To ypogeio.gr

Top 11 (19)

Interpol

[Ομαδικό x 2]


To Top-11 είναι μία σειρά από λίστες, στην οποία πολύ απλά επιλέγουμε τα 11 καλύτερα κομμάτια μιας αγαπημένης μπάντας ή καλλιτέχνη, βασιζόμενοι στο σύνολο της δισκογραφίας τους. Βασικός κανόνας: Οι μπάντες/καλλιτέχνες που θα επιλέγουμε για να φτιάξουμε το Top-11, θα πρέπει να έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον 3 LPs.

 

Με το άρτι αφιχθέν, 6ο κατά σειρά, νέο τους άλμπουμ "Marauder" να έχει κάπως διχάσει το κοινό τους, το Υπόγειο μέσω των George Ray (Γιώργος Χατζηδημητρίου) και Βαγγέλη Νάκου ρίχνει μία συνολική ματιά στη δισκογραφία των Interpol και μέσα από δύο 11άδες των πιο αγαπημένων τραγουδιών τους θυμάται τα μεγαλεία τους... Τα οποία μεγαλεία φυσικά ξεκινούν με έναν από τους καλύτερους και εμβληματικότερους δίσκους που άκουσαν τ'αυτιά μας από τα 00's και δώθε - αναφερόμαστε προφανώς στο "Turn On The Bright Lights" του 2002. Η μπάντα δημιουργήθηκε το 1997 στη Νέα Υόρκη από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Paul Banks, τον επίσης κιθαρίστα Daniel Kessler, τον μπασίστα Carlos Dengler και τον ντράμερ Greg Drudy, ο οποίος το 2000 αντικαταστάθηκε τον Sam Fogarino. Το 2012 μπήκαν σε ένα σύντομο hiatus, επιστρέφοντας το 2014 με το δίσκο "El Pintor", χωρίς όμως τον μπασίστα τους Dengler. Ακολουθεί αναλυτικά η δισκογραφία του συγκροτήματος, καθώς και οι 11άδες των δύο έγκριτων... Interpol-ολόγων μας.


Δισκογραφία

Turn On the Bright Lights (2002)
Antics (2004)
Our Love to Admire (2007)
Interpol (2010)
El Pintor (2014)
Marauder (2018)

 


Βαγγέλης Νάκος

Πριν πάμε στην λίστα μου, απλά να πω ότι το να διαλέξω ανάμεσα στα παιδιά μου ήταν πολύ, πολύ δύσκολο. Αυτό. Να’ναι καλά ο Μιχάλης που μου δίνει βήμα, ήταν αναγκαίο τεστ για μένα.

 

11. Summer Well (Interpol, 2010)
Δεν είμαι από εκείνους που έθαψαν το ομώνυμο άλμπουμ, ίσα ίσα που το λατρεύω, όμως έχει το μειονέκτημα ότι χάνει πόντους αν πάρεις τα κομμάτια ξεχωριστά και δεν το ακούσεις με την σειρά. Το "Summer Well" είναι από αυτά τα κομμάτια που δεν έχουν αυτό το μειονέκτημα στα δικά μου αυτιά. Αγνή κατάθλιψη, μία κοπέλα που αφήνει πίσω της το καλοκαίρι και μαζί της τον φίλο μας, ίσως το πιο ενδεικτικό δείγμα του τέταρτου άλμπουμ των Νεοϋορκέζων και τελευταίου δίσκου με τον Κάρλος Ντένγκλερ στο μπάσο, μία απουσία που ακόμα παλεύουν να εξορκίσουν.


10. All The Rage Back Home (El Pintor, 2014)
Το El Pintor είναι ο λιγότερο αγαπημένος μου δίσκος, όμως το "All The Rage Back Home" είναι αυτό το single που θα σε έπειθε σίγουρα πως αυτό που ερχόταν ήταν πολύ καλό. Εξαιρετική ερμηνεία του Banks και θα μπορούσε να είναι πιο ψηλά, αν ο δίσκος δεν μου άφηνε καλή αίσθηση.


9. Take You On A Cruise (Antics, 2004)
Ένα "Leif Erikson" μεγαλύτερης διάρκειας. Χαοτικές κιθάρες, αγωνία για την απόδραση των ηρώων και κλείσιμο όπως αρμόζει σε ένα ακόμα έπος των παιδιών από την Νέα Υόρκη. Προσωπικά εμένα ακόμα με σκλαβώνει η κιθάρα που αποχωρεί μακρόσυρτα, λες και είναι μέρος συμφωνίας και όχι post punk revival κομματιού.


8. Public Pervert (Antics, 2004)
Η εναλλαγή ρυθμού ανάμεσα στο κυρίως κομμάτι και το outro, η αυξομείωση της εντάσεως στο κυρίως κομμάτι και το αριστουργηματικά βρώμικο outro, ένα μέρος στο οποίο είναι μανούλες οι Interpol, του δίνει θέση στην λίστα μου και αν μου ζητήσεις το πιο underrated κομμάτι τους, θα σου έλεγα το "Public Pervert" χωρίς δεύτερη σκέψη.


7. Evil (Antics, 2004)
Ίσως το πιο catchy κομμάτι τους, το Evil σε καλεί “σατανικά” να χορέψεις δίχως αύριο στους ρυθμούς του, με εναρκτήριο μπάσο που τρελαίνει και τον πιο απαιτητικό ακροατή. 


6. Everything Is Wrong (El Pintor, 2014)
Θα μπορούσε να ήταν εκτός λίστας, αλλά με αυτό το κομμάτι μυήθηκα στους Interpol. Enter the override, how we run the game λέμε στο έπος που με έχει φέρει εδώ, να προσπαθώ με χίλια ζόρια να βάλω σειρά στις λατρείες μου.


5. Untitled (Turn On The Bright Lights, 2002)
Ο ορισμός του intro κομματιού δίσκου και κατά την ταπεινή μου γνώμη, οφείλουν αρκετά στην επιτυχία τους οι Interpol σε αυτό το κομμάτι.


4. Rest My Chemistry (Our Love To Admire, 2007)
Ένα κομμάτι για τα ναρκωτικά όπως θα έπρεπε να είναι. Χαοτικοί ήχοι με αναλαμπές ηρεμίας κι ένας ήρωας να παλεύει ανάμεσα σε λογική και χάος. Ένα σύγχρονο συνθετικό έπος.


3. Leif Erikson (Turn On The Bright Lights, 2002)
Ένας Paul Banks στο απόγειο της ποιητικότητας του, ένας τυπάς που παλεύει να κρατήσει την αγαπημένη του και κιθάρες σε αυξανόμενη ένταση, από την μελαγχολία στην αγωνία. Το Turn On The Bright Lights κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το κομμάτι θα έχει για πάντα μία θέση στην καρδιά μου.


2. Obstacle 1 (Turn On The Bright Lights, 2002)
Θα μπορούσε να είναι πρώτο στην λίστα, αν δεν είχα ιστορία πίσω από το επόμενο. Ένα κομμάτι που δεν θα ξεπεράσουν ποτέ οι Interpol, ούτε έχουν ξεπεράσει στις επόμενες δουλειές κι έχει την αμέριστη αγάπη μου. Γιατί είναι διαφορετικά τώρα που είμαι φτωχός και γερνάω, όπως λέει και το κομμάτι.


1. PDA (Turn On The Bright Lights, 2002)
Ένα κομμάτι με το οποίο έχω πάει από τον παράδεισο στην κόλαση κι έχω επιστρέψει πίσω και το καλύτερο outro που θα βρεις στα κομμάτια τους. Δεν θα πω περισσότερα, τα έχω ξαναγράψει στο Υπόγειο για το εν λόγω κομμάτι. Απλά δεν μπορούσα να μην το βάλω στην πρώτη θέση.



George Ray (Γιώργος Χατζηδημητρίου)

Δεν έχω πιεστεί στην ζωή μου πιο πολύ από αυτή την περιπέτεια.  Να επιλέξω το Top 11  των Interpol, οι οποίοι έχουν κάνει το musical debut τους με ένα άλμπουμ , το Turn on the Bright Lights, να είναι τοσο στοιχειωμένο και σκοτεινό και να έχει 11 τραγούδια. Βέβαια, η ιστορία συνεχίζεται με το Antics, για να εκτιναχθεί με το Our Love to Admire.

 

1. Pioneer to the Falls (Our Love To Admire, 2007)
Aυτή η κιθάρα μετά το τελευταίο ρεφραιν του Banks  είναι εκπληκτική. Η μουσική τους είναι ρυθμική, σαγηνευτική αλλά παράλληλα  βαναυση και αποσπασμένη. Interpol's love is to truly admire.
 

2. PDA (Turn on the Bright Lights, 2002)

"But you cannot safely say while I will be away
That you will not consider sadly how you helped me to stray"

Όταν η σχέση σε ένα ζευγάρι έχει πάρει την κάτω βόλτα, και μετά από όλες τις διαφωνίες και τους τσακωμούς, αυτός είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας τους. Επίσης , νιώθεις οτι καθώς ακούς αυτό το κομμάτι, βρίσκεσαι στην κορυφή του ψηλότερου κτηρίου μιας μεγαλούπολης. Φοβερό emotional music breakdown  στο τέλος του κομματιού.
 

3. Leif Erikson (Turn on the Bright Lights, 2002)

"Her rabid glow is like Braille to the night”

Γιατι η αγάπη της είναι τόσο σκοτεινή και υποσεινήδητη, που είναι σαν να διαβάζει κάποιος στο σκοτάδι ένα κείμενο με την μέθοδο Βraille. Εκπληκτική διαχείρηση στίχων από τον Paul Banks.Ακόμα ένα αριστούργημα από το καθηλωτικό αυτό ντεμπούτο.
 

4. No I in Threesome (Our Love To Admire, 2007)
To chord progression  του συγκεκριμμένου κομματιού δένει απίστευτα με στίχους να μιλούν απεγνωσμένα για το οτι δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί μια σχέση όταν υπάρχει τρίτο πρόσωπο.
 

5. Rest My Chemistry  (Our Love To Admire, 2007)
Ένα κομμάτι για την αποτοξίνωση, μιλώντας για τους τρόπους που προσπαθεί να μείνει καθαρός από την χρήση ναρκωτικών. 

 
6. Tidal Wave (El Pintor, 2014)
Όταν ένα αγαπημένο σου πρόσωπο μπορεί να παρομοιαστεί με ένα κύμα παλλιροιας.


7. C'mere (Antics, 2004)

"It's way too late to be this locked inside ourselves 
The trouble is that you're in love with someone else 
It should be me. Oh, it should be me. "

Με άλλα λόγια, στοιχιωμένος σαρκασμός.  Enough said.
 

8. Take You on a Cruise (Antics, 2004)
Αμέτρητες προσπαθειες να προσεγγίσεις μία όμορφη ύπαρξη, συμβολίζοντας την με τον ωκεανό.
 

9. Obstacle 1 (Turn on the Bright Lights, 2002) 
Ίσως το πιο γνωστό τους κομμάτι από αυτό το άλμπουμ, είτε από τους άμεσους στίχους, είτε από την εκπληκτική συνεργασία  των δύο κιθάρων.
 

10. Evil (Antics, 2004)
 Η αισιοδοξία και η ελπίδα να βρεις καποιον που να σε κάνει να νιώσεις σημαντικό ον σε αυτον τον πλανήτη. 

“Why we can't we look the other way?”

Mην σκέφτεσαι τα προβλήματα, εναλλακτικά, κοίτα μπροστά.
 

11. The Heinrich Manuever (Our Love To Admire, 2007)
Κρυφό διαμαντάκι απο το μαυρο δίσκο με λιοντάρια να επιτίθενται σε μια αντιλόπη.


 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Top 11 (32)
Ορφέας Περίδης
(21/06/2020)
ypogeio.gr
Top 11 (31)
Νίκος Παπάζογλου
(ομαδικό x 7)
(16/04/2020)
ypogeio.gr
50 Αγαπημένα Διεθνή Tracks
των 10s (+20 εγχώρια)
by Tasos Zannis
(19/10/2020)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια Του Μήνα
Αύγουστος 17
(03/09/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ