Χριστίνα Μαξούρη

Σταυρός Του Νότου

22 & 29/10 & 5/11/2018

Τη Χριστίνα Μαξούρη τη “γνώρισα” το 2016 όταν μαζί με τους Υπόγειους φίλους είχαμε επισκεφτεί τον Σταυρό του Νότου για να ακούσουμε τον αγαπημένο μας Φοίβο Δεληβοριά. Προς το τέλος της παράστασης η Χριστίνα συνόδευσε τον Φοίβο σε θρυλικά κομμάτια της ελληνικής μουσικής αλλά και σε δικά του. Δεν πέρασαν ούτε δύο δευτερόλεπτα μέχρι να με κερδίσει η φωνή της και μετά από εκείνη τη μέρα περίμενα καρτερικά πότε θα την ξανά ακούσω. Η πρώτη ευκαρία ήρθε με τα “Δανεικά Παπούτσια” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Μια υπέροχη μουσικο-θεατρο-ποιητική παράσταση, όπου είδαμε μια ωδή στο καλό ελληνικό τραγούδι, στην αρχή ακαπέλα αλλά και με μουσικούς στη συνέχεια. Ο έρωτας όλο και μεγάλωνε και σιγά σιγά καταλάβαινα πως η Χριστίνα είναι η αγαπημένη μου γυναικεία φωνή. Ύστερα παρακαλούσα να βγάλει δίσκο και μια μέρα ο Μιχάλης μου έστειλε το κομμάτι “Τι Κάθαρμα Που Είσαι”, κάτι που σήμαινε πως το πρώτο album ετοιμάζεται. Μετά από αναμονή ενός χρόνου, ένα μεσημέρι όσο έψαχνα τα προσεχώς live στην Αθήνα έπεσα πάνω σε μια αφίσα που έλεγε “Η Χριστίνα Μαξούρη στον Σταυρό Του Νότου παρουσιάζει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά Το Άσπρο Μαμά Νοσταλγώ” (στο περίπου) και ξαφνικά έπεσε λίγο φως στο σκοτεινό φθινόπωρο που διανύσαμε.

Το “Το Άσπρο Μαμά Νοσταλγώ” γεννήθηκε από τη φωνή της Χριστίνας Μαξούρη, τους στίχους της Ελένης Φωτάκη και τη μουσική του Άγγελου Τρινταφύλλου ενώ βρήκε σπίτι στη δισκογραφική εταιρεία Η Μικρή Άρκτος και πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη δουλειά, δομημένη και με την ένταση που χρειάζεται. Το ύφος είναι πολύ νοσταλγικό αφού δημιουργεί εικόνες από την παιδική ηλικία, τότε που όλα ήταν πιο αθώα, τότε που οι μυρωδιές και τα χρώματα είχαν σημασία. Με λίγα λόγια όσοι έχετε παιδικά απωθημένα ακούστε το δίσκο με δική σας ευθύνη γιατί θα στάξετε πολύ δάκρυ.
 


 


Πολλά είπα. Όσον αφορά το live είχα την τύχη να παραβρεθώ τις τρεις από τις τέσσερις Δευτέρες στο Σταυρό Του Νότου και να ξεκινάω τις εβδομάδες μου με τον καλύτερο τρόπο. Στις δύο και κάτι ώρες διάρκειας άκουσα φυσικά τον νέο δίσκο αλλά και πολλά αγαπημένα μου τραγούδια. Η Χριστίνα εκμεταλλευόμενη και τη ιδιότητα της ηθοποιού με απλές κινήσεις του σώματος και των χεριών έδινε στο κάθε τραγούδι μοναδικό ύφος, άλλωτε επιβλητικό και άλλωτε πιο στοργικό. Bregovic, Ξαρχάκος, Χατζιδάκις και Σαββόπουλος είναι κάποια από τα πρόσωπα των οποίων τα δημιουργήματα ερμηνεύτηκαν με απόλυτο σεβασμό και προσοχή. Να κάνεις κέφι τη μια στιγμή με το ”Μας Βαράνε Ντέφια”, καπάκι μια αίσθηση τρόμου να σε αγκαλιάζει ακούγοντας τη “Σεράχ” και να ολοκληρώνεις το μοτίβο βουτώντας στη θλίψη με το “Τριανταφυλλάκι". Θα μπορούσα να γράψω για το κάθε τραγούδι ξεχωριστά όμως θα κουράσω, οπότε απλά θα συμπληρώσω λέγοντας πως τις αλλαγές στο κλίμα έκαναν με χειρουργική ακρίβεια τα τραγούδια από ”Το Άσπρο Μαμα Νοσταλγώ” με αποκορύφωμα για μένα το “Δεν Σε Παίζω Άλλο”. Όμως για το τρομερό αποτέλεσμα ευθύνονται και οι μουσικοί που πλαισίωναν την Χριστίνα. Τα τύμπανα, τα πλήκτρα, το τρομπόνι, το βιολί, το τσέλο και το κοντραμπάσο απέδωσαν αριστοτεχνικά τις ενορχηστρώσεις και ανέβασαν τη παράσταση δέκα σκάλες πιο πάνω.

Όπως ήταν αναμενόμενο στη σκηνή κάθε φορά έκανε την εμφάνισή του και ένας φίλος καλλιτέχνης της Χριστίνας για να τραγουδήσουν παρέα. Η Μαρία Παπαγεωργίου, ο συνήθης ύποπτος Φοίβος Δεληβοριάς και η Νατάσσα Μποφίλιου με τον Θέμη Καραμουρατίδη έβαλαν και αυτοί την προσωπική τους πινελιά στο project. Κλείνοντας, θέλω να εστιάσω στην ταπεινότητα του κάθε συντελεστή της παράστασης, η οποία δημιουργούσε μια τρομερή αίσθηση οικειότητας μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών. Η Χριστίνα Μαξούρη μοναδική, χαμογελαστή και ευγενική επικοινωνούσε με τον καθένα από εμάς ξεχωριστά καταφέρνοντας έτσι σταδιακά να μας καθηλώνει και να την κοιτάμε όλοι με μάτια παδικά που θέλουν να παίξουν λίγο ακόμα. Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ!
 


Πιάνο, τρομπόνι: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Βιολί: Μιχάλης Βρέττας
Τσέλο: Σοφία Ευκλίδου
Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τίγκας
Τύμπανα: Νίκος Παπαβρανούσης

Ενορχηστρώσεις: Σταύρος Ρουμελιώτης

Σχετικα Αρθρα
ypogeio.gr
dEUS
@ Fuzz
31/05/2019
(12/06/2019)
ypogeio.gr
Όταν Είδα την Florence
το 2016 στο
Rock Werchter, July 3
(06/06/2019)
ypogeio.gr
TAMSYN w/Atomic Love
@ Temple Athens
2/2/2019
(15/02/2019)
ypogeio.gr
Peter Murphy
40 years of Bauhaus
Τhe Steams - 14/12/2018
(16/12/2018)
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για στατιστικούς λόγους (google analytics). Δεν συλλέγουμε κανένα προσωπικό δεδομένο.
ΕΝΤΑΞΕΙ