Από ότι θυμάμαι, παλαιότερα είχες και άλλα μικρά μουσικά projects, τι ήταν αυτά ;

Ανέστης: Ναι έκανα άλλα 3 προτζεκτάκια δωματίου.Πάτωσαν.

Γιάννης: Πριν τους Gioumourtzina έπαιζα μπάσο στα Φρούτα του Δάσους

Νίκος: Πρώτο μου μουσικό πρότζεκτ

 

Το Υπόγειο: Σπούδασες μουσική ; Γιατί το μπάσο του Γιάννη μ’αρέσει πολύ..

Ανέστης: Όχι. Έχω τις βασικές γνώσεις.Ξέρεις.Ντο, ρε, μι (μετά πως πάει?). Νταξ καλούτσικο είναι το παιδικό μπασάκι του Γιάννη.

Γιάννης: Έκανα 2-3 χρόνια πιάνο. Στο μπάσο είμαι αυτοδίδακτος

Νίκος: τα κι ντι να τον

 

Το Υπόγειο: Και μ’αυτά και μ’αυτά έρχεται η Άνοιξη του 2014 και μαζί με τον Γιάννη φτιάχνετε τους Gioumourtzina. Τι είχες στο μυαλό σου; Γυναίκες και λεφτά ε;

Ανέστης: Ακριβώς. Και μια βίλα στο Πανόραμα.

Γιάννης: Προσπάθησα να βγάλω το άχτι μου παίζοντας μπάσο σαν κιθαρίστας.

Νίκος: Εγώ δεν υπήρχα τότε. 

 

Το Υπόγειο: Θέλω σίγουρα να μάθω για το όνομα σας, πως βαπτιστήκατε ; Ποιος είναι ο Νουνός ;

Ανέστης: Με τον φίλο μου τον Άκη φτιάχναμε noise και ψάχναμε κάτι ιδιαίτερο. Η αλήθεια είναι το όνομα το βρήκε αυτός, απλώς το τροποποίησα εγώ.

 

Το Υπόγειο: Κάτι που θα ρωτούσα σίγουρα είναι για το Russian Market που ο Republic 100,3 fm μεταδίδει από τον Σεπτέμβριο, πως έφτασες στη σύνθεση του.

Ανέστης: Με τον Γιάννη έχουμε καλή χημεία. Βρισκόμαστε. Ας το πούμε έτσι.

Γιάννης: Όταν το γράφαμε είχα πληροφορηθεί το θάνατο της μητέρας μιας φίλης μου. Σίγουρα έπαιξε ρόλο.

 

 

 

Το Υπόγειο: Τώρα, ή θα μου πεις για το είδος της μουσικής που γράφετε ή θα μου πεις τις επιρροές που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Διάλεξε.

Ανέστης: Θα σου φανεί παράξενο αν σου πω ότι δεν ξέρω τι παίζουμε?

Γιάννης: Όταν το ξεκινήσαμε με τον Ανέστη, άκουγα πολύ Post punk και 70s progressive.

Νίκος: Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε μια πιο 80s αισθητική.

 

Το Υπόγειο: Δυο λόγια για την εγχώρια ηλεκτρονική σκηνή. Έχεις κάποιον αγαπημένο καλλιτέχνη, πιστεύεις ότι μπορεί να σε ξεπεράσει κάποιος ; Οι δισκογραφικές στην Ελλάδα πως σου φαίνονται ;

Ανέστης: Ναι έχω. Οι Tendts, Esoteric Sob και οι The Rattler Proxy ξεχωρίζουν. Θα πω και την κλισεδιά. Είναι για εξωτερικό. Μόνο οι Tendts μπορούν να μας ξεπεράσουν. Αν και δεν το βλέπω γιατί είμαστε πιο ωραία παιδιά εμείς. Τα τελευταία χρόνια βλέπω ότι οι Εταιρίες στην Ελλάδα μαζεύουν και καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Αυτό κάτι λέει μάλλον.

Γιάννης: Εγώ προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί τόσο πολύ με την ηλεκτρονική μουσική.

 

Το Υπόγειο: Ιαπωνία, Κομοτηνή ή Θεσσαλονίκη ;

Ανέστης: ΓΙΑΠΩΝΙΑ με τα χίλια!

Γιάννης: Οι Θεσσαλονικιές είναι πολύ δύσκολες, οι Γιαπωνέζες είναι σέξι, για τις Κομοτηναίες δεν ξέρω

Νίκος: Φουκοσίμα...

 

Το Υπόγειο: Σε είδαμε live στη Μαύρη Τρύπα τον Ιανουάριο, ήταν η πρώτη ζωντανή σας εμφάνιση. Πως σου φάνηκε ; Ο κόσμος έδειξε να το απολαμβάνει.

Ανέστης: Καταρχάς στο live μας στην Μαύρη Τρύπα δεν έπαιξε ο Γιάννης (ήμασταν μαλωμένοι τότε και προτίμησε να κάτσει σπίτι να φτιάξει φρουτοσαλάτα το χίπστερ).Αν και είχαμε προβλήματα με τον ήχο (πράγμα για το οποίο ευθύνομαι εγώ) νομίζω ότι η συνολική εικόνα ήταν πολύ θετική.

Νίκος: Για τον αριθμό προβών που κάναμε, νομίζω πήγαμε αρκετά καλά.

Γιάννης: Ναι δεν έπαιξα όντως.Έσκιζα όσες περισσότερες αφίσες μπορούσα (Γέλια)

 

Το Υπόγειο: Τι άκουσες τελευταία και σου έκανε εντύπωση ;

Ανέστης: Τους Savages! Τι μπάντα είναι αυτή !!

Γιάννης: Ο Τελευταίος των Dødheimsgard που μου πρότεινε ένας φίλος !

Νίκος: BadBadNotGood!

 

Το Υπόγειο: Με τα γραφιστικά σου, τι ακριβώς συμβαίνει ; (btw το Υπόγειο θα ήθελε να σε ευχαριστήσει και από δώ για την υπέροχη δουλειά που έκανες στα λογότυπα και στα pages).

Ανέστης: Τα γραφιστικά τα ξεκίνησα λόγω της μουσικής. Ένα κολάζ για ένα κομμάτι. Είναι μέρος της αισθητικής μας.

http://gioumourtzinagrafikdizine.tumblr.com/

 

Το Υπόγειο: Πόσο είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχεις μείνει χωρίς ίντερνετ και πως ένιωσες ;

Ανέστης: Μια εβδομάδα. Επιτέλους άνοιξα βιβλίο.

Γιάννης: Internet έβαλα στο σπίτι για πρώτη φορά τον Ιούλιο.

Νίκος: Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με το Ίντερνετ. Προτιμώ τα βιβλία.

 

Το Υπόγειο: ΜΙΑ ΜΙΑ είναι μόνο μια. Σε τραβάει ή την τραβάς ;

Ανέστης: Τι να κάνω που την υπεραγαπώ!

Γιάννης: Ναι την υπεραγαπά, αλλά να την κάνει πιο συχνά μπάνιο.

Νίκος: Πολύ τρίχα !

Το Υπόγειο: Ας μπούμε όμως σε λίγο πιο τεχνικά ζητήματα για τη μουσική σου, όταν γράφεις από που ξεκινάς ; Από κάποια ιδέα ή με έναν είδους πειραματισμό ;

Ανέστης: Συνήθως κάποιος από τους δύο ξεκινάει να παίζει, η έρχεται με μια ιδέα από το σπίτι. Και έτσι ξεκινάμε την ενορχήστρωση. Η τα πετάμε στα σκουπίδια.

Γιάννης: Θα σημφωνήσω. Μπορεί να μου φέρει έμπνευση το οτιδήποτε. Και έτσι ξεκινάω να γράφω κάτι.

 

Το Υπόγειο: Plissken Festival, 5-6 Ιουνίου, 5η χρονιά και παίζετε σε δύο πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είστε έτοιμοι ;

Ανέστης: Όταν το είπα στον παππού μου, δάκρυσε!

Γιάννης: Είναι μεγάλη τιμή που μας προσκάλεσαν και είναι μια καλή ευκαιρία να προωθήσουμε την δουλειά μας

Νίκος: Αισθάνομαι Τυχερός 

 

Το Υπόγειο: Την Παρασκευή 27 Μαρτίου, ανοίξατε τη συναυλία των Tango with Lions στο Block 33. Πως ήρθες σε επαφή με την Κατερίνα Παπαχρήστου ; Είστε πολύ διαφορετικοί ηχητικά με τη μπάντα της. Πες μας τι ακούσαμε και ποιους μουσικούς είχες μαζί σου.

Ανέστης: Δεν γνωρίζω την Κατερίνα προσωπικά, αλλά μου αρέσει πολύ η μουσική που φτιάχνει.Είμαστε δύο πολύ διαφορετικές μπάντες, είχε ενδιαφέρον αυτή η ηχητική αντίθεση!

Παίξουμε full band, με τον Νίκο στα τύμπανα, τον Γιάννη στο μπάσο και εμένα στα πλήκτρα και τη φωνή.

Γιάννης: Υπήρχε λίγο άγχος αλλά πιστεύω ότι βγήκαμε μια χαρά.

 

Το Υπόγειο: Θέλω να μάθω για τα μελλοντικά σας σχέδια σε συνδυασμό με το ότι ζείτε σε μια χώρα που βρίσκεται σε μια ατελείωτη κατηφόρα. Δίσκο, πρόκειται να κυκλοφορήσεις ; Κάτι πήρε το αυτί μου για Ιαπωνία..

Ανέστης: Θα βγει ο δίσκος μέσα στο 2015. Μέχρι τότε γράφουμε και παίζουμε. Ναι και εμένα πήρε κάτι το αυτί μου για Ιαπωνία!!!

Γιάννης: Προσωπικά αν μπορούσα να αρπάξω την ευκαιρία μέσω της μουσικής θα ακολουθούσα αυτό το δρόμο. Εγώ άκουσα για Βόρεια Κορέα!!!

 

Καλή τύχη Ανέστη - Γιάννη - Νίκο.

Μιχάλης Αποστόλου

Ο Μιχάλης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός του Republic 100.3 fm της Θεσσαλονίκης και η φωνή του Υπογείου στη συμπρωτεύουσα.

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Αρετή Κοκκίνου
(20/01/2021)
ypogeio.gr
Παράξενη Μπάντα
(20/01/2021)
ypogeio.gr
St. Guilt
(07/03/2018)
ypogeio.gr
The Noise Figures
(13/06/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ