To ypogeio.gr

Xoan


Photo Credits: Νεφέλη Παπαϊωάνου
 

Λίγες ώρες πριν την εμφάνιση τους στα Stay Home sessions της United We Fly, κάναμε μια διαδικτυακή συνέντευξη με τους Xoan. Μια αθηναϊκή μπάντα που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ της μέσα στο μήνα. 90's rock, διϋλισμένα μέσα από το δικό τους μουσικό πρίσμα κι ένα τελικό μίγμα πέρα για πέρα ενδιαφέρον και ελκυστικό. Μιλήσαμε για την καραντίνα, την εποχή των ηχογραφήσεων και πολλά άλλα...
 

* Για το live σήμερα στις 20:30 τα links είναι τα παρακάτω:

Εγγραφή // Subscribe: https://bit.ly/2xKcypJ
Ορισμός Υπενθύμισης // Set reminder: https://youtu.be/uZL5vtIk3Ok
Pay What You Want: https://www.viva.gr/tickets/music/united-we-fly/stay-home-sessions
 


Το Υπόγειο: Αγαπητοί XOAN (ζόαν), καλως ήρθατε στο Υπόγειο. Γραφω την προφορά και στα ελληνικά για να το ξεκαθαρίσουμε και από εδώ αφού πρώτα το κάνατε από το youtube. Πόσο λάθος πρόφεραν το όνομα σας για να βγείτε να το πείτε σωστά?
Χ: Καλώς σας βρήκαμε, ευχαριστούμε για την πρόσκληση! Αρκετός κόσμος το έλεγε ξόαν και έχουμε ακούσει να μας λένε και χόαν. Γενικά δεν είμαστε τόσο αυστηροί με την προφορά του ονόματός μας και το συγκεκριμένο βίντεο το ανεβάσαμε περισσότερο για να δείξουμε τι ωραίος που είναι ο ντράμερ μας.

 

 

Το Υπόγειο: Νομίζω πρέπει να ξεκινήσω με την πιο “must” ερώτηση των ημερών που ζούμε, πως βιώνετε την όλη κατάσταση με τον κορωνοϊό; Ποιές είναι οι σκέψεις;
Χ: Οι δύο από εμάς (Γιάννης και Φίλιππος) μένουμε περίπου στο ίδιο σπίτι οπότε την περνάμε αρκετά δημιουργικά την καραντίνα. Φτιάχνουμε κομμάτια, δοκιμάζουμε ιδέες, τα στέλνουμε στους άλλους δυο για feedback, εκείνοι μας κράζουν, λένε ότι είμαστε άχρηστοι κλπ. Κατά τ’άλλα, είναι εξαιρετικά δυστοπικό και πρωτόγνωρο αυτό που βιώνουμε όλοι μας αυτές τις μέρες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή.
 

Το Υπογειο: Πως και ποτέ δημιουργήθηκε η μπάντα;
Χ: Μια πρώτη προσπάθεια δημιουργίας αυτης της μπάντας έγινε από τον ντράμερ Κώστα Παπαθανασόπουλο (Κροταλίας, Bad Bid) και εμένα (Γιάννης Λ.) στο μακρινό 2016 όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε σε ένα υπόγειο στα Εξάρχεια. Έπειτα μπήκαν ο Γιάννης Μιμίκος, με τον οποίο γνωριζόμαστε από πανάρχαια Schoolwave χρόνια και ο αδερφός μου ο Φίλιππος που τότε πρόβαρε μαζί μας μόνο στις διακοπές του επειδή σπούδαζε στην Αγγλία. Μετά από διάφορες φάσεις οι Xoan πήραν την τελική τους μορφή το 2018 όταν ο Κώστας πρότεινε στον Αντώνη να μπει στη θέση του. Το δέσιμο δεν άργησε να συμβεί και την ίδια χρονιά αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε τον πρώτο μας δίσκο.

Το Υπογειο: Ποιος ήταν ο «νονός» της και ποια η ιστορία πίσω από το όνομα;
Χ: Το όνομα προκύπτει από δύο πράγματα. Αρχικά το Ξόανο μας φαινόταν πάντα πολύ ενδιαφέρουσα λέξη. Η Αγγλική του μετάφραση είναι “Xoanon”, αλλά αισθανόμασταν οτι δεν είμαστε αρκετά μέταλ για αυτό το όνομα οπότε του κόψαμε την κατάληξη. Η άλλη εκδοχή είναι σημαντικά πιο nerdy. Στο μυθολογικό σύμπαν μιας πασίγνωστης και πολυαγαπημένης Ιαπωνικής σειράς, zoan είναι μια κατηγορία «φρούτων του διαβόλου» που δίνουν δυνάμεις και χαρακτηριστικά ζώου σε όποιον τα φαει. Το να παίζεις δυνατά μουσική είναι ένας αρκετά «ζωώδης» τρόπος έκφρασης στο μυαλό μας όποτε νιώσαμε ότι το όνομα αυτό αντικατοπτρίζει κάπως αυτό που μας αρέσει να κάνουμε.
 

Το Υπόγειο: Εν μέσω καραντίνας πάντως έσεις βρίσκεστε στην τελική ευθεία για την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ σας “Greenhorn” το οποίο κυκλοφορεί στις 29/5. Πως ήταν η πορεία προς την ολοκλήρωση του δίσκου;
Χ: Η όλη διαδικασία ήταν εξαιρετικά επιμορφωτική για όλους μας σαν άτομα, αλλά και σαν ομάδα παρόλο που συνέβη σε μια περίοδο που σχεδόν όλοι όσοι ασχολούμασταν με τον δίσκο βρισκομασταν σε μεταβατικά στάδια στις ζωές μας. Μετακομίσεις, αλλαγές δουλειάς, ψυχολογικά ups and downs κλπ. Ωστόσο, σε κάθε φάση όταν είχαμε session για τον δίσκο ήταν για όλους μας η ανάσα από το χάος της καθημερινότητας.
 


 

Το Υπογειο: Ποιους θα αναφέρατε σαν βασικούς άξονες έμπνευσης στη δημιουργία του άλμπουμ; Ποια εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα οδήγησαν στα τραγούδια του άλμπουμ;
Χ: Κυρίαρχο στοιχείο από τις θεματικές του δίσκου μάλλον είναι ο χρόνος. Οι διάφορες ερμηνείες και εκφάνσεις του είναι ένας από τους βασικούς άξονες έμπνευσης στην περίπτωση μας. Μπορεί να σε κάνει να νιώσεις γέρος, νέος, πιεσμένος, χαλαρός, άπειρος ανάλογα τον τρόπο με τον οποίο τον βιώνεις.

 

Το Υπόγειο: Διάβασα σε μια παλαιότερη συνέντευξη σας ότι ο δίσκος είναι έτοιμος από το 2018, τι μεσολάβησε και καταλήγει σε εμάς δυο χρόνια αργότερα;
X: Οι μεταβατικές περίοδοι που ανέφερα παραπάνω είναι ο κυριότερος παράγοντας που καθυστέρησε η ολοκλήρωση του δίσκου.
 

Το Υπόγειο: Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει από κάποιο label ή θα το βγάλετε μόνοι σας;
Χ: Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως θα κυκλοφορήσει από εμάς.
 

Το Υπόγειο: Παραγωγός του δίσκου είναι ο εξαιρετικός Άλεξ Μπόλπασης. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Χ: Με τον Άλεξ γνωριζόμαστε από το 2006 περίπου όταν ακόμα ήταν ένας απλός engineer στο Artracks όπου πηγαίναμε με τις εφηβικές μας μπάντες για να ηχογραφήσουμε. Από τότε γυάλιζε το μάτι του. Fast forward στο 2017 όταν η μπάντα πήρε την τωρινή της μορφή. Έχουμε συνθετικά έτοιμο έναν δίσκο που έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Έχουμε ήδη ακούσει δουλειές του Άλεξ, κάποιες από τις οποίες συγκαταλέγονται στις αγαπημένες μας ελληνικές κυκλοφορίες ever, οπότε δεν υπήρχε κάποια αμφιβολία ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να μας βοηθήσει να το φέρουμε στη ζωή. Κι έτσι έγινε και είμαστε παραπάνω από ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

 

Το Υπόγειο: Μάλιστα πριν λίγες μέρες κυκλοφορήσατε το δεύτερο single σας “Yellow Fever” με το “Dirt” να έχει προηγηθεί. Ωραία κομμάτια που κάνουν ξεκαθάρο πως είστε αυτό που λέτε. Late 90s early 00s, όλος ο δίσκος θα “πατάει” πάνω σε αυτή την περίοδο;
Χ: Ο δίσκος αυτός από τη σύλληψή του μέχρι και την υλοποίησή του ήταν ένα είδος φόρου τιμής στις κοινές επιρροές των 4 μας και φυσικά του Άλεξ, οπότε ναι. Όλοι μας γυρνούσαμε σπίτι για να δούμε MTV όταν είμασταν παιδιά.

 

Το Υπόγειο: Όταν οι ζωές μας επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς τους, ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια;
Χ: Οι βασικοί στόχοι είναι να κάνουμε ένα τουρ στην Ελλάδα (ίσως και στα Βαλκάνια γενικότερα) και ένα release party για τον δίσκο. Προς το παρόν από την καραντίνα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προωθήσουμε τον δίσκο όσο μπορούμε από το ίντερνετ. 

Το Υπόγειο: Βέβαια έχετε και σήμερα μια συναυλία λίγο διαφορετική απο αυτές που έχουμε συνηθίσει, καθώς συμμέτεχετε στα live streams της United We Fly. Πιστεύετε ότι είναι ένα νέο είδος επικοινωνίας των μουσικών με το κοινό και τώρα που ήρθε θα μείνει με κάποιο τρόπο?
Χ: Τα live streams της UWF είναι μια πάρα πολύ όμορφη πρωτοβουλία σε μια περίοδο που ο κόσμος έχει ανάγκη από online ψυχαγωγία. Εμείς προσπαθήσαμε να ρίξουμε λίγο τους τόνους δεδομένου ότι θα παίζουμε στο σπίτι και «διασκευάσαμε» τα κομμάτια μας σε πιο bedroom πλαίσιο. Δυστυχώς η ποιότητα του ήχου και της εικόνας στα τέστ δεν ήταν ικανοποιητική λόγω κακής σύνδεσης στο σπίτι, οπότε αποφασίσαμε να το βιντεοσκοπήσουμε και να το στείλουμε στην UWF ώστε να αναμεταδωθεί την ώρα του live. Καθ’ όλη τη διάρκεια του set θα είμαστε online στο chat του YouTube και θα δικαιολογούμαστε για τα λάθη που κάναμε.
 

Το Υπόγειο: Ποιές ήταν οι βασικές μουσικές επιρροές σας; και με ποιο καλλιτέχνη ζωντανό ή εκλιπόντα θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Χ: Από ζωντανούς τον Τάκη από νεκρούς τον Ύπο.
 

Το Υπόγειο: Κατα την γνώµη µου, ζούµε σε μια περίοδο που µάζι µε τα 90s η ελληνική indie/rock σκηνή είχε την µεγαλυτέρη άνθηση. Αρχικά συµφωνείτε µε αυτή την απόψη; Εν συνεχεία, ποιον καλλιτεχνή ή/και δίσκο ξεχωρίζετε από την δεκαετία που πέρασε;
Χ: Άνθιση σε μεμονομένα είδη σίγουρα υπάρχει αλλά στην ευρύτερη κατηγορία του indie/rock θα λέγαμε πως ακόμα επικρατεί η πλέον αστεία κατάσταση όπου το κοινό της Αθηναϊκής (και Ελληνικής κατ’ επέκταση) σκηνής είναι τα ίδια άτομα που την απαρτίζουν. Με τόσους φανταστικούς μουσικούς και τόσα υψηλού επιπέδου συγκροτήματα στη χώρα πραγματικά είναι αστείο το ότι δεν ασχολείται μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμου με τη σκηνή. Από Ελληνικές κυκλοφορίες, ένας δίσκος της περασμένης δεκαετίας που ξεχωρίζουμε είναι το Yearling των Whereswilder.

Το Υπόγειο: Πως είναι μέσα από την δική σας οπτική να προσπαθείς να κάνεις κάποιο είδος τέχνης και να ζήσεις μέσα από αυτό στην Ελλάδα του τώρα;
Σίγουρα όλες οι τέχνες έχουν τις δυσκολίες τους και ποτέ δεν είναι εύκολη η απόφαση να ακολουθήσεις ένα τέτοιο μονοπάτι βιοποριστικά. Στην περίπτωσή μας, οι μεγαλύτερες δυσκολίες θα λέγαμε πως είναι οικονομικής φύσεως διότι όλα όσα έχουν να κάνουν με το συγκρότημα π.χ. η διαδικασία ηχογράφησης, ο εξοπλισμός, τα τουρ κλπ κοστίζουν. Είναι τραγικά δύσκολο βιοποριστείς από την τέχνη αυτή στην Ελλάδα αλλά όχι απίθανο. Παρ’ ολ’ αυτά, ένας ρεαλιστικός στόχος που έρχεται μόνο με μεθοδικότητα, χρόνο, υπομονή και ακολουθώντας το παράδειγμα συγκροτημάτων με πολυετή πορεία, είναι το να γίνει το εκάστοτε συγκρότημα αυτοσυντηρούμενο.

 

Το Υπόγειο: Στο Υπόγειο έχουμε ένα θέμα με τις λίστες, γι' αυτό θα θέλαμε απο εσάς ένα top-10 με τους αγαπημένους σας δίσκους ή/και τραγούδια.
Πάμε με δίσκους σχετικά πρόσφατους, όχι classics γιατί τα έχουν πει όλοι. Χωρίς σειρά.
 Ευχαριστούμε πολύ Υπόγειο <3

 

 

 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Αρετή Κοκκίνου
(20/01/2021)
ypogeio.gr
Παράξενη Μπάντα
(20/01/2021)
ypogeio.gr
Lia Hide
(29/01/2018)
ypogeio.gr
Amantes Amentes
(30/06/2016)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ