To ypogeio.gr

Τα 10 Κομμάτια του Μήνα

Απρίλιος 2021


by Rafael Garcia for Noema Magazine


Την Κυριακή 25 Απριλίου η Ελλάδα ξεπέρασε τους 10.000 νεκρούς από τον νέο κορωνοϊό Covid-19. Παγκοσμίως, καταγράφονται περισσότεροι από τρία εκατομμύρια θάνατοι. 

Η ελπίδα τελικά βρίσκεται σε ένα μικρό φιαλίδιο, η ελπίδα τρυπάει το δέρμα, σκάβει και σκαλίζει το αρχέγονο χώμα, και υποδόρια ταξιδεύει στο σώμα. 

Ακόμα κι αυτή, η μόνη απ´ο,τι φαίνεται ελπίδα, σκεπαστηκε με θρίλερ και αγωνία, θρομβώσεις λέει και μυοκαρδίτιδες, και κάτι για δυσκολια στην τεκνοποίηση και αλλά τέτοια. Ποσοστά, υπολογισμοί και ονόματα, σκευάσματα για τρομαγμένα πλάσματα - Pfizer, Moderna, Astra, Johnson’s... Ο δρόμος, όμως, μοιάζει εντέλει να είναι ενας, και οδηγεί πίσω στη ζωή - μπροστά στη ζωή - μέσα στη ζωή. 

Ξεκίνησαν οι άνθρωποι να ονειρεύονται την επόμενη ημέρα, ανά ηλικίες με ΑΜΚΑ και μηνύματα, ραντεβού σε μειλ και σε κινητά- πάμε γερά, ο ένας στηρίζει τον άλλο, ο ένας πείθει τον άλλον, και όλοι μαζί αγκαλιά με μια μεταφυσική πανανθρώπινη εμπιστοσύνη περπατούν με το τσιρότο στο μπράτσο, το σημάδι της λύτρωσης. 

Τον επόμενο μήνα, όταν θα γράφω αυτή τη στήλη, θα το έχω κι εγώ. Το τσιρότο. Και θα ατενίζω με ολόγιομο χαμόγελο το Καλοκαίρι. Και θα θυμηθώ “πώς είναι να χορεύω” - αμέριμνος και αβαρής στο θερινό κενό...

Το βράδυ σήμερα είναι Ανάσταση και αύριο Πάσχα. 


Ακολουθούν τα 10 πιο χιλιοπαιγμένα κομμάτια του Υπογείου για το μήνα Απρίλιο, ελληνικά και ξένα, σε κάπως αρμονικά ενωμένη σειρά, ανεξάρτητα από τη χρονολογία κυκλοφορίας και το είδος τους. Στο τέλος του άρθρου, τα δέκα τραγούδια στο spotify. Τα χειρόγραφα των στίχων του τραγουδιού "Θυμάσαι Πώς Είναι Να Χορεύεις" των Synth.

 

 

1. Wet Road - Porridge Radio (2021)

H ιστορική και μερακλίδικη Αμερικανική δισκογραφική "Secretly Canadian" συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια ζωής και για να γιορτάσει τα γενέθλιά της, έθεσε έναν πολύ όμορφο στόχο: Να συγκεντρώσει 250.000 δολάρια για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού οργανισμού "New Hope For Families". Έτσι, προχωράει -παρέα από το αξιολογότατο roster της- σε μια σειρά επανεκδόσεων, αλλά και ολόφρεσκων νέων singles. Ένα από αυτά, το άρτι αφιχθέν "Wet Road", μια γοητευτική και παντοδύναμη διασκευή των χαρισματικών Porridge Road. Το πρωτότυπο ανήκει στη Scout Niblett και το βρίσκεις στο debut LP της, "Sweet Heart Fever" του 2001. 
 


 

 

2. Stories And Pictures - Wovenhand (2002)

Η φωνή του David Eugene Edwards, είτε στους 16 Horsepower είτε στους Wovenhand, είναι καθηλωτική. Η τραγουδοποιία του συμπαθητική και ισχυρή, ειδικά όταν κατορθώνει να ξεφεύγει από κάποιες συμπλεγματικές μανιέρες. Κάποιες φορές είναι και συγκλονιστική, όπως στην περίπτωση του "Stories And Pictures", που το βρίσκεις στο... σχεδόν s/t debut των Wovenhand, "Woven Hand", που κυκλοφόρησε στις 29 Μαρτίου του 2002.
 


 

 

3. Linger - Lost Horizons feat. Gemma Dunleavy (2021)

Οι Lost Horizons είναι ένα super duo, απαρτιζόμενο από τον μπασίστα των Cocteau Twins, Simon Raymonde, και τον ντράμερ των Jesus And Mary Chain, Richie Thomas. Στο εν λόγω project, οι δύο σημαντικοί μουσικοί, έχουν τον απαραίτητο χώρο για να ξεδιπλώσουν το πολυσυλλεκτικό ταλέντο τους, τόσο στο επίπεδο παιξίματος διάφορων οργάνων όσο και στο επίπεδο της σύνθεσης. Για το τραγούδι επιστρατεύουν διαφορετικές φωνές, κάποιες γνωστές και... παλιοσειρές, αλλά και κάποιες νέες. Μας συστήθηκαν το 2020 με το πολύ ενδιαφέρον debut "Ojala", ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο μας παρουσίασαν την sophomore κυκλοφορία τους, "In Quiet Moments". Από εκεί, το μαγεμένο "Linger" με την καθηλωτική φωνή της Ιρλανδέζας Gemma Dunleavy (wonderkid!).  
 


 

 

4. Strong Feelings - Dry Cleaning (2021)

Η Βρετανία συνεχίζει να αντεπίτιθεται. Στην παρούσα περίπτωση, με τους εκρηκτικούς και ολόφρεσκους Dry Cleaning, οι οποίοι debut-άρισαν τον Απρίλιο (2/4) με το παντοδύναμο "New Long Leg". Γεμάτος και νεωτεριστικός alt/punk rock ήχος, εξαιρετικά φωνητικά, φαρμακεροί στίχοι και εδώ ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους της χρονιάς ως τώρα. "Strong Feelings", ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα και πορωτικότερα tracks του album...
 


 

 

5. Implosion-Explosion - Colleen (2021)

H εκ Βαρκελώνης ορμώμενη πολυοργανίστρια και τραγουδίστρια Cécile Schott, με το προσωνύμιο Colleen, σμιλεύει τα ηλεκτρονικά διαμαντάκια της εδώ και περίπου 20 χρόνια και έκει κυκλοφορήσει 6 δίσκους. Ο Νο7 έρχεται στις 21 Μαϊου, θα ονομάζεται "The Tunnel and the Clearing" και εδώ ο ταξιδιάρικος και γλυκόπικρος προάγγελός του, το "Implosion-Explosion"
 


 

 

6. You Kept Me Waiting Too Long - Television Personalities (2006)

To Καλοκαίρι του 2010 είχαμε Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική και το μουσικό περιοδικό Sonik είχε φτιάξει ένα πλακατζίδικο αφιέρωμα του στιλ "αν οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου ήταν συγκροτήματα ποια θα ήταν". Οι Βρετανοί Television Personalities είχαν παραλληλιστεί στο εν λόγω άρθρο με την Εθνική ομάδα της Σερβίας: αιωνίως υποσχόμενοι και με δυνατότητες να κατακτήσουν τον κόσμο όλο και εντέλει να καταλήγουν σε ένα σχετικά χαμηλό ταβάνι, χωρίς ποτέ να κάνουν το μεγάλο μπαμ, χωρίς ποτέ να απογειωθούν. Σωστό μου είχε φανεί τότε, σωστό μου φαίνεται και 11 χρόνια μετά. Παρόλα αυτά, το "You Kept Me Waiting Too Long", από τον 9ο κατά σειρά δίσκο τους "Dark Places" του 2006, εμένα με απογειώνει. Έπος! 
 


 

 

7. Θυμάσαι Πώς Είναι Να Χορεύεις; - The Synth (2021)

Για το ντουέτο του παλιού μας γνώριμου Stavros Van Der Wilt και της συζύγου του, Βενετίας Ιωακείμ, σας ενημερώσαμε προσφάτως μέσω της στήλης μας Nice To Meet You (check here). Το πρώτο κομμάτι που μοιράστηκαν μαζί μας, το περί ου ο λόγος εδώ "Θυμάσαι Πώς Είναι Να Χορεύεις", είναι ένας εκκωφαντικός και πέρα για πέρα ελκυστικός τρόπος να συστηθείς.  


* Ευχαριστούμε θερμά τους Synth για την παραχώρηση της φωτογραφίας με τους χειρόγραφους στίχους του τραγουδιού. 
 


 

 

8. Μάρκος - Λένα Πλάτωνος (1985)

Εδώ η ιέρεια της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής καταθέτει ένα κανονικό αριστούργημα, μπρόστά από την εποχή του, τόσο σε στίχο και σε ήχο. Τον συγκλονιστικό "Μάρκο" τον βρίσκεις στον 6ο δίσκο της, "Γκάλοπ", που κυκλοφόρησε το 1985. Παραθέτω αυτούσιο το back story του τραγούδιού, όπως η Λένα Πλάτωνος το εμπιστεύθηκε προ τετραετίας στο PopCode του oneman.gr:
 

“Ξύπνησα ξημέρωμα κλαίγοντας με αναφιλητά, ακούγοντας μέσα μου έντονα τη φράση ‘‘τα μάτια μου είναι τα μάτια του Μάρκου, είναι τα μάτια του Μάρκου”. Κοίταξα την ώρα, ήταν 6.00 το πρωϊ, πολύ νωρίς για μένα, έφτιαξα έναν καφέ προσπαθώντας να συνέλθω. Ήταν τέλος Οκτωβρίου, μια μέρα γλυκειά, λαμπερή, ηδονική. Ο Μάρκος ήταν το σκυλί των ιδιοκτητών του σπιτιού μου. Το είχα φροντίσει όταν το είχαν εγκαταλείψει για να πάνε διακοπές κι αυτό είχε πάθει μελαγχολία, είπε ο κτηνίατρος. Τότε το φρόντισα εγώ, το τάιζα, του μιλούσα προπάντων, αργότερα πηγαίναμε βόλτες, πάντα του μιλούσα. Με κοιτούσαν τα σπάνια μάτια του και σαν να με συναισθανόταν…

Γύρω στις 10.00 μου χτύπησε η ιδιοκτήτρια εκνευρισμένη και κάπως κλαμμένη. Μου λέει ”δηλητηρίασαν τον Μάρκο…!” ”Πότε?”ρώτησα σχεδόν αγριεμένη. ”Περίπου στις 6.00 τα ξημερώματα” είπε. Πάγωσα. Είχα αντιληφθεί τον θάνατό του την ώρα ακριβώς που συνέβη, ε ξ ω α ι σ θ η τ ι κ ά. Έπαθα το σχετικό σοκ, έτρεξα κυριολεκτικά στα σύνθια και έφτιαξα το τραγούδι του Μάρκου, ταυτόχρονα τους στίχους και τη μουσική και φυσικά το ηχογραφούσα. Ήταν η ιστορία του Μάρκου και η ιστορία μου με τον Μάρκο και η κρίσιμη σχέση με τους ιδιοκτήτες του, που με την αμφίσημη συμπεριφορά τους τον τρέλλαναν, τον οδήγησαν στο περιθώριο και τελικά στο θάνατο.

Το τραγούδι αυτό μου βγήκε επίσης προφητικά συμβολικό και αφορά κάθε μορφή εξουσίας που χρησιμοποιεί μη ξεκάθαρες πολιτικές, εξουθενώνοντας και εξοντώνοντας αδύναμους λαούς. Ελπίζω οτι προκαλεί κυρίως τον θυμό και την αγανάκτηση που ένιωσα εγώ εκείνη τη μέρα.”
 


 

 

9. Ακυκλοφόρητο (Μπουφάν;) - Σεμέλη Παπαβασιλείου (2021)

Τη Σεμέλη Παπαβασιλείου, κόρη του σολίστα του τρίχορδου, Γιάννη Παπαβασιλείου, ενδεχομένως τη γνωρίζετε από τη συνεργασία της με το Σωκράτη Μάλαμα στα "Σκέτα", όπου και τραγούδησε μαγικά το "Ο Κόσμος Σου Να Είμαι Εγώ" του Χατζιδάκι. Η 26χρονη τραγουδίστρια και μουσικός διαθέτει φωνή σπάνιας δυναμικής και "ειδικεύεται" στο λαϊκό τραγούδι. Τουλάχιστον μέχρι προσφάτως, διότι τον περασμένο Μάρτιο στο set των Dozen Sessions παρουσίασε 4 δικά της ακυκλοφόρητα κομμάτια, στα οποία έδωσε άπλετο αγνό hip-hop πόνο, με συνοδεία δαιμονισμένου πιάνου. Το τελευταίο τραγούδι, το οποίο εγώ αυθαίρετα βαφτίζω "Μπουφάν" :), είναι ένα σκαλωματικό και ευφυέστατο δημιούργημα, με στίχους ξυράφια κι ερμηνεία συγκινητική. Ειλικρινά, ανυπομονώ για την επίσημη κυκλοφορία του και τη studio vesion του.


* το "Μπουφάν" μπαίνει στο 10:53, αλλά δείτε και ολόκληρο το session - η Σεμέλη καταθέτει ψυχή.
 


 

 

10. India - Puressence (1995)   

Ένα καταπληκτικό και αψεγάδιαστο s/t debut από το μακρινό 1995 και ένα track που θα μπορούσα να πεθάνω μαζί του (φτου-φτου). Ένα θεοσκότεινο βράδυ του Απρίλη το ξαναθυμήθηκα και το άκουσα 3-4 φορές στη σειρά και ήρθα στα ίσια μου...
 


 


Τα Κομμάτια του Μήνα στο Spotify
[το ακυκλοφόρητο κομμάτι της Σεμέλης Παπαβασιλείου δεν ήταν διαθέσιμο στην πλατφόρμα]
 

  

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Μάρτιος 2021
(08/04/2021)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Φεβρουάριος 2021
(05/03/2021)
ypogeio.gr
Οι Μουσικοί
για τη Μουσική
της Δεκαετίας (2010-2019)
(19/01/2020)
ypogeio.gr
Top-20 Εγχώρια Albums
Of 2016
(08/01/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ