To ypogeio.gr

ΠΙΚαΠ


Το 2019 έχει ήδη συμπληρώσει 3 μήνες ζωής και, κάνοντας ένα μικρό απολογισμό στις εγχώριες κυκλοφορίες, τα τεκταινόμενα συνεχίζουν με κεκτημένη ταχύτητα την ξέφρενη πορεία που χαράσσουν τα τελευταία χρόνια. Πολλοί καλοί και ενδιαφέροντες δίσκοι, μουσικές προτάσεις φτιαγμένες με μεράκι και έμπνευση. 

Αναμφισβήτητα, μία από αυτές είναι και το debut LP "She Is She" των ΠΙΚαΠ, που κυκλοφόρησε ανεξάρτητα στις 7 του περασμένου Γενάρη (check album review here). Ηχογραφημένο στο studio SUONO του Coti K., o οποίος ανέλαβε και την παραγωγή, περιέχει 10 καλοδουλεμένες ιστορίες αστικής ποίησης, γυροφέρνοντας με μαεστρία τα ένδοξα 90's των Τρυπών, των Σπαθιών και των Στέρεο Νόβα, αλλά βουτώντας συγχρόνως χωρίς κανέναν φόβο και με πολύ πάθος στα περιπετειώδη και ασταθή 10's, στη μουσική του τώρα.

Ξεκινώντας τις ζωντανές εμφανίσεις και παρουσιάσεις του δίσκου από τον Ιανουάριο στο Six Dogs, εν συνεχεία, τον Μάρτιο, εμφανίστηκαν στο Temple, ενώ σήμερα (Παρασκευή, 4/5) ανεβαίνουν στη σκηνή του Death Disco. Μαζί τους ο εξαιρετικός Κος Κ.

Το Υπόγειο μίλησε με τους ΠΙΚαΠ, προφανώς για το "She Is She", αλλά και για το παρελθόν τους και το μέλλον τους και για όσα πρόκειται να συμβούν σήμερα στο Death Disco...
 

Οι ΠΙΚαΠ είναι:

Φωνητικά: Χρήστος Μπολώνας
Ηλεκτρικές κιθάρες: Άλκης Μπλουκίδης, Φοίβος Βλάχος, Γιώργος Μπλουκίδης
Ακουστικές κιθάρες, loops: Άλκης Μπλουκίδης 
Πιάνο: Φοίβος Βλάχος 
Μπάσο: Νίκος Γεωργεδάκης
Τύμπανα: Φοίβος Άνθης 


She Is She (out 7/1/2019) 

 

To Υπόγειο: ΠΙΚαΠ καλωσήρθατε στο Υπόγειο. Σας συγχαίρουμε για το debut album σας, το οποίο είναι εξαιρετικό. Θα θέλαμε για αρχή να μας πείτε για το όνομα του δίσκου: Πώς προέκυψε το “She Is She”;
Με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε θερμά το Υπόγειο. Από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσατε το δίσκο μας και είναι μεγάλη μας χαρά να βρισκόμαστε εδώ. Στη συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά αποφασίσαμε να συνδυάσουμε το ελληνικό όνομα της μπάντας με ξένο τίτλο, δείχνοντας έτσι το πως παντρεύουμε τα ξένα ακούσματα με τον ελληνικό στίχο. Έπειτα, το γεγονός ότι μας αρέσει να παίζουμε με τους τίτλους των τραγουδιών και να δημιουργούμε αντιφάσεις βρίσκοντας εύηχες λέξεις, είτε στα αγγλικά είτε στα ελληνικά, με κάποιο συγκεκριμένο νόημα ή χωρίς, οδηγηθήκαμε σε αυτό τον τίτλο.


Το Υπόγειο: Πείτε μας κάποια στοιχεία για τη δημιουργία του δίσκου - τις χρονικές περιόδους που γράφτηκαν τα τραγούδια του και της πηγές έμπνευσής του;
Τα τραγούδια γράφτηκαν την περίοδο μεταξύ Μάρτιου και Μάιου του 2018 στο Suono Studio του Coti Κ, ο οποίος έκανε την παραγωγή του δίσκου. Ηχολήπτης ήταν ο Γιάννης Δαμιανός ο οποίος είναι και ο βασικός μας συνεργάτης σε όλα τα live. Μας εμπνέουν προσωπικά μας βιώματα και καταστάσεις που ζούμε μέσα στο αστικό τοπίο της Αθήνας, τους ήχους αυτής της πόλης αλλά και τις δυσκολίες που έχει κάποιος όταν μένει εδώ.


Το Υπόγειο: Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Coti K.;
ΠΙΚαΠ: Θέλοντας να μεταφέρουμε την εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας στην πράξη, ψάχναμε έναν άνθρωπο να μας κάνει την παραγωγή, να δει με καθαρό μάτι τα κομμάτια, να καταλάβει τι σκεφτόμαστε αλλά και να δώσει το στίγμα του στον ήχο μας. Αυτό το εγχείρημα αγκάλιασε o Coti K από την πρώτη στιγμή και σε αυτό συνέβαλε ο παραγωγός Άλεξ Μπόλπασης ο οποίος μας έφερε σε επαφή. 


Το Υπόγειο: Με ποιον τρόπο επέδρασε ο εμβληματικός παραγωγός και μουσικός στον ήχο σας, αλλά και γενικότερα;
ΠΙΚαΠ: Οι γνώσεις του και η εμπειρία του, αλλά και ο ιδιαίτερος τρόπος που προσεγγίζει την παραγωγή, κατευθείαν επέδρασε στις συνθέσεις μας, στην ερμηνεία και συνολικά στη διαδικασία της ηχογράφησης. Είναι πολύ δοτικός άνθρωπος και μοιράζεται κάθε σκέψη του κάνοντας κάθε άνθρωπο στο στούνιο του να νιώθει άνετα αλλά και να μαθαίνει να βγάζει τον καλύτερο σου εαυτό. Νιώθουμε τυχεροί που συνεργαστήκαμε με μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα του χώρου.


Το Υπόγειο: Εμείς πάντως “ακούμε” στις μουσικές σας κάτι από Στέρεο Νόβα και Σπαθιά... Είναι αυτά τα δύο ιστορικά σχήματα μέσα στις επιρροές σας; Ποιους άλλους θα βάζατε στη λίστα;
Προφανώς αυτά τα δύο ιστορικά σχήματα είναι στη σφαίρα των επιρροών μας όσον αφορά την ελληνόφωνη μουσική καθώς επίσης οι Τρύπες, τα Διάφανα Κρίνα και πολλά άλλα μεγάλα συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής με τα οποία μεγαλώσαμε. Τα ακούσματα όμως δεν μένουν εκεί, έχοντας ο καθένας μας παρα πολλά ερεθίσματα από διαφορετικά μουσικά είδη, εγχώρια και του εξωτερικού, δίνοντας έτσι την προσωπική τους πινελιά στις συνθέσεις μας.


Το Υπόγειο: Πολλά συγχαρητήρια και για τον ευρηματικό και δυνατό στίχο. Ποιος είναι υπεύθυνος για τα λόγια των ΠΙΚαΠ; Πώς γεννιούνται αυτά και σε τι φάσεις συνήθως γράφονται;
Οι στίχοι κυρίως γράφονται απο τον Χρήστο, τον τραγουδιστή μας. Συνήθως γεννιούνται μέσα απο τις συζητήσεις που κάνουμε σαν μπάντα, άλλες φορές πιάνονται από το όνομα που έτυχε να δώσουμε στο αρχείο σε μία μουσική ιδέα και άλλες φορές μέσα απο τις προσωπικές εμπειρίες ή τα ερεθίσματα και καταστάσεις του γύρω μας κόσμου. Το σίγουρο είναι ότι γράφονται μετά τις 00.00 το βράδυ σε ένα μικρό στούντιο στο σπίτι του Χρήστου.
 

Το Υπόγειο: Θα θέλαμε και δυο λόγια για το υπέροχο εξώφυλλο…
Ο σχεδιασμός του φέρει την υπογραφή του Θάνου Γκιώνη. Από την αρχή αγάπησε τα κομμάτια, μπήκε στο πνεύμα της μουσικής και σχεδίασε ένα εξώφυλλο με αυτή την urban αισθητική που ακριβώς θέλαμε να βγάλει.


Το Υπόγειο: Είστε ευχαριστημένοι από την αποδοχή που χαίρει το άλμπουμ;
Έχουμε ακούσει και έχουν γράψει ήδη πολύ καλά λόγια για αυτό το πρώτο μας άλμπουμ και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό. Είναι πολύ όμορφο η σκληρή δουλειά σου να βγαίνει προς τα έξω και να κερδίζει κόσμο.Το Υπόγειο: Ένα back story για το εξαίσιο “Starz”; Πώς ενεπνεύσθη το κομμάτι;
Το Σταρζ είναι ένα από τα κομμάτια του δίσκου που βγήκαν αβίαστα. Το όνομα δόθηκε στη μουσική από την αρχή και όταν έφτασε η ώρα να το ντύσουμε με στίχους, τα αστέρια είχαν χαθεί από τον υπερβολικό φωτισμό και το καυσαέριο που τυλίγει την Αθήνα όπου και ξεκίνησε η διαδιακασία του παζλ των λέξεων. Δεν υπάρχει κάποιο back story για το κομμάτι, το σίγουρο είναι ότι το μιλάει για τους ανθρώπους που πιάνονται χέρι με χέρι και ονειρεύονται έναν καθαρό ουρανό για όλους, αν και μερικές φορές ξεχνάμε στους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε εκείνο το όνειρο. Είναι κάτι σαν μια αφύπνιση, ότι κάποια στιγμή, πρέπει να πάμε στο μέρος εκείνο που λέγαμε. 


Το Υπόγειο: Ποια ήταν η πορεία της μπάντας ως το άλμπουμ; Πώς και πότε γνωρίστηκαν τα μέλη;
Από το 2015 ξεκίνησε η πορεία του συγκροτήματος,  φτάνοντας το 2017 όπου βγάζουμε τη πρώτη μας δισκογραφική δουλειά, το ομότιτλο ΕΡ. Παίζοντας σε διάφορες εναλλακτικές σκηνές και φεστιβάλ, αλλά και το σημαντικότερο, μαθαίνοντας πως να δουλεύουμε σαν μπάντα, καταλήξαμε σε αυτά τα κομμάτια που αποτελούν την πρώτη μας ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά.


Το Υπόγειο: Πώς προέκυψε το όνομα ΠΙΚαΠ;
Το όνομα ήρθε λίγο απο μόνο του. Είχαμε ρίξει στο τραπέζι κάποια ονόματα, προσπαθώντας να βρούμε κάτι που μένει στο μυαλό, ακούγεται ωραία αλλά εκφράζει και την έννοια που αντιλαμβανόμαστε τη μουσική. Έτσι λοιπόν όταν ακούστηκε το όνομα ΠΙΚαΠ όλοι είπαμε: «Οκ, αύτο είναι». Έχει κάτι το vintage αλλά και διαχρονικό, κουβαλώντας μια αισθητική που προσαρμόζεται στους καιρούς και αυτό είναι κάτι που μας αρέσει πολύ σαν άποψη.

 

Το Υπόγειο: Τι μας περιμένει στο live στο Death Disco; 
Μοιραζόμαστε τη σκηνή με τον εξαιρετικό καλλιτέχνη και άνθρωπο, Κύριο Κ., ο οποίος δέχτηκε με μεγάλη χαρά να κάνουμε μαζί αυτό το live. Είναι μία μουσική σύμπραξη με αφετηρία τα 90’s και τον ελληνικό στίχο, τις επιρροές μας και τη δισκογραφική πορεία των δύο σχημάτων.


Το Υπόγειο: Ποια τα επόμενα βήματα της μπάντας;
Διαρκώς γράφονται καινούργιες ιδέες και δουλεύονται κάποια κομμάτια, αλλά βασικός μας στόχος μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι είναι να προωθήσουμε το δίσκο και να κάνουμε live, στην Αθήνα και όχι μόνο.


Το Υπόγειο: Πώς ορίζετε την έννοια επιτυχία;
Μιλώντας για την επιτυχία στη μουσική ως συγκρότημα, το να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος σε κάθε τομέα που καταπιάνεται ένα μουσικό σχήμα, να γράφεις κομμάτια που να βγαίνουν πηγαία αλλά να φιλτράρονται από σκληρή εργασία και ματιά εξέλιξης και να βλέπεις να τα αγκαλιάζει ο κόσμος και να τα νιώθει δικά του, αυτό για μας θα είναι η απόλυτη επιτυχία.


Το Υπόγειο: ΠΙΚαΠ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!!! Καλό live και πολλές επιτυχίες, όπως ακριβώς τις ορίσατε στην προηγούμενη ερώτηση! :)
Εμείς ευχαριστούμε για το κάλεσμα και την όμορφη συζήτησή μας!


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Keppler Is Free
(08/08/2020)
ypogeio.gr
Goodbye Bedouin
(28/07/2020)
ypogeio.gr
Astrarot
Basement Goes To Schoolwave
(04/07/2018)
ypogeio.gr
Νίκος Παπαδογιάννης
(01/08/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ