To ypogeio.gr

Top 5 Albums από τα 90's

και μετά. Τίποτα δεν θα

ήταν το ίδιο πλέον...


Top Five (5) albums που κυκλοφόρησαν μέσα στα 90s και μετά. Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο πλέον... 

Μου αρέσει να ακούω μουσική, να μιλάω για μουσική και πόσο μάλλον να προβληματίζομαι για μουσική. Ακόμη καλύτερο, συν τα προηγούμενα, θα ήταν να δημιουργώ και να παίζω μουσική, αλλά αυτό το τρένο «έφυγε» αρκετά χρόνια πριν. Επίσης, μια αγαπημένη μου νοσταλγική συνήθεια είναι να ακούω πολύ μουσική των 90s, να μιλάω γι’αυτά και φυσικά να μην προβληματίζομαι για τα όσα έκανα τότε. 

Έχω μιλήσει και παλαιότερα για τη δεκαετία αυτή και το πώς διαμόρφωσε τις περισσότερες πτυχές του χαρακτήρα μας. Εφηβεία, ενηλικίωση, ανεξαρτησία και διαμόρφωση κοινωνικής άποψης. Μουσική ωρίμανση, στιλιστική ωρίμανση και επιλογές. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά και οι πρώτες ένοχες μουσικές απολαύσεις μας. Νέες περιπέτειες…

Η δεκαετία του 90, είναι ίσως η πιο επιδραστική δεκαετία στη ροκ μουσική, αφού το στίγμα της υπάρχει παντού και σήμερα. Ακούσαμε καινούργια πράγματα και νέους ήχους. Πολλά -μέχρι τότε- ροκ στερεότυπα απλά κατέρρευσαν ή στην καλύτερη συνδυάστηκαν με φρέσκιες ιδέες. Ίσως, (σε γενικές γραμμές μιλώντας πάντα) να βρέθηκε -μέσω της ωρίμανσης των καλλιτεχνών των 80s και της ορμής του νέου αίματος- η χρυσή τομή μεταξύ των δύσκολων και αριστουργηματικών εκτελέσεων των 70s, με τη γενικότερη “Do it yourself” νοοτροπία των 80s. Φυσικά υπάρχουν και οι σταθερές μουσικές αξίες των προηγούμενων δεκαετιών, αρχής γενομένης από τα τέλη της δεκαετίας του 60. Καλλιτέχνες που διατήρησαν το προσωπικό τους ύφος και τη μουσική τους άποψη, οι οποίοι χωρίς παρωπίδες τόλμησαν και δεν φοβήθηκαν να εξελίξουν τη μουσική τους. Δεν φοβήθηκαν να πειραματιστούν και δε δυσκολεύτηκαν να πιάσουν το νόημα της νέας μουσικής εποχής. Τα πάντα ήταν θέμα έμπνευσης.

Σε πολλές περιπτώσεις η ψυχεδέλεια των 60s συναντήθηκε με τον λυρισμό των 70s, γεφυρώνοντας το χάσμα με την αγριάδα των 80s. Όλο αυτό μας έδωσε ένα νέο ροκ κράμα με απόλυτο σεβασμό στην κληρονομιά του παρελθόντος. Ένα κράμα περισσότερο βιωματικό, με διαφορετική θεματολογία και με αρκετή εσωστρέφεια. Μια εσωστρέφεια που θα διαδεχτεί αυτό το όμορφο σκοτάδι της post-punk/new wave σκηνής των early 80s από τη μία (η μία όψη των 80s) και από την άλλη θα προσφέρει συγκινήσεις από τον εσωτερικό κόσμο και τους προβληματισμούς των καλλιτεχνών σε αντίθεση με τα «πολύχρωμα» κι εξωστρεφή 80s (η άλλη τους όψη). Παραλαβή σκυτάλης λοιπόν με εμάς παρόντες…

- Πάλι το High Fidelity;
- Δεν το βαριέμαι ποτέ, είναι η ταινία της γενιάς μας!


Το High Fidelity λοιπόν, οι λίστες του John Cusack, τα ονειρεμένα επαγγέλματά του, κάποιες κουβέντες με φίλους και φυσικά το πνεύμα των ημερών (προεκλογικά γκάλοπ). Ικανά να σε οδηγήσουν στην απόφαση να κάνεις κι εσύ μία μίνι δημοσκόπηση μεταξύ αγαπητών φίλων και γνωστών σου. Ένα gallop για τη μεγάλη μας αγάπη που ακούει στο όνομα μουσική. Το να βρεις το ύφος του…παιχνιδάκι. Το θέμα του; Δε χρειάστηκε να σκεφτώ πολύ, απλά τα πράγματα: Πέρα από τα συνηθισμένα πχ “ποιος είναι ο καλύτερος κιθαρίστας” και “ποια η καλύτερη φωνή”, σκέφτηκα ακριβώς αυτό: “ Top Five (5) albums που κυκλοφόρησαν μέσα στα 90s και μετά. Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο πλέον”.

Στο mini gallup ρωτήθηκαν και συμμετείχαν φίλοι, γνωστοί καθώς και μέλη μουσικών ομάδων στο fb (Top-5 Records, The Basement Group, Λέσχη Ροκ). είτε δια ζώσης είτε μέσω των απαντήσεών τους στο inbox και μέσων των αναρτήσεών τους. Για πρακτικούς λόγους και σεβόμενος την επιθυμία πολλών συμμετεχόντων (όσοι δηλαδή δεν «εκτέθηκαν» με κάποια ανάρτηση), δε θα γράψω τα σχόλια τους για το κάθε album. Θα ακολουθήσει βέβαια ένα κομμάτι στο τέλος του παρόντος άρθρου – ανώνυμα πάντα- με τα ωραιότερα σχόλια που άκουσα ή διάβασα. 

Θα τσαλακωθώ λίγο, παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας για αρχή τα δικά μου Top (5) Five αγαπημένα άλμπουμ:


Album No1: Pearl Jam - "Ten". 
Άλλοι μίλησαν για grunge και άλλοι για pure Rock n Roll. Ματιές και αναφορές στα 70s με σεβασμό στην κληρονομιά τους, η αγριάδα και η ωμότητα των 80s μαζί με την punk σκηνή και οι κιθαριστικές εξάρσεις σε συνδυασμό με το νέο-λυρισμό και την εσωστρέφεια των 90s. Όλα αυτά μαζί σε έντεκα ιστορίες. Όταν τα καρό πουκάμισα μπήκαν στη ζωή μας...


Album No2: Radiohead - "The Bends"
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το "Street Spirit (Fade Out)" αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του δίσκου. Ουσιαστικά σηματοδοτεί το τι θα ακολουθήσει μετά και όλοι ξέρουμε ακριβώς τι ήταν αυτό...η τελειότητα κι ένας από τους πιο επιδραστικούς Ροκ δίσκους όλων των εποχών ("OΚ Computer"). Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν το “The Bends” και το “OΚ Computer” ένα album που βγήκε σε δύο μέρη -κιθαριστικό το ένα μέρος και λυρικό το άλλο- και όχι δύο ξεχωριστά. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί τους.

Το τελευταίο riff λοιπόν της κιθάρας των Jonny Greenwood και Ed O' Brien στο εν λόγω τραγούδι, αποτελεί το πρώτο του αριστουργήματος που ακολουθεί...εκεί που σταματάει το "Sreet Spirit (Fade Out)" ξεκινάει το Ok Computer.
Όταν το "The Bends" ξεκίνησε να μας ταξιδεύει σε μία άλλη διάσταση, πριν φτάσουμε τελικά με το "Ok Computer" εκεί.


Album No3: Tool - "Ænima"
Νέα μουσική και νέοι ορίζοντες. Αυτό το σοκ στο πρώτο άκουσμα...εκεί που μένεις με το στόμα ανοικτό. Η αδυναμία να τους κατατάξεις σε κάποια ροκ κατηγορία, μιλώντας απλώς για κάτι το εξωπραγματικό, για κάτι από μία άλλη μουσική διάσταση. Τα σχόλια των κριτικών για μία νέα prog εποχή. 

Η φωνή του Maynard James Keenan να σε γαληνεύει και ταυτόχρονα να σε φοβίζει. Τα τύμπανα του Danny Carey να σε κάνουν κομμάτι μίας μυστικής -προσωπικής- τελετής, η μπασογραμμή του Justin Chancellor να σε υπνωτίζει και να σε εθίζει στον ήχο τους και οι κιθάρες του Adam Jones να σε κάνουν να κοιτάς...μέσα από τη λαγουδότρυπα.

Είναι Art Rock; Alternative Metal; Progressive Rock; Post Metal; Κανείς δεν ξέρει.

Όταν καταλάβαμε πως στη ροκ μουσική δεν μπαίνουν ταμπέλες...


Album No4: Moby - "Play" (μετά από σκληρή μάχη με το ομώνυμο ντεμπούτο των Rage Against the Machine).
Ένα εκκεντρικό φαλακρό ανθρωπάκι, του οποίου σχεδόν αγνοούσα την ύπαρξη. Μου είχε κάνει εντύπωση το όνομα -λόγω Moby Dick- αλλά μέχρις εκεί. Ουδεμία όρεξη για αναζητήσεις σε ηλεκτρονικά μουσικά μονοπάτια.
         
Και ξαφνικά γεννιέται ένα album, ένα συνονθύλευμα διαφόρων μουσικών ειδών. Ένα hardcore punk παρελθόν του Moby, το οποίο περνάει όχι ηχητικά, αλλά σαν γενικότερη άποψη και αισθητική στο album. 

Blues, Folk, Gospel, Hip Hop και Dance μουσική: Όλα όσα μας έκαναν να αισθανθούμε εύθραυστοι σαν "Porcelain", να αναρωτηθούμε "Why Does My Heart Feel So Bad", να γαληνέψουμε τραγουδώντας τα "Natural Blues" και να "Find My Baby" επιτέλους. Τέλος, και κόντρα σε όλα, κόντρα στον εαυτό μας, κόντρα στις μουσικές απόψεις μας τότε και την macho ροκ εικόνα και νοοτροπία που (λόγω του νεαρού της ηλικίας) νομίζαμε ότι είχαμε, να αισθανθούμε και λίγο...γλυκοί σαν "Honey'.

Μία από τις πρώτες και ώριμες "ένοχες" μουσικές απολαύσεις μας. Όταν χορέψαμε με την ψυχή μας...


Album No 5: Godspeed You! Black Emperor - " F♯ A♯ ∞" ("F-sharp, A-sharp, Infinity")

- Άκου αυτό, δεν έχει στίχους.
- Δεν έχει στίχους;
- Όχι, είναι ορχηστρικό!


Έτσι, ή κάπως έτσι ατσούμπαλα, έγινε η γνωριμία μου μαζί τους. Ένιωσα ότι άκουσα το πιο όμορφο πράγμα στη ζωή μου. Γνώρισα τη μουσική που περπατούσε ή μάλλον πετούσε λίγο παραπέρα. Όχι, δε δέχομαι τον όρο post -rock (αν και τον χρησιμοποιώ). Δέχομαι τις λέξεις αλλαγή, ελπίδα, ανατροπή, επίδραση κι αριστούργημα. Μια γέννηση με εμάς μάρτυρες κι ένας θάνατος κάποιων ροκ στερεοτύπων. 

Δε μας ξένισε η χρήση της γκάιντας, του βιολιού και του τσέλου, σε συνδυασμό με τις κιθάρες, το μπάσο και τα drums. Το αντίθετο μάλιστα. 

Κάθε κομμάτι κι ένα puzzle συναισθημάτων. Ήρωες που ζωντάνεψαν όπως επίσης και εφιάλτες.

Όταν καταλάβαμε ότι χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος...
 


* If You Like This, Check Also This: Then We Take The 90's
 


Αποτελέσματα «Υπόγειας» Δημοσκόπησης με θέμα:
“Top Five (5) albums που κυκλοφόρησαν μέσα στα 90s και μετά. Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο πλέον”.

 

Ακολουθούν αναλυτικά οι αριθμοί των προτιμήσεων του κάθε album από τους συμμετέχοντες καθώς και το ποσοστό που έλαβε: 
 

1. Radiohead – “Ok Computer”: 26                                                                 (33.3%)
2. Nirvana – “Nevermind”: 24                                                                          (30.8%)
3. Pearl Jam – “Ten”: 18                                                                                  (23.0%)
4. Metallica – “Metallica” (The Black Album): 15                                             (19.2%)
5. The Smashing Pumpkins – “Mellon Collie and The Infinite Sadness”: 14   (18%)                                                                                             
6. Rage Against The Machine – “Rage Against The Machine”: 14                  (18%)                                               
7. Portishead – “Dummy”: 10                                                                           (12.8%)
8. Red Hot Chili Peppers – "Californication": 9                                                (11.5%)
9. R.E.M – “Automatic for the People”: 8                                                         (10.2%)
10. Guns N’ Roses – “Use Your Illusion I”: 8                                                   (10.2%)


11. Guns N’ Roses – “Use Your Illusion II”: 8                                                  (10.2%) 
12. Moby – “Play”: 7                                                                                        (8.9%) 
13. Radiohead – “The Bends”: 6                                                                     (7.6%)
14. Madrugada – “Industrial Silence”: 6                                                          (7.6%)
15. Depeche Mode – “Songs of Faith and Devotion”: 6                                  (7.6%) 
16. Pulp – “Different Class”: 5                                                                         (6.4%)
17. Tool - "Ænima": 5                                                                                      (6.4%)
18. U2 – “Achtung Baby”: 5                                                                            (6.4%)
19. Massive Attack – “Mezzanine”: 5                                                             (6.4%) 
20. Depeche Mode – “Violator”: 5                                                                  (6.4%)


21. Queens Of The Stone Edge – “Songs For The Deaf”:4                           (5.1%)
22. Τρύπες – «Εννιά πληρωμένα τραγούδια»: 4                                           (5.1%)
23. R.E.M – “Out Of Time”¨4                                                                          (5.1%)
24. PJ Harvey – “Stories From the City, Stories From the Sea”: 4                (5.1%)
25. Godspeed You! Black Emperor - " F♯ A♯ ∞": 4                                        (5.1%)                               
26. Soundgarden – “Superunknown”: 3                                                         (3.8%)
27. Oasis – “What’s The Story Morning Glory”: 3                                          (3.8%)
28. Nirvana – “Unplugged”: 3                                                                        (3.8%)
29. Bon Jovi – “Theese Days”: 3                                                                   (3.8%)
30. Nick Cave and The Bad Seeds – “Let Love In”: 3                                   (3.8%)


31. Smashing Pumpkins – “Siamese Dream”: 3                                           (3.8%)
32. PJ Harvey – “Rid Of Me”: 3                                                                     (3.8%)                 
33. Prodigy – “The Fat Of the Land”: 3                                                         (3.8%)
34. The Cranberries – “No Need to Argue”: 3                                               (3.8%) 
35. Alice In Chains – “Dirt”: 3                                                                        (3.8%)
36. Bjork – “Debut”: 2                                                                                   (2.5%)
37. Ξύλινα Σπαθιά – «Μια ματιά σαν βροχή»: 2                                          (2.5%)  
38. The Walkabouts – “New West Motel”: 2                                                (2.5%)
39. Tool – “Lateralus”: 2                                                                               (2.5%)
40. Sonic Youth – “Dirty”: 2                                                                          (2.5%)


41. The Strokes – “Is This It”: 2                                                                   (2.5%)
42. Massive Attack – “Blue Lines”:2                                                            (2.5%)
43. Sonic Youth – “Goo”: 2                                                                           (2.5%)
44. The Prodigy – “Music For The Jilted Generation”: 2                           (2.5%)
45. Nirvana – “In Utero”: 2                                                                           (2.5%)
46. Portishead – “Portishead”: 2                                                                 (2.5%)
47. The Offspring – “Smash”: 2                                                                   (2.5%)
48. Judas Priest – “Painkiller”: 2                                                                 (2.5%)
49. Alanis Morissette – “Jagged Little Hill”: 2                                             (2.5%)
50. Bjork – “Post”: 2                                                                                     (2.5%) 

Πάνω από 100 άλμπουμ έλαβαν από μία (1) ψήφο προτίμησης (1.2%). Ακολουθεί μία ενδεικτική λίστα με 70 από τα άλμπουμ αυτά. Σημειώνεται πως η επιλογή έγινε τυχαία:
 

1. Slayer – “Season In The Abyss”                                              
2. Pearl Jam – “Vitalogy”                                                   
3. Air – “Moon Safari”   
4. The Offspring – “Ignition”                                                        
5. Cataya – “Sukzession”     
6. Iron Maiden – “Fear Of the Dark”      
7. Audioslave – “Audioslave”     
8. Burial – “Untrue”
9. Sisters Of Mercy – “More”      
10. Morphine – “Cure For Pain” 
    
11. Motorpsycho – “Demon Box”      
12. Pixies – “Trompe le Monde”      
13. Neil Young – “Harvest Moon” 
14. Madrugada – “Grit”
15. Bruce Springsteen – “The Ghost of Tom Joad”
16. The Jesus and Mary Chain – “Stoned and Dethroned”  
17. Fatboy Slim – “You’ve Come a Long Way Baby”
18. Nick Cave and The Bad Seeds – “The Good Son”
19. Red Hot Chili Peppers – “Blood Sugar Sex Magik” 
20. Cypress Hill - “Black Sunday”

21. Nick Cave and The Bad Seeds – “Henry’s Dream” 
22. The Cranberries – “Bury The Hatchet”
23. Cake – “Fashion Nugget”
24. Pink Floyd – “Division Bell” 
25. Everlast – “Whitey Ford Sings the Blues”
26.Θ. Μικρούτσικος – «Γραμμές των Οριζόντων» 
27. Σ. Μάλαμας – «Κύκλος»
28. Ν. Παπάζογλου – «Σύνεργα»                                                   
29. Skid Row – “Slave To The Grind”
30. Arcade Fire – “Funeral”

31.The National – “Boxer”
32. Algiers – “The Underside of Power”
33. Danny Brown – “XXX”
34. Kanye West – “Yeezus”
35. dEUS – “The Ideal Crash”
36. dEUS – “In a Bar Under the Sea”
37. Tom Waits – “Real Gone”
38. Elliot Smith – “XO”
39. Radiohead – “Hail To The Thief”
40. Arctic Monkeys – “Whatever People Say I Am, That's What I'm Not”

41. Mars Volta - “De-loused In The Comatorium”
42. Blur – “13”
43. Daft Punk – “Discovery”
44. Elliot Smith – “Either Go” 
45. dEUS – “Worst Case Scenario”
46. David Bowie – “Outside”
47. Beck – “Mutations”
48. Foo Fighters – “Wasting Light” 
49. Pink – “Beautiful Trauma”
50. Muse – “Absolution”

51. Sepultura – “Roots” 
52. Kyuss – “Welcome To Sky Valley”                                       
53. The Magnetic Fields – “69 Love Songs”
54. At The States – “Slaughter Of The Soul” 
55. Pantera – “Cowboys From Hell”
56. James – “Laid”
57. Tindersticks – “Tindersticks II”
58. Raining Pleasure – “Nostalgia”                                     
59. Buena Vista Social Club – “Buena Vista Social Club”
60. Paul Mc Cartney – “Flaming Pie”

61. Manic Street Preachers – “This is My Truth Tell Me Yours”
62. Temple of The Dog – “Temple of The Dog”
63. Slowdive – “Souvlaki”
64. Pantera – “Far Beyond Driven”
65. Queen – “Innuendo”
66. Bon Jovi – “Keep The Faith”
67. W.A.S.P – “The Crimson Idol”
68. Megadeath – “Rust in Peace”
69. Kyuss – “Blues For The Red Sun”
70. Jeff Buckley – “Grace”


Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με βοήθησαν σε αυτό το mini gallup και στη γρήγορη ανταπόκριση τους.


* Ακολουθεί ένα κομμάτι (ανώνυμα πάντα), με όλα τα όμορφα σχόλια που άκουσα ή διάβασα κατά τη διάρκεια του gallup:

 

«Εσύ παιδί μου θες μελέτη...και άλμπουμ και 90's ωωωω πανεπιστήμιο»!

«Αυτά σχετικά με την κατάθεση ψυχής…»

«Album no 2 : "Debut" το 1993 από το αγαπημένο ξωτικό, σε αυτή την εξαιρετική κατά τη γνώμη μου εκτέλεση. Σε τι είδος να κατατάξεις αυτό το ταλαντούχο κορίτσι, γιατί κορίτσι θα μείνει για πάντα και θα μας θυμίζει τη γλυκιά εφηβεία μας...»

«Πάντα με το προσωπικό μου γούστο και όχι με τη γνώμη των πολλών. Η δυσκολία ήταν μια... Να αρκεστώ μονάχα σε 5».

«Δεν ξέρω τι σημαίνει καλύτερο η χειρότερο άλμπουμ για κάποιον, σίγουρα όμως είναι αυτά που έπαιξαν περισσότερο στα ακουστικά μου τότε, και κάποια παίζουν ακόμα».

«Μου ξανάπεσαν τα σαγόνια, γιατί περιέχει ένα από τα ομορφότερα και πιο ενδοσκοπικά τραγούδια που έχουν γραφτεί».

«Κυκλοφόρησαν στα μαθητικά μου χρόνια. Τους τραγούδησα στα φοιτητικά. Ορισμένους τους αποκήρυξα στην πορεία και τους επαναπροσέγγισα χρόνια μετά».
«Αυθόρμητα μου ήλθε το Nevermind στο μυαλό».

«Δεκατεσσάρων ήμουνα όταν ένα μεσημέρι έκανα zapping στην tv και αντίκρισα αυτό...δε μπορούσα να το βάλω σε κάποια κατηγορία αλλά έμελλε αυτή η μπάντα να με ακολουθεί έως τώρα...το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό – Pearl Jam».
«Όλα τα παραπάνω επιλέχθηκαν με γνώμονα ότι έπαιξαν περισσότερες φορές στο στερεοφωνικό μου και όχι με την άποψη ότι ήταν τα καλύτερα...».

«Top Five (5) albums που κυκλοφόρησαν μέσα στα 90s” που χωρίς να τα θεωρώ τα καλύτερα, εντούτοις άφησαν το στίγμα τους μέσα μου».
«Top 5 μόνο; OMG. Χωρίς πολλή σκέψη, αλλιώς χαθήκαμε».

«Δύσκολη επιλογή, άφησα έξω κάμποσα. Εδώ, 5 δισκάκια που με άφησαν τότε με το στόμα ανοιχτό και με καθόρισαν με τον πιο όμορφο τρόπο. Υπήρξαν κ άλλοι δίσκοι, αλλά αυτοί οι 5 ήταν σπουδαίας σημασίας».

«Προσκυνώ τη χάρη σου δεκαετία του 90..»

«Είναι αυτομαστίγωμα αυτό που κάνετε. Αλλάζω τις πεντάδες ανά δύο λεπτά».


Ευχαριστώ!

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
Top ROCK Film Soundtrack
Of Our Lives -15 Movies
by Ophelia.D.
(31/12/2020)
ypogeio.gr
Κομμάτια Kαραντίνας Part 4
[43 - 53]
(12/12/2020)
ypogeio.gr
Local Music 2019:
20 Tracks + 10 Albums
by Dimitris Nikolitsis
(31/12/2019)
ypogeio.gr
Τα 10 Κομμάτια του Μήνα
Μάρτιος 2019
(07/04/2019)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ