To ypogeio.gr

Τα 10 Κομμάτια του Μήνα

Φεβρουάριος 2021


Με αργά βήματα τη νύχτα περπατάω στο χιόνι που λιώνει, είμαι μόνος στο δρόμο, είμαι μόνος παντού, κάτι με πνίγει και με συνθλίβει, θα μου λείψει αυτό το άσπρο παγωμένο πέπλο, αναρωτιέμαι πότε θα ξαναζήσω αυτή την απέραντη σιωπή και πότε θα ξαναδειάσει το μυαλό μου τόσο πολύ, ώστε να μην χωράει μέσα του η καμία σκέψη, ώστε να μην ανοίγει μέσα του η παραμικρή πληγή.
 

Ήρθε η Άνοιξη. Ο Χειμώνας έφυγε.
Έφυγε με χιόνια πυκνά απ'άκρη σ'άκρη, χιόνια που σκόρπισαν χαρά και ξεγνοιασιά, κατέβασαν για λίγο τις μάσκες και άφησαν τα πρόσωπα ελεύθερα να ανασάνουν τον παγωμένο αέρα, έφεραν τους ανθρώπους πιο κοντά, τους έβγαλαν έξω μέσα στη νύχτα να παίζουν σαν μικρά παιδιά. Κάθε νόμισμα, όμως, έχει μια γαμημένη άλλη όψη. Τα χιόνια έκοψαν το ρεύμα, τα χιόνια έκοψαν το νερό, τα χιόνια λύγισαν δέντρα που κρέμασαν απειλητικά πάνω απ'τα ανύποπτα κεφάλια μας, τα χιόνια ξεπάγιασαν μέχρι θανάτου ανθρώπους. Η Μήδεια θα μείνει στην ιστορία.

Στις 26 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας. Γενέθλια.
Ένας φίλος μου στο γραφείο είπε πως "μετράμε χαμένες ζωές και χαμένες εποχές" και όταν έφυγε κι έκλεισε πίσω του την πόρτα, ένας κόμπος μου ανέβηκε στο στέρνο και έτσι ξαφνικά ένας τόνος δάκρυα πήγε και φώλιασε μέσα στα μάτια μου. Η πόρτα ξανάνοιξε και ήταν η γραμματέας, "ήρθε το επόμενο ραντεβού σου Μιχάλη", κι έτσι τα δάκρυα ποτέ δεν χύθηκαν πάνω στο πρόσωπό μου, μείναν για λίγο στα μάτια μου κι ύστερα επέστρεψαν από εκεί που είχαν έρθει, από τα έγκατα της ψυχής μου που εδώ και ένα χρόνο βαρέθηκε να κάνει υπομονή και καρτερία, βαρέθηκε να προσέχει πώς θα νιώσει και πώς αυτό θα το δείξει, βαρέθηκε να μετράει lockdown και να κρατάει τα μέτρα, βαρέθηκε να μην βλέπει τους ανθρώπους της, βαρέθηκε να φοβάται, βαρέθηκε να προσπαθεί να καταλάβει και να μην καταλαβαίνει... Κουράστηκε.

Pandemic Burnout
Πανδημική κόπωση είναι αυτό που μάλλον μου συμβαίνει, έτσι το λένε οι γιατροί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και είναι και αυτό το ωραίο που βρίσκεις στον ορισμό της εν λόγω (παλιο)κατάστασης: "όταν νιώθεις πως κάτι το έχει νικήσει ή ως ένα βαθμό ελέγξει κι ύστερα αυτό επιστρέφει ξανά και ξανά ακόμα πιο δυνατό και συ βρίσκεσαι πάλι στο σημείο 0". Και κάπου κάτω από το 0, βλέπω το Λιγνάδη και τον Φιλιππίδη να έρπουν σαν σαρκοβόρα αχόρταγα παράσιτα και τον Κουφοντίνα να πεθαίνει.
 

Ήρθε η Άνοιξη. Με γοργά βήματα περπατάω προς τον ήλιο και τραγουδάω χαμηλόφωνα το "Moonlight Shadow" του Mike Oldfield. Προσπαθώ να πετύχω τη φωνή της Maggie Reilly και γελάνε μέχρι και οι πασχαλίτσες. 


Ακολουθούν τα 10 πιο χιλιοπαιγμένα κομμάτια του Υπογείου για το μήνα Φεβρουάριο, ελληνικά και ξένα, σε κάπως αρμονικά ενωμένη σειρά, ανεξάρτητα από τη χρονολογία κυκλοφορίας και το είδος τους. Στο τέλος του άρθρου, τα δέκα τραγούδια στο spotify. 


 


1. Anhedonia - Chelsea Wolfe & Emma Ruth Rundle (2021)

“I wrote Anhedonia after I experienced it during summer of 2019, then tucked the song away and moved forward with my acoustic album and subsequent North American tour. When COVID-19 hit and stay-at-home orders began in 2020, my European tour was canceled and I had to fly home. Restless, I started listening through my archives of unfinished songs and little unused ideas. When I heard Anhedonia again, it hit me how strangely relevant the lyrics felt to current times. I’d been wanting to work on a song with Emma for a long time, so I recorded it and sent it her way. She graciously added her gorgeous vocals and lead guitar, and then Ben mixed it, adding his signature sound landscape as a fortress around the song. As I listened back to the final version, I was finally able to set free those emotions which I couldn’t feel back in 2019. I had worries around releasing the song, not wanting to romanticize the condition of anhedonia (the inability to feel pleasure), but I also understood that it could possibly be cathartic for others who are struggling, as it was for me, to sing and dance my way out of a depression.”

Ένα αληθινό αριστούργημα, ένας βυθός με αχαρτογράφητο πυθμένα, ένα κομμάτι με τέτοια στοιχειωμένη δυναμική που νιώθεις σαν η Wolfe και η Rundle να το τραγουδούν δίπλα σου, ακριβώς στο πλάι στο αυτί σου, σαν τα δάχτυλά τους να μπήγουν καθαρτικές σφήνες στην καρδιά σου.
 


 

 

2. Meal Deal - King Hannah (2020)

Εκ Λίβερπουλ καλοσμιλεμένο διαμάντι, από το debut EP του boy-girl duet, "Tell Me Your Mind, And I 'll Tell You Mine". 

[ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο στο πρόσφατο Nice To Meet You]

O Craig White και η Hannah Merrick γνωρίστηκαν σε ένα μπαρ στο Λίβερπουλ, στο οποίο και οι δυο τους εργάζονταν. Σύντομα, ανακάλυψαν πως μοιράζονται το μικρόβιο της μουσικής και ξεκίνησαν να συναντιούνται στο σπίτι του Craig και τζαμάριζαν σε διάφορες ιδέες και διασκευές. Παρόλο που η Hannah είχε έτοιμο δικό της υλικό, δεν ένιωθε έτοιμη και άνετη να το μοιραστεί με τον Craig. Δεν του το είχε πει καν! Μόνο ύστερα από εναν ολόκληρο χρόνο του το εκμυστηρεύτηκε και τότε εγένετο "King Hannah"!

Το ντουέτο ξεκίνησε με την κυκλοφορία δύο εξαιρετικών single, του πανέμορφου ατμοσφαιρικού "Crème Brûlée" και του επικού 8λεπτου "Meal Deal". Αυτά τα δύο tracks και άλλα 6 συνέθεσαν το debut EP τους, "Tell Me Your Mind", που κυκλοφόρησε στις 20 του περασμένου Νοεμβρίου. 

Η μουσική τους θυμίζει αρκετά τους γνωστούς και μη εξαιρετέους αγαπημένους Still Corners, είναι όμως αρκούντως πιο σκοτεινή, "moody", όπως την χαρακτηρίζουν και οι ίδιοι. Η φωνή της Merrick είναι σκαλωματική και οι ενορχηστρώσεις του White φαρμακερές και με άποψη που ξεχειλίζει...  
 


 

 

3. Speak Loud - Trills (2018)

...Λίγο ακόμα "Nice To Meet You":

Global Nice to Meet You #28 και μεταφερόμεθα εις το όμορφον και κοσμοπολίτικο Λονδίνο, για να γνωρίσουμε την girl band των Trills.

Συνδυάζοντας με εμπνευσμένο και... ρισκαδόρικο τρόπο την mainstream pop και την indie folk, ξεκίνησαν προ τετραετίας πολύ δυνατά με το 4-track EP "Lacuna" (2016) και συνέχισαν με 8 διαδοχικά singles, με τελευταίο το "For What It's Worth" - μία σκοτεινή και απολαυστική διασκευή στο ομώνυμο θρυλικό κομμάτι των Buffalo Springfield (1966). Εξίσου κομματάρα, μάλλον το πιο αγαπημένο μου των Trills, και το "Speak Loud", από το ομώνυμο single του 2018. 

Τα φωνητικά στην μπάντα είναι μια απολύτως συλλογική υπόθεση, τα lead vocals εναλλάσσονται από track σε track, ενώ συνεχώς ορθώνεται ένα μεγαλοπρεπές και σκαλωματικό χορωδιακό τραγούδισμα από όλα τα μέλη του σχήματος. Και, μια που το έφερε η κουβέντα, οι Trills είναι η Alicia (drums), η Imo (violin, keys, guitar), η Seraphina (keys, synth) και η Tallulah (guitar, bass).

Με αριθμό τραγουδιών που θα μπορέσουν να συνθέσουν ένα LP, είναι άξιο απορίας πως αυτό δεν έχει έρθει ακόμα. Το αναγιγνώσκω ως μία συνειδητή μανατζερική "τακτική", προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή, στην οποία η μουσική ακούγεται περισσότερο με μεμονωμένα tracks και singles, παρά με ολοκληρωμένους δίσκους. Όσο κι αν αυτά τα "μοντέρνα" εμένα με ξενερώνουν, αναγνωρίζω στο Βρετανικό girl group ταλέντο, πρωτοτυπία και άποψη. Γι'αυτό και σας παραδίδω παρακάτω τις μουσικές τους...
 


 

 

4. Athens, France - Black Country, New Road (2021)

"Don't believe the hype", μας έλεγαν οι θρυλικοί Public Enemy το 1988 στο ομώνυμο κομμάτι τους. Και για να μνημονεύω το στίχο 33 (!) ολόκληρα χρόνια μετά, πάει να πει πως με τον τρόπο του με έχει σημαδέψει, τον λαμβάνω -είτε ασυνείδητα είτε συνειδητά- σοβαρά υπ'όψη μου. Στην περίπτωση, όμως, των 7-piece Βρετανών Black Country, New Road, ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Do believe the hype! Ο θόρυβος και ο ντόρος γύρω απ΄το όνομά τους είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Το debut album τους, "For The First Time" (out 5/2/21), είναι μία ξεχωριστή, αριστουργηματικά φτιαγμένη, μουσική εμπειρία, που συνδυάζοντας την πειραματική rock, το post-punk και την jazz, καταφθάνει στ'αυτιά μας καθηλωτική και one of a kind. Το "Athens, France" είναι το αγαπημένο μου track από έναν δίσκο που ξεχειλίζει από έμπνευση, ενέργεια και πρωτοπόρα άποψη.
 


 

 

5. You Don't Know What's Real - Circulatory System (2014)

Οι Circulatory System είναι μια μπάντα από την Αθήνα των H.Π.Α. Δισκογραφεί αραιά από το 2001. Το τελευταίο άλμπουμ τους, "Mosaics Within Mosaics", είχε κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2014. Ανακάλυψα αυτόν τον περίεργο δίσκο προς το τέλος της χρονιάς, το Δεκέμβριο. Έξω χιόνιζε κι εγώ όποτε χιονίζει παίρνω τους δρόμους και περπατάω. Έτσι κι εκείνο το βράδυ. Όταν επέστρεψα σπίτι, έβαλα το άλμπουμ των Circulatory System να παίζει. Μία ώρα μουσικής, 31 tracks, με τα περισσότερα να έχουν διάρκεια 1-2 λεπτά. Όπως το αγαπημένο μου "You Don't Know What's Real", που μέσα σε 1' και 42" προλαβαίνει να προκαλέσει μέσα μου μυριάδες συναισθήματα. 

Όποτε χιονίζει, σχολαστικά και παβλοφικά, μόλις επιστρέφω σπίτι από τους λευκούς περιπάτους μου, βάζω να παίζει το "Mosaics Within Mosaics"...
 


 

 

6. Dimension X - The Screaming Fly (2019)

Το απόγευμα της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου, έφυγα νωρίτερα από τη δουλειά και πήγα ως Υπόγειος εκπρόσωπος στο σπίτι του Thomas Goun (METAMAN) για μια συνέντευξη στην εκπομπή του Tumbleweed που εκπέμπει κάθε Παρασκευή 6-8 στον Strummer Radio. Το δίωρο που πέρασα μαζί του ήταν από τα πιο όμορφα που έχω περάσει τους τελευταίους πολλούς μήνες. Ο Θωμάς μου έδωσε το ελεύθερο στις επιλογές της μουσικής, όταν όμως η εκπομπή τελείωσε και όσο προλαβαίναμε ελέω απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 21:00, ο mister METAMAN μου έβαλε να ακούσω την μπάντα του Στέφανου Φλώτσιου (Omegaray, The Last Drive), "The Screaming Fly". Λοιπόν, η μπάντα το 2019 κυκλοφόρησε μια δισκάρα, το "Trip To Venus", και από εκεί το καταιγιστικό και άκρως εθιστικό "Dimension X"


* μπορείς να ακούσεις την εκπομπή και την κουβέντα που είχαμε με το Θωμά εδώ.
 


 

 

7. Lout - The Horrors (2021)

Τι κομματάρα έβγαλαν τα αγγλόνια; Ποτέ δεν τους λάτρεψα, ενα "κομψί-κομψά" συνόδευε τη σκέψη μου όποτε άκουγα τις μουσικές τους, εδώ όμως υποκλίνομαι σε τούτο τον... οδοστρωτήρα. "Lout", από το ομώνυμο 3-track EP που κυκλοφορεί στις 5 Μαρτίου.
 


 

 

8. Old Time - Nick Cave & Warren Ellis (2021)

Αφού έκλεισε η δισκογραφική τριλογία που ξεκίνησε το 2013 με το "Push The Sky Away", κορυφώθηκε με το "Skeleton Tree" του 2016, και κατέληξε με το "Ghosteen" του 2019. ο Nick Cave -αυτή τη φορά χωρίς τους υπόλοιπους Bad Seeds, αλλά μόνο με τον διόσκουρό του Warren Ellis- επιστρέφει με το νέο δίσκο του "Carnage".

Προς το παρόν, δεν έχω τρελαθεί με το άλμπουμ, όμως... ΟΜΩΣ: Το "Old Time" είναι έπος.
 


 

 

9. Void - Condor Gruppe (2018)

Με αυτό το ορχηστρικό κομμάτι ξεκίνησα τις μουσικές μου επιλογές στην προαναφερθείσα εκπομπή του Thomas Goun, "Tumbleweed". Προσπάθησα στα 15-20 κομμάτια που διάλεξα εκείνο το απόγευμα, να συμπεριλάβω αγαπημένες μουσικές και μπάντες που αντιπροσωπεύουν ως ένα βαθμό τον Υπόγειο ήχο τα τελευταία 10 χρόνια. Θυμήθηκα έτσι το μεγαλείο και την απέραντη πολυσυλλεκτική μαγεία των Condor Gruppe. "Void", από το δεύτερο LP των Βέλγων, "Interplanetary Travels".  
 


 

 

10. Moonlight Shadow - Mike Oldfield ft. Maggie Reilly (1983)

Το σάλπισμα της επερχομένης Άνοιξης. Το παράθυρο ανοίγει διάπλατα να μπει το φως. Θα περπατήσουμε στο χρόνο και όπου μας βγάλει. Δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά.

Το "Moonlight Shadow" το βρίσκεις στο δίσκο του Mike Oldfield, "Crises", που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1983. Το κομμάτι είχε κυκλοφόρησε προηγουμένως σαν single, την Άνοιξη, στις 6 Μαϊου. To "Crises" ήταν ο πρώτος δίσκος στον οποίο ο Βρετανός μεγαλοφυής συνθέτης καταπιάστηκε με πιο εύκολα "προσβάσιμες" μουσικές, συμπεριλαμβάνοντας τραγούδια μικρότερα σε διάρκεια απ'ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν του, αλλά και στίχους και φωνητικά. Η αιθέρια χροιά της Reilly ήταν ο πολιορκητικός κριός και ο καταλύτης στις νέες αναζητήσεις του. 38 χρόνια μετά, αν και χιλιοακουσμένο και χιλιοπαιγμένο, το "Moonlight Shadow" δεν έχει χάσει ίχνος της φρεσκάδας του και της ανείπωτης pop δυναμικής του...
  

Τα Κομμάτια του Μήνα στο Spotify
* To "Dimension X" των The Screaming Fly δεν ήταν διαθέσιμο στην πλατφόρμα.
 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Μάρτιος 2021
(08/04/2021)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Ιανουάριος 2021
(30/01/2021)
ypogeio.gr
Top 11 (9)
Pixies
(08/06/2018)
ypogeio.gr
The BSMNT Group Verdict:
30 Απαίσια Τραγούδια
(#tinaftore)
(12/10/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ