To ypogeio.gr

Γκιντίκι


Αναμφισβήτητα, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές περιπτώσεις στα εγχώρια μουσικά δρώμενα των τελευταίων χρόνων, αποτελούν οι Γκιντίκι. Η μπάντα, που πήρε το όνομά της από ενα μικρό ορεινό όγκο έξω από τη Λάρισα και φέτος κλείνει 10 χρόνια ζωής, έδωσε αμέτρητες και ηρωικές συναυλίες, ξεκινώντας από καφενεία της Θεσσαλονίκης και καταλήγοντας σε τεράστιους και κατάμεστους χώρους σε όλη τη χώρα, αλλά και της Ευρώπης. Συνδυάζοντας την παράδοση με τον σύγχρονο ήχο και την δική τους ξεχωριστή αισθητική, παραδίδουν διασκευασμένα τραγούδια γεμάτα έμπνευση και οίστρο, τραγούδια που στα χέρια της μπάντας αναγεννώνται και βρίσκουν πανηγυρικά τη θέση τους στο τώρα και στο αύριο. Κι είναι συγκινητικό πώς ο κόσμος, το κοινό, αργά μα σταθερά άνοιξε την αγκαλιά του σε τούτη την μουσική πρόταση - οι Γκίντικι κάνουν μέσα στα 20's το δικό τους, δίκαιο και ανεπιτήδευτο, πάταγο στα μουσικά τεκταινόμενα της χώρας.

Τον Μάιο του 23, το σχήμα παρέδωσε τον πρώτο studio δίσκο του, "Ahoy", και ήταν εξαιρετικός. Κι αν τους πήρε 9 χρόνια για να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους album, χρειάστηκαν μόλις 13 μήνες για να μας φέρουν το δεύτερο. Το "Πέρασμα" κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου. Ήδη ακούμε το leading single, την καταιγιστική "Θοδώρα", και με ανυπομονησία περιμένουμε ολόκληρο το LP. Στο δίσκο θα συμμετέχουν η Ιουλία Καραπατάκη, η Νεφέλη Φασούλη και ο Αλέξανδρος Κτιστάκης.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του δίσκου, αλλά και ενόψει της μεγάλης συναυλίας στην Τεχνόπολη στις 9 του Ιούλη, οι Γκιντίκι κατεβαίνουν Υπόγειο για μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, που ξεκινάει από τα παλιά και φτάνει στο σήμερα. Τους ευχαριστούμε θερμά και τους υποδεχόμαστε στις σελίδες μας.
 

 

Θοδώρα - Παραδοσιακό / Άσσηρος, Μακεδονία
 

 

 

Το Υπογειο: Γκιντίκι σας καλωσορίζω στις σελίδες του Υπογείου και σας συγχαίρω το debut άλµπουµ σας, "Ahoy" και ανυπομονώ να ακούσω το δεύτερο δισκογράφημά σας, που το περιμένουμε στις 10 Ιουνίου. Πριν φτάσουµε, όµως, στο επικείμενο "Πέρασμα", θα θέλαµε να το πάρουµε από την αρχή, µιας και τούτη η κουβέντα µας είναι και η πρώτη… κατάβασή σας στο Υπογειο: Πώς και πότε πρώτο ξεκίνησαν την µουσική τους περιπέτεια οι Γκιντίκι;

Γειά σας κι από εµάς! Η µπάντα µας δηµιουργήθηκε το 2014 στη Θεσσαλονίκη και από τότε έχει πραγµατοποιήσει χιλιάδες ζωντανές εµφανίσεις, από καφενεία µέχρι σε µεγάλους συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ, µέχρι να καταλήξουµε δηµοσιεύοντας τον πρώτο µας δίσκο µε τίτλο “Ahoy” το 2023. Το συγκρότηµα απαρτίζεται από τους Τάσο Κοφοδήµο (λαούτο, τραγούδι), Κωνσταντίνο Λάζο (κλαρίνο, γκάϊντα, κιθάρα, φωνητικά), Κωσταντή Παπακωνσταντίνου (κρουστά), Θοδωρή Σιούτη (βιολί, φωνητικά) και τον Αλέξανδρο Καρλή (κοντραµπάσο). Ιδιαίτερη αναφορά να κάνουµε και στους Χριστόφορο Αλεξίου, Φίλιππο Φασούλα και Χρήστο Δανά, οι οποίοι συµµετείχαν στα πρώτα βήµατα του σχήµατος και
είχαν σηµαντική προσφορά.


 

Το Υπόγειο: Η µπάντα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά το 2019 ήρθατε στην πρωτεύουσα. Πως παρθηκε τούτη η απόφαση, µε ποια κριτήρια και υπό ποιες συνθήκες αποφασίσατε να έρθετε στην Αθήνα;

Έχοντας παίξει 5 γεµάτα χρόνια στη Θεσσαλονίκη (2014-2019) και βλέποντας την θερµή ανταπόκριση του κόσµου, όποτε πηγαίναµε να παίξουµε στην Αθήνα στις περιοδείες µας, πήραµε την απόφαση να µετακοµίσουµε στην Αθήνα. Από τη µια νιώθαµε ότι υπήρχε ένας κορεσµός στη Θεσσαλονίκη, από την άλλη θέλαµε να απευθυνθούµε σε ένα πιο ευρύ κοινό που , κατά κάποιο τρόπο, η Αθήνα παρέχει αυτή τη δυνατότητα.


 

Το Υπόγειο: Τι διάφορες εντοπίζετε στις δυο πόλεις - τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στη φάση της µουσικής σκηνής;

Κατ’αρχάς να πούµε ότι και οι δύο πόλεις ανέκαθεν παρήγαγαν και παράγουν ωραίες µουσικές. Σιγουρα οι ρυθµοί ζωής διαφέρουν, ίσως στην Αθήνα να υπάρχει περισσότερη απεύθυνση, άρα και περισσότερες ευκαιρίες να παίξεις τη µουσική σου. Επίσης, στην Αθήνα η µουσική σκηνή είναι ευρύτερη και υπάρχει µεγαλύτερη δυνατότητα για την ανάπτυξη και ανάδειξη νέων µουσικών και συγκροτηµάτων, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πιο µικρή και συνεκτική. Αναµφίβολα, και οι δυο πόλεις έχουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα στη µουσική σκηνή.


Το Υπόγειο: Το ντεµπούτο σας ήρθε 9 ολόκληρα χρόνια ύστερα από την δηµιουργία της µπάντας. Γιατί σας πήρε τόσο πολύ καιρό;

Ο δίσκος “Αhoy” αποτυπώνει , κατά κάποιο τρόπο, την πορεία και την εξέλιξη της µπάντας µέχρι τη στιγµή που ηχογραφήθηκε. Ήταν σαν να κλείνει ένας κύκλος και να ανοίγει ένας άλλος. Θέλαµε πολύ να έχουµε ως αρχείο τραγούδια που αγαπάµε, οπότε αυθόρµητα µπήκαµε στο στούντιο και ηχογραφήσαµε ζωντανά. Σε λίγες µέρες θα κυκλοφορήσει και ο δεύτερος δίσκος µε τον τίτλο “Πέρασµα”.


Το Υπόγειο: Μιλήστε µου λίγο για το Ahoy - την περίοδο δηµιουργίας του, τα κριτήρια επιλογής των τραγουδιών, τις ηχογραφήσεις…

Οι ηχογραφήσεις για το δίσκο έγιναν το καλοκαίρι του 2022 στο Ahos Recording Studio στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς και δηµοσιεύθηκε έναν χρόνο µετά. Περιλαµβάνονται παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα µέρη της Ελλάδας, τα οποία και προσεγγίσαµε µε τη δική µας αισθητική. Ουσιαστικά, είναι µια επιλογή από τραγούδια που παίζαµε αρκετά χρόνια στις ζωντανές µας εµφανίσεις, µας άρεσαν και µπήκανε στο δίσκο.


Το Υπόγειο: Πόσο εύκολο είναι το εγχείρηµα, να µεταφέρετε την παράδοση στα δικά σας µέτρα και σταθµά, να φέρετε την παραδοσιακή µουσική στο σήµερα;

Η παραδοσιακή µουσική είναι ένας ζωντανός οργανισµός και εξελίσσεται. Ποτέ δεν την είδαµε ως κάτι µουσειακό ή ως κάτι που δεν το αγγίζεις. Αυτό φαίνεται τουλάχιστον από τον τρόπο που προσεγγίζουµε αυτή τη µουσική. Ο καθένας µας κουβαλάει διάφορες µουσικές επιρροές που πολλές φορές αποτυπώνονται στη µουσική µας. Σχετικά µε την παραδοσιακή µουσική στο σήµερα, µπορούµε να πούµε ότι είναι είναι µια τάση που συµβαίνει τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, οπότε είναι µια διαδικασία που απαιτεί χρόνο κι έχει φυσικά τις δυσκολίες της, καθώς το κοινό εκπαιδεύεται µε το χρόνο σε ακούσµατα και χορούς που δεν γνώριζε ή βρίσκει σε αυτή τη µουσική µια νέα µορφή έκφρασης. Εµείς προσπαθούµε να προσδώσουµε σε αυτό που κάνουµε ένα πιο σύγχρονο χαρακτήρα, κάτι που το καθιστά συνάµα και δηµιουργικό.


Το Υπόγειο: Μπορεί ο πρώτος δίσκος σας να περίµενε σχεδόν 10 χρόνια, όµως από συναυλίες άλλο τίποτα.

Αµέτρητες. Έχοντας παίξει σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, παρατηρούµε ότι ο κόσµος, και ειδικά η νέα γενιά, έχει στραφεί προς την παραδοσιακή µουσική µαθαίνοντας νέα τραγούδια και χορούς. Αξιοσηµείωτο είναι ότι αυτή µουσική παίζεται πλέον σχεδόν σε όλα τα φεστιβάλ, κάτι που παλιότερα δεν συνέβαινε. Το κλειδί σε ένα λάιβ είναι η αλληλεπίδραση µε τον κόσµο και το χορό. Είναι σαν το ένα να χρειάζεται το άλλο για να υπάρξει.

 

Το Υπόγειο: Πολύ σύντομα, όμως, έρχεται η sophomore κυκλοφορία σας, το "Πέρασμα", μιλήστε μας λίγο και για το νέο σας album.

Το "Πέρασμα" είναι η νέα μας δισκογραφική δουλειά, ένα χρόνο ακριβώς μετά το "Ahoy", και αποτελείται από οκτώ κομμάτια παραδοσιακά, δουλεμένα με το δικό μας ύφος, με μια διάθεση πειραματισμού και αναζήτησης στον προσωπικό μας ήχο. Πρόκειται για μια αυτοπαραγωγή, οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο του Κωσταντή Παπακωνσταντίνου στην Αθήνα, τις μίξεις επιμελήθηκε η μπάντα και το mastering ο Γιάννης Χριστοδουλάτος. Εκτός της Ιουλίας, η οποία συμμετέχει σε ένα τραγούδι ως κύρια φωνή και κάνοντας φωνητικά σε ένα ακόμα, συμπράττουν η Νεφέλη Φασούλη και ο Αλέξανδρος Κτιστάκης επίσης στα φωνητικά. Σύντομα θα δημοσιευθεί μέσα στον Ιούνιο!Το Υπόγειο: To "Ahoy" είχε παρουσιαστεί στο θρυλικό An Club στα Εξάρχεια, το "Πέρασμα" θα μας συστηθεί στην Τεχνόπολη στις 9 Ιουλίου. Ποιες οι αναμνήσεις από τη συναυλία στο An και τι µας περιµένει στην Τεχνόπολη στις 9 Ιουλίου;

Η συναυλία που έγινε στο Αν το Μάιο του 2023 ήταν ταυτόχρονα και παρουσίαση του δίσκου “Ahoy”, στην οποία ο κόσµος ανταποκρίθηκε θερµά. Στις 9 Ιουλίου έχουµε τη µεγάλη µας συναυλία στην Τεχνόπολη, όπου θα γιορτάσουµε τα 10 χρόνια παρουσίας µας στη µουσική µαζί µε εκλεκτούς καλεσµένους την Ιουλία Καραπατάκη και άλλους που σας τους κρατάµε για έκπληξη.


Το Υπόγειο: Πως προέκυψε η γνωριµία και η συνεργασία με την Ιουλία Καραπατάκη;

Είναι µεγάλη µας χαρά που θα συµπράξουµε µε την Ιουλία, καθώς την εκτιµούµε πολύ, έχουµε πολλά κοινά σηµεία που µας συνδέουν, είναι φυσικά και µία εξαιρετική τραγουδίστρια. Γνωριστήκαµε µέσα από κοινές παρέες και στέκια, ταιριάξαµε και, πέρα από το λαιβ στις 9 Ιουλίου, συµµετέχει στον καινούριο µας δίσκο.


Το Υπόγειο: Ποια είναι τα επόµενα σχέδιά σας;

Όπως ήδη σας αναφέραµε, µέσα στον Ιούνιο θα κυκλοφορήσει ο καινούριος µας δίσκος, µε τον τίτλο “Πέρασµα”, σε ψηφιακή µορφή και σε cd. Ήδη, µετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής µας περιοδείας, έχουµε αρχίσει την περιοδεία στην Ελλάδα, η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεµβρίου. Όλο και κάπου θα µας πετύχετε!


Το Υπόγειο: Γκιντικι σας ευχαριστώ παρά πολύ! Τα λέµε στην Τεχνόπολη!!!

Ευχαριστούµε πολύ κι εµείς! Σας περιµένουµε στις 9 Ιουλίου στην Τεχνόπολη. Καλή αντάµωση!


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Toxic Rabbits
(20/06/2024)
ypogeio.gr
Youth Valley
(07/06/2024)
ypogeio.gr
Let Me Know Festival 2019
Σεραφείμ Τσοτσώνης
Side Liner
(25/02/2019)
ypogeio.gr
Μαρία Παπαγεωργίου
(13/02/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ