Ψυχαγωγία
Kristof
Track by Track
Δύο χρόνια έπειτα από την προηγούμενη κυκλοφορία του, "Talkshow", ο singer/songwriter Kristof επιστρέφει με το τέταρτο κατά σειρά δισκογράφημά του. Πρόκειται για την "Ψυχαγωγία", που κυκλοφόρησε στις 18 του περασμένου Φλεβάρη από την Inner Ear.
Με την "Ψυχαγωγία" καταγράφεται η στροφή του Kristof για πρώτη φορά στον ελληνικό στίχο και -από την πρώτη κιόλας ακρόαση του άλμπουμ- μου έρχεται να αναφωνήσω "πού ήσουν τόσα χρόνια ελληνόστιχε Kristof;". Διότι η στιχουργία του Αθηναίου μουσικού στη μητρική του γλώσσα είναι εξαιρετική και παντοδύναμη. Αναβλύζει εικόνες -εικόνες ολοζώντανες και φλογερές- και πυροδοτεί συναισθήματα -συναισθήματα ισχυρά και αληθινά. Και η φωνή του Kristof, φαίνεται να ελίσσεται ιδανικά τραγουδώντας στα ελληνικά, απαλά και δίχως ζόρι τραγουδά και απογειώνει τις ιστορίες που ξεδιπλώνονται στα 10 κομμάτια του δίσκου. Και τριγύρω το πιάνο, σε ρόλο πρωταγωνιστή, άλλοτε πειραγμένο και άλλοτε ατόφιο και καθαρό, πλέκει γλυκόπικρες ευφάνταστες μελωδίες πάνω στις οποίες χοροπηδούν οι λέξεις. Εύσημα και στον παραγωγό Βασίλη Ντοκάκη, ο οποίος για ακόμα μία φορά κάνει καταπληκτική και σπάνια δουλειά.
Ένας εξαιρετικός δίσκος η "Ψυχαγωγία", ο πιο σημαδιακός του Kristof ως τώρα κατά τη γνώμη μου. Δίσκος εμπνευσμένος και βαθύς στην πλούσια και extra rewarding ολότητά του, όμως το "Ενυδρείο" -που το βρίσκεις στη θέση 8 του tracklist- προεξέχει από τους υπόλοιπους εννιά "συγκατοίκους" του. Πρόκεται για μία φαρμακερή σύνθεση, που έχει τη δυναμική να σταθεί σαν ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά κομμάτια των τελευταίων (και επόμενων) χρόνων.
Με μεγάλη χαρά και τιμή καλωσορίζουμε τον Kristof στο Υπόγειο για ένα track by track στα 10 τραγούδια της "Ψυχαγωγίας". Τον ευχαριστούμε θερμά και δίνουμε ραντεβού μαζί του την ερχόμενη Κυριακή 27 Μαρτίου στο six dogs, όπου θα παρουσιάσει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο του album (tickets and event details here).
Ψυχαγωγία (out 18/2 via Inner Ear)
Ψυχαγωγία : 1. η ανάκληση των ψυχών (από τον Άδη) δια μαγικών μέσων 2. η προσέλκυση των ψυχών, η διασκέδαση, η τέρψη.
Έπειτα από 3 αγγλόφωνους δίσκους, η “Ψυχαγωγία” αποτελεί το πρώτο άλμπουμ του Κριστόφ στη μητρική του γλώσσα.
Συνειρμική γραφή, στίχοι γεμάτοι εικόνες από τη μυθολογία, κινήσεις και ήχοι κατευθύνουν τον ακροατή στην εκτόνωση και στη συναισθηματική έξαρση. Τα δέκα κομμάτια μας μεταφέρουν σε άλλους κόσμους διακόπτοντας την επαφή με την καθημερινή και πεζή πραγματικότητα.
Σε συνδυασμό με απόκοσμα φωνητικά και πρόζα, πειραγμένα πιάνα και synthesizers, κατασκευάζεται μια καθαρή φαντασίωση του ονείρου δημιουργώντας την εντύπωση ότι μέσα μας υπάρχει κι ένα άλλο μέρος της ύπαρξης, διαφορετικό από το σώμα.
Τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας του 2020 και ολοκληρώθηκαν στο τέλος της. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 2021 στο studio Lotus με παραγωγό τον Βασίλη Ντοκάκη. Το artwork επιμελήθηκε ο Petros Aronis.
Η “Ψυχαγωγία” κυκλοφορεί σε CD, κασέτα και digital από την InnerEar.
photo by Petros Aronis
1. Τηλεπάθεια
Καλοκαίρι. Βουτιά στο νερό. Διαλογισμός. Συνομιλία τηλεπαθητική.
Όλα ένα. Και εμείς ολοένα πιο κοντά ή μακριά;
2. Echinopsis
Το κομμάτι αυτό γράφτηκε ξημερώματα σε ένα σπίτι φίλων την ώρα που πότιζα τα φυτά. Το “Εχινόψις” ( ένα είδος κάκτου που ανθίζει μόνο ένα βράδυ μέσα στο χρόνο και μετά μαραίνεται). Στο τραγούδι, ένα κάποιο βράδυ το φυτό γίνεται ένα πανέμορφο αγόρι- εραστής (άνθρωπο-δέντρο-φυτό) και τα γένια του είναι κάκτοι, εκείνος προσπαθεί να με φιλήσει αλλά αφήνει πληγές-χάδια στο πρόσωπο. Προσπαθώ να διηγηθώ το σκηνικό σε φίλους, οι χρόνοι μπλέκονται, έτσι δεν θυμάμαι και ξεχνάω αν το ποτίζω για να ζήσει.
3. Μύγα
Μπιτ που κινείται σαν φτερά εντόμου.
Η μύγα γίνεται μύγες και αποκτά μια διττή σημασία.
Στο πρώτο μισό μιλάει για τη δύσκολη ώρα πριν κοιμηθείς ,όπου εισβάλλουν -ενοχλητικές σκέψεις- Στο δεύτερο μισό μιλάει για τις τύψεις που είχα μικρός (με την ταμπέλα του “διαφορετικού παιδιού”) να μιλήσω για τις κάβλες και τη σεξουαλικότητα.
4. Κύκνος
Ένα αγόρι… κύκνος.
Οι κύκνοι μαντευτές. Που αισθάνονται τον “θάνατο” και κελαηδούν δυνατά από χαρά που θα πάνε στους θεούς, ενώ οι άνθρωποι νομίζουν πως θρηνούν.
5. Όλοι Kοιμούνται
Μα εγώ δεν μπορώ. Ένα πάρτυ στον ουρανό με “ψυχαγωγό” τον θεό Ερμή.
Μιλάει για την απομόνωση. Για την σημασία της αγκαλιάς, της χειραψίας, της τέρψης και όσων απαγορεύτηκαν την περίοδο εκείνη μέχρι και τώρα.
* (Σημείωση: στον Ησίοδο ο ύπνος αναφέρεται ως αδελφός του θανάτου)
6. Πανδώρα
Στην αρχή ένα χάσμα το χάος. Η πρώτη γυναίκα. Εκείνη που θα φέρει την αλλαγή.
Υπάρχει και στην αστρονομία (αστέρι - Πανδώρα) αλλά και αστρολογικά η Πανδώρα ως μέρος του Ουρανού συμβολίζει την αλλαγή, την έκπληξη και την ανατροπή…
7. Μαρκαδόροι
Δύναμη της φαντασίας. “Ό,τι σχεδιάζω ζωντανεύει”. Μα αν στα δάχτυλα πέσει χρώμα και μείνει στίγμα γίνεσαι κι εσύ ζωγραφιά. Δεν θα ταν τέλειο να υπάρχουν μαγικοί μαρκαδόροι που ό,τι σχεδιάζεις ζωντανεύει;
8. Ενυδρείο
Αίσθηση ματαιότητας. Εγκλεισμός - μελοδραματισμός. Κάποια στιγμή θα ξεχαστούμε (ίσως όπου ενυδρείο, σημείωσε δίπλα σώμα).
Αν ήμουν ψάρι στο ενυδρείο θα το θυμόμουν;
9. Ιστός
Γέννηση, κύτταρα ιστοί. Ιστός αράχνης. Μιλάει για την ‘κατασκευή μας”, για τη μεταμόρφωση, τον εγκλωβισμό σε έναν μεταφορικό “ιστό”, τις εμμονές, την υπομονή, για τις πληγές που μας αφήνουν άλλοι και για την ώρα επούλωσης ή εκδίκησης. Οι αράχνες έχουν όλα τα παραπάνω.
Επίσης οι αράχνες φέρνουν τύχη :)
10. Ψυχαγωγία
Πιανιστική “ωδή” στην ψυχαγωγία. Κλείσιμο ενός κύκλου. Η αρχή του νέου.