To ypogeio.gr

Top 11 (30)

Pearl Jam


To Top-11 είναι μία σειρά από λίστες, στην οποία πολύ απλά επιλέγουμε τα 11 καλύτερα κομμάτια μιας αγαπημένης μπάντας, βασιζόμενοι στο σύνολο της δισκογραφίας της. Βασικός κανόνας: Οι μπάντες που θα επιλέγουμε για να φτιάξουμε το Top-11, θα πρέπει να έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον 3 LPs.


* Το κείμενο συντάσσεται για άλλη μια φορά στην συνήθη ύποπτη Κάβα. Αυτή τη φορά με μπλε χειρουργικά γάντια…*

Εν μέσω καραντίνας κάθε νέο άλμπουμ από αγαπημένες μπάντες έρχεται έρχεται ως από μηχανής θεός. Έχοντας πάρει μια γεύση από τα δύο πρώτα singles που μας έχουν παραδώσει οι τεράστιοι Pearl Jam, ακούμε ενδελεχώς εδώ και λίγες ώρες το "Gigaton" (κυκλοφόρησε χτες Παρασκευή 27/3 - stay tuned for album review), το οποίο είναι το album #11 της σχεδόν 30ετούς δισκογραφικής πορείας τους. Με αφορμή τη νέα τους κυκλοφορία, έχω κάνει ένα μίνι μαραθώνιο τριών ημερών περνώντας όλα τους τα άλμπουμ έως τώρα για να φρεσκάρω τη μνήμη μου και παραθέτω παρακάτω την δική μου καθαρά υποκειμενική άποψη με τα αγαπημένα μου 11 τραγούδια τους. Τα κομμάτια είναι σε χρονολογική σειρά, με εξαίρεση το #1, που είναι πραγματικά το νούμερο 1 μου.


Δισκογραφία

Ten (1991)
Vs. (1993)
Vitalogy (1994)
No Code (1996)
Yield (1998)
Binaural (2000)
Riot Act (2002)
Pearl Jam (2006)
Backspacer (2009)
Lightning Bolt (2013)
Gigaton (2020)



Top 11

1. Release (Τen, 1991)
Είναι το αγαπημένο μου κομμάτι! Απ’τη στιγμή που το άκουσα στο intro της ταινίας "Out of Furnace" το αγάπησα πραγματικά και όπως ειχα γράψει στα γενέθλια μου πέρυσι "το Release είναι το απόλυτο κομμάτι μου για την περίοδο 31/3/2018-31/3/2019."

 

2. Black (Ten, 1991)
Ίσως το πιο γνωστό τους τραγούδι και σήμα κατατεθέν τους. Μια μπαλάντα που σε όλη της τη διάρκεια χτίζει την ατμόσφαιρα για το επικό ξέσπασμα του Vedder στο τελευταίο μέρος του κομματιού.


3. Yellow Ledbetter ("Jeremy" A side, 1992)
Another classic που λένε και στο χωριό μου.Ένα από τα πρώτα κομμάτια που συνέθεσαν οι Pearl Jam και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους.


4. Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town (Vs.,1993)
Κομμάτι με εννιά (!) λέξεις στον τίτλο γίνεται να μην είναι καλό; Αν και ήθελα να το γράψω στην εισαγωγή, είναι καλύτερο μέρος να το κάνω εδώ με παραδείγματα. Περνώντας όλη τους τη δισκογραφία, έβγαλα το συμπέρασμα πως λατρεύω τα πιο αργά ταξιδιάρικα κομμάτια τους, με την απαλή σαν ψαλμωδία φωνή του Eddie, παρά τα γρήγορα και grunge τραγούδια τους. Πράγμα που περιέργως αντιτίθεται στα γενικότερα μουσικά μου γούστα.


5. Dissident (Vs, 1993)
Άλλη μια μπαλάντα με τα αγαπημένα μου ξεσπάσματα στα φωνητικά του Eddie...


6. Nothingman (Vitalogy, 1994)
Σαν το Release με ένα “τσακ” λιγότερη μαγεία..


7. Who You Are (No Code, 1996)
Άλλο ένα κομμάτι που μιλά πραγματικά στην ψυχή μας! Και απ' τις ελάχιστες φορές που υπάρχουν backing vocals σε κομμάτι, μιας κι ο Vedder δεν ήθελε να υπάρχουν στοιχεία στα κομμάτια που δεν μπορούν να παιχτούν το ίδιο και live. Τίμιος!


8. I Am Mine (Riot Act, 2002) 
Άλλο ένα αριστουργηματικό κομμάτι με πανέμορφους στίχους -όπως και στα περισσότερα Pearl Jam κομμάτια- που αξίζει πραγματικά να ασχοληθεί κανείς και να ψάξει!


9. Come Back (Pearl Jam, 2006)
Άλλο ένα τραγούδι που χτίζει την ένταση του κατά μήκος του, το οποίο εύκολα κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες μπαλάντες τους.


10. Mind Your Manners (Lightning Bolt, 2013)
Ο συγκεκριμένος δίσκος ήταν κάτι φρέσκο από τους PJ, με πολλά groovy και γρήγορα-punk στοιχεία. Το "Mind Your Manners" με συνεπήρε από το πρώτο του riff σε ένα κομμάτι που κατέληξε σε ένα απίθανο περλτζαμιακό punk.


11. Dance of the Clairvoyants (Gigaton, 2020)
Και για να μπαίνουμε σε φουλ "Gigaton" ρυθμούς... Σε πολλούς τους ξένισε και τους... ξίνισε γενικότερα, σε άλλους τα ηλεκτρονικά ντραμς, σε άλλους η κάτι σαν Talking Heads τεχοντροπία κτλ κτλ. Εμένα, πάντως, μ' άρεσε τόσο πολύ που την πρώτη βδομάδα της κυκλοφορίας του το άκουγα κάθε μέρα. Για το αν πρέπει να μας ξενίζει ή όχι ο πειραματισμός μιας μπάντας, είχα πάρει θέση και σε συγκεκριμένο άρθρο (check Πόσο Άλλαξες, Πόσο (Δεν) Άλλαξα)


Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Top 11 (32)
Ορφέας Περίδης
(21/06/2020)
ypogeio.gr
Top 11 (31)
Νίκος Παπάζογλου
(ομαδικό x 7)
(16/04/2020)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Απρίλιος 2019
(05/05/2019)
ypogeio.gr
The 100+1 Most Favourite
Songs Of All Time
(1960-2016)
(26/11/2017)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ