To ypogeio.gr

Greenhorn

XOAN

Track by Track by the band

Tους Xoan τους γνωρίσαμε την δύσκολη και περίεργη περίοδο της καραντίνας, όταν και με αφορμή την εμφάνιση τους στα πλαίσια των Stay Home Sessions της United We Fly μας έδωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη (check here). Εκεί, το indie rock κουαρτέτο που απαρτίζεται από τα αδέρφια Γιαννη και Φίλιππο Λεφα, τον μπασίστα Γιάννη Μιμίκο και τον ντράμερ Αντώνη Χαραλαμπιδη, μας πληροφορούσε μεταξύ άλλων πως το debut LP τους ήταν έτοιμο και πως όπου να ναι θα κατέφθανε στα ηχεία μας. Οπερ και εγενετο, από τις 29 του περασμένου Μαΐου το “Greenhorn” κυκλοφορεί ανάμεσα μας - ψηφιακά και σε κασέτα από τη νεοσύστατη Bitter Tea Records

Ο δίσκος των Xoan είναι αξιολογότατος και μεστός, συμπαγής και γεμάτος ενέργεια ρέει μέσα από τα 8 τραγούδια του, με συνθέσεις ευφυείς και καλοδουλεμένες και στίχους που στροβιλίζονται ευρηματικά πάνω στις μουσικες. Το γκρουπ είναι δεμένο και ακούγεται γεμάτο αυτοπεποίθηση και σαν έτοιμο από καιρό. Οι αναφορές στον indie/alternative ήχο των 90’s και των (early) 00’s είναι εμφανείς, στη συνέντευξη τους στο Υπογειο μίλησαν για «φόρο τιμής» και μοιάζει ακριβως έτσι, μόνο που στο τέλος της ημέρας (και της ακρόασης) η μπάντα κατορθώνει να ορθώσει δικό της ξεχωριστό και αυτόφωτο ανάστημα, καταθέτοντας ένα πολύ ενδιαφέρον και καλοδουλεμένο διακογραφημα. Η παραγωγή του Alex Bolpasis είναι για ακόμα μια φορά «ξυράφι» και παίζει προφανώς και αυτη το ρόλο της στο πολύ δυνατό τελικό αποτέλεσμα. 

Η δεύτερη κάθοδος των Xoan στο Υπογειο περιλαμβάνει track by track σκέψεις και back stories της ιδιας της μπαντας πάνω στα 8 κομμάτια του “Greenhorn”. Σας αφήνουμε στα δικά τους λόγια και σας προτείνουμε άμεση και ενδελεχή ακρόαση στο άλμπουμ...


 

Yellow Fever

Το Yellow Fever ήταν το προτελευταίο κομμάτι που γράψαμε πριν μπούμε studio και κέρδισε τη θέση του opener λόγω του vibe του. Οι παράλογοι και κάπως αφηρημένοι στίχοι περιστρέφονται κυρίως γύρω από την ιδέα του να προσαρμόζεσαι (ή να χάνεσαι) σε περιβάλλοντα που δεν σε ενδιαφέρουν και τόσο, ενώ προσπαθείς να δείξεις το αντίθετο. Η ιδέα για το «εξάρι» ρεφρέν ξεκίνησε ως μια σύνδεση μεταξύ του Sun και του Subliminal στα live, αλλά μας άρεσε αρκετά ώστε να το εξελίξουμε στην μορφή που το ακούτε σήμερα.
 

 


Saw the Sun

Το Saw the Sun είναι από τα πρώτα κομμάτια που γράφτηκαν γι αυτό το project γενικότερα. Το story του είναι ως ένα βαθμό εμπνευσμένο από την ιστορία για τα πράσινα παιδιά του Woolpit της Αγγλίας. Σύμφωνα με τον μύθο, τα δύο αυτά παιδιά εμφανίστηκαν από το πουθενά, είχαν πράσινο δέρμα γιατί κατοικούσαν σε έναν κόσμο κάτω από την επιφάνεια της Γης και μιλούσαν κάποια ακατανόητη γλώσσα. Λίγο αυτός ο μύθος, λίγο Beatles με φρέντο εσπρέσο, λίγο Tom Robbins και κάπως έτσι βγήκε αυτό το κομμάτι.
 

 


A Night or Two

Ίσως το πιο straightforward pop rock κομμάτι του δίσκου. Το riff παραμένει μέχρι και σήμερα από τα πιο εύκολα και fun riffs στα live. Στιχουργικά, το κομμάτι αναφέρεται σε καλοκαιρινά flings μετά από καταστάσεις συναισθηματικής αδράνειας.
 

 


Subliminal

Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με τα ρεκόρ γκίνες γιατί πιστεύουμε πως το roll του Αντώνη στην εισαγωγή παίζει να είναι το μεγαλύτερο roll στην ιστορία. Οι στίχοι μιλούν για δυναμικές εξουσίας μεταξύ ανθρώπινων σχέσεων. ‘Η μεταξύ ψαριών κάτω από το νερό.
 

 

Door

Επίσης από τα proto-xoan κομμάτια, αν όχι το πρώτο. Μιλάει για οπτικές γωνίες. Είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στους millennials και σε όσους ανθρώπους ρίχνουν πάντα τις αποτυχίες τους σε εξωτερικούς παράγοντες.
 

 

Line

Ένας διάλογος μεταξύ αντικρουώμενων στοιχείων. Αυτό.
 

 

Dirt

Το πιο gloomy κομμάτι θεματικά και μια απόπειρα εξορκισμού εμμονών γύρω από τον θάνατο. Από το bridge και μετά είναι το πρώτο κομμάτι που δουλέψαμε όλοι μαζί όταν πήραμε την τελική μας μορφή ως μπάντα, γι’αυτό και αποφασίσαμε να είναι το πρώτο single του δίσκου.
 

 

Stranger

Ίσως το αγαπημένο chorus του παραγωγού μας και η πιο “Oasis” στιγμή του δίσκου. Είναι το μεγαλύτερο κομμάτι σε διάρκεια στον δίσκο (5:25), ίσως λόγω του μεγάλου και νευρικού outro του. Στα live πάντα ανυπομονούμε να έρθει η στιγμή αυτού του outro γιατι μας δίνει την ευκαιρία να χτυπηθούμε και να φωνάξουμε όλοι μαζί.
 

 

Released May 29, 2020 

Recorded by Alex Bolpasis at PiGi Studio & Artracks Studio 
Drums recorded by Giannis Nikolakopoulos and Nikos Dimitrakakos at Unreal Studio 
Bass recorded by Alex Bolpasis and Petros Vinakos at Destiny Studio 
Mixed by Alex Bolpasis at Artracks Studio & Suono Studio 
Mastered by Nick Townsend at Townsend Mastering 
Produced by Alex Bolpasis & XOAN 
Artwork by Antonakis

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Afterglow
Marva Von Theo
Track by Track by The Band
(11/03/2021)
ypogeio.gr
System Anomaly
Meat Injection
Track by Track
(19/12/2020)
ypogeio.gr
Ταξίδι Αστρικό
Nalyssa Green
Track by Track
(02/12/2020)
ypogeio.gr
Bad Toys
Marvellous Bastards
(25/11/2020)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ