To ypogeio.gr

Τα 10 Κομμάτια του Μήνα

Οκτώβριος 2022


Φωλιά σκαραβαίων - Αθήνα, κέντρο / photo by Elina


Ας μην μιλήσουμε για τον Οκτώβριο της μικρής 12χρονης που πολλάκις βιάστηκε και σύρθηκε στο ζόφο, ας μην μιλήσουμε για τον φιλήσυχο, κοινωνικό και δημοφιλή, με υψηλό πολιτικό κύκλο, καλό χριστιανό κουβαλητή σταυρού, μαστροπό της ούτε για την «δεν ξέρω, δεν είδα - μόνο τα λεφτά να μπαίνουν κι όλα εντάξει» μητέρα της ούτε για τους εκατόν δέκα τόσους τύπους που την έψαξαν για να την βιάσουν και αυτοί. 

Ας μην μιλήσουμε για τον Οκτώβριο του αστυνομικού τμήματος της Ομόνοιας, όπου εξέχοντα μέλη του βίασαν στα βρωμερά από τη σήψη και τυφλή βία κελιά του μια γυναίκα ούτε για τον δικηγόρο τους που υποστήριξε πως η κοπέλα απλά ικανοποίησε μια φαντασίωσή της. Ανακατεύομαι.

Και αν όχι γι αυτά, για ποια να μιλήσουμε; Τι άλλο μπορούμε να πούμε δηλαδή; 

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό μια ανθρώπινη αθώα ψυχή διαλύεται σε χίλια κομμάτια. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, ένα αθώο ανθρώπινο σώμα τεμαχίζεται και γίνεται βορά σε υπανθρώπους-τέρατα, πλάσματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, αλλά -μάντεψε- υπάρχουν γιατί κάποιος τους δημιούργησε. Ο Θεός; Ο Διάβολος; Οι γονείς τους; Το σύστημα; Η νέα εποχή; Όλοι μας; 

Και αν όχι γι αυτά, για ποια να μιλήσουμε; Τι άλλο μπορούμε να πούμε δηλαδή;

Πάει και ο Οκτώβριος. Μου μείνει μια ωραία βόλτα στην Ακρόπολη και στο κέντρο, είχα χρόνια να πάω και δυο γαμάτες συναυλίες. Είχα καιρό να πάω. Καλό Χειμώνα και επισήμως, τα λέμε mates! 


Ακολουθούν τα 10 πιο χιλιοπαιγμένα κομμάτια του Υπογείου για το μήνα Οκτώβριο, ελληνικά και ξένα, σε κάπως αρμονικά ενωμένη σειρά, ανεξάρτητα από τη χρονολογία κυκλοφορίας και το είδος τους. Στο τέλος του άρθρου, τα δέκα τραγούδια στο spotify.
 Danny "Lee Blackwell" Rajan Billingsley - Night Beats

 


1. Future Flora - Black Flower (2019)

Κάνε εικόνα:

4 μαντράχαλοι που τις έχουν πιει τις μπιρίτσες τους, σταματάνε ταξί στο Γκάζι. "Ελεύθερος; Ναι; Ωραία! Πάμε Νέα Ερυθραία, με μία στάση στο μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας, άλλη μία στάση στην Πολιτεία και άλλη μία στην Άνω Κηφισιά". Ο ταξιτζής τους κοιτάζει με απορία και δύσπιστα. "Παιδιά έχετε λεφτά πάνω σας; Μετρητά εννοώ...". "Έχουμε, έχουμε, φύγαμε!".

Από τους Night Beats γυρίζαμε - εγώ, ο Mammoth, ο Φάνης και ο Πανάμπα. Μπήκαμε στο ταξί και στριμωχτήκαμε σαν τα σαρδελάκια. Το... ταξίδι ξεκίνησε και όταν ο 30άρης ευγενέστατος τάριφ ίσιωσε και κατάλαβε πως μπορεί να μας εμπιστευτεί, ένιωσε άνετα που λένε, άρχισε την κουβέντα και το ντιτζεϊλίκι. Έβαζε σκοτεινά μπλουζ κομμάτια από το κινητό του μέσω bluetooth, είχε και γαμώ τα ηχεία και το ταξί σύντομα έμοιαζε με υπόγειο ποτάδικο στη Λουζιάνα της Αμερικής ξέρω γω. Εμείς δεν θέλαμε και πολύ και αρχίσαμε ένα back to back πρόγραμμα, παραγγέλνοντάς White Stripes και τα τοιαύτα. Σε μια φάση ο ταξιτζής, όταν ήρθε η σειρά του, έβαλε ένα παραδοσιακό Ηπειρώτικο κομμάτι, παιγμένο από έναν σύγχρονο σολίστα του κλαρίνου. Κι ύστερα ο Φάνης πετάχτηκε από το κάθισμά του και αναφώνησε: "Κλαρίνα θέλετε ρε; Βάλε, φίλε μου, το Future Flora από Black Flower!"

Κι έτσι αυτή η ατέλειωτη κομματάρα της Βέλγικης μπάντας Black Flower μπήκε στη λίστα. Από τον ομώνυμο δίσκο, "Future Flora", που κυκλοφόρησε το 2019.   
 


 

 

2. Condor Gruppe - Galata (2022)

Αναλυτικά για την μπάντα και το νέο τρίτο δίσκο της ("Gulliver"/out 16/9) τα έγραψα στο προηγούμενο τεύχος της στήλης (Τα 10 Κομμάτια του Μήνα - Σεπτέμβριος). Εδώ το "Galata", το δεύτερο συνεχόμενο entry στις λίστες μου από τους Βέλγους Condor Gruppe - διόλου συνηθισμένο αυτό, όπως καταλαβαίνετε ο δίσκος με έχει τρελάνει...
 


 

 

3. Daridim Daridim - Derya Yidirim & Grup Şimşek (2022)

Την περιπτωσάρα της Derya Yidirim και την μπάντα της, τους Grup Şimşek, σας τους είχαμε πρωτοσυστήσει μέσω μιας συνέντευξης πίσω στο μακρινό 2017 (check interview here), όταν και η... πολυεθνική παρέα -η Derya είναι Γερμανίδα και κατάγεται από την Τουρκία, ενώ τα υπόλοιπα μέλη καταγράφουν καταγωγές από Αγγλία, Σουηδία, Ιταλία και Γαλλία- μόλις μας είχε δώσει το πρώτο δείγμα των υπέροχων πολυσυλλεκτικών διαθέσεών της, το extened play "Nem Kaldi". Έκτοτε κυκλοφόρησαν το εξαιρετικό debut LP τους ("Kar Ya​ğ​ar"/2019), ενώ είναι πανέτοιμοι και για την sophomore κυκλοφορία τους. Θα ονομάζεται "DOST 2" και θα μας έρθει στις 11 Νοεμβρίου. Από εκεί το single "Daridim Daridim" και, φιλαράκια μου, ήρθε η ώρα να καούν τα κάρβουνα...
 


 

 

4. Love's a Stranger - Warhaus (2017)

[τρίτο εκ Βελγίου entry στι λίστα - αδιανόητο]

Μπορεί τα singles ("Timebomb", "Desire", "Open Window") που προλογίζουν τη δεύτερη κυκλοφορία του κύριου Maarten Devoldere (Balthazar) με το project Warhaus να είναι πολύ καλά και όμορφα, όμως εγώ με αφορμή τα προαναφερθέντα νεά τραγούδια, θυμήθηκα το debut s/t LP του Warhaus που είχε κυκλοφορήσει προ πενταετίας και... του έδωσα και κατάλαβε με αμέτρητες ακροάσεις. Εδώ, το ονειρεμένο "Love's a Stranger", γραμμένο σε μια βάρκα στα κανάλια της Γάνδης, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου. 

Παράλληλα με τα δικά μου προαναφερθέντα μουσικά... πάρε-δώσε με τον Βέλγο μουσικό, ο έτερος Mike του Υπογείου, ο Αποστολίδης, μιλούσε με τον τον Maarten και κανόνιζαν μία συνέντευξη για τη σελίδα μας, με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου Warhaus album ("Ha Ha Break" - out 11/11) - τη διαβάζεις ή/και την ακούς εδώ.
 


 

 

5. The Shy Retirer - Arab Strap (2003)

Ο Οκτώβρης μου, αν και μακρόσυρτος και εξαντλητικός, έκλεισε όμορφα, με μια μεγάλη βόλτα στο κέντρο από το πρωί ως το απόγευμα και μια πολύ δυνατή συναυλία το βράδυ στο Gagarin - Λόλεκ και Arab Strap (check live review here). Οι Σκωτσέζοι έπαιξαν αρκετά καινούρια κομμάτια από τον περσινό επικό δίσκο τους, "As Days Get Dark", όμως θυμήθηκαν και τα παλιά. Το "The Shy Retirer", από τον 5o δίσκο τους "Monday at The Hug & Pint" του 2003, ήταν εκ των κορυφαίων και των εκ των συγκινητικότερων στιγμών στο live. Και είναι και κομματάρα, ούτως ή άλλως...
 


 

 

6. Disarm - The Smashing Pumpkins (1993)

Τα έγχορδα του προαναφερθέντος "The Shy Retirer" ασυνείδητα με οδήγησαν στην πάλαι ποτέ πιο αγαπημένη μου μπάντα, τους Smashing Pumpkins, και στο εκθαμβωτικό και ασύλληπτο "Disarm". Ένα από τα καλύτερα τραγούδια τους, από τον εμβληματικό "Siamese Dream", που κυκλοφόρησε στις 27 Ιουλίου του 1993. 
 


 

7. The Car - Arctic Monkeys (2022)

Οι Arctic Monkeys βγάλαν καινούριο δίσκο ("The Car" - out 21/10) και -guess what!- δεν μου άρεσε καθόλου. Κρατάω τη χολή μου περιμένοντας το review του Τάσου - φανατικός και ενθουσιώδης fan των Μαϊμούδων, διαχειριστής του Arctic Monkeys Greece, λογικά θα εκθειάσει- οπότε στο επερχόμενο double bill, Dr Jekyll and Mr Hyde, review μας θα έχω την ευκαιρία να θάψω με την ησυχία μου... Προς το παρόν, μοιράζομαι από εδώ ένα εκ των 2-3 τραγουδιών που μου κάτι μου έκαναν από το άλμπουμ, το ομώνυμο "The Car".    


* Διάβασε την πρόσφατη συνέντευξη του Arctic Monkeys Greece (Τάσος Ζαννής + Ελευθερία Καραμολέγκου) στο Υπόγειο εδώ.
 


 

 

8. Puppet On A String - Night Beats (2011)

Απ'όλα είχε ο μπαξές του setlist της συναυλίας των Night Beats στην Αθήνα (Temple) στις 14 του περασμένου Οκτωβρίου. Κομμάτια κυρίως από το υπεργαμάτο "Who Sold My Generation" του 2016 και από το αξιοπρεπέστατο περσινό "Outlaw R&B". Είχε, όμως, και από τα παλιά βρώμικα διαμάντια τους, με προεξέχον το Basement classic "Puppet On A String", από το s/t της μπάντας που είχε κυκλοφορήσει το 2011. Αληθινά γαμάτο track με την τρεμάμενη φωνή του πανμέγιστου Lee Blackwell να με ανατριχιάζει. Παντού και όποτε...
 


 

 

9. Δικιά μου Αλήθεια - Bazooka (2022)

Στις 21 του Οκτώβρη έφτασε ο 4ος δίσκος των Bazooka, "Κάπου Αλλού". Και, ω, τι δισκάρα είναι τούτη! Παιχταράδες ένας κι ένας, στιχάρες, ο Ξάνθος σπαράζει στα μικρόφωνα και η φωνή του τρυπάει τα ηχεία και εδώ ένα από τα πιο αγαπημένα μου tracks από το δίσκο - "Δικιά μου Αλήθεια" και τα μυαλά πονάνε!
 

stay tuned - review + interview coming soon. 
 


 

 

10. Αδιάβροχο - Logout (2022)

Σας αφήνω με ένα διαμαντένιο track του αγαπημένου LogΟut, ο οποίος -λίγους μόλις μήνες έπειτα από το "Instrumentals" που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο- επιστρέφει με έναν πανέμορφο ελληνόστιχο δίσκο, το "Πονέμελα" (out 7/10 via Inner Ear). Σε λίγες μέρες, και ενόψει της συναυλίας του Αθηναίου singer/songwriter στο six dogs την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, θα γράψω το αναλυτικό μου ριβιού μου στο δίσκο, αλλά ως τότε ακούστε δυνατά και με την ψυχή σας ορθάνοιχτη τούτο το πανέμορφο κομμάτι. Αδιάβροχο.


Έχεις κουραστεί πια
Το αδιάβροχό σου
Από κάπου μπάζει
Από κάπου μπάζει
Στο σταθμό το τρένο
Δεν καταλαβαίνει
Κι όλο πλησιάζει
Όλο πλησιάζει
Είχες ένα φίλο
Μια καλή ιδέα
Το μυαλό σου στάζει
Το μυαλό σου στάζει
Κι όλα αυτά τα σπίτια
Όλο το τοπίο
Πόσο δε σου μοιάζει
Πόσο δε σου μοιάζει
 
Έχεις κουραστεί πια
Το αδιάβροχό σου
Από κάπου μπάζει
Από κάπου μπάζει
Στο σταθμό το τρένο
Δεν καταλαβαίνει
Κι όλο πλησιάζει
Όλο πλησιάζει
Είχες ένα φίλο
Μια κακή ιδέα
Το μυαλό σου στάζει
Το μυαλό σου στάζει
Κι όλα αυτά τα σπίτια
Όλο το τοπίο
Πόσο δε σου μοιάζει
Πόσο δε σου μοιάζει

 


 

 

Τα Κομμάτια του Μήνα Οκτωβρίου στο Spotify
 

 

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Μάιος 2024
(06/06/2024)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Απρίλιος 2024
(16/05/2024)
ypogeio.gr
Top-25 Εγχώρια Albums
+5 EPs 2020
by Mike Nikolitsis
(31/12/2020)
ypogeio.gr
Top 11 (4)
The Smiths
(06/05/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ