To ypogeio.gr

Κομμάτια Kαραντίνας Part 2

[16-30]


Τραγούδια Καραντίνας Part 2 / Λίγο πριν τη νευρική κρίση…

[εδώ το Part 1]
 


1. The Doors – Waiting For The Sun
Ακούγοντας Doors και "Waiting For The Sun". Ερμηνείες και σκέψεις σε καταστάσεις καραντίνας:

α. Η επιδίωξη ενός ονείρου που δεν έρχεται ποτέ. Ώρες σιωπής και κλεμμένα όνειρα. Σκέψεις που απαγορεύονται ρητά στις υπάρχουσες συνθήκες καραντίνας!
β. Την Παρασκευή 20 Μαρτίου άρχισε και τυπικά η εποχή της άνοιξης για το έτος 2020. Παιχνίδια του ήλιου στο ταβάνι και χαμόγελα. Συνιστάται για αλλαγή διάθεσης σε όσες/όσους έχουν σκεφτεί το φόνο. Για σύγχρονες “Μήδειες” και σύγχρονους “Κάιν”.
γ. "This is the strangest life I've ever known". Ακριβώς αυτό. Προτείνεται σε άτομα που με χιούμορ και αυτοσαρκασμό αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες (δεν είναι όντως αστείο), σε άτομα που - σκίζοντας κάποιο βιβλίο του Κοέλιο- σκέφτονται: "όταν το σύμπαν θέλει να στα κάνει πραγματικά σκ@τ@, συνωμοτεί και στα κάνει" και σε άτομα που απλώς πιστεύουν ότι δεν τα ζουν στην πραγματικότητα όλα αυτά.
 

 


 

 

2. One Hour Before The Trip – Albatross
Albatross και συνειρμοί για καταραμένους ποιητές και ταξίδια (Σαρλ Μπωντλαίρ - "Άλμπατρος"). Ένα από τα ομορφότερα εγχώρια post-rock στολίδια…
 

 


 

3. Black Heart Procession – We Always Knew
"Αυτό δεν είναι χρονιά, σειρά του Πάνου Κοκκινόπουλου είναι".

Από τη μία προέρχεσαι από το San Diego της California, παίζεις μουσική με αυτόν τον χαρακτηριστικά νωχελικό και μελαγχολικό ήχο, μιλάς για πληγωμένες καρδιές και βασανισμένες αγάπες και απευθύνεσαι σε γούστα σκοτεινά, ατμοσφαιρικά και λυρικά.

Από την άλλη, μένεις στην Ελλάδα, ζεις σε ρυθμούς τρέλας και με ήλιο πάνω από το κεφάλι σου 300 από τις 365 ημέρες του χρόνου. Μπορεί τώρα να μου πει κάποιος πώς γίνεται οι εξαιρετικοί Indie Rockers να αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού; Το σκοτάδι να αρέσει και να αγγίζει τόσο το φως; Μα πώς γίνεται να έχουν - χωρίς υπερβολές - το φανατικότερό τους κοινό εδώ στην Ελλάδα;
 


 

 

4. Iron Maiden – “The Ides Of March”
"Αι ειδοί του Μαρτίου" (αγγλ. The Ides Of March).

Για τους αρχαίους Ρωμαίους, "αι ειδοί του Μαρτίου" έπεφταν στις 15 του μηνός και σηματοδοτούσαν την έναρξη θρησκευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Θεού Δία.
Για τους ιστορικούς, ακριβώς εκείνη την ημέρα (15 Μαρτίου 44 π.Χ.) δολοφονήθηκε ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας από τον Γάιο Κάσσιο Λογγίνο και τον Μάρκο Ιούνιο Βρούτο, παρά τις προειδοποιήσεις του μάντη Σπουρίννα. Έχει επικρατήσει να προσδιορίζει την "αποφράδα ημέρα".

Για τους γλωσσολόγους και τους φιλολόγους, το "αι ειδοί" (Idus) προέρχεται από το Λατινικό Idus, το οποίο σημαίνει ήμισυ, δηλαδή η μέρα που διαιρεί το μήνα σε δύο, σχεδόν, ίσα μέρη.
Για εμάς τα “αρρωστάκια” με τη μουσική, το "The Ides of March" είναι το πρώτο κομμάτι του δεύτερου δίσκου των Iron Maiden "Killers" που κυκλοφόρησε το 1981. Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα intro album όλων των εποχών.

«Ήλθον…αλλά δεν παρήλθον!»
 


 

 

5. Toundra – Kitsune
Όμορφο να σε ισοπεδώνει κάτι, με την καλή την έννοια. Toundra σημαίνει "πεδιάδα χωρίς δέντρα". Ποιος η πεδιάδα και ποιος το δέντρο;
Μια από τις κορυφαίες post rock μπάντες του κόσμου που πριν το τέλος του, κατάφερα να δω live. Οκτώ λεπτά ορχηστρικής μαγείας και ισοπέδωσης...
 


 

 

6. Desert Monks – The Devil
Κάπου διάβασα -σε μια παλαιότερη συνέντευξη των Desert Monks- ότι τον σκύλο του μπασίστα τον λένε Anakin. Θέλοντας και μη λοιπόν, κάνω συνειρμούς τύπου Star Wars (Anakin Skywalker) και το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ακριβώς αυτό: “το ανεξάρτητο ελληνικό ροκ αντεπιτίθεται” (The Empire Strikes Back). Οικειότητα και επιρροές…
 


 

 

7. Tim Buckley – Phantasmagoria In Two
Η ζωή μας μια ταινία
Τραγούδια που θα συνόδευαν την κάθε μας σκηνή…

Αναμειγνύοντας τα διάφορα κινηματογραφικά είδη, φτιάχνουμε τη δική μας ταινία. Από τον πολυαγαπημένο Tarantino μέχρις τον Rodriguez. Ο σωματικός τρόμος του David Cronenberg συγκρούεται με την παράνοια του Daren Arronofsky. Από τις ανθρώπινες/στρατευμένες ταινίες του Ken Loach και του Fatih Akin, στον αιρετικό Lars von Trier. Στη συνέχεια ο Tim Burton συναντά τον Guillermo del Toro και φτιάχνουν το δικό μας παραμύθι, με τον Jean – Pierre Jeunet να τους συνοδεύει παίζοντας ακορντεόν. Ο Spielberg μας βάζει σε περιπέτειες, ο Peter Jackson μας μεταφέρει σε κάποια άλλη γη και ο Blake Edwards μας κάνει να πεθάνουμε από τα γέλια. Όλα αυτά σε μια και μόνο ταινία… Στη δική μας ταινία!
 


 

 

8. Hydra - The Kill Devil Hills 
Ακριβώς αυτό...Ύδρα (η Λερναία). Κόβεις ένα κεφάλι και στη θέση του φυτρώνουν δύο. Η ροκ μουσική πάντα θα υπάρχει, όσα κεφάλια κι αν τις κόψουν...
 


 

 

9. Violent Femmes – Color Me Once
Να παίζω σαν τον Eric Draven κιθάρα στις ταράτσες και να βρέχει.
 


 

 

10. Radiohead – Pyramid Song
Παρά τις υπερβολικές προσδοκίες, δεν γυρίσαμε ποτέ περιφρονητικά την πλάτη σε κάποιους καλλιτέχνες! Συνεχίσαμε να τους στηρίζουμε και να τους υποστηρίζουμε. Μπορεί να γνωρίζαμε ότι μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας, θα μας αποζημίωναν χρόνο με το χρόνο. Ξανά και ξανά! Μπορεί και όχι...ποιος νοιάζεται; Το αποτέλεσμα μετράει!
 


 

 

11. Metallica – My Friend Of Misery
απόκοσμος -η -ο [apókozmos]: που φαίνεται ότι δε σχετίζεται και ιδίως ότι δεν προέρχεται από το δικό μας κόσμο αλλά από κάπου αλλού.

Δεν έχει να κάνει με το metal, του οποίου παρεμπιπτόντως δεν είμαι οπαδός πλέον (εδώ και δύο δεκαετίες και βάλε). Έχει να κάνει με την εισαγωγή και με το σημείο από το 3:32 μέχρι το 3:54. Έχει να κάνει με την μπασογραμμή. Έχει να κάνει με την πρώτη φορά που το άκουσες. Ικανό πριν τον ύπνο να σε ξαγρυπνήσει, να σου στοιχειώσει όνειρα και στο τέλος να σε ξυπνήσει. Να ξυπνήσεις τρομαγμένος. Έχει να κάνει με τις απόκοσμες μελωδίες που κρύβονται στα εφηβικά μουσικά κουτιά μας. Ένα απόκοσμο τραγούδι…
 


 

 

12. The Dandy Warhols - Nietzsche
Μεταφορές, ειρωνείες και αφορισμοί...
 


 

 

13. Led Zeppelin – Dazed And Confused
Άνθρωποι με τους οποίους είμαστε ερωτευμένοι...

"Βλέπω το "Έλξατε" και το "Ωθήσατε" σε μια πόρτα και με πιάνει πανικός ένα πράγμα! Αν είναι κάπως μακριά κι έχω τον απαιτούμενο χρόνο να σκεφτώ, κάνω αστραπιαίους υπολογισμούς στο μυαλό μου, τετραγωνίζω τον κύκλο και στο τέλος -έπειτα από κάποιους συλλογισμούς- φτάνω στην πόρτα που καταφέρνω με τόση άνεση ν' ανοίξω. Εάν το δω τελευταία στιγμή...Πώς μπλέξαμε πάλι έτσι;
 

 


 

14. Iron Maiden – Remember Tomorrow
"Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε".

Τι είναι η ροκ μουσική; Είναι δεκάδες πράγματα μαζί, δεκάδες πράγματα που συνυπάρχουν. Δεκάδες είδη, κατηγορίες και υποκατηγορίες. Παρακλάδια και μη. Εκατοντάδες κομμάτια που μας στιγμάτισαν προσωπικά και χιλιάδες που στιγμάτισαν γενιές και γενιές. Με τα χρόνια αλλάξαμε ύφος, ενδιαφέροντα και -ίσως- σύστημα αξιών. Ενδεχομένως ν' αλλάξαμε το στιλ και το είδος της ροκ μουσικής που ακούμε. Ώριμα αλλά κι ανώριμα. Γιατί όχι...; Υπάρχουν όμως κι αυτά τα κομμάτια που είναι σφηνωμένα στη μνήμη μας. Αυτά που ξυπνούν αναμνήσεις, κάποιες καταστάσεις που ζήσαμε και που αποτελούν την αρχή για ό,τι ακολούθησε στα ακούσματά μας μετά.
 

 


 

15. Arctic Monkeys – I Bet You Look Good On The Dancefloor
Πυρετός το Σαββατόβραδο, dirty dancefloors, αμαρτίες, καταχρήσεις, κακές επιθυμίες και κακές πράξεις, βαριεστημένοι μπάτσοι, πορτιέρηδες να δέρνουν μεθυσμένους, one night stand, βία και ξύλο στις πίστες μας, οίκοι ανοχής και αυτοί οι χαρακτήρες που θα έκαναν κάποιους να κοκκινίζουν.
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Top ROCK Film Soundtrack
Of Our Lives -15 Movies
by Ophelia.D.
(31/12/2020)
ypogeio.gr
Κομμάτια Kαραντίνας Part 4
[43 - 53]
(12/12/2020)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Απρίλιος 2019
(05/05/2019)
ypogeio.gr
Top-20 Albums Of 2018
(+10 εγχώρια άλμπουμ)
by Tasos Zannis
(06/01/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ