To ypogeio.gr

Οι Μουσικοί για

τη Μουσική

του 2022


Inside a Cello...Αν και ήδη μπήκε ο Φλεβάρης, ρίχνουμε μια τελευταία ματιά στις μουσικές του 2022, απευθυνόμενοι σε αγαπημένους μουσικούς και συγκροτήματα. Παραδοσιακά, κάθε νέα χρονιά, το παρόν άρθρο είναι η τελευταία μας σειρά από ετήσιες λίστες. Το αφιέρωμα "Οι Μουσικoί Για Τη Μουσική" ξεκίνησε από το 2017 και ήδη μετράει πέντε τεύχη - εδώ σας παρουσιάζουμε με χαρά το 6ο, ίσως και το πιο πλούσιο και πυκνό ως τώρα, μιας και καταμετρά 48 (!) entries. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το άρθρο καθυστέρησε αρκετά για να ετοιμαστεί και ανέβει. 

Πριν σας αφήσουμε στο απέραντο longread που ακολουθεί, να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και να τους ευχηθούμε μια υπέροχη και δημιουργική μουσική (και όχι μόνο) χρονιά. 

Start diggin' mates, ακολουθεί ο παράδεισος του κάθε λιστομανή... 

NICK TSOLIS (TSOLIMON)

Προτείνω 5 εγχωριους δίσκους του 2022 Ο δίσκος που άκουσα περισσότερο το 2022 ήταν το Metro του LEX. Κατέκλεισε όλο μου το Spotify wrap. Τον λατρεύω αυτό τον δίσκο και ξέρω κάθε στίχο απέξω. Αλλά έχει παραχθεί τόσος λόγος γύρω από το άλμπουμ αυτό, που δεν νομίζω πως χρειάζεται να τον προτείνω σε κανέναν. Ή τον έχεις ήδη ακούσει ή δεν θα τον ακούσεις ποτέ. Παρακάτω προτείνω πέντε εγχώριους δίσκους που ξεχώρισα για το 2022.
 

Krista Papista - Fucklore

Το Fucklore είναι πολύ σημαντικός δίσκος. Κατά την γνώμη μου ο καλύτερος δίσκος που έχω ακούσει εδώ και καιρό. Τόσο σε στιχουργικό περιεχόμενο, όσο και σε μουσική δομή η Krista προσφέρει νέα αφηγήματα για την εθνική ταυτότητα περασμένα μέσα από το πρίσμα του σώματος. Είναι ρευστά και χύνονται παντού μετατοπίζοντας τις κυρίαρχες ερμηνευτικές ροές. Το Fucklore γαμάει την εθνική μνήμη με στραπόν και της αλλάζει τα φώτα. Η Krista προσφέρει έναν δίσκο για τα σώματα. Σώματα τεμαχισμένα, όπως το νησί που μεγάλωσε, όπως το νησί που βρέθηκε μετά. Το Fucklore συλλέγει όλα αυτά τα θραύσματα, αποτελέσματα βίαιων διαχωρισμών. Και τα ενώνει. Με νέο τρόπο. Ανασυναρμολoγεί. Παίρνει σπασμένες εντυπωσεις, σύμβολα και πληγές και τα ράβει μεταξύ τους. Ωμά, άμεσα,ανελέητα, χωρίς αναισθησία.

 

Kristof - Ψυχαγωγία

Ο πρώτος Ελληνόφωνος δίσκος του Kristof είναι νομίζω και ο καλύτερος του. Μέσα από τον Ελληνικό στίχο ο Kristof ξεδιπλώνει ένα μαγικό σύμπαν γεμάτο ευαισθησία και παιδικότητα, χωρίς να αποστρέφει το βλέμμα του από τις πιο βαθιές του ανησυχίες. Θεατρικός, μα τρομερά ειλικρινής, ρομαντικός μα δίχως ψήγμα αφέλειας. O Kristof είναι από μικρός μια μύγα μέσα στο γάλα και σε αυτό τον δίσκο μας προσκαλεί να πάρουμε μία γεύση από την πολύπλοκη και μοναδική σκέψη του. Η παραγωγή και τα πλήκτρα του Kristof ακούγονται σαν κύματα σε βραδινό πέλαγο. Ψυχαγωγία, η αγωγή της ψυχής και αυτό ακριβώς επιχειρεί ο Kristof.

 

Logout - Πονέμελα

Ξεκινώντας από το ΕΔΩ/ΕΚΕΙ και συνεχίζοντας στο Πονέμελα, ο Logout γράφει τα σημερινά τραγούδια της ξενιτιάς. Δεν μιμείται τα τραγούδια της ξενιτιάς, και δεν ξέρω κατά πόσο τα έχει ακούσει, αλλά μέσα από τα δικά του βιώματα και ακούσματα γράφει τραγούδια της ξενιτιάς κατ’ ουσίαν, Χωρίς να καπηλεύεται κάποια παραδοσιακή αισθητική φόρμα. Πάντα με την μοναδική του ευαισθησία και βαθιά του γλυκίτητα, εκθέτει τον προβληματισμό του καθώς η σκέψη του στροβιλίζεται από αιθέριες κιθάρες.Το ΕΔΩΕΚΕΙ μιλάει για την εμπειρία του στην κορπορετίστικη βόρεια Ευρώπη και τις καλοκαιρινές ουτοπικές επιστροφές στην Ελλάδα. Το Πονέμελα βρίσκεται ξεγυμνωμένο από τις έντονες αυτές αντιθέσεις. Η Ελλάδα δεν έχει μόνο καλοκαίρι και ακόμα και τον δεκαπενταύγουστο κάποιοι μένουν στην πόλη. O Logout κοιτάει πίσω και αναρωτιέται για τον χρόνο που έχασε. Κοιτάει μπροστά και αγχώνεται. Απολογείται στον εαυτό του. Το Πονέμελα είναι το sequel της επιστροφής. Δεν έχει ούτε την απονιά του ΕΚΕΙ, ούτε την λύτρωση του ΕΔΩ. Στέκεται μετέωρο στην μέση. ΕΔΩΠΟΝΕΜΕΛΑΕΚΕΙ.
 


Pan Pan - Φαντασμαγορία 3

O Pan Pan ολοκληρώνει την τριλογία της φαντασμαγορίας. Και είναι μία τριλογία που ήρθε όταν την είχαμε ανάγκη περισσότερο. Μετά τις καραντίνες τα παιδιά όχι απλά ήθελαν αλλά χρειάζονταν χορό και ο Pan Pan ,ως pop αγγελιοφόρος θεός, παρέδωσε! Μία συνθολαγνική ποπ των αισθήσεων. Τόσο catchy, όσο και ουσιαστική. O Pan Pan πάντα ειλικρινής, ευάλωτος, καυλωμένος. Η Καλλιοπη, η Λυγερή, η Νεφέλη, η Melentini, η Nalyssa να μας χαρίζουν back to back καταπληκτικές ερμηνείες. Είναι η μεγάλη αποκάλυψη της Ελληνικής εναλλακτικής μουσικής και τα hits του θα χορεύονται για πάντα. Αν δεν χόρεψες Pan Pan το καλοκαίρι, κάτι έκανες λάθος. 
 


Aeon - Project Furia

Η Aeon δεν χρειάζεται πολλά λόγια, τα λέει όλα στα κομμάτια της. Αμα δεν την ξέρεις, δεν ανήκεις στο χώρο που δραστηριοποιείται και μάλλον δεν θα ήθελε να της ακούς. Είναι η πιο μάχιμη ράπερ της Ελλάδας και το Project Furia η πιο ολοκληρωμένη δουλειά του Ελληνικού Φεμ Ραπ. 


 

 

KIT KIDO

1. Kendrick Lamar - Mr. Morale & the Big Steppers

2. FKA twigs - Caprisongs

3. The Weeknd - Dawn FM

4. Wet Leg - Wet Leg

5. Arctic Monkeys - The Car

6. Cannons - Fever Dream

7. Maggie Rogers - Surrender

8. Amber Mark - Three Dimensions Deep

9. Rosalia - Motomami

10. Willow - Copingmechanism


 

 

AMALIA MOUCHTARIDI


Benjamin Clementine - And I Have Been

Άκουσα ελάχιστους δίσκους που κυκλοφόρησαν το 2022 και ο συγκεκριμένος με τράβαγε ξανά και ξανά να προσέξω τις μουσικές ιδέες του και τους ανα-λογισμούς του. Πίσω από τα υπέροχα string arrangements κρύβεται μια καλά δομημένη απλότητα. Πρόσφατα διάβασα στο Bluets της Maggie Nelson: “…the eye is simply a recorder with or without our will. Perhaps the same could be said about the heart. But wether there is a violence there remains undecided.” και μετά “…seeing clearly seems to take Werther, and us, no further.”. Όλος ο δίσκος φαίνεται να χαρακτηρίζεται από την παραδοχή του να βλέπεις καθαρά αλλά να αδυνατείς να προχωρήσεις παρακάτω. Ο ίδιος ο τίτλος (And I have been) δεν υποδηλώνει αλλαγή (θα μπορούσε να είναι And I was) αλλά μια κατάσταση παράτασης στο παρόν, μια ταπεινή παραδοχή:

Every now and then I look
Beyond and above
But something keeps holding me
To ransoms of love

With all due respect
To those I've caused so much pain
If I were given a second chance
I'd probably do it all again

Good thing about last year is today
Don't be scared, don't be scared
Best thing about today is not latе
So don't be afraid, don't be afraid

Happiness is misconstrued
Oh boy, I'm screwеd

 

Julia Jacklin - Pre Pleasure

Τη Julia Jacklin μου τη “σύστησε” η κοπέλα μου και την περίοδο του πρώτου lockdown ακούγαμε σχεδόν καθημερινά στο σπίτι το υπέροχο Crushing. Το Pre Pleasure είναι ένα ακόμη υπέροχο άλμπουμ γεμάτο από τις μελωδίες και τις ενδοσκοπικές παρατηρήσεις της Jacklin, αυτή τη φορά με μια πιο “σύγχρονη” προσέγγιση στην παραγωγή. Το Ignore Tenderness είναι το πιο ιδιαίτερο στιχουργικά κομμάτι για τη σεξουαλικότητα που έχω ακούσει. Αγαπημένα ήταν το Moviegoer, Magic και το Less of a Stranger. Στίχοι που μου άρεσαν ιδιαίτερα:

 

Sometimes I wonder, do I intimidate her?
Do my questions and my pain
Take like skin to a razor?
Don't want her to change
Or feel bad for life's remainder
Oh, I just wish my own mother was
Less of a stranger

Moviegoer's twenty dollars down
Loves to throw their film knowledge around the workplace
Movie director is going down too
Twenty million dollars, still nobody understands you

Please stop smoking, want your life to last a long time
If you don't stop smoking, I’ll have to start, shorten mine
When you go driving, would you stick to the limit?
I'm making plans for my future and I plan on you being in it

All my love is spinning round the room
If only it would land on something soon
But all my words are caught up in a cloud
You know someday you'll have to say them out loud

 

Noda Pappa - Piano In The Shower 

Το μπάσο σε αυτό το δίσκο μου ζέστανε τη ψυχή. Πολύ ωραίες μελωδίες, φωνητικά και παραγωγή. Το Everybody’s Clown, το Bad Liver και το Cemetery Road τα άκουσα στο repeat.Stromae - Multitude 

Αν και δε μου άρεσε ολόκληρος ο δίσκος, τον συμπεριλαμβάνω στη λίστα καθώς τρία κομμάτια τα άκουσα φέτος όσο οτιδήποτε άλλο κυκλοφόρησε το 22’ και με εκπλήσει πάντα η εξυπνάδα του Stromae στις παραγωγές του. Τα τρια κομμάτια είναι το Fils de joie, το Mauvaise Journee και το Sante.

Hmm, aidez-moi
Hmm, je m'sens si seul
Hmm, laissez-moi
C'est mon droit, d'être déprimé dans mon fautеuil

 

Arctic Monkeys - The Car

Διάβασα και άκουσα πολλά σχόλια για το κανούργιο άλμπουμ των Arctic Monkeys, τα μισά πολύ αρνητικά και τα άλλα πολύ θετικά. Βρίσκομαι κάπου στη μέση και αν και περίμενα κάτι που θα μου άρεσε πιο πολύ απόλαυσα αρκετά το The Car, τις 3-4 φορές που το άκουσα ολόκληρο, ενώ οι μελωδίες στο Body Paint και στο Mr. Schwartz με τράβηξαν να ακούω αυτά τα δυο κομμάτια στο repeat. Ακόμα και αν οι στίχοι του έχουν γίνει αρκετά αυτοαναφορικοί ή, ακομα, αναφέρονται πολλές φορές σε έναν τρόπο ζωής που δε βιώνει ο περισσότερος κόσμος, ο Τέρνερ κρατάει το εκλεκτικό του λεξιλόγιο και εκφράζει έξυπνα αυτά που δείχνει να θέλει να πει. Στίχοι που μου άρεσαν:


For a master of deception and subterfuge
You've made yourself quite the bed to lie in
Do your time travelling through the tanning booth
So you don’t let the sun catch you crying

And I'm keeping on my costume
And calling it a writing tool
And if you’re thinking of me
I’m probably thinking of you

A four-figure sum on a hotel notepad
A revelation
or your money back
That's what it takes
to say goodnight

This electric warrior’s motorcade
Shall burn no more rubber down that boulevard
Read the message I left on the thank you card


 

 

ARCADIAN CHILD

1. Fontaines D.C. - SkintyFia

2. IamNothe - The Grand Design 

3. Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers

4. Beach House - Once Twice Melody

5. The Black Angels - Wilderness of Mirrors

6. Παύλος Παυλίδης - Το Μαύρο Κουτί 

7. Deaf Radio - Arsenal of Hope

8. Spoon - Lucifer on the Sofa 

9. The Afghan Whigs - How Do You Burn 

10. Automatic - Excess


 

 

BLAKAUT

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχω ξεχάσει κάτι. Στα διεθνή κυρίως, καθώς η δεξαμενή είναι μεγάλη. Τέλοσπαντων, πάμε:
 

Εγχώρια:

Πέρα από τα δύο πρώτα, η σειρά δεν έχει καμία σημασία.

1. ANFS - Seperator 
Επιβλητικές μπασσογραμμές, απόκοσμη ατμόσφαιρα. Μαυρίλα. Χάος. 10 στα 10.
 

2. Tango Mangalore - One Fathom Heart [Lost Demos From The Sea]
Στην ουσία είναι συλλογή παλαιότερων κομματιών, αλλά δεν μας νοιάζει. Ρομαντικό, ψυχρό, μελαγχολικό, με λίγα λόγια καταπληκτικό. 10 στα 10 και εδώ.
 

3. Ηλεκτρώγλη - Ηλεκτρώγλη
Η Θεσσαλονίκη πάντα βγάζει μουσικάρες. Εξαιρετικό minimal synth.
 

4. Mazoha - Τώρα Χορός
Τζίμης σταθερή αξία. Σε κάθε άμπουμ προσθέτει κι άλλες επιρροές και βγαίνει γαμώ τα αποτελέσματα. To ομώνυμο κομμάτι είναι όντως για πολύ χορό.
 

5. Athens Computer Underground - To Filima
Το πιο αισθαντικό acid του κόσμου. Δε φοβάται να πειραματιστεί -πχ στο κομμάτι "Melancholia- και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να γουστάρουμε.
 

6. Metaman - Ματαίωση 
Άλλο ένα ωραίο αλμπουμ από ΜΕΤΑΜΑΝ. Το ομώνυμο κομμάτι με Α. Επίθετη είναι φοβερό.
 

7. Ψ​Υ​Χ​Ο​Τ​Ε​Κ - Κο​ι​ν​όβ​ι​ο Τ​έ​λ​ο​ς
Το track "Εσύ Ζεις Μόνο Για Τους Άλλους" βγάζει -χωρίς να υπάρχει καμία υπόνοια για αντιγραφή- μια essence από Στέρεο Νόβα και θέλεις δε θέλεις κολλάς αμέσως.
 

8. The Vagina Lips - Negative Feelings
Κάθε Vagina Lips άλμπουμ είναι ένα ταξίδι στα 90s. Και λατρεύουμε τα 90s. Δεν μας απογοητεύει ποτέ.
 

9. Pan Pan - Φαντασμαγορία Τρία
Το συνεχίζει από εκεί που το άφησε με το "Φαντασμαγορία Δύο". Ωραίες και νοσταλγικές μελωδίες και εννοείται οτι το άλμπουμ έχει και -το καθιερωμένο πλέον- χιτάκι, το "Ανισόπεδη Ντίσκο" στην προκειμένη περίπτωση.
 

10. Π​ύ​ρ​γ​ο​ς Α​θ​η​ν​ώ​ν - 11527
Μπάσσα, arpeggiators, pads, trancey αισθητική, χορός, δυστοπία. Μπόμπα!

 

Διεθνή:

Εκτός από το "Todo La Mentira Sobre" που είναι ένα έπος for the ages (ακούστε το και δε θα χάσετε!) και το "Fascination" που είναι μια πάρα πολύ καλή κυκλοφορία, τα υπόλοιπα τα έβαλα για να συμπληρωθεί η δεκάδα. Σε αντίθεση με την εγχώρια σκηνή, η διεθνής δεν είχε πολλά άλμπουμ που με συγκίνησαν το 2022. Τουλάχιστον όσον αφορά στα δικά μου ακούσματα.
 

1. Dame Area - Toda La Mentira Sobre

2. Buzz Kull - Fascination

3. Nghlty - Il Venerdì Dell'Arte

4. T​.​G​.​T​.​B. - Stockholm Soul

5. Filmmaker - Motion Pictures Regime

6. Harlem - Tracer

7. General Dynamics - Weaponize Your Dreams

8. Unhuman & Petra Flurr - Disintegration

9. The Mall - Time Vehicle Earth

10. Pisse - Lambada


 

 

EVRIPIDES & HIS TRAGEDIES

Διεθνή:

1. Imperio - Chispas

2. Beach house - Once Twice Melody

3. Molly Nilsson - X

4. Alvvays-Blue Rev Weyes Blood - And In The Darkness, Hearts Aglow

5. Jockstrap-I Love You Jennifer B

6. Cariño-Cariño

7. Rosalia-Motomami

8. Panda Bear & Sonic Boom-Reset

9. Charli XCX-Crash


Εγχώρια:

1. Stella - Up and Away

2. Kristoff - Ψυχαγωγία

3. Pan Pan - Φαντασμαγορία Τρία

4. Logout - Πόνεμελα

5. Stereo Nova - Stereo Nova (επανέκδοση)INNER D.

Ενώ η λίστα με τα ξενόγλωσσα album που μου άρεσαν θα μπορούσε να ξεπερνάει τα δέκα, η λίστα με τις εγχώριες κυκλοφορίες είναι κάπως κουτσουρεμένη. Ψάψνω ψάχνω, μα ιδιαίτερη συγκίνηση δεν βρίσκω στο εγχώριο προιόν. Θα πω όμως ότι περιμένω με ανυπομονησία κάποιους επερχόμενους δίσκους Ελλήνων καλλιτεχνών που εκτιμώ προσωπικά αλλά και καλλιτεχνικά, όπως του Ταφ Λάθος, του Good Job Nicky, της Piel Fluida, του Wisdom και της Μαρίνας Σπανού. Ελπίζω του χρόνου η λίστα μου να είναι ολοκληρωμένη! Καλή χρονιά!
 

Διεθνή:

1. Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers

2. Beyoncé - RENAISSANCE

3. Stromae - Multitude

4. Harry Styles - Harry’s House

5. Adrian Quesada - Boleros Psicodélicos

6. Joji - SMITHEREENS

7. Steve Lacy - Gemini Rights

8. Earl Sweetheart - SICK! 

9. Jack Harlow - Come Home The Kids Miss You

10. Nick Cave, Warren Ellis - DAHMER - Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Soundtrack from the Netflix Series)


Εγχώρια:

1. Φοίβος Δεληβοριάς - ANIME

2. Μαρίνα Σάττι - YENNA

3. Γιάννης Αγγελάκας -  Έχω κέφια

4. Sworr... - Honest


 

 

LOGOUT

1. Lex - Metro

2. Lorqa - Απο Μακριά

3. Kukuraxa - Kukuraxa 1

4. Kristof - Ψυχαγωγία

5. Pan Pan - Φαντασμαγορία 3

6. Φοίβος Δεληβοριάς - Anime

7. Tango with Lions - You.Me

8. Ilithios - Panic EP

9. Mazoha - Βεντάλιες και Σιδερογροθιές

10. Tsolimon - Καλοκαιρινά Αγόρια (single)


 

 

CAPETTE

Εγχώρια:

1. Unwound818 - MOEBIUS

2. Μαρίνα Σάττι - Yenna

3. Tso - 3598

4. Pan Pan - Φαντασμαγορία 3 

5. Kristof - Ψυχαγωγία 

6. Die Arkitekt - Dark Colors

7. Φοίβος Δεληβοριάς - ΑΝΙΜΕ

8. Λόλεκ - Άγρια

9. Demetria  - Pillow Shifter

10. MAZOHA - Βεντάλιες και Σιδερογροθιές

11. LogOut - Πονέμελα


Διεθνή:

1. IC3PEAK - Kiss Of Death

2. FKA Τwigs - CAPRISONGS

3. Ethel Cain - Preacher's Daughter

4. Björk - Fossora

5. Jockstrap- I Love You Jennifer B

6. Beyoncé - Renaissance

7. Rosalía - MOTOMAMI

8. Working Men's Club - Fear Fear

9. Yeule - Glitch Princess

10. Alice Glass - PREY//IV


 

 

STEFANOS MANOUSIS (SUGAR FOR THE PILL)

Εγχώρια:

1. Paradox Obscur – Morphogenesis

2. Iam Nothe- The Grand Design

3. Sworr- Honest

4. Modern Ruin – Flesh

5. Church of The Sea - Odalisque

6. Adolf Plays The Jazz – Low Life | We Can’t Lose. We Have Already Lost.

7. The Steams -Mild Conquest

8. Deaf Radio - Arsenal of Hope 

9. Thee Holy Strangers - Diary of The Shadow

10. Vagina Lips – Negative Feelings


Διεθνή:

1. Suede – Autofiction

2. Fontaines DC - Skinty Fia

3. And Also The Trees -The Bone Carver

4. Yard Act - The Overload

5. Wet Leg - Wet Leg

6. Tears For Fears - The Tipping Point

7. Silversun Pickups - Physical Thrills

8. Yeah Yeah Yeahs - Cool It Down

9. Alvvays - Bue Rev

10. Beach House - Once Twice Melody


 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΚΑΒΟΥ

Αυτός ο χρόνος ήταν λίγο περίεργος ομολογουμένως.
Δεν άκουσα πολλή μουσική. Είχα άλλα στο κεφάλι μου.
Έτσι πήραμε τις αποστάσεις μας για λίγο καιρό.
Ωστόσο κάτι έπεσε στα αυτιά μου, κάτι με συγκίνησε παραπάνω, κάτι με ταρακούνησε μέσα σε αυτό το διάστημα της αποστασιοποιημένης σχέσης μας.
Τα παραθέτω παρακάτω.
Ξένα και ελληνικά.
Δεν έχει σημασία η σειρά, η χώρα, η γλώσσα.
Σαν νεράκι κύλησαν στα αφτιά μου.
Ελπίζω και στα δικά σας.

Καλή ακρόαση
 

Διεθνή:

1. Shearwater - The Great Awakening

2. Andrew Bird - Inside Problems

3. Stromae - Multitude

4. The Smile - The Smile (Live at Montreux Jazz Festival, July 2022)
 

* Επειδή είναι δισκάρα και παίρνοντας την ευθύνη της ακραίας πράξης μου, βάζω σε αυτή την λίστα και έναν δίσκο του 2021 ( που νόμιζα ότι είναι του 2022…) Δεν θα μπορούσε να λείψει ρε παιδιά..

- The Felice Brothers - From Dreams To Dust
 

Εγχώρια:

1. Σtella - Up and Away

2. Φώτης Σιώτας - Δύο Λάθη

3. Λόλεκ - Άγρια

4. Φοίβος Δεληβοριάς - ΑΝΙΜΕ 

5. Kristof - Ψυχαγωγία


 

 

SUPER STEREO

Διεθνή:

Dope Lemon - Rose Pink Cadillac

Viagra Boys - Cave World

Kendrick Lamar - Mr Morale and The Big Steppers

Kae Tempest - The Line Is A Curve

Little Simz - No Thank You

Sault -11

Panda Bear Sonic Boom - Reset

Weeknd- Dawn FM

Wet Leg - Wet Leg

Charlotte Adigery & Bolis Pupul - Topical Dancer


Εγχώρια:

Yako Trio - OdesSea

Ntentenis - Motto

Ψυχοτεκ - Κοινόβιο τέλος

Tsev - ΤΟΜΠΤΖ

Dury Dava - Deluxe

Frenzee  - Frenzee EP

Pan Pan - Φαντασμαγορία 3

Φοίβος Δεληβοριάς - Anime

Φώτης Σιώτας - Δύο Λάθη

Γιάννης Χαρούλης - KολιμπρίΜΑΡΣΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΔΗ (MARCY MOO)

Εγχώρια:

1. Sugar For The Pill - Wanderlust

2. Konstantinos B, Nikos Patrelakis - Neapoly

3. Lia Hide - The Missing Forth Guest

4. Church Of The Sea - Odalisque

5. Stella - Up And Away

6. Sworr- Honest

7. Lex - Metro

8. Demetria - Pillow Shifter


Διεθνή:

1. The Smile - A light For Attracting Attention

2. Arcade Fire - We

3. Κae Τempest - The Line Is a Curve

4. Suede - Autofiction

5. Royksopp - Profound Μysteries

6. Beach Ηouse - Once Τwice Μelody

7. Trentemoller - Memoria

8. Mitski- Laurel Ηell

9. Alt j - The dream

10. Bonobo- Fragments


 

 

THE SYNTH-A

16 άλμπουμ & singles που πραγματικά αγαπήσαμε μέσα στο 2022, χωρίς πολλή σκέψη.
 

Εγχώρια:

9. Paradox Obscur- Morphogenesis 
Το darkwave-EDM στα καλύτερα του. Υπέροχος ήχος, υπέροχη αισθητική


8. Last Chance ft Joanna Michaelidou- Lament (single)
Ένα λυρικό, σκοτεινό, ραδιοφωνικό single που έχει τα φόντα να γίνει διαχρονικό.


7. ΜΑΖΟΗΑ – Βεντάλιες Kαι Σιδερογροθιές
Ένας τραγουδοποιός, μία κατηγορία από μόνος του.


6. Ολίνα και Nalyssa Green-  Λεοπάρ Γάτες
Πιο νιάου κομμάτι δεν θα ξαναϋπάρξει ποτέ.


5. Dury Dava – Deluxe
Ένα διονυσιακό πάρτι με άφθονο αλκοόλ και φαγητό, ακριβώς όπως το εξώφυλλό του.


4. Bazooka - Κάπου Αλλού
Κιθάρες, ενέργεια και ό,τι ζητάει κανείς για να ξεκινήσει καλά η μέρα του.


3. ΜΕΤΑΜΑN - Ματαίωση
Σύνθια που σου τρυπάνε το μυαλό και mind blowing στίχοι!


2. Φοίβος Δεληβοριάς - ΑΝΙΜΕ
Ο Φοίβος δεν φοβήθηκε να ρισκάρει, φλερτάροντας με μια πιο alternative εκδοχή του, χαρίζοντας μας κάτι υπέροχα διαφορετικό.


1. Pan Pan - Φαντασμαγορία Τρία
Ο Pan Pan έχει βρει τη μαγική συνταγή για να μετατρέπει τον ρετρό ήχο στα πιο φρέσκα ακούσματα του σήμερα και να τα συνθέτει με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα σιγοτραγουδάς συνεχόμενα για μέρες.

 

Διεθνή:

7. Black angels - Wilderness of Mirrors
Σίγουρα είναι δύσκολο να ξαναγγίξεις την τελειότητα, άλμπουμ όπως το "Passover" και το "Phosphene Dream". Παρόλα αυτά το "Wilderness of Mirrors" είναι ένα καλό άλμπουμ και μπαίνει σε αυτή τη λίστα, γιατί όσο κι αν μας τη σπάει το τουπέ της μπάντας στα live, δε γίνεται να τους ξεπεράσουμε.


6. Wet Leg - Wet Leg
Το φαινόμενο των Wet Leg που εξαπλώθηκε γρήγορα σαν την πανδημία.


5. Yeah Yeah Yeahs- Cool Ιt Down
Είχαν καιρό να εμφανιστούν δισκογραφικά και επανήλθαν με μία πολύ καλή δουλειά, πιο ώριμη και ίσως λίγο πιο καλογυαλισμένη, ό,τι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό.
 

4. Arcade Fire - WE
Η μαγική συνταγή τους εκτελέστηκε ξανά, αριστοτεχνικά και μαγικά.
 

3. Trentemoller - Memoria
Όταν το 2017 τον είχαμε δει live στην Αθήνα, είχαμε ξαφνιαστεί ευχάριστα από τις post punk επιρροές του, οι οποίες φάνηκαν ξεκάθαρα στο σετ. Παρόλα αυτά δεν περιμέναμε μια τόσο σκοτεινή για τα δεδομένα του δισκογραφική δουλειά και τώρα περιμένουμε πώς και πώς, κάποιον να τον ξαναφέρει.
 

2. Spiritualized - Everything Was Beautiful
O δίσκος θα έπρεπε να συνταγογραφείται ως το καλύτερο αντικαταθλιπτικό του κόσμου.
 

1. Boy Harsher - The Runner (OST)
Έχουν βρει έναν ήχο που είναι αποκλειστικά δικός τους και τόσο σκοτεινά cool, που δεν γίνεται να μην εθιστείς.


 

 

STARWOUND

Πολυμορφική και αρκετά πειραματική χρονιά σε επίπεδο παραγωγής δίσκων το 2022. Χαρήκαμε και χαθήκαμε σε δίσκους με τελείως διαφορετικές βάσεις και αναφορές. Έτσι προέκυψε η παρακάτω αλλοπρόσαλλη λίστα των καλύτερων άλμπουμ για τους StarWound.   
 

Διεθνή:

1. Maggie Rogers – Surrender

2. Jack White – Entering heaven alive

3. Black Country, New Road – Ants from up there

4. Kae Tempest – The line is a curve

5. Spencer – Jonny Greenwood

6. Ezra Collective – Where I’m meant to be

7. Dry Cleaning – Stumpwork

8. The Smile – A light for attracting attention

9. Makaya McCraven – In these times

10. Paul Spring - Thunderhead


Εγχώρια:

1. ΛΕΞ – Μετρο

2. Tango with Lions - you.me.

3. Thee holy strangers – Diary of the shadow

4. Νίκος Φωκάς & Arve Henriksen – Nensha

5. Yako Trio – OdesSea

6. Demetria – Pillow Shifter


 

 

ΒΥΡΩΝ ΚΑΤΡΙΤΣΗΣ

Το 2022 υπήρξε αναμφίβολα μία πλούσια χρονιά από δισκογραφικής απόψεως. Είδαμε να ξεπηδούν δίσκοι κομψοτεχνήματα όπως το “Antiphony of the Trees” ή το “Symphonic Tone Poem for Brother Yusef”, δίσκοι “χείμαρροι” όπως το “Whipped Stream and Other Earthly Delights” ή το “Ocean: Symphony for Electric Violin and Other Instruments in 10+ Parts”, ακόμη εντελώς πρωτότυπη και ιδιοσυγκρασιακή ηλεκτρονική μουσική από την Ουγκάντα (“The Afrorack”) ή τον Αιγυπτοκαναδό Sam Shalabi αλλά κατά βάση στιγματίστηκε από την εκδίκηση των Γηραιών. Τα μεγαλύτερα ονόματα στη σύνθεση όπως ο 87χρονος Terry Riley, ο 84χρονος Alvin Curran, ή η 90χρονη (!) Éliane Radigue, αλλά και ο νεότερος Richard Pinhas (Heldon) κυκλοφόρησαν απόλυτα συναρπαστικές και “φρέσκιες” δουλειές, κάνοντας τους νεότερους συνθέτες να βαράνε τα κεφάλια τους στα πεζοδρόμια για τον πήχη που πρέπει να ξεπεράσουν. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό στερέωμα ξεχωρίζει το ονειρικό “Sueño Sin Fin”, το σαρκαστικό “Balkan Express”, μία εξαίρετη συλλογή λίγο πολύ αουτσάιντερ ελλήνων συνθετών, η ενδιαφέρουσα σύμπραξη Στάμου και Σάκκου και τέλος το δεύτερό τους και σαφώς καλύτερο άλμπουμ των ευρηματικών Farwest Mandolinistic Orchestra.
 

All Αround Τhe World:

Laura Cannell  - Antiphony of the Trees

Alvin Curran - Drumming Up Trouble 

Terry Riley  - Keyboard Studies (John Tilbury)

Éliane Radigue, Frédéric Blondy - Occam XXV 

Bennie Maupin & Adam Rudolph - Symphonic Tone Poem for Brother Yusef

Heldon - Antelast

Afrorack - The Afrorack

Moth Cock - Whipped Stream and Other Earthly Delights

Sam Shalabi - Bennu

Valentina Goncharova - Ocean: Symphony for Electric Violin and Other Instruments in 10+ Parts


Στη χώρα των υποκλοπών:

Los Melomiedos - Sueño Sin Fin

Tasos Stamou - Balkan express

Various artists - Anthology Of Contemporary Music From Greece

(Unexplained Sounds Group) Farwest Mandolinistic Orchestra - Grief

Sakostamu - Break down


 

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ)

Διεθνή (χωρίς αξιολογική σειρά):

1. And Also The Trees- The Bone Carver

2. Diamanda Galas - Broken Gargoyles

3. Current 93 - If A City Is Set Upon A Hill

4. IAMTHESHADOW - The Wide Starlight

5. Rome - Hegemonikon - A Journey To The End Of Light

6. King Dude & Der Blutharsch And The Infinite Church Of The Leading Hand - Black Rider On The Storm

7. A Projection - In A Different Light

8. Kill Shelter - Asylum

9. The Soft Moon - Exister

10. The Secret French Postcards - Life Got Claws
 

Εγχώρια (χωρίς αξιολογική σειρά):

1. Sugar For The Pill - Wanderlust

2. Cinemascope - A Crack on the Wall

3. Das Noir - Take A Look At The World

4. Incirrina - Lip Led Scream

5. Misfortunes - Brilliant Endings

6. The Vagina Lips - Negative Feelings

7. Paradox Obscur - Morphogenesis

8. Opened Paradise - Eclipse

9. The Black Capes - Looks Like Death

10. BLAKAUT -  Χορός & Αλλοτρίωση

 

 

BERDNTURTLE

Διεθνή:

1. Alex G - God Save the Animals

2. Animal Collective - Time Skiffs

3. Beach House - Once Twice Melody

4. Little Simz - NO THANK YOU

5. Broadcast - Mother Is The Milky Way

6. MGMT - 11.11.11

7. Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers

8. Alt-J - The Dream

9. Julius Rodriguez - Let Sound Tell All

10. The Cleaners from Venus - That London


Εγχώρια:

1. Babak Ahteshamipour - Mind Flaying Flavored Flails

2. Σtella - Up and Away

3. Noda Pappa - Piano In The Shower

4. Sworr - HONESTS.W.I.M. 

Διεθνή (σε τυχαία σειρά):

1. Rosalia - Motomami

2. FKA Twigs - Caprisongs

3.  Yeah Yeah Yeahs - Cool it down

4. Beyonce - Renaissance

5. Moonchild Sanelly - Phases

6. M.I.A. - MATA

7. Wizkid - More love less ego

8. REMA - Rave & Roses

9. Sampa the Great - As Above, So Below

10. Alt J - The Dream


Εγχώρια (σε τυχαία σειρά):

1. Mikael Delta - A New Beginning

2. Marina Satti - YENNA

3. The Synth A - WTF

4. Stolen Mic - Τζους

5. Kristof - Ψυχαγωγία

6. Krista Papista - Fucklore

7. YGRAERIO - Real Life

8. IOTA PHI - Homo Pauperis

9. Kit Kido - Kit Kido

10. Daphne & The Fuzz - Bluffs


 

 

HUME ASSINE

Όπως πάντα, δεν έχουμε να κάνουμε απαραίτητα με τους πιο προχώ δίσκους που έχουν απαραίτητα κάτι να προτείνουν, αλλά είναι αυτοί που ευχαριστήθηκα περισσότερο. Άλλωστε αυτό δε μετράει τελικά; Οι εφηβικές αγάπες, είναι φυσικά εδώ για να βγάλουν κάθε αντικειμενικότητα από τη μέση γι αυτό και δε θα μπορούσε να λείπει ο Liam Gallagher ή ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ δίσκοι των Royksopp, οι νέοι Kasabian που δείχνουν το πως θα έπρεπε να ακούγεται η ροκ το 2022  και βέβαια ο Δεληβοριάς.  Από κει και πέρα φέτος είναι η χρονιά που μυήθηκα στον downtempo lo-fi ήχο οπότε πολλοί δίσκοι ελληνικοί και ξένοι είναι από αυτή τη σκηνή. 
 

Διεθνή:

1. Liam Gallagher - C'mon you know

2. Boztown - Lonely Man

3. Royksopp - Profound mysteries I

4. Royksopp - Profound mysteries II

5. Royksopp - Profound mysteries III

6. Kasabian - The Alchemist's Euphoria

7. Low Island - Life In Miniature

8. The Cancel - Earth

9. Sweeps - Space Blues vol 2

10. Shuko - Jazzterfield 2
 

Εγχώρια:

1. Marina Satti - Yenna

2. Moderator - In the garden

3. Φοίβος Δεληβοριάς - ANIME

4. Θοδωρής Μαυρογιώργης - Supergiin@

5. Mironas - Full Stop

6. Die Arkitekt - Dark Colors

7. Iam Nothe - The Grand Design

8. BNC - The Bonnie & Clyde Syndrome

9. Mononome - The Boy That Fell From The Sky

10. Theodore - The Voyage


 

 

TΗΕΟ ΝΤ.

Όσο περνάνε τα χρόνια οι επιλογές για αγαπημένα νέα άλμπουμ γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Φέτος αυτά που μου κίνησαν την περιέργεια και ξεχώρισαν ήταν:

1. Bill Randen - Dark In Times
2. Echo Train - Libation
3. Harry Styles - Harry’s House
4. Arctic Monkeys - The Car

Τα υπόλοιπα πράγματα που κατάφερα να ακούσω ήταν αρκετά αδιάφορα.


 

 

POPI SEM

Διεθνή:

Brutus - Unison Life

Fontaines D.C.- Skinty Fia

The Smile - A Light for Attracting Attention Black Country New Road-Ants From Up There Birds In Row-Gris Klein

The Mars Volta - The Mars Volta

Gospel  - Loser

Beyoncé - Renaissance

Ghost - Impera

Alex G - God Save The Animals


Εγχώρια:

Φοιβος Δεληβοριάς - ΑΝΙΜΕ

Stelios Petrakis Quartet - Σπονδή

Playgrounded - The Death Of Death

Church of The Sea - Odalisque

ΛΕΞ - ΜΕΤΡΟ

Kristof - Ψυχαγωγία

Fortress Of The Pearl - The Grove

Chris Christodoulou - Risk Of Rain: 2 Survivors Of The Void

Deaf Radio - Arsenal Of Hope

The Same River -  Weight Of The World


 

 

SEDIMENT BRUISE

Διεθνή:

1. Warm Graves - Ease

2. King Hannah - I'm Not Sorry, I Was Just Being Me

3. Wet Leg - Wet Leg

4. The Smile - A Light For Attracting Attention

5. Fontaines D.C. - Skinty Fia

6. Interpol - The Other Side Of Make-Believe

7. Moin - Paste 

8. Mj Lenderman - Boat Songs

9. Green/Blue - Paper Thin

10. Kae Tempest - The Line Is A Curve

11. Traams - Personal Best

12. Yoo Doo Right - A Murmur, Boundless To The East 

13. Scudfm - Innit

14. Aerial maps - Intimate Hinterland

15. Porridge Radio - Waterslide, Diving Board, Ladder To The Sky

16. Working Men's Club - Fear Fear

17. Cola - Deep In View

18. Decious - Vol. 1

19. Tvam - High Art Lite

20. Haunted Youth - Dawn Of The Freak

 

Εγχώρια: 

Bazooka - Κάπου Άλλου

Pan Pan - Φαντασμαγόρια 3

Sugar For The Pill - WanderLust

Λόλεκ - Άγρια

The Holy Strangers - Diary Of The Shadow


 

 

VASSIŁINA

Νομίζω ότι το 2022 ήταν απο τις πιο γεμάτες μουσικά χρονιές της τελευταίας δεκαετίας. Το τεράστιο pause της πανδημίας πέρα απο τα ψυχολογικά που μας πρόσφερε απλόχειρα,  ευτυχώς μας χάρισε και απο τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας. Ειδικά στην international σκηνή ένιωσα πραγματικά ότι ήταν μια συνεχόμενη μάχη του ποι@ θα κάνει το μεγαλύτερο breakthrough.

(Η επιλογή ήταν πραγματικά δύσκολη και η σειρά είναι τυχαία)
 

10 international albums+ 1 single:

Daniella Lalita - Trececerotres
Έχω πάθει τρελό girl crush. Για μένα είναι το τοπ 1 και μπαίνει στις καλύτερες ανακαλύψεις που είχα το 2022.


Marina Herlop - Pripyat
Φανταστικός δίσκος. Αγαπημένο track «Miu»


Kendrick Lamar- Mr. Morale & The Big Steppers
Δεν είμαι biggest fan της hip hop αλλά ο Kendrick και οι παραγωγές του είναι masterpiece και πιστεύω ότι ίσως είναι ο καλύτερος δίσκος της χρονιάς.


Rosalia - Motomami
Saoko Papi Saokο! Νομίζω απο τα Πρώτα άλμπουμ της χρονιάς που προκάλεσαν δικαίως παγκόσμια φρενίτιδα. Αγαπημένο track G3 N15.


Beyonce - Renaissance
Εντάξει Δεν πέθανα θα πω την αλήθεια, ίσως γιατί το προσπάθησε λίγο παρα πάνω  να είναι “in” ενώ και δεν χρειάζεται - είναι και θα είναι Queen. Ακουγα όμως στο repeat «Energy» και «Alien Superstar».


Rocheman - Basin
Ο Jordan φίλος μου απο Λονδίνο, αξίζει να τον ανακαλύψεις, φανταστικός μουσικός και ο δίσκος τους είναι γεμάτος εικόνες και μαγεία.


Caroline Polachek- Welcome to my Island
Την αγαπω! Αυτό!


Bjork - Fossora
Δεν ξετρελάθηκα με τον δίσκο της αυτό συγκριτικά με άλλους αγαπημένους, αλλά δεν θα μπορούσε και να μην μπει και οκ ότι κάνει το κάνει υπέροχα . Αγαπημένο track «Ovule».


Wet leg - Wet Leg
Η αλήθεια ειναι ότι δεν μπορούσα να αποφασίσω αν πρέπει να επιλέξω  Charlie XCX, Shygirl ή Wet leg. Wet leg it is! Ενα ολόκληρο καλοκαίρι τις άκουγα όλη μέρα κάθε μέρα! Αγαπημένο τραγούδι «Ur Mom»


Fka Twigs - Caprisongs
Πιστεύω ότι η Twigs δεν είναι απο αυτό τον πλανήτη. Οριακά ξέχασα ότι βγήκε το 2022. Meta angel και Thank you, λάτρεψα.


Kadebostany ft Vassilina - Lovelace
Είχα την απίστευτη χαρά να συνεργαστώ με τον Kadebostany στον νέο του δίσκο. Το πρώτο single μας κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022 και ακολουθεί δίσκος το 2023 με ακόμα 2 συνεργασίες μας.

 

8 εγχώριοι δίσκοι + 2 singles

Metaman - Mataiosi
Υπέροχος δίσκος που είχα την χαρά να συμμετέχω στο κομμάτι του «4 Χρονια». Απο τις πιο αγαπημένες και όμορφες συνεργασίες που εχω κανει ever.


Kristof - Psychagogia
O κόσμου του Kristof είναι μαγεία! Αγαπημένο track «Όλοι Κοιμούνται»


Ntentenis - Motto
Άλλος ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την απόλυτη χαρά να συνεργαστώ στο πιο fan τραγούδι ever «Plumidisco» μαζί με Colorgraphs. Ο απόλυτος δίσκος για gin n’ tonic.


Saber Rider & Anna vs June - Music for Cats
Yπεροχο! My cat approves!


Iota Phi - Homo Pauperis
Μου αρέσει τόσο πολύ η Iota Phi, η μουσική της, το Stage Presence της, τα aethetics της. Όλα! Αγαπημένο κομμάτι «In Control».


Pan Pan - Φαντασμαγορία 3
Ο εθνικός μας indie σταρ με τις υπέρθεες  Καλλιόπη και Λυγερή Μητροπούλου. Αγαπημένα tracks “Φωτιά στις Κεραίες” και “Κάτι στο Κομοδίνο”. Στο repeat!


Σtella - Up and Away
Η Στέλλα έφερε επιτέλους λίγη ελπίδα και φως στην σκηνή μας. Δεν θα μπορούσε να λείπει!


Die Arkitekt- Dark Colors
Απίστευτος δίσκος και ίσως ο αγαπημένος μου Έλληνας παραγωγός στην ηλεκτρονική σκηνή. Είχα την απόλυτη χαρά να συνεργαστούμε στο κομμάτι του «1922». Αν και αγαπώ όλο τον δίσκο και τις συνεργασίες που εχει κανει, αλλά το αγαπημένο κομμάτι  φυσικά δεν μπορούσε να είναι άλλο από το «Julian» με την Λένα Πλάτωνος.


Sworr - Honest
To Tryin ήταν απο τα τραγούδια που ξαφνικά ερχόταν στο μυαλό μου και το τραγουδούσα μόνη μου απο το πουθενά!


Bhukhurah - Blue Platinum Beach 
Ήταν το soundtrack του καλοκαιριού μου δεν θα μπορούσε να λείπει και ας είναι single.


Echo tides -  Tounel
Δεν ξέρω πόσες φορές μπορεί να το άκουσα. Για άλλη μια φορά η φωνή της Καλλιόπης και τα τραγούδια του Pan Pan αγγίζουν την ψυχούλα μου. (Χαχα)OLINA feat. Verna

Με τον Γιώργο έχουμε στο σποτιφάι μια λίστα που την ονομάζουμε «inspo needed». Εκεί μαζεύουμε όλη τη μουσική που ακούμε και λέμε «ώπα ρε, ωραίίίίο αυτό!». Κομμάτια που μας δίνουν έμπνευση, μέρες σαν αυτές που δεν έχουμε και πολλά να πούμε, αλλά περισσότερο να ακούσουμε. Με αφορμή αυτό το άρθρο, εκεί «χωθήκαμε» κι ανακαλύψαμε κι άλλη μουσική από τους αγαπημένους μας artists. Και καταλάβαμε πως δεν ακούμε πια άλμπουμ, αλλά κομμάτια μονοκόμματα. Συμφωνήσαμε πως την επόμενη χρονιά αυτό θα αλλάξει και θα είναι και για εμάς η χρονιά που θα βγάλουμε το πρώτο μας άλμπουμ για να μπούμε κι εμείς ίσως κάποια μέρα σε μια από αυτές τις γεμάτο μουσικές λίστες του αγαπημένου μας Υπογείου.
 

Διεθνή:

Calibro 35 - Scacco al Maestro - Volume 1&2

Guts - Estrellas

Melodiesinfonie - We Gonna Be Ok

Greentea Peng - GREENZONE 108

Sault - ΟΛΑ του 22

JayWood - Slingshot

Reptaliens - Multiverse

FloFilz - Close Distance

DOPE LEMON - Rose Pink Cadillac

FKA twigs - CAPRISONGS

Sudan Archives - Natural Brown Prom Queen

Nilüfer Yanya - PAINLESS


Εγχώρια:

Pan Pan - Φαντασμαγορια Τρία

Bobya Cottisha - Lunch Break

Noda Pappa - Piano in the Shower

Saber Rider - Music For Cats: Live Jam Edits

BNC - The Bonnie & Clyde Syndrome

LogOut - Πονέμελα

Krista Papista - Fucklore 

Tango with Lions - Bodies

Kristof - Psychagogia

Dury Dava - Deluxe

Ckye - Yiacemi


 

 

ECHO TIDES

Καλλιόπη Μητροπούλου (φωνή)

Little Simz - NO THANK YOU
Μετά από το ‘Sometimes I might be introvert’, έρχεται με άλλη μια φοβερή δουλειά, με τη μουσική παλέτα να γίνεται πιο ήπια και λιγότερο γκράντε, με τους στίχους να κάνουν ακατάπαυστα story telling.


Marina Herlop - Pripyat
Από την εξπεριμενταλ σκηνή, η Herlop κάνει ένα άλμπουμ με βάση τη φωνή της, το πιάνο της και τα ηλεκτρονικά. Χρησιμοποιεί την πολυρυθμία και διαφορετικές γλώσσες στα κομμάτια της, καθώς και τη ρυθμική γλώσσα Konnakol της νότιας Ινδίας.


Logout - Πονέμελα
Μετά το ΕΔΩ/ΕΚΕΙ, ο Logout μας φέρνει πλέον στο εδώ, με ένα συναίσθημα ανεμελιάς και πόνου, χαράς και λύπης, νοσταλγίας και ελπίδας, πόνου και ανακούφισης. Η φούγκα του Ορέστη Πετράκη στο ‘Κι εγώ’ είναι από τα αγαπημένα μου σημεία του άλμπουμ.


Φοίβος Δεληβοριάς - ΑΝΙΜΕ
Ένα άλμπουμ που ξεκινάει πολύ γλυκά, με τη χαρακτηριστική δοξαριά του Φώτη Σιώτα, θυμώνει όσο προχωράει, μια έκπληξη την πρώτη φορά που το άκουσα. Επίκαιρο, με στίχους που πονάνε, ειδικά η Άγρια Ορχιδέα και η Ελένη Τοπαλούδη.


Alexandra Hamilton Ayres - Play Echoes
Ένα άλμπουμ που συνδιάζει ηλεκτρονικές-μηχανικές συνθέσεις με κλασσικές τεχνικές. Μίνιμαλ, κινηματογραφικό, προσωπικό. Στο άλμπουμ ερμηνεύει με το Her Ensemble, την πρώτη γυναικεία και non binary ορχήστρα στην Αγγλία.

 

Γιώργος Λυγουριώτης (τύμπανα)

Kae Tempest - The Line Is a Curve
Ένα μωσαϊκό σκέψεων και ιδεών του σύγχρονου κόσμου.


Kendrick Lamar - Mr. Morale & the Big Steppers

“I’ve been goin' through somethin'
One thousand, eight hundred and 55 days
I've been goin' through somethin'
Be afraid”

Και για τα επόμενα 73 λεπτά μας ξερίζωσε την ψυχή.


Fontaines D.C. - Skinty Fia
Ο απόλυτος επαναπροσδιορισμός του post punk.


The Mars Volta - The Mars Volta
10 χρόνια μετά την διάλυσή τους επέστρεψαν λιγότερο progressive για να μας παρουσιάσουν την pop όπως την έχουν δομημένη στο μυαλό τους.


Moderat - MORE D4TA
Ένα εσωστρεφές άλμπουμ για την υπερφόρτωση πληροφοριών και την απομόνωση.


Γιάννης Αναγνωστόπουλος (μπάσο, synthesizers)

Gaerea – Mirage
Γενικά δεν συμπαθώ για κάποιο λόγο την Πορτογαλία. Δεν συμπαθώ ούτε τις καθαρές παραγωγές στους δίσκους. Στις αρχές του φθινοπώρου όμως όλα άλλαξαν ξαφνικά. Άκουσα αυτό το έπος, από μια μπάντα που να πω την αλήθεια, δεν ήξερα τα προηγούμενα χρόνια. Πανέξυπνες ιδέες, μελωδιάρες, άρτιες συνθέσεις, φουλ επίθεση. Ξέρουμε πως το μπλακ μέταλ βρίσκεται στην καλύτερη φάση του την τελευταία δεκαετία και δίσκοι σαν αυτόν έρχονται να βάλουν τον πήχη όλο και ψηλότερα. Αν αποδίδουν στα λάιβ τους έστω και στο 80% αυτού που ακούμε στο δίσκο, δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Θα το μάθουμε το Φεβρουάριο.


White ward – False light
Το 2019 που είχε βγει το love exchange failure όλοι καταλάβαμε πως οι συγκεκριμένοι Ουκρανοί κουβαλάνε μέσα τους πολλά και είναι έτοιμοι να μας τα δώσουν. Πλέον πιο μελωδικοί, αλλά σταθερά ανοιχτοί στον πειραματισμό, επεκτείνουν τα σύνορα του μπλακ προς πάσα κατεύθυνση, και το κάνουν εκνευριστικά καλά. Παρέα με το mirage των gaerea, για μένα είναι οι δύο δίσκοι της χρονιάς.


Καταχνιά – Νιαούρισμα της γάτας
Τους παρακολουθώ διακριτικά και με σεβασμό απ’ το 2015. Μου άρεσαν όλοι τους οι δίσκοι μέχρι τώρα. Φέτος το καλοκαίρι όμως έγινε το παραπάνω βήμα. Είναι το σημείο που το πάθος που εκφράζει κάποιος έρχεται και κουμπώνει πάνω στην ψυχολογία σου. Το νεκρό νερό στέκεται εκεί σταθερά στα αυτιά μου και στις χίλιες ακροάσεις, να μου θυμίζει πώς είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις.


Ultha – All that has never been true
Δεν γινόταν να λείπει η Γερμανία από τη φάση. Απόκοσμη, μελωδική, ατμοσφαιρική μπλακ υπερδισκάρα, από κάτι τύπους που ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Ο δίσκος έχει στιγμές που πάει προς το post metal, δίνει χώρο και χρόνο, όπως πρέπει και όταν πρέπει. Ίσως το ιδανικότερο βραδινό άκουσμα για φέτος.


Black Country New Road – Ants From Up There
Θεωρώ πλέον κάπως δύσκολο στη ζωή μου να με τραβήξει πολύ κάποιο μη μέταλ άκουσμα. Όταν όμως γίνεται αυτό, πάει να πει πως έγινε σοβαρή δουλειά. Οι συγκεκριμένοι Άγγλοι πιστεύω πως σε αυτό το δίσκο παραδίδουν στην ανθρωπότητα ένα διαμάντι που στην ιστορία θα μνημονεύεται ως κάτι που στέκεται δίπλα σε δίσκους των radiohead, των pulp και των arcade fire. Ήδη από τον προηγούμενο δίσκο μπήκαν τα θεμέλια, αλλά σε αυτόν το πράγμα έγινε πιο σαφές. Θα ήταν άδικο να λείπει αυτός ο ογκόλιθος από οποιαδήποτε λίστα.

 

Παναγιώτης Πανταζής (synthesizers, φωνή)

The Ephemeron Loop - Psychonautic escapism
Ένας κατακλυσμός ήχων και υφών, ρυθμών και μελωδιών από μια τρανς μουσικό που -σύμφωνα με συνέντευξή της- προσπαθεί να δώσει στον κόσμο να καταλάβει πως μπορεί να μοιάζει η αντίληψη του κόσμου και η ροή της σκέψης ενός αυτιστικού ατόμου με adhd. Συγκλονιστικό έργο ακόμη και χωρίς να γνωρίζει κανείς το context μέσα στο οποίο γεννήθηκαν αυτά τα καταιγιστικά ηχογραφήματα.


Metaman - Mαταίωση
Οκ, έχω και μια συμμετοχή σε ένα κομμάτι σε αυτό τον δίσκο αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που είμαι θετικά προδιατεθειμένος απέναντι του, είναι το αντίστροφο: επειδή ο δίσκος είναι τόσο καλός, ψήθηκα να συμμετάσχω σε αυτόν. Synths βγαλμένα μέσα απο μασημένα VHS όνειρα, bass synths πιο κοφτερά κι απο δόντια καρχαρία, χρυσαφένια hi hats και όλη η ματαίωση που μπορεί να σηκώσει η καρδιά σου. Άμα σου αρέσει να ακούς Καλούς Ηλεκτρονικούς Δίσκους, αυτό το αλμπουμ ακούγεται με μόνιμο stank face.


Athens Computer Underground - Τo filima
O συνένοχος του Metaman στην Won Ton Records σκάει με έναν ύπουλο δίσκο, τρυπώνει απαλά κάτω από το δέρμα μου και κάνει τις τρίχες μου να σηκώνονται και να μην ξέρω καν γιατί. Υπάρχει μια μελαγχολία να τρέχει σε όλο τα κομμάτια, αλλά παράλληλα το νιώθεις πως ο δημιουργός του το καταφχαρίστηθηκε όσο το έφτιαχνε. Συγκινητικός δίσκος, με κάνει να νιώθω νοσταλγικά για πράγματα που δεν έζησα καν. Δίσκος για περπάτημα το απόγευμα, για οδήγηση στον ανοιχτό δρόμο, για το ξημέρωμα που γυρνάς σκουπίδι στο σπίτι αλλά νιώθεις μια περίεργη αισιοδοξία λίγο πριν αγκαλιάσεις το μαξιλάρι σου.


XXRi - Figi
Φυγή δηλαδή. Κι εδώ σύνθια, κι εδώ αστικές παραστάσεις (εντάξει, και όχι μόνο), κι εδώ μελαγχολία. Bedroom pop κατευθείαν από τη Θεσσαλονίκη, μικρά anthems για την καθημερινότητα μέσα από στίχους και μελωδίες τόσο όμορφα και εύθραυστα που σε στιγμές κρατάω την ανάσα μου για να μην χαλάσω κάτι.


Burial - Streetlands EP
O βασιλιάς είναι εδώ και συνεχίζει να βγάζει μουσική που σε παίρνει από το χέρι, σε πάει σε ένα ασφαλές μέρος και σου λέει πως όσο υπάρχει αγάπη όλα τα άλλα θα μπορούν να ξεπεραστούν.


 

 

ALEKOS SORROS

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.  Αυτά είναι τα albums που ξεχώρισα μέσα στο 2022, χωρίς ιδιαίτερη σειρά προτεραιότητας εκτός ίσως απο τις 2-3 πρώτες θέσεις.  Καλή χρονιά και δύναμη σε όλους (εκτός από τους φασίστες).


 Διεθνή:

1. Fontaines D.C. - Skinty Fia

2. Danger Mouse & Black Thought - Cheat Codes

3. Little Simz- No Thank You

4. Praises - In This Year: Hierophant

5. Florence & The Machine - Dance Fever

6. Nas - King's Disease III

7. The Weeknd - Dawn FM

8. Indian Wells - No One Really Listens To Oscillators

9. Chat Pile - God's Country

10. Beyonce - RENAISSANCE

11. Jockstrap - I Love You Jennifer B 

12. Kae Tempest  - The Line Is A Curve

13. Viagra Boys - Cave World

14. Working Men's Club - Fear Fear

15. Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers
 

 Εγχώρια:

1. Blame Kandinsky - Eclectic Ruiner

2. ΛΕΞ - Μετρό 

3. Sworr - Honest 

4. Deaf Radio  - Arsenal Of Hope 

5. Iam Nothe - The Grand Design


 

 

GREEN WAS GREENER

H σειρά είναι τυχαία και στις δύο λίστες.
 

Διεθνή:

1. Beach House - Once Twice Melody

2. Spiritualized - Everything Was Beautiful

3. Black Country, New Road - Ants from Up There

4. Danger Mouse & Black Thought - Cheat Codes

5. The Smile - A Light For Attracting Attention

6. Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers

7. Conway the Machine - God Don’t Make Mistakes

8. Sudan Archives - Natural Brown Prom Queen

9. Kae Tempest - The Line Is A Curve

10. Big Thief - Dragon New Warm Mountain I Believe in You


Εγχώρια:

1. Bazooka - Κάπου Αλλού

2. Vagina Lips - Negative Feelings

3. Dury Dava - Deluxe

4. MAZOHA - Βεντάλιες και Σιδερογροθιές

5. Pan Pan - Φαντασμαγορία Τρία

6. Σtella -  Up and Away


 

 

LIA HIDE

Ιn not such a random order, after all..

Διεθνή:

Marina Herlop – Pripyat
Δεν μπορώ να σας εξηγήσω γιατί ακριβώς μου είναι εντελώς ακαταμάχητο αυτο το άλμπουμ, αλλά το έλιωσα.. και το ζήλεψα, και το ευχαριστήθηκα. Και το θεωρώ απο τα αριστουργήματα της χρονιάς.

Ranyn Lenae – HYPNOS
με τράβηξε ο τίτλος όταν βγήκε, το πάτησα κάποια στιγμή κατα λάθος, και κατέληξε να μου κάνει παρέα κάθε φορά που ένιωθα λιγο down, best mood fixed ever (και τι ντεμπούτο, έτσι? Wow!)

Beth Orton – Weather Alive
my Sunday afternoon soundtrack...

Sault – Earth
απο τα αγαπημένα μου της χρονιάς, θα έπρεπε να είχε γίνει σούπερ ντόρος για αυτόν τον δίσκο.

Cécile McLorin Salvant - Ghost Song
εντάξει, το παραδέχομαι, το άκουσα γιατι ανοίγει με το Wuthering Heights, αλλά με μάγεψε, και ειναι καταπληκτικό-τα-τος δίσκαρος, να τον ακούσετε!
 

Avishai Cohen Trio – Shifting Hands
Ένα απο τα καλύτερα τριο τζαζ αλμπουμ που έχω ακούσει ΠΟΤΕ, είναι πλέον στα αγαπημένα μου

The 1975 – Being Funny in a Foreign Language
Οικείο, γλυκό, νοσταλγικό και -αν και... εύκολο εννοώ, δεν ειχε εκπλήξεις (δεν χρειάζεται πάντα κατι να έχει εκπλήξεις, άλλωστε)- ήταν ένα βρετανικό (ξεκάθαρα) κουκλί.
 

The Sandman OST (Netfilx Series) – David Buckley
Τhis album is underrated a$ f*ck!

Alexisonfire – Otherness
Υou didn't see that coming now, did ya? I looooooved this so so so much!

Beyonce - Renaissance
Έτσι γιατί, μερικές φορές ακούμε και τίγκα μεινστρήμ ποπ, γιατί μας φτιάχνει την διάθεση!


Εγχώρια:

Στα ελληνικά (αν και δεν τραγούδησαν όλοι στα ..ελληνικά) τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, το κεφάλι μου άδειο, δεν θυμάμαι κάτι άλλο να μου άστραψε βεγγαλικά στην ψυχή και στο στομάχι. Η αλήθεια ειναι οτι λίγα πράγματα μου τράβηξαν την προσοχή φέτος, τα περισσότερα με αφήσαν με μια αστεία γκριμάτσα στην μούρη... αλλά! Αυτά που με κέρδισαν ήταν αξιέπαινα!
 

Λάμδα – ΤΡΙΑ
παραπάνω απο αξιοπρεπέστατο και ταξιδιάρικο

* o δίσκος κυκλοφόρησε ψηφιακά το 2022, αλλά σε βινύλιο το 2023 (via Veego).


Resonoot – Μικρές Ιστορίες
Τον αγαπώ.


Φίλος Φίλου – Μπάσο Βεστιάριο
Δεν ξέρω γιατί, ούτε πώς έπεσε στα χέρια μου αυτος ο δίσκος, αλλά πολύ τον χάρηκα, εξαιρετικός.


Pillow Shifter – Demetria
Από τους δίσκους που τους ακούς και τους ξανακούς και λες, οχι ρε παιδί μου, δεν είναι ελληνικός δεν παίζει, κάποιο λάθος εχει γίνει.


Kit Kido – ομότιτλο
Η Kit Kido είναι κατ'εμέ μία απο τις πιο συνεπείς και ουσιαστικές προτάσεις που βγάζει τούτη η χώρα.


Tango With Lions – you. me.
Μια γλύκα.


Theodore – The Voyage
Aυτός ο δίσκος του Theodore πραγματικά μου άρεσε. Πολύ.


ELIOT – Lotus
H αλήθεια είναι οτι αυτόν τον δίσκο τον ξέρω πριν βγεί, οπότε τον αγαπούσα ήδη κι έτσι δεν ειμαι πολύ αντικειμενική, καθώς ο ELIOT είναι συνεργάτης και φίλος - μα είναι εξαιρετικός!


Δεν έχω να... γεμίσω την λίστα μου, ήδη δυσκολεύτηκα ώς εδώ. Ξέρω πως βγήκαν κι άλλοι δίσκοι, κάποιο 'φωνάξαν' πολύ την πραμμάτεια τους, κάποιοι είχαν όμορφα στολίδια, και ζηλευτές παρέες,  αλλά όπως δεν επέλεξα τον Kendrik Lamar έτσι δεν θα προσθέσω το "ΑΝΙΜΕ" για να γίνει “μπούγιο” - νομίζω αμφότεροι εχουν βγάλει καλύτερους δίσκους και δεν θέλω μονόφθαλμους βασιλιάδες στον τυφλό (και κουφό) μου κόσμο. Επίσης, σίγουρα υπάρχουν και μουσικές που εγω δεν κατέχω, οπότε ας συμπληρώσουν οι υπόλοιποι που είναι πιο... γνωστικοί! Και του χρόνου!


 

 

THE STEAMS

Διεθνή:

Run Logan Run - Nature Will Take Care of You

Mr. Morale & The Big Steppers - Kendrick Lamar

Omnium Gatherum - King Gizzard And The Lizzard Wizard

The Funk Will Prevail - Kaelin Ellis

Little Simz - NO THANK YOU Bonny Light Horseman - Rolling Golden Holy

Daniel Rossen - You Belong There

The Smile - A Light for Attracting Attention

Bonobo - Fragments

Spiritualized - Everything Was Beautiful


Εγχώρια:

Iam Nothe - The Grand Design

Noda Pappa - Piano in the Shower

The Prisma Flower Band - The Prisma Flower Band

Deaf Radio - Arsenal of Hope

Naxatras - IV

Marina Satti - YENNA

It's s About Spirituality (A Tribute to Charlie Haden) - B.Y.S Trio

Σtella - Up and AwayROYAL ARCH

Διεθνή:

The 1975 - Βeing Funny In A Foreign Language

Fontaines D.C. - Skinty Fia

Wet Leg - Wet Leg

Editors - EBM

Harry Styles - Harry’s House

Arctic Monkeys - The Car

Beach House - Once Twice Melody

Interpol - The Other Side of Make-Believe

Yungblud - Yungblud

 

Εγχώρια:

The Steams - Mild Conquest

Sugar for The Pill - Wanderlust

Iam Nothe - The Grand Design

Sworr - Honest

Deaf Radio - Arsenal of Hope

Theodore - The Voyage

Church of the sea - Odalisque

Noda Pappa- Piano In The Shower

CinemaScope- A Crack On The Wall

Pan Pan - Φαντασμαγορία Tρία


 

 

COMMUTER

Είμαστε οι commuter από την Αθήνα και αυτές είναι οι μουσικές κυκλοφορίες που ξεχωρίσαμε για το 2022. Τα άλμπουμ που επιλέξαμε στις λίστες μας είναι δουλειές που μας άρεσαν, μας άγγιξαν τόσο μουσικά αλλά και ως ανθρώπους και συν τοις άλλοις συνδυάστηκαν και με τον πρώτο χρόνο ύπαρξης της μπάντας, οπότε σίγουρα ορισμένα από αυτά αποτέλεσαν και πηγή έμπνευσης για το δικό μας υλικό. Καλή δημιουργική και μουσική χρονιά για όλους, και μακάρι το 2023 να φέρει υγεία και ευτυχία στον κόσμο.

 

Διεθνή:

The Smile - A Light for Attracting Attention

Dry Cleaning - Stumpwork

Black Country New Road - Ants From Up There

City of Caterpillar - Mystic Sisters

SONS - Sweet Boy

Rosalia - Motomami

Viagra Boys - Cave World

Wunderhorse - Cub

Florist - Florist

Gilla Band - Most Normal


 

Εγχώρια:

Iam Nothe - The Grand Design

Noda Pappa - Piano In The Shower

The Steams - Mild Conquest

Mammock - Rust

Sworr- Honest

Blame Kandinsky - Electric Ruiner

Sugar For The Pill - Wanderlust

Spiral Trio - Broken Blue

Bazooka - Κάπου Αλλου

Deaf Radio - Arsenal of Hope


 

 

REMADE

To 2022 ήταν μία χρονιά ιδιαίτερη γεμάτη μουσική για εμάς. Παρακάτω παραθέτουμε δυο ενδεικτικά τοπ 10 των δίσκων που ξεχωρίσαμε εντός του 2022. Μέσα στη χρονιά ολοκληρώσαμε τη σύνθεση και την ηχογράφηση του επόμενου δίσκου των Remade και οι παρακάτω δίσκοι αποτέλεσαν σημεία αναφοράς μέσα στο έτος για εμάς.  Δίσκοι με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους σε πρώτη ανάγνωση, φτιαγμένοι όμως με προσοχή και έμπνευση.

Διεθνή:

10. Ghost – Impera

9. Eddie Vedder, Earthling

8. Clutch, “Sunrise on Slaughter Beach

7. Harry Styles – Harry’s House

6.  Black Country, New Road - Ants From Up There

5. Arctic Monkeys – The Car

4. Kendric Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers

3. Danger Mouse and Black Thought – Cheat Codes

2. Florence & The Machine, Dance Fever

1. Fontaines D.C. - Skinty Fia

 

Εγχώρια:

10. Deaf Radio – Arsenal of Hope

9. Iam Nothe: The Grand Design

8. Bazooka – Κάπου Αλλού

7. Φοίβος Δεληβοριάς – ΑΝΙΜΕ

6. Μπάμπης Παπαδόπουλος: Electric Solo

5. Church of the Sea - Odalisque

4.  Theodore - The Voyage

3.  Sugar For The Pill - Wanderlust

2. ΛΕΞ – ΜΕΤΡΟ

1. The Steams - Mild Conquest


 

 

LUCKY SHOTS

1. Fontaines D.C. - Skinty Fia

2. Eddie Vedder - Earthling

3. Jack White - Fear Of the Dawn

4. The Black Keys - Dropout

5. Elvis Costello & The Imposters - The Boy Named If

6. The Smile - A Light for Attracting Attention

7. The Steams - Mild Conquest

8. Whereswilder - Movement in Place

9. Clutch - Sunrise On Slaughter Beach

10. Paolo Nutini - Last Night in the Bittersweet


 

 

MARVA VOULGARI (Marva von Theo)

Περισσότερο από το να ακούω δίσκους στο σπίτι, πάντα απολάμβανα να παρακολουθώ συναυλίες. To 2022 σήμανε πανηγυρικά την επιστροφή των συναυλιών οπότε, πέρα από τις δικές μας συναυλίες ως Marva Von Theo, επιτέλους είχα την δυνατότητα να απολαύσω πολλούς local καλλιτέχνες επί τω έργω.  Η Local σκηνή είναι εδώ, είναι ενεργή, διακατέχεται από ζωντάνια, έντονο αυθορμητισμό, ενώ δεν υπολείπεται του πειραματισμού και των όμορφων ιδεών. Ευχή για το 2023 να βρει και την ανάλογη στήριξη και αναγνώριση και να καταφέρει να βγει από τα όρια της χώρας, απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο κοινό. 

Σχετικά με τις ετήσιες λίστες, θα πω ότι είναι μία πολύ όμορφη ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς νέους καλλιτέχνες και δίσκους που παρέλειψε να ακούσει. Εγώ με τη σειρά μου θα παραθέσω παρακάτω κάποιους δίσκους που με γοήτευσαν την χρονιά που πέρασε με Spotify links για να ανατρέξει όποιος θέλει.  Η αγαπημένη μου συνήθεια  όμως, που διατηρώ με ιεροτελεστική ευλάβεια κάθε χρόνο, είναι να «κολλάω» με ένα μόνο δίσκο και να τον ακούω τόσες πολλές φορές που πλέον να ξέρω όλους τους στίχους, τις μελωδίες, τις ανάσες, τα όργανα, τους ήχους, όλες τις ενορχηστρωτικές λεπτομέρειες απ’ έξω και ανακατωτά. Αυτός ο δίσκος για εμένα φέτος ήταν ο “Caprisongs” της FKA Twigs.

 

Local Heroes

1. Paradox Obscur – Morphogenesis
Δαιμονισμένη, απόκοσμη, χορευτική electro. Tα Wild Silk” και “Animal Reactor” είναι τα απόλυτα club bangers!


2. Church of the Sea - Odalisque
Απόλυτα μυσταγωγικό άλμπουμ, με αργόσυρτο, σκοτεινό beat και μεθυστικά φωνητικά


3. Sillyboy’s Ghost Relatives – Stone Town
Φοβερό groove και Sexiness! Τα smooth φωνητικά του Sillyboy που όλοι αγαπάμε, αλλά και εξαιρετικό rhyming από τον Rako 


4. Sworr - Honest
Γλυκόπικρη pop με rhyming που σε υπνωτίζει και πολύ cool Vibes


5. Kit Kido – Kit Kido 
Ορμητική, καθηλωτική Kit Kido σε electropop περιπέτειες. 
 

Foreign

1. FKA Twigs - Caprisongs
 my favorite – τι να λέμε τώρα – κάθε δίσκος της fka twigs είναι μία αποκάλυψη

2. Rosalia - Motomami 
Περιπετειώδης, γεμάτος φρεσκάδα και ζωντάνια, ποοοοόσο υπέροχη φωνή και ερμηνείες.

3. Kae Tempest – The Line is a Curve
Spoken Poetry που σου ραγίζει την ψυχή

4. Bjork - Fossora
Τελείως Contemporary άκουσμα, δίσκος σαφώς αποστασιοποιημένος από την ποπ κουλτούρα, αλλά εξαιρετικά ευφυής και καλλιτεχνικά άρτιος.

5. Trentemoller - Memoria
Δεν θα πω ότι πρότεινε κάτι νέο από τους προηγούμενους δίσκους αλλά είναι από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες και σίγουρα διατηρεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο σε ό,τι κάνει.


 

 

THE ANSWER?

Top 10 International Albums of 2022

High Vis - Blending (Dais records)

Off! - Free LSD (Fat Possum records)

Placebo - Never Let Me Go (So Recordings)

Muse - Will Of The People (Helium / Warner)

The Yodees - Comic Books (Moms Basement records)

The Hymans - Hymanization (Dala Destroi records)

Broilers - Puro Amor Live Tapes (Skull & Palms records)

Newtown Neurotics - Cognitive Dissidents (Cadiz music)

The Chats - Get Fucked (Bargain Bin records)

Soulside - A Brief Moment In The Sun (Dischord records)


Top 10 Greek Albums of 2022

 

Bad Movies - Στο Λάκκο Με Τα Φίδια (vinylstore.gr)

The Water Striders - My Name Is Expectation (Old Bad Habits)

Deaf Radio - Arsenal Of Hope (Self Release)

Spinball - Glow (B-otherSide records)

Κέρινες Ζωές - Κέρινες Ζωές (B-otherSide records)

The Holy Strangers - Diary Of The Shadow (Inner Ear)

Mazoha - Τώρα Χορός (Inner Ear)

Adolf Play Jazz - Low Life | We Can't Lose. We Have Already Lost. (Blakspin Records / Primitive Music)

Influenza - Idealistic Idiot (Made Οf Stone Recordings)

Middle Fingers - Let There Be Chaos! 1995-2003 (B-otherSide records / Wipe Out records)JOHNNY LABELLE

Τα αγαπημένα μου Ελληνικά και Διεθνή άλμπουμ για το 2022 σε αλφαβητική σειρά 

Εγχώρια:

Bazooka - Κάπου Αλλού

Dury Dava - Deluxe

Kristof - Ψυχαγωγία 

Mazoha - Tora Horos 

Mazoha - Βεντάλιες και σιδερογροθιές 

Mechanimal - Living with Animal Ghosts

Moebius - Unwound

Noda Pappa - Piano in the Shower

Saber Rider & Anna Vs June - Music for Cats: Live Jam Edits  

The Steams - Mild Conquest 

Vagina Lips - Negative Feelings 

Αντώνης Λιβιεράτος - Οβολός στο στόμα 

Σtella - Up and Away

Τζούς - Στόλεν
 

Διεθνή

Beach House- Once Twice Melody 

Carla dal Forno - Come Around 

death's dynamic shroud- Darklife

Gila Band - Most Normal 

HTRK - Death Is a Dream 

Jenny Hval - Classic Objects  

Jeremiah Chiu & Marta Sofia Honer - Recordings from the Åland Islands 

marek pospieszalski - polish composers of the 20th century 

Perfume Genius - Ugly Season 

Tek Lintowe - My tek lint owe 

The Zenmenn and John Moods - Hidden Gem 

Voice Actor - Sent from my telephone 

Weyes Blood- And in the Darkness, Hearts Aglow

Znój - Zguba


 

 

ECHO TRAIN

Οι δίσκοι που έπεσαν στα χέρια μας, ή που μας τράβηξαν το μάτι ή που μας πρότεινε ένας φίλος, ή ακόμη που εμείς ψάξαμε, σε αυτούς τους δίσκους προκειται να αναφερθούμε και όχι στους «καλύτερους» της χρονιάς που πέρασε. Διαλέγουμε να μην γράψουμε κάτι για τον καθένα ξεχωριστά, όχι γιατί δεν το αξίζουν φυσικά, ή γιατι δεν βρίσκουμε τα λόγια, αλλα ίσως γιατι, παρότι καμιά φορά τα λόγια  χρειάζονται στην περιγραφή, δεν εχουν θέση στα συναισθήματα που σου δημιουργεί η μουσική, η στιγμή,  το μέρος, ο συνδυασμός με τους ανθρώπους που την μοιράζεσαι. 


Διεθνή:

1. Gevurah – Gehhinom

2. Off! – Free LSD

3. Jack White - Entering Heaven Αlive

4. All Them Witches – Baker’s Dozen Project

5. Fantastic Negritto – White Jesus Black Problems

6. Psychedelic Porn Crumpets – Night Gnomes

7. The Blue Stones – Pretty Monster

8. The Hellacopters - Eyes of Oblivion

9. Phil Royal - Waiting for the light

10. Upupayama – The Golden Pond
 

Εγχώρια:

1. Weeping Mist – Lonely Streets

2. The same River –The weight of the world

3. Thee holly strangers-Diary of the Shadow

4. Polaroid Buffalo Club – B- movie Sundown

5.  Bill Randen – Dark in times

6. Theo Nt – 2

7. Dury Dava – Deluxe

8. Church of the Sea – Odalisque

9. Lia Hide – The Μissing Fourth Guest


 

 

BLAME KADINSKY

15 albums για το 2022, χωρίς αξιολογική σειρά, που τα ακούσαμε πολύ και μας κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον είτε από την πλευρά της παραγωγής τους είτε από το μουσικό/συνθετικό κομμάτι και των στιχουργικών θεματικών τους.


Kendrick Lamar - Mr. Morale & the Big Steppers

The Weeknd - Dawn FM

Birds in Row - Gris Klein

black midi - Hellfire

The Mars Volta - Τhe mars Volta

Chat Pile - God’s Country

Fontaines DC - Skinty Fía

The Smile - A light for attracting attention

Mononeon - Put on earth for you

Vieux Farka Touré - Ali

Zeal & Ardor - Zeal & Ardor

Λεξ - Μετρό

Mammock - Rust

Krause - The art of fatigue

Chronoboros - It Happened Near Your Home


 

 


THEE HOLY STRANGERS
 

Σε τυχαία σειρά:

Mike Baggetta, Jim Keltner, Mike Watt - Everywhen We Go 

Μπάμπης Παπαδόπουλος - Electric Solo

Ghost - Impera 

Cayetano - A Million Faces

3rd Secret  - 3rd Secret 

Lou Reed - I'm So Free The 1971 RCA Demos 

Atem - Concrete Americana

Φώτης Σιώτας - Δύο λάθη

Adrian Quesada - Jaguar Sound

Alt-J - The Dream

Elkhorn - Distances

Ott - Heads 

Alex G - God Save the Animals

Bill Calahan - Reality 

Tigran Hamasyan - Stand Art 

Messa - Close 

Δημήτρης  Μυστακίδης - Μόρσο 

Bazooka - Κάπου Aλλού

Black Country, New Road - Ants From Up There

Hermanos Gutierrez - El Bueno y El Malo 

Mark Peters - Red Sunset Dreams 

The Dead Meadow - Force Form Free


 

 

SWORR

Το 2022 ήταν για εμάς δημιουργικό, δύσκολο, έντονο, μα πάνω απ όλα γεμάτο μουσική και αναζήτησή του ποιοι είμαστε η μάλλον καλύτερα του ποιοι θελουμε να είμαστε. Το 2022, βγάλαμε τον δεύτερο δίσκο μας “HONEST”, γελάσαμε και κλάψαμε μαζί του όπως και με τους δίσκους που αναφέρουμε πιο κάτω, οι οποίοι  μας έκαναν παρέα σε ολόκληρη τη διαδρομή αυτή, παίζοντας μεγάλο ρόλο στην δημιουργια του. Hope u find yourselves in them and don’t forget to be HONEST.

Love you - Have a wonderful year everybody! 


FLUME - PALACES

FRED AGAIN - ACTUAL LIFE 3

LITTLE SIMZ - NO THANK YOU

JID - THE FOREVER STORY

SMINO - LUV 4 RENT

MARINA SATTI - YENNA

LIL SILVA - YESTERDAY IS HEAVY 

OVERMONO - CASH ROMANTIC

LOYLE CARNER - HUGO

JOJI - SMITHEREENS

JESHI - UNIVERSAL CREDIT

SZA - SOS

VINCE STAPLES - RAMONA PARK BROKE MY HEART

BLK ODYSSY - BLK VINTAGE


 

 

KRISTOF

10 αγαπημένα εγχώρια άλμπουμ του ’22 

Φίλος Φίλου- Μπάσο Βεστιάριο 

Κάπου αλλού - Βazooka 

Φαντασμαγορία τρία - Pan Pan 

Pillow Shifter - Demetria 

Anime - Φοίβος Δεληβοριάς 

Tώρα Χορός - MAZOHA 

Σtella- Up and Away 

BNC - The Bonnie and Clyde syndrome 

Die Arkitekt - Dark Colors 

Log out - Πονέμελα 

Tango With Lions - You.Me. EMI PATH

Διεθνή:

Puce Mary – STUCK

Burial –Streetlands

Kali Malone – Living Torch

Piotr Kurek – World speaks

Diamanda Galas – Broken Gargoyles

Βen Frost – Broken Spectre

Marina Herlop – PripyatΕγχώρια:

Church of the Sea – Odalisque

Agia Monaxia – Shape of the lotus twin (or) the shepherd’s surrender to reaper

Λόλεκ - Άγρια 

Blakout – Χορός και αλλοτρίωση

Τhe Steams – Mild Conquest

Γιάννης Αγγελάκας – Έχω Κέφια

Citizen Jim – ΚΡΥΠΤΟΜΝΗΣΙΑ


 

 

DURY DAVA

Anadol - Felicita

Wet Leg - Wet Leg

Kikagaku Moyo - Kumoyo Island

Horse Lords - Comradely Objects

Viagra Boys - Cave World

Makaya McRaven - In These Times

Kendrick Lamar - Mr. Morale and the Big Steppers

Goat - Oh Death

Charlotte Adigery & Bolis Popul - Tropical Dancer


 

 

THE BONNIE NETTLES

Γενικότερα έχουμε παρατηρήσει πως όλο και λιγότεροι άνθρωποι στις μέρες μας ακούνε full album των αγαπημένων τους καλλιτεχνών . Συνήθως αυτό συμβαίνει μόνο εάν ο καλλιτέχνης ή η μπάντα ανήκουν στο Τop-5 του ακροατή. Ωστόσο, την περασμένη χρονιά κατάφερα να ακούσω τους παρακάτω δίσκους καθώς παραδόξως συνεχίζω να ακούω full Album και η λίστα μου αναφέρει κάποιους απ' αυτούς χωρίς απαραίτητα όλοι οι δίσκοι να μου άρεσαν. Θα σημειώσω όμως πως οι 3 πρώτοι δεν είναι τυχαία στις πρώτες θέσεις καθώς ήταν από τις καλύτερες κυκλοφορίες που κατάφερα να ακούσω. 

 
THE HAUNTED YOUTH – DAWN OF THE FREAK

FOALS – LIFE IS YOURS

WEEKND – DAWN FM

GHOST – MESSAGE FROM THE CLERGY 

CASS MCCOMBS – HEARTMIND

ALT-J - THE DREAM

ALFIE TEMPLEMAN - MELLOW MOON

THE MARS VOLTA - THE MARS VOLTA

KING GIZZARD AND THE LIZARD WIZARD – CHANGES

ALEX CAMERON - OXY MUSIC

FRΕΝΖΕΕ – FRENZEE

SATTI – YENNA

DΕΑΤΗ AND VANILLA - FIND ANOTHER ILLUSION

ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ - ΑΝΙΜΕ


 

 

CHURCH OF THE SEA

Το 2022 είναι ίσως από τις πιο πλούσιες χρονιές σε επίπεδο μουσικής παραγωγής. Λόγω των lockdown και της απομόνωσης των προηγούμενων ετών, σχεδόν όλες οι μπάντες είχαν κάτι να κυκλοφορήσουν την χρονιά που πέρασε. Ο ανταγωνισμός μεγάλος λοιπόν. 

Παρακάτω είναι η λίστα – σε τυχαία σειρά- με τα 20 άλμπουμ που ακούσαμε περισσότερο τον τελευταίο καιρό.  Η λίστα περιλαμβάνει καταξιωμένους καλλιτέχνες που δεν έχασαν την έμπνευση τους, δίσκους με τους οποίους καταξιώνονται οι νεότεροι, και ντεμπούτα-έκπληξη που ήρθαν από το πουθενά. 
 

Διεθνή

1. MESSA - Close

2.E-L-R - Vexier

3. FRAYLE - Skin & Sorrow

4. GGGOLDDD - This Shame Should Not Be Mine

5. THE SOFT MOON – Exister

6. The Fertile Crescent – Strategy of  two Heavens

7. Fontaines D.C.- Skinty Fia

8. Brutus - Unison Life

9. Sharon Van Etten - We've Been Going About This All Wrong

10. The Smile - A Light for Attracting Attention


Εγχώρια

1. STEAMS - Mild Conquest

2. PLAYGROUNDED - The Death of Death

3. IAM NOTHE -The Grand Design

4. LIA HIDE - The Missing Fourth Guest

5. METAMAN – Ματαίωση

6. Sugar For The Pill – Wanderlust

7. Echo Train – Libaration

8. Adolf Plays The Jazz - Low Life | We Can't Lose. We Have Already Lost

9. NAXATRAS -IV

10. Deaf Radio - Arsenal of Hope


 

 

DEAF RADIO

Καλησπέρα Υπόγειο! Ενδιαφέρουσα και γεμάτη μουσική χρονιά γενικά αλλά λίγος χρόνος για να τα απολαύσεις και να ανακαλύψεις νέα.

 

Ξένα albums:

- Fontaines DC - Skinty Fia 

- Smile - A Light For Attracting Attention

- Boy Harsher - The Runner 

- Wet Leg - Wet Leg

 - Arcade Fire - WE 

- Just Mustard - Heart Under

- Kendric Lamar- Mr Morale and the big steppers

- Ghost - Impera 

- Harry Styles - Harry's House

- The Soft Moon - Exister

 

Ελληνικά albums:

- The Same River - Weight of the World

- The Steams - Mild Conquest

- Iam Nothe - The Grand Design

- Frenzee – Frenzee

- Άγρια - Λόλεκ


 

 

BHUKHURAH

Το 2022 ήταν μια χρόνια γεμάτη κυκλοφορίες και ακόμα πιο πολλές λάιβ εμφανίσεις. Παρακάτω μια λίστα με ελληνικές και ξένες κυκλοφορίες της χρονιάς που αγάπησα. 


Εγχώρια

Platon - All these things have happened (EP)

Cathedral Echo - Here I Go (Single)

The Prisma Flower Band -  The Prisma Flower Band (Album)

Fred Afraid - Stuck (EP)

Nora Pappa - Piano in the Shower  (Album)

AMKA - Elephant / Grantham (Single)

Saber Rider, Anna vs June - Music for Cats: Live Jam Edits (Album)

 

Διεθνή: 

Kendrick Lamar -  Mr. Morale & the Big Steppers (Album)

Steve Lacey - Gemini Rights (Album)

Dry Cleaning - Stumpwork (Album)

Wet Leg - Wet Leg (Album)

Rosalia - Motomami (Album)

Lalalar - Bi Cinnete Bakar (Album)

Meridian Brothers - Meridian Brothers & El Groupon Renacimiento (Album)


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
20 Διεθνή Άλμπουμ για το 2023
(+10 Εγχώρια)
by Tasos Zannis
(18/01/2024)
ypogeio.gr
50 Αγαπημένα Διεθνή Tracks του 2023
(+20 εγχώρια)
by Tasos Zannis
(15/01/2024)
ypogeio.gr
Top 11 (12)
Placebo
(01/07/2018)
ypogeio.gr
84 Τραγούδια με Γυναικείο
Όνομα στον Τίτλο τους
(51 Ξένα + 33 Ελληνικά)
(11/11/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ